Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Harisnyás Pippivel és Ózzal is találkozhatunk a Cirókában a jövő évadban

2019.06.11. 11:34

Sikeres évadot zárt a Ciróka Bábszínház idén nyáron is. Június 5-ig 495 előadást játszott a társulat összesen 42.819 néző előtt. A bérlők száma pedig 6885 volt az idei évadban. Többek között ezt is megtudhattuk Kiszely Ágnestől, akivel az évadzáró előadásuk után beszélgettük az elmúlt időszak sikereiről.

Harisnyás Pippivel és Ózzal is találkozhatunk a Cirókában a jövő évadban

– Ez az év is bővelkedett új produkciókban és fesztivál fellépésekben egyaránt. Hét új darabot mutattunk be. A bábszínházi műfaj sajátossága és nagyszerűsége is egyben, hogy korosztály-centrikusan szólítja meg a nézőket. Idén is készítettünk kifejezetten óvodásoknak szóló előadásokat. Ilyen volt az Eddmegleves, a Babaróka, a Macskablöff és az Almafácska. A Zöld madár illetve a Pettson és Findusz pedig elsősorban az iskolás korosztálynak szólt. A középiskolások számára is készítettünk új előadást: a Hamlet a korosztály számára talán legérdekesebb témával, a felnőtté válás kérdéskörével foglalkozik.

Advent idején most is műsorra tűztük József mondá Máriának című előadásunkat, amelyet idén a bábszínház falain kívül is játszottunk. A Nagytemplomban és a Szentcsalád Plébánián is bemutattuk, ami nem csak a közönség számára volt különleges alkalom, de társulatunknak is nagy élményt jelentett szakrális térben játszani. Decemberben a hagyományok szerint megnyitottuk a Mikuláskuckót is, amely megújult tartalommal várta a gyerekeket. Kecskemét 650. évfordulójához kapcsolódva egy olyan legendát ismerhetett meg közönségünk, amely szerint Szent Miklós egy kecskét adományozott az itt élőknek, és ennek köszönhetjük a Kecskemét nevet.

– Milyen fesztiválokon vett részt a társulat ebben az évadban?

– Szeptemberben a Szófiai Nemzetközi Bábfesztiválon jártunk, amelyen Csigaház című, 4 éven aluliaknak szóló előadásunkat mutattuk be. Bulgáriában egyelőre alig játszanak a legkisebbeknek szóló darabokat, ezért is kaptunk meghívást a fesztiválra, amelynek szakmai beszélgetésén is nagyon kíváncsiak voltak tapasztalatainkra. Tavasszal a Deszka Fesztiválon, a kortárs magyar dráma seregszemléjén vettünk részt a Hogyan fogjunk csillagot? című előadásunkkal. Ezen a fesztiválon nem adnak ki díjakat, szakmai beszélgetésen vitatja meg a zsűri a látottakat. A mi előadásunkról azt mondták: annyira különleges – a színpadra állítás módját és a történet üzenetét tekintve –, hogy minden gyereknek látnia kellene.

Jövő héten indulunk Marosvásárhelyre, ahol az Ariel Színház fennállásának 75 évfordulóját ünneplik. A születésnapi program zárásaként mutatjuk be Lepkeoroszlán című előadásunkat, amely tavaly elnyerte a legjobb magyar gyermek- és ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat.

– Idén kis varázslókká avatták a bábszínház leghűségesebb nézőit a Cirókás Napon. Miről szólt ez a játék?

– Az elmúlt évben a város 650. évfordulójához kapcsolódott Vasárnapi Mesébelépő játékunk, amely januárban megújult. Ezúttal titokzatos varázsigéket gyűjthettek a gyerekek, aki pedig legalább nyolc vasárnapi előadásunkat látta, az a Cirókás Napon átvehette a varázsigékhez tartozó varázspálcát és varázskönyvet. Nyolc varázsigéből néggyel külső helyszínen – a Kecskeméti Fürdőben, a Vadaskertben, a Fodor cukrászdában és Kriszti néni palacsintázójában – varázsolhatnak a gyerekek, néggyel pedig a bábszínházban válthatják valóra álmaikat, megismerve kulisszatitkainkat. Egyik varázsigével például beülhetnek a színpadra, és hátulról nézhetnek végig egy előadást.

Olyan sikeres volt ez a játékunk, hogy a következő évadban is folytatni szeretnénk. Akinek már van varázspálcája, az most egy segítő állatra tehet szert, akinek pedig nincs, az a pálcára, és természetesen varázsigékre.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Melyek voltak az idei évad legfontosabb eseményei?

– Szeptemberben rendeztük meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, amely már 14. volt a rendezvények sorában. Az idei találkozó különlegessége volt, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves évfordulóját ünneplő programsorozat részeként valósult meg.
Szeptember 21-én idén is megtartottuk a Színházak Éjszakáját, amelyen már szinte hagyományosan a Hírös Gasztroszínház előadása várta a nézőket.
Az évad fontos eseménye volt számunkra a XX. Színjátszó Maraton, amelynek évek óta bábszínházunk ad otthont. Rendkívül nagyra értékelem a Kecskeméti Színjátszó Műhely munkáját. Sárosiné Orbán Editnek és Sárosi Gábornak köszönhetően mintegy 300 diákszínjátszó foglalkozik rendszeresen drámajátékkal Kecskeméten, ami óriási dolog. Sorban hozzák el a legrangosabb díjakat az országos fesztiválokról.
Idén is részt vettünk a Muzsikál az erdő programsorozatban. Ezúttal Tőserdőn adtuk elő a fák lombjai alatt a Medve éneket, és ezt a produkciót visszük el június végén Tarpusztára is.

A Medve éneket idén Tőserdőn adta elő a társulat (Fotó: Muzsikál az erdő facebook oldala)

– Újraindultak a Ciróka kórházi előadásai is.

– Alaptevékenységünkön túl szívesen támogatunk olyan eseményeket, kezdeményezéseket, amelyek fontos ügyet szolgálnak. Így havonta egyszer kilátogatunk a megyei kórház gyermekosztályára, hogy egy kis vidámságot vigyünk az ott gyógyuló gyerekeknek. Idén ellátogattunk a Platán Idősek Otthonába is, az úgyeri óvodások számára pedig karácsonyi ajándékokat gyűjtöttünk.

– Mivel készül a Ciróka az idei Múzeumok Éjszakájára?

– 8 órakor kezdődik társulatunk bábkoncertje, amely tavaly nagy siker volt a Múzeumok Éjszakáján. Idén pedig új dalokkal bővült a repertoár. Bemutatjuk a Macskablöfföt és a Hamletet is az év leghosszabb éjszakáján, a programot pedig most is a Sex in the Black Hole koncertje zárja.

– Mit tudhatunk a következő évad terveiről?

– Társulatunkban nem lesz változás, mégis találkozhat majd új arcokkal közönségünk. A Budaörsi Latinovits Színházzal lesz egy koprodukciónk: a Titoktündért rendezi velük együttműködve Kuthy Ágnes, bábszínházunk művészeti vezetője.
A Harisnyás Pippi lesz az első bemutatónk ősszel, az Óz premierjét pedig tavaszra időzítjük. Ebben az előadásban – amelynek rendezője Halasi Dániel lesz – társulatunk valamennyi tagja szerepel, és vendégművészként részt vesz a produkcióban Cseke Péter kaposvári osztályának egy hallgatója is. A nagy klasszikusok mellett kortárs alkotásokat is műsorra tűzünk. Dániel András Égig érő lift című meséjét Somogyi Tamás rendezi bábszínpadra, de tervezünk többek között új babaelőadást is a következő évadban.

Nagy örömünkre meghívást kaptunk Kínába a Selyemút Fesztiválra. A szervezők három alkalommal is szeretnék bemutatni a fesztivál keretében a Hogyan fogjunk csillagot? című előadásunkat. Így bízunk benne, hogy a jövő évad is izgalmas lesz társulatunk számára.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Jöhet a Nemzetközi Gyermek Játékok?

Jöhet a Nemzetközi Gyermek Játékok?

​Kecskeméten tarthatják az 54. Nemzetközi Gyermek Játékokat. Ehhez a június 20-ai közgyűlésnek el...

Kéri Tamás már ünnepelt NBIII-as feljutást

Kéri Tamás már ünnepelt NBIII-as feljutást

Megvan a Kecskeméti TE első nyári érkezője, Kéri Tamás személyében NBII-es rutinnal is rendelkező...

Kecskemét Fejlődéséért Alap - Forrás, ami lendületbe hoz

Kecskemét Fejlődéséért Alap - Forrás, ami lendületbe hoz

A közelmúltban több olyan üzleti reggelin is részt vettek az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. képvis...

A magyar futball aranykora - sporttörténeti kiállítás a Cifrapalotában

A magyar futball aranykora - sporttörténeti kiállítás a Cifrapalotában

A Kecskeméti Katona József Múzeum egy rendhagyó kiállításban mutatja be a Máday-magánygyűjtemény ...

Évet zárt a Spari

Évet zárt a Spari

A napokban tartotta évzáró ünnepségét a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a kecskemé...

Koncert a Mária-kápolnában

Koncert a Mária-kápolnában

A zene és a lélek harmóniája címen rendeznek koncertet 2019. június 23-án vasárnap az Arborétumba...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

Alább olvashatóak az elmúlt két hét anyakönyvi hírei.

Jól jönne egy karrieriránytű?

Jól jönne egy karrieriránytű?

Munkaerő-piaci reintegrációs képzést szervez a helyi Család- és KarrierPONT Kecskeméten...

Kecskemét arcai anno - Tablókiállítás

Kecskemét arcai anno - Tablókiállítás

Ma délután a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretén belül szabadtéri kiállításon m...

Elmaradt a szúnyogirtás

Elmaradt a szúnyogirtás

Feltankolva várták a gépek a dunaújvárosi repülőtéren az induláshoz szükséges parancsot, de a ked...

Újabb térfigyelő kamerák kerülhetnek ki Kecskemétre

Újabb térfigyelő kamerák kerülhetnek ki Kecskemétre

Két új területre kerülhet térfelügyeleti kamerarendszer a jövőben.  A népmese játszótér, az ...

Bolyaisok Dél-Lengyelországban – magyar történelmi emlékek látogatása

Bolyaisok Dél-Lengyelországban – magyar történelmi emlékek látogatása

A lengyel-magyar barátság eszméjének, a két ország számos történelmi kapcsolatának megismerése vo...

Cselekvési tervet dolgozott ki a város az illegális hulladéklerakás megfékezésére

Cselekvési tervet dolgozott ki a város az illegális hulladéklerakás megfékezésére

A csütörtöki közgyűlésen tárgyalja a képviselő testület azt a cselekvési programot, amelyet részl...

Margaréta buszforduló és körforgalom: 19-én két irányt lezárnak!

Margaréta buszforduló és körforgalom: 19-én két irányt lezárnak!

2019.június 19. hajnaltól elkezdődik a forgalomterelés II. üteme a Margaréta buszforduló és körfo...

Leugrott a szalagházról és szörnyethalt

Leugrott a szalagházról és szörnyethalt

Életét vesztette ma (hétfőn) délután egy idős nő, aki a Petőfi Sándor utca szalagházainak egyik e...

Nem szállhattak fel a szúnyogirtó gépek

Nem szállhattak fel a szúnyogirtó gépek

Úgy volt hogy ma (hétfőn) este szállnak fel a szúnyoggyérítéssel megbízott Szemp-Air Kft. gépei ,...

Jankovics Marcell: Amíg erőm engedi, görgetek

Jankovics Marcell: Amíg erőm engedi, görgetek

A KAFF talán legnagyobb érdeklődéssel várt workshopját Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla...

IN MEMORIAM: Tóth-Szöllős Mihály evangélikus esperes

IN MEMORIAM: Tóth-Szöllős Mihály evangélikus esperes

Gyászolnak a kecskeméti evangélikusok hívek. A gyülekezet korábbi lelkésze, Tóth-Szöllős Mihály e...

Ez ám a vendégszeretet: Ballószög autentikusan köszöntötte az átvonuló 40. Tour de Hongriet

Ez ám a vendégszeretet: Ballószög autentikusan köszöntötte az átvonuló 40. Tour de Hongriet

Ballószög többször is bizonyította már, hogy lakóközössége nagyon aktív és remek szervezőkészségg...

Még száz Gyerekfesztivált kívánt dr. Papp Zoltán a hetényieknek

Még száz Gyerekfesztivált kívánt dr. Papp Zoltán a hetényieknek

Javában zajlik az első Gyerekfesztivál Hetényben, a Közösségi ház udvarán, melynek színes pr...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies