Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 4. Szombat  Ulrik

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„…szintén tiszta és testet erősítő szikes vízzel bír” (Hornyik János)

83 éve Kecskemét szolgálatában a Széktói strandfürdő

Hajagos Csaba

2020.06.30. 18:21

Már a 16-17. század fordulóján is pihenésre, feltöltődésre szolgált Kecskemét történelmének kiemelt helyszíne, a közbeszédben gyógyhatású szikes vizűként emlegetett Széktó, amely az évszázadok során a török szpáhik "piknikezése", a városunkat 1919-ben megszállt román katonák "üdülése", az 1934-ben indult Hírös Hét résztvevőinek "hűsölése" után a ma kecskeméti emberének is lehetőséget biztosít a meleg nyári hónapok leküzdésére.

Széktó, 1948.

Az 1927-ben átadott – Szappanos Jenő műszaki tanácsos által tervezett és Merász József által kivitelezett – új Széktói strandfürdő mögött elterülő közel 100 holdas területen egészen a századfordulóig az év szinte minden napján állandó vízállás uralkodott, mint ahogyan azt Hornyik János is lejegyezte várostörténeti munkájában.

A fürdő nevét vizének szikes tartalmáról kapta ("Sziktó"), amely halállományban is igen gazdag volt a források alapján. A város magisztrátusa 1690-ben pontosan ezért rendelt el halászati tilalmat a tó területén. E a nagy szabad vízfelület már ekkor is lehetőséget nyújtott a nyári szabad fürdőzésre, amelynek szervezett kereteit először 1759-ben, Egyházi István kecskeméti vállalkozó tette meg, ugyanis fürdőépítés céljából közvetlenül a vízterület mellett igényelt földet a várostól. A folyamat nehézségeit bizonyítja, hogy több mint 60 év telt el Egyházi szándékától, mire 1820-ban özv. Budinszki Pálné újra egy hold földet kért a várostól „mulató kert“ céljára, ahol végül megépülhetett a fürdő kezdetleges főépülete. A 24 évig tartó bérletre megkapott területért évente 30 forint használati díjat kellett befizetnie a város pénztárába.

Azonban a Budinszkiné által felépített fürdő nem egészen 10 évig tartó veszteséges működésének következtében csődbe ment, így azt 1830-ban elárverezték.  A létesítményt az árverésen Kecskemét város vette meg 4125 forintért, így a következő években már a város tulajdonában válhatott kedvelt kiránduló- és a fürdőhellyé.

A komplexum 20. század elejére megváltozott képe azt követően alakulhatott ki, hogy a korábban folyamatosan víz alatt lévő területet 1836-ban lecsapolták, amelyet 1880-ig többször megismételtek. Ennek a tereprendezésnek volt köszönhető a Széktó-fürdő és a mellette elterülő úgynevezett „garasos“ Széktó kialakult gyűrű alakú formája, közepén a szigettel, azon pedig a korcsolya-házzal.

Egészen pontosan 1883-ban, Lestár Péter polgármester szolgálati ideje alatt Dömötör Sándor és más lelkes emberek vették kezükbe a fürdő ügyét. Lestár nagyratörő városfejlesztési tervezetének része volt a fürdő infrastrukturális fejlesztése is, így 1886-ban kitisztították a tó vizét és annak közvetlen környezetében ideiglenes helyiségeket hoztak létre.  A korabeli írott források szerint ebben az időszakban már naponta közel ötszáz fürdőzőt látott vendégül a megújult létesítmény, ahol bizony külön időpontban jelölték meg a férfiak és a nők fürdőzési lehetőségeit. A nők kedden és pénteken 14 óráig, míg a férfiak a hét e két napjától különböző időszakában tartózkodhattak a Széktó területén.

1887-re befejeződött a fürdő átalakítása, a fürdésre megmaradt részt elhatárolták a tó más területeitől, illetve a tó hosszanti vonalában deszkaválaszfalat emeltek, amely elválasztotta a nők és férfiak számára kijelölt területet, áthidalva ezzel a fürdőzés időbeli korlátait is.     A teljes átalakítás költsége 7400 forintba került, amely tartalmazta a város kérésére fúratott kút teljes kivitelezését is.  A kút felett helyzeték el a régi Széktó jellegzetes építményét, a víztornyot is, amelyet az 1947-ben kezdődött újabb felújítás követően lebontottak.                                            A fürdő ügye folyamatosan napi téma volt a helyi sajtó hasábjain is. A Kecskeméti Lapok szerkesztőségének munkatársai folyamatosan tájékoztatták a város lakosságát a népszerű fürdőhely vízállásának alakulásáról. „A széktói fürdő. Ebben az óriási szárazságban, mint több felöl halljuk, a széktói uszoda-fürdő vize is megapadt, amit csodálni nem lehet. A kút, bár frissíti, de teljesen pótolni nem képes. Így megint visszaszorulunk a József gőzmalom uszodájába, mely minden igénynek teljesen megfelel.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A város a fürdőt 1896-ig a bérbeadás útján hasznosította, ami a bérlők változó személyei miatt hosszútávon nem tűnt igazán jó megoldásnak. Így a törvényhatósági bizottság a házi kezelés mellett döntött, majd a gazdasági tanácsnok felügyelete alatt a városi Javadalmi Hivatal kezelésébe adta.

Az első világháború időszakában is igénybe vette a város a fürdő adta szolgáltatásokat, ugyanis az akkori polgármester, Sándor István a sebesültek és egyéb betegségekkel küzdők tisztálkodására alkalmas kecskeméti Széktói-strandfürdő által kínált lehetőségeket felkínálta a kecskeméti hátországba érkező sebesültek és rokkantak gyógykezelésére, ugyanis a fürdő már 1916-ban, naponta 800-1000 katona – heti két nap ingyenes – fürdőzésére is alkalmas volt. A katonák számára a fürdő bejáratától jobbra eső részt jelölték ki. Kecskeméten a Széktó−fürdőben üdülők számára időnként osztrák zeneszámokat is játszottak, ügyelve arra, hogy a városban osztrák sebesültek is tartózkodtak.

Sándor István arról is beszámolt emlékirataiban, hogy az 1919. évi román megszállást követően egy román százados berendelte és rendkívül sértő, megalázó hangnemben tárgyalt vele, ugyanis a széktói fürdő személyzetének egyik tagja egy román tisztet – udvarias hangnemben – a női részlegről való távozásra szólította fel, akit ezért a tiszt a helyszínen felpofozott. A román százados nehezményezte, hogy a fürdőben bevett szabályok betartását a megszálló csapatok tagjaira vonatkozóan is kötelező érvényűnek vélték.

A régi Széktó-fürdő, melynek csak a bejáratánál volt kettős pénztár- és ruhatár épülete, az idejét múlt drótkerítéssel egészen 1927-ig állt, közben mindössze annyi változás történt, hogy a férfi és a női oldalt elválasztó deszkafalat lebontották s drótot húztak a helyére. Végül 1927-ben készült el a háromemeletes toronnyal rendelkező, teraszos, emeletes főépület, emellett átalakították a korábbi medencét, körülötte a gondozott pázsitot és az öltöző kabinokat hoztak létre.

A komplexum egészen az 1947. évben indult három éves tervig a húsz évvel korábbi állapotában maradt, amikor a második világháború frontmozdulatai következtében megrongálódott állapotok miatt is – elhatározták a fürdő újabb – 1,5 millió forint értékű – rekonstrukcióját. Ennek a folyamatnak a keretében a napi 150 fős befogadói kapacitás igényével négy darab medence épült, amelyek közül kettő 20x50 méter hosszú volt.

1956 tavaszára azonban már azt is elérte a városi tanács, hogy megfizethető és sűrű autóbusz-közlekedés állt a pihenni, szórakozni, üdülni vágyók rendelkezésére.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kitárult a koronárium (videóval)

Kitárult a koronárium (videóval)

Ingyenesen megtekinthető a Gondoskodó Szolgálat diszpécserközpontja, ahol egy koronavírus mementó...

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A sz...

Kecskemét Kincsei (videóval)

Kecskemét Kincsei (videóval)

Hétfőn indul a Kecskemét Kincsei, a Kecskeméti Televízió új magazinműsora, amelyben minden alkalo...

2020.07.03. 19:13

múzeumok, Kecskemét, kultúra, magazin

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecs...

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves lajosmizsei fé...

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Széleken bevethető támadóval bővült a KTE HUFBAU kerete, Constantinescu Dan-Marius az NBIII. kele...

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Július 11-én szombaton, a Széchenyivárosi Kispiac több okból kifolyólag is tartogat majd meglepet...

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Nincs veszélyben a 2020-as költségvetés. Ezt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelentette ki...

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Bár 230 millió forinttal kevesebbet kér a Volánbusz Zrt. 2019-es tevékenységéért, mint 2018-ban, ...

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

A kecskeméti rendőrök mindössze egy nap alatt lezárták a vizsgálatot, és a sofőrrel szemben bírós...

Adorján Jánosra emlékeztek a Repülő-műszakiak Napján - Videóval

Adorján Jánosra emlékeztek a Repülő-műszakiak Napján - Videóval

​Csütörtökön délelőtt ünnepelték az MH Légijármű Javítóüzemben a Repülő-műszakiak ...

Hitelfelvétellel folytatódhatnak a megkezdett beruházások - Videóval

Hitelfelvétellel folytatódhatnak a megkezdett beruházások - Videóval

​6.5 milliárd forint beruházási hitel felvételéről döntött ma (csütörtökön) a közgyűlés, valamint...

Bronzérmes lett a Spari

Bronzérmes lett a Spari

4:2-re nyert a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a Statisztika SE ellen a&...

Ők kapják a város rangos kitüntetéseit

Ők kapják a város rangos kitüntetéseit

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékein...

Elfogadták a város 2019. évi zárszámadását

Elfogadták a város 2019. évi zárszámadását

​,,Jó gazda gondosságával gazdálkodott a város minden egyes szerve és egysége, megfelelő tisztség...

Elfogadták Kecskemét klíma akciótervét - Videóval

Elfogadták Kecskemét klíma akciótervét - Videóval

Egyhangúlag fogadta el a város képviselőtestülete  Kecskemét 2020-25 közötti időszakra szóló...

A Heavy Brass Guys Tuba Quartet a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Heavy Brass Guys Tuba Quartet a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Heavy B...

Módosult a VTP támogatások felhasználásának határideje - Videóval

Módosult a VTP támogatások felhasználásának határideje - Videóval

Kecskemét Önkormányzata önként vállalt feladatai között jelentős tétel a különböző civil programo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies