Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Ha valami minőségi és szívből jövő, azt nagyon sokan meg fogják érteni

Interjú Barta Dórával a Hírös Agóra kettős vezetéséről

Turai Laura

2021.06.20. 12:20

A héten kezdi meg munkáját a Hírös Agóra kettős ügyvezetésében Barta Dóra érdemes művész, táncművész, koreográfus, rendező, 2013 óta a Kecskemét City Balett vezetője. Elismert, ezidáig is több területen tevékenykedő művész – vezetőként a minőséget, csapatmunkát, korszerűséget tartja szem előtt.

– A színház nemzeti színházzá avanzsált, s most a Hírös Agóra is megújul. Kiemelt szerepet kap a hatékonyság. Hogyan látja ezt az átalakulást?

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. újjászületése fontos tőkéje lehet Kecskemét revitalizációjának, s alapvető fontosságú a város és a térség országos szintű kisugárzásának növeléséhez. A közművelődésben is, úgy mint a kultúra számos más területén most intenzív megújulási folyamatok zajlanak. Ezek a folyamatok egy gazdaságilag megerősödött városban a kreatív értékeket nemcsak támogatni tudják, hanem összekapcsolásukkal és minőségorientált hozzáállásukkal nagyon nagy változásokat hozhatnak.

Milyen tervekkel készül a vezetői pozíció betöltésére? Mik az elképzelései?

– Elsősorban az Agóra új önképének a meghatározása most a legfontosabb feladat. Stratégiai programok létrehozása a korszerűség jegyében, a szervezeti, szolgáltatási és technológiai struktúra fejlesztése, az értékteremtő képességek javítása mind megvalósítandó elképzeléseim közt szerepel. Jelenleg egy hagyományosabb szolgáltatáskínálat jellemzi, melyhez a látogatói szükségletek és igények feltárásával a jól működő szakmai értékek megtartása mellett új szolgáltatások megteremtése is célom. Tradíciókövető és tradíció-szerető embernek tartom magam, akit azonban mindenképpen izgat az innováció, a fejlődés. Szeretem, ha valami naprakész és trendkövető. Gondolok a kecskeméti fiatal korosztályra is, számukra Kecskemét megtartó erejét szükséges fokozni ahhoz, hogy perspektívát lássanak benne, ezért elengedhetetlen, hogy a város hordozza azt a fajta lehetőséget, hogy – amennyiben esetleg tanulmányaik során máshova is mennének, – vonzó legyen számukra visszatérni. Így többek közt a vizuális megújulási szándék tartalmában, arculati jegyeiben ehhez a generációhoz is szól majd, velük keresünk kapcsolódási pontokat, azzal a korosztállyal, amelyikre építünk, azaz a jövő nemzedékével. A Hírös Agóra 2015 óta számos intézményt mint integráló szervezet kapcsol össze. Rendkívül fontos ennek a szerkezetnek az újragondolása, s a gyakorlati proaktivitás. A szinergiateremtés is feladatom: megtalálni a legjobb megoldást arra, hogy ezeket a különböző módon létező és különböző profilú területeket hogyan lehet olyan módon együtt működtetni, hogy szerves egésszé, úgymond organizmussá válhassanak. Most, hogy visszatértünk a pandémia után a régi életünkhöz, örülök, hogy láthatóan még nagyobb éhség mutatkozik az emberekben a kultúra fogyasztására.

– Az előadások, programok szervezésénél kiemelt szerephez jut majd a tánc?

– Ezzel a feladattal nem mint koreográfus lettem megszólítva. Szakmai életutam alatt több működési területen szereztem tapasztalatokat; dolgozhattam előadóként, tánciskola- és fesztiváligazgatóként, koreográfusként, színházi rendezőként, együttes vezetőként, majd tánctagozat-vezetőként is. Két vidéki kőszínház tánctagozatát építettem fel strukturálisan és művészileg is meghatározó módon. Itt Kecskeméten elsősorban művészi vénám ismert a színházi tevékenységeim által, ezért az itt élők gondolkodásában ez az első, ami rólam az eszébe jut valakinek, de én ennél jóval szélesebb spektrumon dolgozom évtizedek óta. A Kecskemét City Balett, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozata továbbra is az életem fontos része marad. Egy eredményesen, és nagyon erőteljesen működő együttest sikerült létrehozni, ami a hosszú évek során azért elért már egyfajta önállóságot is.

– Tanít a Táncművészeti Egyetemen, a Badora Társulat művészeti vezetője, a Kecskemét City Balett igazgatója. Hogyan tudja összeegyeztetni ezt a sok, önmagában is teljes embert kívánó területet?

– Nagyon régóta gyakorlom a logisztika művészetét. A támogató és együttműködő családi hátterem a létezési formám alapja. Hétköznapi életünk sok esetben rendhagyó módon szerveződik, de ennek ellenére harmónia hatja át. Továbbá vannak körülöttem olyan társak, akik emberileg is és szakmailag is szinte ugyanolyan minőségben tudnak támogatni. A sokrétűség nálam nem gátként jelenik meg. Mások a mindennapjaim, nincsenek úgynevezett „saját óráim”, más minőségű az életem, viszont elképesztően sok tapasztalatot szerzek.

– Egerben született, Budapest mellett szülővárosában is dolgozott. Hogy érzi magát Kecskeméten?

– Kecskemétet nagyon megszerettem, megszerettük a családommal, az eltelt 8 év alatt évről évre egyre több kapcsolódási pont, egyre nagyobb baráti kör alakult ki. Kecskeméthez egyre jobban kötődőm érzelmileg, sőt most már lokálpatrióta sajátosságokat is felfedezni vélek magamon.

– Azt nyilatkozta egyszer: „Talán a legnagyobb üzenőfal a testedet, lelkedet, arcodat mutatni.” – saját üzenőfalán, röviden, mi szerepelne?

– A gondolkodtatás művészete. Olyan szabad kommunikációs csatornát létrehozni, ami több a szónál. Szeretem, ha nincs blokkolva az elme, a szív, hanem olyan impulzusokat és mélységeket kap, mely által eljutunk a gondolkodtatás stádiumáig.

– Ön szerint milyen a jó vezető? Hogyan fog megvalósulni a kettős vezetés feladatmegosztása?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Szerintem a jó vezető motivál, ösztönöz, jó körülményeket teremt, és ezáltal hozzájárul az egész csapat jobb teljesítményéhez. Jellemzően határozott elképzelések mentén dolgozom, de imádom a csapatmunkát. A kettős vezetésben vannak feladatmegosztások, ugyanakkor nagyon fontos, hogy egy egészet kell építeni, s összhangot találni: a klasszikus értékeket megtartani, de nagy teret engedni annak, hogy mindenre kihasson ez a fajta innováció-orientált magatartás. A kettős ügyvezetésnek olyan erős kapcsolattá kell válnia, amiben régi tartalmakat és friss szemléletet akarunk egyszerre láthatóvá tenni.

– Mitől lesz minőségi egy alkotás?

– A mögöttes munka mennyiségétől. A rááldozott, tudatosan koncentrált idő nem tud láthatatlanná válni. Vannak pillanatok, mikor esetleg kevés munkából is létrejöhetnek sikerpillanatok, de hosszútávon ez nem lehetséges. Alkotóként sem szeretek a felszínen értelmezni, a mélyebb rétegek foglalkoztatnak, ahogyan az érzelmek kapcsán is.

– A minőség mellett jellemző művészetére a merészség. Miért fontos és mihez van szükség bátorságra?

– Az impulzusok és a változó viszonyok új megoldásokat követelnek, melyekhez eltökéltség és bátorság kell. A megszokott gyakorlatok megkérdőjelezésében látom a fejlődés lehetőségét. Sok munkám a komfortzónából való kilépést keresi. A művészetben is az új kontextus megtalálása a célom. Mikor idejöttem, páran kételkedve kérdezték: „balettot csinálni egy vidéki városban?!” Szinte ufónak néztek… Most pedig a 9. évét kezdjük el a Kecskemét City Balettnek, időt, fáradságot és szakmai erőt nem kímélve mára eljutottunk oda, hogy a táncszínházi produkcióink 23. bérletes előadásán is pótszékeket kell berakni.

Fotó: Gyenes Kata

– Külföldi ajánlatokat is visszautasított, hitt abban, hogy itthon is ki lehet teljesedni, lehet érvényeset alkotni, akár egy vidéki városban is…

– Ez a város és közönsége igenis alkalmas volt arra, hogy egy vékony mezsgyén futó művészeti ágat ilyen módon befogadjon. Valószínűtlen helyzetből sikerült egy minőségi és népszerű produktumot létrehozni, városi értéket teremteni. Ugyanez a szemlélet hajt ebben az új pozícióban is. Nem vagyok szkeptikus a városban élők nyitottságával kapcsolatban. Ha valami minőségi és szívből jövő, azt nagyon sokan meg fogják érteni és meg fogják szeretni. Érzem az igényt, az őszinte örömöt, amikor valaki úgy kap új impulzust, hogy számára szokatlan kulturális élménnyel találkozik. Mindig sok kétely gyötör, megszenvedem minden döntésemet, amiket egy átgondolt, önmarcangoló időszak előz meg, s aztán, amikor azt érzem valahol mélyen, hogy ezért mindent meg kell tenni, akkor olyan erőt képez bennem, hogy célorientálttá válok, s nem nagyon tud visszahúzni semmi.

– Vannak-e példaképei, művészetben-közéletben?

– Nem vagyok példakép-orientált – mondhatni inkább: sok példaképem van, tisztelet van bennem mindenki tevékenysége iránt. Bárkiben lenyűgöz az eredetiség, a gondolati tisztaság, a forrásorientált magatartás.

– A héten kezdi munkáját, hogyan, milyen tervekkel készül a közeljövő feladataira?

Lendületesen. Minden tervem összefügg a haladó, kultúra alapú városfejlődéssel, a Hírős Agóra eddig felhalmozott értékeinek továbbvitelével, a kreativitás lehetőségeinek kiterjesztésével és a hatékonysággal. Meggyőződésem, hogy így teremthetünk az itt élőknek megelégedésre szolgáló, élhető, szerethető környezetet, közösen.

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Több mint félezer ember gyűlt össze a kecskeméti Domb Beach-en lezajlott rendezvényen.

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított csoport tagjai

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte öt moldáv állampolgárságú férfi letartóztatását,...

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

A 2020/21-es évad két igazán vidám darabbal zárul a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban: ...

Ne gyújts tüzet!

Ne gyújts tüzet!

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet a tűzgyújtási tilalomra. Bár egy ideje érvényben van már a ...

Ezért lassult le az M5-ös forgalma

Ezért lassult le az M5-ös forgalma

Az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a 89-es km közelében új terelést építenek ki. Röszke i...

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Vasárnap több órára lezárják Kecskeméten a repülős körforgalmat, előre nem tervezett karbantartás...

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Csütörtökön este az NBI-es újonc TFSE vendégeként lépett pályára az SG Kecskemét Futsal a felkész...

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

A Kecskeméti Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatalkorúval és élettárs...

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Solt 11. századig visszavezethető története és egy őskőkori település emléke is feltárul a régész...

Kodály Pont - Takács Emese

Kodály Pont - Takács Emese

A Kodály Pont ma esti előadója Takács Emese volt, aki tárogató műsorával szórakoztatta a köz...

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendültek fel ma (csütörtök) este a Kodály Művészeti Feszti...

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

Szank és Kiskunmajsa történelmi érdekességeit, kulturális kincseit fedezték fel, ráadásul fürdőzt...

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Menetrend módosítás vezet be a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. augusztus 8-tól. A változások ...

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

Két egymást követő hétvége, négy verseny négy országban. Ez volt a Visegrád 4 Kerékpárverseny, ah...

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

Fiatal támadó középpályással bővült a KTE HUFBAU játékoskerete, Katona Bálint a Ferencvárosi TC-t...

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 32 éves grúz férfi letartóztatását, akit emb...

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendülnek fel a Kodály Művészeti Fesztivál csütörtök esti r...

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A sport szeretete, egymás megbecsülése széttéphetetlen kötést jelent a kosárlabdázó Hegedűs-házas...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies