Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 14. Hétfő  Helén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Egy újabb tragikus sors ma este 20 órakor az Élő Emlékezetben

A svábság tragédiája: a malenkij robot

Hajagos Csaba

2018.03.30. 16:53

„Istennek különös kegyelme van rajtunk. Engem végig kísért az életemen…”

Radványi Istvánné Fischer Ilona 1927. november 24-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérk-Vállajon. 1945. január 6-án két év kilenc hónap jóvátételi kényszermunkára hurcolták el a Szovjetunióba, ahol unokatestvérét is elveszítette. Az Élő Emlékezet ma esti adásában a ma már Jászszentlászlón élő Radványi Istvánné nyilatkozik a Szovjetunióban eltöltött időszakról. 

Egy újabb tragikus sors ma este 20 órakor az Élő Emlékezetben

Részlet az interjúból

Radványi Istvánné Fischer Ilona

„Mérk-Vállajon születtem Szabolcs-Szatmár megyében 1927. november 24-én. 90 éves leszek. Az édesapám kovácsmester volt, mind a három fiútestvérem kovács, nagyapám is.  Édesanyám meghalt, majd édesapám újra nősült és mostohaanyám lett.

Amikor az oroszok bejöttek, a faluban [Mérk-Vállaj] nem volt semmi féle harc, csak úgy jöttek az egyik napon, 1944 őszén.”

Visznek „malenkij robotra”…

„Minket úgy vittek el, hogy először becsalogatták az embereket a szovjetekkel érkezett magyarul tudó emberek az iskolába, hogy különféle dolgokat osztanak. Becsapták az embereket. Abban az időben nem lehetett sót meg cipőtalpat kapni. Minden utcába küldtek valakit, aki fellármázta az utcát, hogy gyorsan menjenek a megrendelt holmikért. Aki az iskolába bement, az onnan ki már nem jöhetett, mert a lovas katonák körül fogták és tovább senki nem mehetett ki. A mostoha anyám is elment az iskolába, őt is ott fogták a szovjet katonák. Odaálltam a kapuban álló katonához és elmondtam, hogy mit akarok. Odahívták az anyámat, akit a katona a háta mögött kiengedett, engem meg maga előtt betessékelt.”

A bevagonírozás

„1945. január 6-án vagoníroztak be bennünket, majd 18 napig utaztunk, de csak éjjel, mert akkor szabad volt a pálya. Végig marhavagonban utaztunk, olyan 15-en voltunk egy vagonban. Artinovkának hívták a falut, valahol Ukrajnában van, ott volt a láger. Utána, amikor odaértünk egy olyan laktanyába kerültünk, hogy nem is volt laktanya épület, hanem egy bérház. Nem volt se ajtó, se ablak, semmi az égvilágon, a cementlapon kellett feküdni. Olyan hideg volt, hogy borzalom, de beteg senki nem lett. Nem vették el a civil ruhát, csak elfogyott, elfoszlott rajtunk. Később nadrágban meg zakóban voltunk, rab egyenruhában.”

A tábori körülmények

„Egy WC volt a táborban, mindenkinek egy nagy gödörbe kellett a dolgát végeznie, lécek voltak rajta és oda kellett menni. Borzalmas volt. Nem is szeretek róla beszélni. Ott a lágerben csak nők voltunk, az őrök is nők voltak. Olyan nők, akiket megbüntettek valahol és ezek vigyáztak miránk és azok mondták meg, hogy hogyan kell lopni.  Nem voltak ágyak, utána priccset csináltak, de nem járt hozzá se takaró se semmi csak deszka. Akinek pokróca volt azt odaszegeltük az ablakra, ameddig nylonnal meg nem csinálták, meg jó sokára üveggel is. 1400 voltunk a lágerben, mind „Malenkij robotra” hoztak el bennünket.

Az első unokatestvérem halt meg legelőször közülünk. Az oroszok megmutatták, hogy hogyan kell lopni, hogy tudjunk enni, mert enni való az nem volt. Hárman elmentek ennivalót lopni, köztük az unokatestvérem is. Nagyon rossz idő lett, nagy jégeső volt, és az unokatestvérem fejét megütötte a jég, eszméletlen lett. Egy darabig cipelték a többiek, de sokáig nem bírták, mert ők is soványak voltak. Mindenki egy liter kukoricát tudott cipelni, ez volt a napi adagja úgy, hogy ezért elmentek éjjel akár 15 km-re, ahol tudtak szerezni élelmet. Ha valaki éhen halt, megvárták, míg 10-11 halott összejött és egy gödörbe tették és temették el. Se víz, se tisztálkodási lehetőség nem volt. A főzéshez lajttal hozták a vizet. Mindennap vagy káposztalevest vagy uborkalevest kaptunk, utána meg búza volt hántolva, ha jutott volna. A napi kenyéradag egy napra fél kiló, amikor volt, de sokszor napokig nem kaptunk. Hal az volt, azt hordószámra hozták, de olyan sós volt, hogy nem tudtuk megenni, mert megdagadtunk tőle. A sós ételre inni kellett volna, de az se volt.

Dolgoznunk kellett, leginkább törmeléket eltakarítani, amit a németek lebombáztak. Újjá kellett építeni mindent, vagonra pakolták a bontott anyagot.

Hideg volt. Hidegebb volt, mint Magyarországon, annyira, hogy meg volt repedve a föld. Én maláriás lettem, megcsípett valamilyen szúnyog és délben rázott a hideg. Nem csináltak velem semmit, nem orvosolták és egyszer csak elmúlt.  Nem is volt ott kórház, egyetlen nővért sem láttunk. Adtak viszont olyan gyógyszert, amitől nem volt senkinek sem menstruációja és amikor hazajöttünk az első gyereke mindenkinek meghalt. Nekem is.

A munkánkért semmiféle fizetés nem volt, egy fillér sem. Többen olyan helyen dolgoztak, ahol ásványokból cinket égettek, olvasztottak. Azok annyival többet kaptak, hogy egy kilós kenyér járt nekik, míg a többieknek csak fél kiló. Nem is tudtuk mikor milyen ünnep van, azt sem tudtuk melyik nap van a naptárban. Templomba nem mehettünk, pedig vallásosak voltunk szinte kivétel nélkül. Volt alkalmunk arra, hogy magunk között imádkozzunk. Amikor vége volt a munkának hazamentünk a barakkba tetvezni. Poloska is volt, de engem az nem szeretett. Az egyik társunkat annyira szerették a poloskák, hogy beletettük egy zsákba és a nyakánál elkötöttük. A poloskák a nyaknál voltak körbe gyűlve a zsák szájánál, ahonnan az egyik rabtárs levette és megölte őket.

Tulajdonképpen azért is voltak ezek ilyen engedelmesek velünk, mert majd a végén rájöttünk, hogy azt akarták, hogy ott maradjunk. Mindenkit behívtak sorban egy irodába, hogy az ottmaradásra rábeszéljék, de egyetlen egy sem maradt ott közülünk. Házat, földet mindent adtak volna, csak maradjunk, de nem maradtunk.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hazaindulás

„Egy napon egy magyar tiszt jött és mondta, hogy holnap reggel a Szatmár megyeieknek nem kell kimenni dolgozni, de nem hittük el, hogy hazahoznak. Azt hittük, hogy átráznak, hogy ő sem magyar, a tiszt, aki jött, mert mindig félre beszéltek, becsaptak bennünket. Kivittek minket az állomáshoz és bevagoníroztak marhavagonokba. Két tiszt jött és két-két katonát tettek a vagonokhoz, hogy ne bántsanak minket és úgy szépen hazahoztak bennünket, ahogyan elvittek.

Hazafelé rövidebbnek éreztük az utat. Akkor hittük el, hogy hazaérünk, mikor hallottuk, hogy a vasutasok magyarul beszéltek. Amikor megállt a vonat és kinyitották a vagont mi akkor kiugráltunk, az egyik a földet csókolta a másik a vasutast, csak hogy végre már magyar szót hallunk. Ez Máramarosszigeten volt, onnan vittek bennünket Debrecenbe és utána mindenki ment haza. Mikor leszálltunk, mindenki kapott 20 forintot és akkor így azzal haza tudtunk menni. Először szőlőt vettünk belőle, éppen érett. Két évig és kilenc hónapig voltam kényszermunkán. Szeptemberben értünk haza, végül busszal mentünk Debrecenből a falunkba. Mindenki a templom előtt állt, mikor leszálltunk a buszról, mindenki bejött velünk a templomba.

„Ez a vonat fel van virágozva

Az elrabolt magyar lányok számára

Viszik őket nagy Oroszországba.

Be van ez a marha kupé zárva,

Magyar kislány sírva néz ki rajta.

Siratja a faluját, jó szüleit, testvérét és rokonát,

És a harang visszahívó halk szavát.

Magyar kislány ne sirasd a könnyed

A hazáért szenvedni kell néked.

Szenvedünk mi szívesen, szép hazánkért örömest türelmesen

Csak még egyszer hazamenjünk innen.”

Forrás: Rabigába hajtva… Mozaikok a Vörös Hadsereg Kiskunfélegyházi járásban folytatott tevékenységéből. Szovjetizálás, hadifogság, kényszermunka. Huszka József Hagyományőrző Egyesület. Kiskunfélegyháza, 2017.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Letartóztatták a fejszés támadót

Letartóztatták a fejszés támadót

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak az 55 éves román férfina...

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Feloldották a teljes útlezárást Kecskemét közelében.

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

19 órakor bezártak a szavazókörök, megkezdődött az eredmények összesítése. Országosan 47,20 száza...

Három magyar győzelem!

Három magyar győzelem!

Küzdősport gálát tartottak szombaton este Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. Magyarors...

Gyalogosgázolás az Auchan felüljárón

Gyalogosgázolás az Auchan felüljárón

Biciklis gázolt gyalogost szombaton késő este az Auchan felüljárón - tudtuk meg a rendőrségt...

Családi délutánt tartottak a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóinak

Családi délutánt tartottak a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóinak

Kötetlen, vidám hangulatú családi délutánra várták ma délután a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóit...

Kampányzáró családi napot tartott az ellenzéki szövetség

Kampányzáró családi napot tartott az ellenzéki szövetség

Megtartotta kampányzáró rendezvényét a Szövetség a Hírös Városért Egyesület október 12-én (szomba...

Éjszakai csobbanás magyar slágerekkel

Éjszakai csobbanás magyar slágerekkel

Pénteken este is sokan látogattak el a Kecskeméti Fürdőbe. Már 9 órakor komoly sor állt az uszoda...

Csak egy „átlagos” szombat

Csak egy „átlagos” szombat

Kutyások, pantomimesek és szappanbuborék-kergetők találkoztak Kecskemét főterén szombaton dé...

2019.10.12. 16:27

26 kép

Kecskemét, főtér, programkavalkád

Nem csak a győzelem lehet cél

Nem csak a győzelem lehet cél

Elsősorban megismertetni szeretné magát a Mi Hazánk Mozgalomból alakult párt Kecskeméten is, derü...

Scoregoal: mumus maradt a Ferencváros

Scoregoal: mumus maradt a Ferencváros

A férfi futsal NBI. 7. fordulójában a Ferencvárost fogadta az SG Kecskemét Futsal, ezúttal nem a ...

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását

A kecskeméti autógyár úttörő szerepet vállal a duális képzés hazai fejlesztésében, aminek köszönh...

Családi krónikás tanfolyam indul Kecskeméten

Családi krónikás tanfolyam indul Kecskeméten

Izgalmas időutazásra hív a CédrusNet Kecskemét. Családi emlékkönyvet, szöveges fotóalbumot készít...

Mindent a távhőről - Erőművek Éjszakája Kecskeméten is

Mindent a távhőről - Erőművek Éjszakája Kecskeméten is

A TERMOSTAR Kft. is csatlakozott az  Erőművek éjszakájához. Az érdeklődők pénteken délután a...

Megújult a Szimferopol tér

Megújult a Szimferopol tér

Homokozóval, ping-pong asztallal és hintával bővült a Szimferopol téren található játsz...

Gálaműsorral készültek a Városi Idősek Napjára

Gálaműsorral készültek a Városi Idősek Napjára

Másfél órás gálaműsorral várták a kecskeméti szépkorúakat, a Városi Idősek Napja alkalmából. Az i...

Ingyenes női önvédelmi tanfolyamra lehet jelentkezni

Ingyenes női önvédelmi tanfolyamra lehet jelentkezni

Két turnusban induló női önvédelmi tanfolyamhoz csatlakozhatnak az érdeklődők.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies