Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Október 20. Kedd  Vendel

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„A természeti törvények igazságát nem lehet büntetlenül figyelmen kívül hagyni”

Teremtés heti interjú Kurdi Viktorral

Háromgyermekes apaként lenyűgözi a születés csodája, és ugyanezért a tavasz a kedvenc évszakja. Édesapja életútja nyomán lett vízműves. Munkájában, magánéletében egyaránt felelősségközpontúan van jelen. Kurdi Viktor építőmérnökkel, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójával, a kecskeméti pünkösdi gyülekezet presbiterével abból az apropóból beszélgettünk, hogy az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport kezdeményezésére hazánkban szeptember 27. és október 4. között a teremtés hetét ünneplik.

– Milyen gondolatokat hív elő Önben az a kifejezés: „teremtett világ”?

– Ami először eszembe jut róla, az az, hogy nem csak a bibliai teremtéstörténet elfogadásához van szükség hitre. Az evolúció pártján állóknak ugyancsak hinniük kell az elméletükben.

Én magam olyan keresztény értékrendet valló és gyakorló családban nőttem fel, ahol megismertették velem, hogy mit tanít a Biblia a világ teremtéséről és működéséről. Soha nem bizonytalanodtam el ennek igazságát illetően. A Mózes első könyvében leírt eseménysor – azzal a további kiegészítéssel, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap” (2Pt 3,8), vagyis hogy nekünk más fogalmaink vannak az időről, mint neki – számomra teljesen elfogadható.

– A teremtéstörténet végén ott az üzenet, hogy rábízza Isten az emberre a Földet, hogy ne csak haszonélvezője legyen, hanem őrizze és művelje is azt. Ez a felszólítás személy szerint mire indítja Önt?

– Mindannyiunknak személyes felelősségünk van a természeti erőforrások, a környezetünk védelme vagy éppen a saját testünk gondozása és építése kapcsán, és biztosítanunk kell a hosszú távú fenntarthatóságot. Ebben nagyon sokan egyetértünk, függetlenül attól, hogy amúgy mit gondolunk a világ Isten általi teremtettségéről. Számomra egyébként az Isten-hit azt is jelenti, hogy elfogadom a teremtett világ természeti törvényeinek igazságát, amelyeket büntetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az interjúra készülve családommal is beszélgettünk, hogy mi otthon mit teszünk a környezetünk védelme jegyében. Nagyot mosolyogtak a gyermekeim, amikor jó vízműves családként az került az első helyre, hogy csapvizet iszunk. Emellett szelektíven gyűjtjük a hulladékot, használunk napenergiát, nyomon követjük a háztartásunkban lévő elektromos fogyasztók energiafelhasználását, amikor pedig új eszköz vásárlása előtt állunk, döntésünknél figyelembe vesszük, hogy milyen környezeti terhelést jelent majd az üzemeltetése.

Összességében tudok azonosulni a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogennel. Mindennek nézzük meg a hatását, hogy mivel jár a teljes bolygóra nézve.

– A teremtett világban nemcsak a környezetünk van benne, hanem mi magunk, emberek is. Tulajdonképpen egymásra is bízott bennünket Isten. Az embertársai iránt érzett felelősség miképpen van jelen az életében?

– Hiszek a példamutatás szükségességében. Ne képmutató módon, hanem valóságosan éljünk úgy, amellyel jó példát tudunk mutatni és jó gyakorlatokra tudjuk ösztönözni házastársunkat, gyermekeinket, a rokonságot, szomszédságot, munkatársakat, ha úgy tetszik, az egész társadalmat.

– Hivatása egy természeti erőforráshoz kapcsolódik. Mi motiválta a pályaválasztás idején?

– Könnyű dolgom volt. 1974-ben születtem, és apukám abban az évben lett vízműves Kunszentmiklóson. Így kisgyermekkoromtól kezdődően közelről láthattam azokat a dolgokat, amelyek a vízszolgáltatással kapcsolatosak. Megtetszett ez a munka. 1996 óta, immár 25. éve vagyok ezen a pályán.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ez a hivatás egyfelől arról szól, hogy a működési területen lévő összes háztartásba jusson el az egészséges ivóvíz, ami ugyebár az élet nélkülözhetetlen feltétele. Másfelől pedig az is a feladatunk, hogy a használat után keletkező szennyvizeket összegyűjtjük és megtisztítva bocsátjuk vissza a környezetbe, hogy a víz körforgása, a természeti erőforrások kímélete, a környezet megóvása biztosított legyen.

– Öröklődik tovább családjában a foglalkozás?

– Úgy tűnik, igen! Kristóf fiam, ha majd elvégzi az egyetemet, akkor már a család harmadik generációs vízműves szakembere lehet.

– A víz, mint ahogyan már említette, alapvető létszükségletünk. A Szentírásban pedig a víz olyan kontextusban is szerepel, mint az örök élet forrása.

– Valóban, a samáriai asszony történetében szépen elválik egymástól a víz, mint fizikai éltető elemünk attól a szellemi és lelki tápláléktól, amelyet Jézus Krisztuson keresztül Istentől kapunk. Így olvashatjuk Jézus szavait: „Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” (Jn 4,13–14)

A víz szimbóluma kapcsán szeretném megemlíteni még azt is, hogy a mi egyházunkban a felnőttkeresztséget gyakoroljuk. A bemerítés eseménye az újjászületés jelképe. Ennek során a bűneivel együtt alámerül, mintegy eltemetődik az ó-ember, majd felbukkan az új-ember. A saját bemerítkezésemről leghangsúlyosabban az azt követő áldáskérő imádság hangulata, lelkülete elevenedik fel bennem. 1996-ban történt, medencés alkalom volt, de manapság már újra egyre elterjedtebbek a szabadtéri, tóba, folyóba történő bemerítési alkalmak is.

– Egy kérdés erejéig térjünk még vissza a teremtett világhoz. Sokat aggódunk az emberiség jövőjéért, folyamatosan jönnek szembe velünk a klímakatasztrófára figyelmeztető felhívások, köztük a fogyatkozó ivóvíz-készletekről, az elsivatagosodásról szóló hírek. Önt mi tölti el ezek közül rettegéssel?

– Hadd közelítsek kicsit távolabbról a kérdéshez, legalábbis ami a saját szakterületemet illeti: a Föld vízkészlete állandó, ugyanakkor természetesen érzékeljük, hogy időben és térben jelentős változások zajlanak az eloszlását illetően. Erre globális szinten kell választ keresnünk. Itt a Kárpát-medencében vízzel jól ellátott területen vagyunk, jó mennyiségű és minőségű vízkészletekkel rendelkezünk föld felett és föld alatt is. Ez megnyugvást jelenthet egyrészről, ugyanakkor felelősség is, hogy úgy gazdálkodjunk vele, hogy unokáinknak is ebben az ideális állapotban lehessen részük.

A kérdésben meglepett a rettegés szó. Ha jól végiggondolom, nincs bennem félelem vagy szorongás ennek kapcsán. Erőt adnak számomra a Bibliában olvasott bíztatások, mint például ez: „…légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az Úr mindenütt, amerre csak jársz” (Józs 1,9). Vallom, hogy Isten mindenható és mindentudó, és hiszem, hogy tökéletes terve van minden ember egyéni életére vonatkozóan. Ezért nem kell félnem és rettegnem, mert tudom, hogy Isten velem van és jót akar a számomra.

(Az igeszakaszokat a Magyar Bibliatársulat 2014-ben revideált újfordítású Bibliája alapján idézzük – a szerk.)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Szinte biztos, hogy Kaposváron lép pályára szombaton a KTE csapata

Szinte biztos, hogy Kaposváron lép pályára szombaton a KTE csapata

A 14. fordulóból előrehozott bajnoki találkozóval folytatódhat szombaton a Tippmix férfi kos...

2020.10.20. 14:42

Díjmentes lesz a parkolás a hosszú hétvégén

Díjmentes lesz a parkolás a hosszú hétvégén

A korábbi gyakorlatnak megfelelően, a pénteki ünnepnapon nem kell majd fizetni a parkol...

2020.10.20. 14:18

Az 56-os hősökre emlékeztek a Tóth László Általános Iskola diákjai

Az 56-os hősökre emlékeztek a Tóth László Általános Iskola diákjai

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából idén a Tóth László Általános Is...

2020.10.20. 14:12

20 kép

Nagyon fontos 3 pontot szerzett a SG Kecskemét Futsal csapata

Nagyon fontos 3 pontot szerzett a SG Kecskemét Futsal csapata

A felnőtt férfi futsal NBI-es bajnokság 7. fordulójában az eddig nyeretlen, ám hazai környezetben...

2020.10.19. 20:42

Kecskeméti polgárőrök az OPSZ vezetésében

Kecskeméti polgárőrök az OPSZ vezetésében

Október 17-én tartotta tisztújító küldöttközgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség. A ...

2020.10.19. 20:05

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Az M5-ös autópályán a Röszke felé vezető oldalon, a 85-ös km-nél a Kecskemét-nyugat cso...

2020.10.19. 20:00

Egyszerűsödik a perindítás (videóval)

Egyszerűsödik a perindítás (videóval)

Egyszerűbb lesz a perindítás és felgyorsulhatnak a különböző családjogi, például a gyermek-elhely...

2020.10.19. 18:51

HVG: három kecskeméti iskola a TOP 100 gimnázium között

HVG: három kecskeméti iskola a TOP 100 gimnázium között

Kecskemét három gimnáziuma is helyet kapott a HVG 2021-es középiskolai rangsorában, amelyben a 10...

2020.10.19. 18:34

Életet mentettek a kecskeméti városrendészek (videóval)

Életet mentettek a kecskeméti városrendészek (videóval)

Dühöngő embert állítottak meg a belvárosban pénteken a városrendészek; még meg is ...

2020.10.19. 17:46

Aranyeső a Kecskemét Táncegyüttesnél

Aranyeső a Kecskemét Táncegyüttesnél

Kecskeméten, a Hírös Agórában rendezték meg a hétvégén a Dél-alföldi Regionális Gyermek és I...

2020.10.19. 16:37

5 kép

Áramszünetek Kecskemét több pontján

Áramszünetek Kecskemét több pontján

Kecskemét több városrészét érintő áramszüneteket jelentett be a szolgáltató szerdára és csütörtök...

2020.10.19. 16:35

A kecskeméti piacok ünnepi nyitva tartása

A kecskeméti piacok ünnepi nyitva tartása

A kecskeméti piacok október 23-i nyitva tartásáról adott ki közleményt a Intézmény- és Piacf...

2020.10.19. 16:08

Keddtől bezár a Mátyás Iskola

Keddtől bezár a Mátyás Iskola

Hamarabb kezdődik az őszi szünet a Corvin Mátyás Általános Iskolában, ugyanis az egyik tanáruk ko...

2020.10.19. 15:56

Diákolimpia: kecskeméti fiatalok állhattak a dobogó legfelső fokára

Diákolimpia: kecskeméti fiatalok állhattak a dobogó legfelső fokára

Kecskeméti sikerek is születtek az MVM Atlétika – Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Di...

2020.10.19. 14:29

Teherautó égett az M5-ösön, Kecskemétnél

Teherautó égett az M5-ösön, Kecskemétnél

Kigyulladt egy teherautó motortere, fülkéje, illetve rakománya az M5-ös autópálya Budapest felé v...

2020.10.19. 12:44

Délutáni és éjszakai repülések kezdődnek

Délutáni és éjszakai repülések kezdődnek

Gripen pilótáink október 19-től 28-ig hajtanak végre délutáni és éjszakai repüléseket a...

2020.10.19. 11:23

Megjelent a Keko ünnepi menetrendje

Megjelent a Keko ünnepi menetrendje

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. közzétette az október 23-i Nemzeti Ünnep valamint a Mi...

2020.10.19. 10:05

Saját magam írom az utamat

Saját magam írom az utamat

A Kecskeméti Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén nemrégen nyílt, Erzsébet királynét, Ferenczy Idát ...

2020.10.19. 09:56

Petri van, volt, lesz

Petri van, volt, lesz

Petri György költői életművét bemutató előadással folytatta a Pestiek a Budai utcában című felnőt...

2020.10.18. 22:10

8 kép

Több helyzet, stabil védekezés, siker Körösladányban!

Több helyzet, stabil védekezés, siker Körösladányban!

A KTE HUFBAU a bajnokság 14. fordulójában az újonc Körösladány otthonában lépett pályára. A kecsk...

2020.10.18. 20:38

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies