Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Helytállni minden körülmény között

Interjú Horváth Zsolttal, a Katona József Múzeum munkatársával

2021.06.15. 11:47

Nomen est omen. Avagy a név kötelez. Horváth Zsolt gyűjteménykezelő, kiállítás-kivitelező esetében a mondás csak félig igaz, mert bár Horvátországban született, de bármerre is vitte a sors, mindig magyarnak vallotta magát. Amikor elsőként lépte át szülőotthona, Horvátország egy aprócska, magyarlakta falujának határát, elhatározta, hogy felnőttként mindenképpen visszatér és itt éli le az életét. A történelem azonban összekuszálta a gyermekkorban szőtt terveket. A Kecskeméti Katona József Múzeum "Arcok a vitrin túloldaláról" című sorozatában vele készült interjút olvashatják.

– Mondjuk úgy, hogy te egészen korán kezdtél iskolába „járni”.

– A horvátországi Eszéken születtem, de gyermekkoromat egy kb. 500 fős, zömében magyar lakta településen, Dályhegyen töltöttem. Szüleim mindketten pedagógusok voltak, s a lakásunk a csöpp kis falunk iskolájában volt. Így az iskola nekem egyben az otthonomat is jelentette. Kellemes emlékek fűznek ehhez az épülethez és az itt megismert emberekhez. A gyermekkori csínytevések, focimeccsek, a közös, gondtalan játék öröme az ide járó alsós és felsős gyerekekkel megalapozta azon tulajdonságomat, hogy alapvetően szeretek csapatban dolgozni, és integratív személyiségnek tartom magam. Akkoriban természetesnek tűnt, hogy mi a faluban magyarul beszélünk, mint ahogy az is, hogy ismerjük és használjuk az ország nyelvét. Ugyanakkor ebben a lakásban éltem meg azt, hogy jugoszláv állampolgárból horvát, majd „krajinai” állampolgár lettem.  Igaz, ekkor már el kellett költöznünk a házunkba, amely a szüleim pedagógusi fizetségéből elég lassan épülgetett, átadva helyünket a Jugoszláv Néphadseregnek.

– Mindig nehéz egy országban kisebbségként élni, megőrizni az anyanyelvet, s éltetni a nemzeti hovatartozásunkat. Nektek ez hogyan ment?

– Nyelvében él a nemzet – szüleim ezt vallották és ebben a szellemiségben neveltek engem is. A szavak és tettek szintjén is mindig a magyar nyelv szeretetét, tiszteletét közvetítették, és azt, hogy meg kell őrizni és éltetni magyarságunkat. Ők akkor is magyar nyelven tanítottak a falu iskolájában, amikor ez ellenséges és számukra méltatlan helyzetbe sodorta őket. (Igaz édesanyám végül feladni kényszerült a pedagógusi pályát.) Otthonról azonban nem csak a magyarsághoz való kötődésemet, de a kultúra és a tudás fontosságát és szeretetét is hozom, valamint azt az életszemléletet, hogy az embernek az őt körülvevő körülményektől függetlenül helyt kell állnia, kisebbségben, többségben, háborúban és békében egyaránt. Sok hasznát vettem ezeknek a lelki útravalóknak eddigi életem során.

– Mikor és miért kényszerültél elhagyni a szülőfaludat, ahová oly erős szál fűzött?

– 13 éves koromban kitört a délszláv háború, s akkoriban sokan elmenekültek a területről. A 8. osztályt még ott végeztem el, ami komoly megpróbáltatás volt, így a középiskolát már a vajdasági Zomborban kezdtem el a nagynéném gondos felügyelete alatt. Szüleim Dályhegyen maradtak, kitartottak a falu és a lakosság mellett. Érettségi után ismét egy másik országban, ezúttal Magyarországon kötöttem ki, a Pécsi Tudományegyetemen, ahol felhagytam az addigi közgazdasági tanulmányokkal és élénken kezdtem érdeklődni a történelem iránt. Zavaros, háborús körülmények között nőttem fel, s folyton a válaszokat kerestem, melyet – akkor úgy éreztem – a történelem adhat meg. Így lettem történelem és horvát szakos hallgató az egyetemen.

– Aztán ismét váltás, de már csak országon belül.

Az egyetemen ismertem meg a feleségemet, aki kecskeméti, így az irány adott volt: költözünk a hírös városba. S bár a hazatérési tervem nem vált valóra, s időről-időre elfog a honvágy, megszerettem a második otthonomat, nem csak azért, mert itt alapítottam családot és ide köt számtalan jó emlék, hanem mert szerethetőek, kedvesek és befogadóak a kecskemétiek. 

– Még hallgatóként kerültél a városba, mikor és hogyan sodródott utadba a múzeum?

– Még egyetemi hallgatói jogviszonnyal rendelkeztem, amikor megszületett az első gyermekünk, így elsősorban a családról kellett gondoskodnom. Sokféle alkalmi munkát elvállaltam akkoriban, volt, hogy 12 órát, vagy annál is többet dolgoztam egy nap. Az összes nagyáruházban és barkácsáruházban dolgoztam mint kölcsönzött munkaerő, a Baumax saját állományába is felvett, a Benkó Zoltán Szabadidő Központban pénztároskodtam. Ezután egy újabb izgalmas tapasztalat következett: a BungalowNet Hungary – Horvátország specialistája lehettem. Itt gyakorolhattam a horvát nyelvtudásomat és a gazdasági ismereteimet, illetve a szálláshelyek környezetének ismertetése kapcsán a történelmi, kulturális látnivalók, élmények bemutatása is helyt kapott. Azután hat éve teremőrt és kiállításkivitelezőt kerestek a Cifrapalotába, mely állásra a feleségem beadta a pályázatát, aki akkor épp munkát keresett, de mivel valójában férfit képzeltek el a posztra, megpályáztam én is és felvettek.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Itt megtaláltad a számításodat?

– Vágytam arra, hogy olyan munkahelyem legyen, ahol gyökeret ereszthetek és ahol az érdeklődési körömbe tartozó témákkal is foglalkozhatok. Azt hiszem, a múzeum első ránézésre is ilyennek tűnt. Ezért is vállaltam el a feladatot az akkori fizetésemnél picivel alacsonyabb bérezéssel. Nagyon eseménydús és izgalmas időszakban csatlakoztam a múzeum életéhez, kiállításkivitelezőként a „A beszélő köntös” című kiállítás építése és az azt megelőző tárlatok bontása nagy élmény volt. Azóta sem szűnik bennem az a kellemes, magával ragadó érzés, ami akkor fog el, amikor reggelente a saját kulcsommal nyithatom ki a Cifrapalota ajtaját és rácsodálkozhatok a benne rejlő kincsekre. Idővel kineveztek tárlatvezetővé is, idén pedig gyűjteménykezelő munkakörbe kerültem. Az itt dolgozó emberek napi feladatai eléggé sokszínűek. A csapat is nagyon jó, sokan sokféle háttérrel érkeztünk ide, de együtt nagyon klassz dolgokat viszünk véghez. Érdekes tapasztalás, hogy az emberek mit ki tudnak hozni magukból, ha egy olyan közegbe kerülnek, ahol pozitívan tudják egymást motiválni.

 

– Melyik az a szakterületed, melyben igazán önazonos vagy?

Azt hiszem, a gyűjteménykezelés mellett a tárlatvezetés. Nagyon szeretek emberek között létezni, velük beszélgetni, s talán elmondhatom, hogy ők is szeretik az „élményszerű tárlatvezetéseimet” – ahogyan a kollégáim nevezik azt, amit csinálok. Egy-egy kiállítás maga az objektív valóság, melyhez minden látogató hozzáteszi a maga szubjektív szemszögéből látott valóságát. A Seuso kincsek kecskeméti bemutatása igazi mélyvíz, de egyben tárlatvezetői mivoltom csúcsa is volt. Természetesen ezek mellett nagy jelentőséggel bír, hogy a műtárgyak közelében lehetek, bővíthetem a tudásom és vigyázhatok rájuk. Egy-egy műtárgymozgatási feladat is sok izgalmas kihívást jelent, az új szerzemények begyűjtése, megismerése szép élmény.

– Ma már magyar állampolgár vagy, de nem az itt eltöltött évek és a családod miatt, hanem egy fiókban lapuló kitüntetés miatt.

A magyar állampolgárságot sajnos nem volt egyszerű megszerezni. 2010 után járható út lett, ha az ember egy korábban magyar állampolgársággal rendelkező felmenőt felmutatott. Az apai dédapám az első világháborúban megsérült Galíciában, melynek okán volt egy olyan kitüntetése, mely arra is feljogosította, hogy ingyen használhatta a villamost Budapesten. Ezt a jelvényt – dédapánk sok egyéb dokumentuma között – őrizték nagybátyámék, s ennek köszönhetően lettem nemcsak én, de a családunkból többen „papíron is” magyar állampolgárok.

 

– Végleg elszakadtál Dályhegytől?

Semmiképp, szívem egy részével mindig is oda fogok tartozni, a gyökerek kitéphetetlenek. A vírushelyzet előtti időkben évi több alkalommal is hazautaztunk szüleimhez. Már a lányaim is megismerték a szülőfalumat, a környék összes zegzugát, sőt, barátkoznak, játszanak a szomszéd gyerekekkel. Édesapámat sajnos a közelmúltban elveszettem, de édesanyámról innen távolról is gondoskodnom kell, így biztosan rendszeresen utazunk majd haza.

– Milyen érzéseid vannak a gyerekkori álom kapcsán? Otthonra leltél távol a szülőfaludtól, de az anyaországban, hivatalosan is magyar állampolgárként?

– Azt hiszem, valahol körbeért egy történet. A szüleim Bácskából kerültek Szlavóniába, én pedig egy szép ívet leírva Bács-Kiskun megyében telepedtem le, alapítottam családot. Az ember álmai néha kevésbé fantáziadúsak, mint amit a gondviselés teremt meg. Kíváncsian várom a folytatást, hiszen minden nap hoz valami újat. Talán a nyugdíjas éveimet majd éppen Dályhegyen, a Dráva és a Duna torkolatának közelében tölthetem pár évtized múlva.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Rendőrök a kecskeméti ponthatárváró bulin

Több mint félezer ember gyűlt össze a kecskeméti Domb Beach-en lezajlott rendezvényen.

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított csoport tagjai

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte öt moldáv állampolgárságú férfi letartóztatását,...

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Megtartották a nyár utolsó premierjeit a Kecskeméti Nemzeti Színházban

A 2020/21-es évad két igazán vidám darabbal zárul a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban: ...

Ne gyújts tüzet!

Ne gyújts tüzet!

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet a tűzgyújtási tilalomra. Bár egy ideje érvényben van már a ...

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „Repülős Körforgalom” lezárása miatt

Vasárnap több órára lezárják Kecskeméten a repülős körforgalmat, előre nem tervezett karbantartás...

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Magabiztos győzelem az első edzőmeccsen

Csütörtökön este az NBI-es újonc TFSE vendégeként lépett pályára az SG Kecskemét Futsal a felkész...

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

Éjjel tört áldozatára a rabló szerelmespár

A Kecskeméti Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatalkorúval és élettárs...

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Solt 11. századig visszavezethető története és egy őskőkori település emléke is feltárul a régész...

Kodály Pont - Takács Emese

Kodály Pont - Takács Emese

A Kodály Pont ma esti előadója Takács Emese volt, aki tárogató műsorával szórakoztatta a köz...

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Dalesttel folytatódott a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendültek fel ma (csütörtök) este a Kodály Művészeti Feszti...

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

Szank és Kiskunmajsa történelmi érdekességeit, kulturális kincseit fedezték fel, ráadásul fürdőzt...

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Változik a helyi buszok közlekedése augusztus 8-tól

Menetrend módosítás vezet be a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. augusztus 8-tól. A változások ...

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

A V4 után újabb nemzetközi kerékpárversenyre készül az MKB Cycling Team

Két egymást követő hétvége, négy verseny négy országban. Ez volt a Visegrád 4 Kerékpárverseny, ah...

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

KTE HUFBAU: Katona Bálint kölcsönbe érkezik FTC-től

Fiatal támadó középpályással bővült a KTE HUFBAU játékoskerete, Katona Bálint a Ferencvárosi TC-t...

„Szakmakóstoló” gyerekeknek

„Szakmakóstoló” gyerekeknek

Virágkötészet, gyógynövény-ismeret, gyümölcs- és zöldségtermesztés. Ezek világába mind-mind betek...

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 32 éves grúz férfi letartóztatását, akit emb...

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

„Kötöttem bokrétát...” – Dalesttel folytatódik a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei csendülnek fel a Kodály Művészeti Fesztivál csütörtök esti r...

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A Hegedűs-házaspár célkeresztjében a család és a sport áll

A sport szeretete, egymás megbecsülése széttéphetetlen kötést jelent a kosárlabdázó Hegedűs-házas...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies