Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 16. Szombat  Gusztáv

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A valódi panelkorszak kezdete a Széchenyivárosban

II. felvonás

Hajagos Csaba

2020.03.31. 18:31

A panellakás, a panelban lakás a Kádár-korszak egyik legalapvetőbb élménye, lenyomata, kórképe, mondhatni kvintesszenciája. Generációk nőttek és nőnek fel vasbeton falaik között mind a mai napig, tapasztalva előnyeit, hátrányait egyaránt. Kecskemét számos városrésze „büszkélkedhet” panellakásokkal a Műkertvárostól az Árpádvároson keresztül a Széchenyivárosig. Mint ahogy legnagyobb számban utóbbi területen vannak jelen, úgy itt is kell keresni első megjelenésüket a város szövetében. - Bezsenyi Ádám írása

Forrás KKJM Történeti Adattár

A széchenyivárosi lakótelep I. építési ütemében a mai Gőzhajó utcai és Stádium utcai tömbök épültek fel a Nyíri út mentén 1968-tól 1970-ig. A II. ütemben, ami nagyrészt a IV. ötéves tervnek felelt meg, legalább 2000 lakás építését irányozták elő iskola, óvoda, bölcsőde építésével az Irinyi utcáig terjedő területen. Szükség is volt a minél gyorsabb folytatásra, ebben az ötéves tervben városszerte 4500 lakás építését irányozták elő, és még ez is alatta maradt a több mint 6000-es lakásigénylésnek, a lakásínség továbbra sem enyhült.

            A lakótelep építések egyik kellemetlen és nem kevés odafigyelést követelő velejárója a területelőkészítés. Ez a beépítési forma nem következik a korábbi területhasználatból, gyökeresen átalakítja a korábbi ingatlanszerkezetet, területfelhasználást, szinte ráerőszakolja magát környezetére. Itt – az akkori Máriahegyben – szerencsére lazább beépítésű szőlőterületek, tanyák voltak, bár kezdett városiasodni a környék. Első körben több mint 80 lakóépületet kellett kisajátítani, lebontani, a terepet rendezni. Ez már az I. ütemnél elkezdődött és folyamatosan haladt. Ezek után jött a közművesítés, hiszen a területen villany, víz bevezetve nem volt, csatornázás majd felvonulási utak, épületek építése zárta a sort, csak ezután kezdődhettek az alapozási munkálatok.   

Egy új városrész építésének megannyi problémája közt ott volt a finanszírozás kérdése is, annak ellenére, hogy az államszocializmus idején ezt egyértelműen állami feladatként aposztrofálták. Az új gazdasági mechanizmus 1968-as bevezetésével decentralizáltabbá tették a tervgazdaságot, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a megyei és városi tanácsok nagyrészt szabadkezet kaptak, de a költségeke jelentős részét is maguknak kellett előteremteni az így-úgy megszabott állami támogatásokon túl.

            Röviden összefoglalva az állami lakásépítés tanácsi lakásépítéssé vált, amit az OTP hathatós segítsége nélkül kivitelezni sem lehetett volna. Kecskeméten az említett 4500 lakásból 1540 tanácsi, 3000 pedig OTP és vállalati finanszírozásban valósult meg. A tanács szerepvállalására erősen rányomta a bélyegét, hogy az Takarékpénztár csak az épületek felhúzásának költségét vállalta, a területelőkészítés a tanácsra hárult. Ezek után nem csoda, hogy az építésben résztvevő vállalatokat igyekeztek minél nagyobb arányban rászorítani a pénzügyi szerepvállalásra a tervszámok megvalósulása érdekében, akik érthetően húzódoztak ettől. Igazi megváltás volt, hogy a kötelező állami lakásépítés számainak hiányait ki tudta egyenlíteni a magánlakásépítés ösztönzése. Ez általában kertes házak építését jelentette, főleg magánerőből. Legtöbben kalákában dolgoztak a családi házak építésén az ismerősök, családtagok segítségével, az építőanyag beszerzése pedig visszaforgatta a megtakarításokat az állami költségvetésbe. Tehát az állami szerepvállalás legszerencsésebb megoldása a magánépítkezés, illetve ennek engedése lett, ez szinte ingyen volt a tervgazdaságnak, így az se lehetett baj, ha nem sikerült a tervszámokat az állami beruházásoknál tartani.

            Viszont hatékonyabbá kellett tenni az állami építkezéseket is. A korábbi nagyblokkos épületek előnye olcsóságuk volt, viszont 5 szintnél nem lehettek magasabbak, a könnyűbeton lapok ennél nagyobb terhelést nem viseltek el. Adott alapterületen ezért nem lehetett növelni a lakásszámot, amire pedig égető szükség volt a tervszámok miatt. Emiatt jelent meg lehetőségként a korszerűbbnek vélt paneltechnológia alkalmazásának lehetősége, ami ugrásszerű növekedést jelenthetett a felépített lakások számában.

            Országos szinten már az 1960-as évektől döntések születtek egy átfogó házgyári technológia bevezetéséről a tervszámok betarthatósága érdekében. Az 1948-ban Camus francia mérnök által szabadalmaztatott előregyártási rendszer lényege, hogy azonos vagy csak kissé eltérő panelek segítségével sorozatszerűen lehessen minél olcsóbb egyszerűbb és nagyobb számú lakást építeni. E rendszert vette meg a Szovjetunió, „baráti” hatásra tőlük pedig Magyarország. A szovjet 1-464/A rendszer mellett a dán Larsen-Nielsen rendszer licence-t is megvásárolta az állam, amelyeket Budapesten felépített házgyárakban ekkorra már rendszeresen alkalmaztak. Sajnos a kompletten leszállított szovjet szerelőüzemek miatt ez a kevésbé előnyös panelgyártási mód terjedt el jobban, a magyar mérnökök primitívnek tartották és a gyártósorok adta lehetőségeken belül igyekeztek áttervezni, de szűk volt a mozgásterük. Eredménye kevéssé változatos, még a lehetőségekhez képest is egysíkú épületek tömege lett országszerte, amelyek minősége sem bolt a legjobb a mennyiségi és időbeli kényszerűségek miatt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

            Kecskeméten szintén a tervszámok tartásának szükségszerűsége miatt már az I. ütemnél felmerült a házgyári technológia telepítése. Végül döntés született és 1972-től elkezdett épülni a BÁCSÉP kecskeméti házgyára, ami csúcsberuházásként is, csak kisebb csúszással 1975-re készült el, egyébként utolsóként az országban.

            Az új városrész terve már eleve tartalmazta négy magas panelépület megépítését a városrész központjában. Miután a kecskeméti gyáregység épülőben volt, a szegedi házgyár által szállított panelekkel igyekeztek az igényt kielégíteni. Az első kecskeméti 10 emeletes panelházat 1973 januárjában kezdték építeni az Akadémia körút mellett. Jellemző – ahogy azt a Petőfi Népe helyszíni riportjából megtudhatjuk – az igyekezetre és a szerelés kevéssé bonyolult voltára, hogy a művezetők és a brigádok 2 hét alatt tanulták meg a panelépület felhúzásának csínját-bínját. Az alapozást és földszint betonozását más részlegek végzik, ők csak a panelekkel foglalkoztak. Jelesül: a daru beemeli az épületelemet, azt rögzítik, a hegesztők összekötik a betonvas elemeit, a segédmunkások, pedig kibetonozzák a csomópontokat. Ily módon 3 nap alatt egy 6 lakásos szinttel végez a két művezető, egy szerelésirányító és 29 ács (!) és segédmunkás – mondta Rózsa Imre művezető és Borbély István brigádvezető. Látható, hogy egy panelépület felhúzása nem nagy ördöngösség, ám sok olyan járulékos probléma merülhet és merült is föl, ami jelentősen elodázta a lakások átadását.

            Az egész építkezést – nem csak a panelekét, hanem még két, blokkos technológiával készült tömbét is – komolyan hátráltatta a szocialista gazdaság rákfenéje: a hiány. 1971-ig a cementhiány okozott problémát, később a munkaerő viszonylagos csökkenése és a szállítási gondok kiküszöbölése. Előfordult, hogy a telephelyről más jármű nem lévén – lovaskocsival vitték a betonacélt az építkezésre. További nehézséget okozott a panelelemek szállítása Szegedről vasúton és teherautón, ami egyébként a kész lakások árait is megnövelte. Gyakran előfordult, hogy előre legyártott falelemek vezetékeinek nyílásai nem a megfelelő helyen voltak.  Többször gond volt a nyílászárók minőségével is, főleg az ablakok jelentettek gondot. Valamint azt se feledjük, hogy a belső kivitelezés lényegesen tovább tartott, több segédmunkát igényelt, mit a puszta falak felhúzása, annak ellenére, hogy a konyhát és fürdőszobát szintén előregyártott elemekből építették. 

            Kecskemét első négy, 10 emeletes panelháza 1973 folyamán szerkezetkész állapotba került, ám az átadásig még egy évet várni kellett. Nem kis részben azért, mert míg a blokkos épületekhez nem kötelező a központi fűtés, addig a panelépületeket nem is lehet mással felszerelni, emiatt saját gőzelosztó kazánt is kellett építeni hozzájuk. Már 1973 őszén tovább folytatódott a házgyári épületek térhódítása, az Akadémia körút túloldalán elkezdték 21, 30 lakásos, 5 emeletes lakóház kivitelezését. Több blokkos épület nem is épült a Széchenyivárosban átvette helyét a panel.

            Végül milyenek lettek a lakások? A kivitelezésen igyekeztek pénzt és időt spórolni, a munkaigényes hidegburkolatok helyett tekercspadlókat fektettek le, és a garanciális javítások miatt a parketták helyét is kezdte átvenni a ragasztott szőnyeg. A korábbi blokkos házaknál nagyobb – akár 2 szobás – lakások épültek, fényesebbek voltak, a nagyobb méretű ablakok miatt.  Elvileg lehetett volna az előre gyártott elemek variálásával kissé más elrendezésű lakásokat is kialakítani egyazon lépcsőházban – a gyakorlatban azonban ez sose valósult meg. Így gyorsabb volt a házgyári elemkészítés és az összeszerelés is. A rosszul elosztott tereken változtatni óhajtók emiatt az elbontható közfalak nagyrészétől előbb-utóbb megszabadultak és igyekeztek maguk ésszerűbb elosztású lakást létrehozni. Sajátos élményt nyújtott és nyújt ma is ezekben a terekben a 15 centis falvastagság velejárójaként létrejövő láthatatlan közösségi érzés: van, hogy tudjuk mit csinál a szomszéd, bár sokszor nem is ismerjük.

Bezsenyi Ádám 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Személyautók karamboloztak a 44-esen

Személyautók karamboloztak a 44-esen

Két személyautó karambolozott szombaton nem sokkal dél előtt Kecskemét közelében, a 44-es főúton,...

2021.01.16. 12:06

Egyre több hitelt veszünk fel – Videóval

Egyre több hitelt veszünk fel – Videóval

Egyre nagyobb összegű hiteleket vesznek fel a kecskemétiek. A hitelspecialisták tapasztalatai sze...

2021.01.16. 10:04

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa volt a Kecskem...

2021.01.16. 08:40

Kiemelő: a kecskeméti SBO vezetője lesz a péntek esti adás vendége

Kiemelő: a kecskeméti SBO vezetője lesz a péntek esti adás vendége

A koronavírus elleni védőoltásról és a Covid-mintavételekről is beszél ma (péntek) este a Ke...

2021.01.15. 16:35

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Január 18-án, hétfőn 19:00 órakor a Nyírgyulaj ellen folytatódik az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

2021.01.15. 13:07

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 44 éves kecskemét...

2021.01.15. 12:00

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett Révész Luca már a harmadik szezonjá...

2021.01.15. 11:03

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Január 19-én, kedden 17 és 18 óra között várja a telefonhívásokat Lévai Jánosné, Műkertváros, Ren...

2021.01.15. 10:20

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy miként működik a térkép...

2021.01.15. 08:42

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Egy hét sem telt azóta, hogy a HÉP-RÖPKE SE idegenben 0:3-as győzelmet aratott a KISTEXT otthonáb...

2021.01.15. 08:25

Kiemelő-stúdióbeszélgetés: Online mutatkozott be az érdeklődőknek a GAMF – VIDEÓ

Kiemelő-stúdióbeszélgetés: Online mutatkozott be az érdeklődőknek a GAMF – VIDEÓ

Hogyan lehet a képzési kínálatot jól bemutatni az online térben? –  A Neumann Ján...

2021.01.14. 20:53

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Elmaradt az ingatlanpiaci árzuhanás, amelyet 2020-ban sokan előre jeleztek. 2021 első negyedéve p...

2021.01.14. 20:13

In memoriam – Schóber Ottó

In memoriam – Schóber Ottó

Életének 73. évében, 2020. december 16-án hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Schóber Ottó ...

2021.01.14. 19:47

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

A segítő pályára felkészítő képzéseket szeretné megszilárdítani Kecskeméten a Károli Gáspár Refor...

2021.01.14. 19:12

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Szerdán a Szolnoki Olajbányász nyert a Messzi István sportcsarnokban a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

2021.01.14. 18:40

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

A kecskeméti mentősök munkáját elsősorban önkéntes diszpécserként lehet segíteni. Egészségügyi fe...

2021.01.14. 17:56

Érthetetlen a Károli egyetem döntése az ellenzéknek – VIDEÓVAL

Érthetetlen a Károli egyetem döntése az ellenzéknek – VIDEÓVAL

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői arra kérik a Károli Gáspár Református Egyetemet...

2021.01.14. 16:49

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Országosan is egyedülálló képzést nyújt majd a Neumann János Egyetem a 2022 februárjában induló f...

2021.01.14. 14:18

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

Az uszodák, konditermek és vendéglátóhelyek megnyitását szorgalmazza szerkesztőségünkhöz eljuttat...

2021.01.14. 13:32

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával támadt egy nőre Kecskemét belvárosában egy férfi, őt és élettársát elfogták a rendőrök. ...

2021.01.14. 12:08

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies