Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Szeptember 28. Szerda  Vencel

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Szabó István atyára, a Magyar Cserkészszövetség ikonjára emlékeztek Nagybugacon

2021.09.06. 18:50

Egy rendkívüli ember, piarista szerzetes, tanár, cserkésztiszt emlékére gyűltek össze szombaton a VIII. számú Nyugat-Alföldi Cserkészkerület, azaz a Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye cserkészei és vendégeik Nagybugac puszta csendjében, a volt tanyai iskolánál. A tavaly covidos szerzetes társa ápolása következtében elhunyt Szabó István atya 80. születésnapja alkalmából megkoszorúzták emléktábláját, és felszentelték a mostantól a nevét viselő cserkészházat, amelynek közel három évtizeden át vezetője és fenntartója volt.

1991 óta, idestova 30 éve szolgál a Magyar Cserkészszövetség regionális vezetőképző központjaként és táborhelyéül az 1924-ben épült – a korszak oktatási reformjának mementójaként itt álló – nagybugaci iskola. Miután épülete megüresedett, és a ’90-es években megkapták a cserkészek, Szabó István atya vált az épületegyüttes vezetőjévé. Fenntartotta és fejlesztette a házat és neki köszönhető, hogy még a mai napig is használható állapotban áll.

Szabó atya tavaly novemberben a tomboló világjárvány áldozata lett, miután a covidban megbetegedett piarista szerzetestársát, Balázs Gergely atyát ápolta.

Műve azonban tovább él és virágzik. Erre adott bizonyosságot szombaton 80. születésnapja alkalmából a cserkészháznál rendezett koszorúzó és „épületkeresztelő” ünnepség.

Az itt élő, vagy korábban ide kötődő emberek számára ez a hely mindig is a nagybugaci iskola lesz. Sokan közülük ide jártak tanulni, vagy különféle kulturprogramokon vettek itt részt. Az épület jelenlegi tulajdonosai, a cserkészek számára ez a hely pedig a nagybugaci cserkészház, ahol táboraikat, vezetőképzésüket vagy közösségi összejöveteleiket élik meg. Mindkettő tevékenység az ifjúság neveléshez és a közösségi élet megszervezéséhez kötődik. Valójában, a hely szelleme nem változott meg, csak gazdát cserélt. A cserkészfogadalom, amelyet a mozgalom tagjává válásakor az újoncok kimondanak egy hármas kötelezettség vállalásról szól: „fogadom, hogy híven teljesítem kötelezettségeimet, amelyekkel Istennek, hazának és embertársaimnak tartozom”. A haza azonban nem csak az országhatárok által körbe ölelt Magyarországot jelenti, hanem kisebb léptékben lehet az a lokális mikrokörnyezet is, jelen esetben a nagybugaci pusztaság. Fontos, hogy a hagyományok tovább éljenek, hogy emlékezzünk a múltra és ezt tovább adásra kerüljön a cserkész nevelői munka során is. Mindezért az ünnepségen jelenlevő cserkészek, a Magyar Cserkészszövetség országos elnökének jelenlétében közösen megerősítették fogadalmukat is.

A Magyar Cserkészszövetség VIII. Nyugat-Alföldi Cserkészkerülete és a kecskeméti 118. Számú Kalazancius Cserkészcsapat meghívására a cserkészeken és vendégeiken kívül a Piarista Rend magyar tartományfőnöke, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke, a XI. számú (szomszédos) Észak-Alföldi Cserkészkerület elnöke, a kecskeméti Szentháromság Plébánia plébánosa, a Piarista Diákszövetség kecskeméti képviselői, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője mellett a nagybugaci iskola egykori tanulói is ellátogattak.

Klósz Gábor segédtiszt, a Magyar Cserkészszövetség VIII. sz. Nyugat-Alföldi Cserkészkerületének elnöke, az esemény házigazdája kiemelte, hogy az épületegyüttesben három évtizede működő őrsvezetőképzőkből több száz cserkészvezető került ki, akik a cserkészmódszert (amely leginkább a példamutatásra, a cselekedve tanulásra és az őrsi rendszerre alapszik) megtanulva nagyon sok gyereket neveltek magyarabb magyarrá és emberebb emberré – ahogy Sík Sándor, szintén piarista atya fogalmazta meg a cserkész pedagógia lényegét.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

„Az egykori nagybugaci iskolaépület mindezért meg tudta őrizni eredeti szellemiségét: a közösségformálást és az ifjúságnevelést. Ebben a hagyományőrzésben és értékteremtésben Szabó István atya vált a cserkész mozgalom és a helyi nagybugaci közösség egyik kortárs ikonjává. Az épületegyüttes elnevezése, amely úgy szól, hogy „Nagybugaci Iskola Szabó István Cserkészház” a két közösség hagyományait, emlékeit és nevelő munkájának szellemiségét egyesíti, lehetőséget teremtve, hogy a jövő generációja mindkettőre ugyanúgy emlékezzen, a hely szelleme tovább éljen. Bár hosszú ez a név, de ez így egész, egyetlen szó sem hiányozhat belőle, mindegyik a legjobb helyen van benne” – fogalmazott Klósz Gábor.

Szabó István atya tiszteletére még július 31-én emléktáblát helyeztek el az iskola falán, melyet ez alkalommal meg is koszorúztak. Az atyát méltató beszédek után pedig Szakál Ádám, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke megáldotta a mostantól Szabó István nevét viselő cserkészházat. Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke és egyben református lelkész pedig a megemlékező egybegyűltekre kérte az Isten gondviselő áldását.

A tartományfőnök kérdésünkre így emlékezett meg a névadóról: „Bugacon vagyunk; korábban, kecskeméti piarista diákként magam is jártam itt. Akkor még más volt ez a tábor, látom, azóta sok fejlesztést hajtott végre Pista bácsi, aki nagyon szívén viselte ezt a helyet. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ezt az iskolát megtartották az ifjúság számára, és kezdeményezésük a helyiekkel is találkozik. Szabó István lokálpatrióta volt: régen, amikor eljöttünk ide, látszott rajta, hogy alföldiként magát a helyet is szereti. Nagyon örültem, amikor Klósz Gábor szervező meghívott a megemlékezésre, mert ezen a helyen nem csak a múlt van jelen, hanem szépen látszik, hogy a jövő is folytatódhat; és ezt amennyire tudja, piarista rendházunk is támogatja.

Bedekovics Péter cserkésztiszt, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke beszédében elmondta, 16 éves korában ismerte meg Szabó atyát, s épp itt, a bugaci őrsvezetőképzőben. Az elnök a megemlékezésre gondolatvezérnek az Újszövetségbe kanonizált Zsidókhoz írt levél 13. fejezetének 7. versét hozta el, mely így szól: „Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket.” – Ne feledkezzünk hát meg róla – hívta fel a figyelmet Bedekovics Péter –, amint a szeretetével, az odafigyelésével, praktikus hozzáállásával oly sokat tett értünk. Az emlékezés része, ahogy ezt a házat is elneveztünk róla, de kövessük is a hitét, és akkor az idelátogatók húsz év múlva is tudni fogják, hogy ki is volt az a Szabó István…

A koszorúzást és megemlékezést követően Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, pápai káplán és a 118. sz. Kalazancius Cserkészcsapat tagja mutatott be szentmisét Szabó István atya lelki üdvéért a cserkészház belső udvarán, ahol 12 évvel ezelőtt az első nagybugaci Jézus Szíve Búcsú idejében Szabó atya tette ugyanezt az itt élő nagybugaci emberek legnagyobb örömére. 

Egy tevékeny, lélekkel telt életút
Szabó István 80 éve, 1941. szeptember 3-án született Kecskeméten. Édesapja piarista tanár volt, akit fiatalon elveszített. Ezt követően a kecskeméti piaristák gondjukba vették a családot, édesanyjával és öccsével együtt. 1959-ben lépett be a rendbe. 1964. augusztus 30-án tett szerzetesi örökfogadalmat, 1967. február 24-én szentelték pappá. 1968-ban matematika-, fizika-, ábrázoló geometria-, valamint technika szakos tanári diplomát szerzett. Egy évet tanított a budapesti piarista gimnáziumban, 1970-től 2010-es nyugdíjazásáig pedig a kecskeméti piarista iskolában. 1999-től 2007-ig iskolaigazgatóként is szolgált. 2007-től a piarista tartomány gazdasági bizottságának tagja. 2010-től 2017-ig a rendház főnöke, 2014-től a Czollner téri Szent Erzsébet templom lelkipásztora és templomigazgatója volt.
1989-től, a Magyar Cserkészszövetség újra alapításától kezdve jelentős szerepet töltött be mind az országos, mind a kerületi és mind a kecskeméti cserkészéletben. 1995 és 2015 között volt a 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat parancsnoka, haláláig pedig tagja is. A Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területein működő VIII. Nyugat-Alföldi Cserkészkerületnek szintén hosszú évtizedeken át volt elnöke egészen haláláig. Több száz cserkészprogramot, köztük több nagytábort, cserkésztábort, kirándulásokat, sítúrákat, gyalog-, vízi- és kerékpáros túrákat, külföldi utakat szervezett meg.
Áldozatos munkáját kitüntetésekkel is elismerték: Antall József-emlékérem a Piarista Diákszövetségért végzett munkájáért (1997), Cserkészmunkáért (2002), Kecskemét Városért Oktatási Díj (2003), Kunszt József-díj (2005), Kecskemét Ifjúságáért Díj (2008), Pro Honore-díj(2009), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat, 2012), Varga László-emlékérem (2014), Bács-Kiskun megyei Príma Díj (2017).
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Csaknem tucatnyi helyen van forgalomkorlátozás ma az M5-ösön

Csaknem tucatnyi helyen van forgalomkorlátozás ma az M5-ösön

Az M5-ös autópálya 11 pontján zajlanak ma forgalomkorlátozással járó munkálatok. Az Útinform híre...

A KTV vendége volt Katkics Tamás a megyei építész kamara elnöke

A KTV vendége volt Katkics Tamás a megyei építész kamara elnöke

Épül – szépül Kecskemét. Az utóbbi időben több óvoda és bölcsőde kapott új köntöst vag...

Járműipari K+F kutatási hálózat létrehozásában vehet részt a Neumann János Egyetem

Járműipari K+F kutatási hálózat létrehozásában vehet részt a Neumann János Egyetem

A járműipari K+F kutatási hálózat megvalósításában a konzorciumvezető Bay Zoltán Közhasznú N...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt 1 percben:

Scoregoal: A legjobbat kell nyújtani csütörtökön

Scoregoal: A legjobbat kell nyújtani csütörtökön

Csütörtökön 19 órakor újra hazai pályán szerepel az SG Kecskemét Futsal alakulata az élvonalban. ...

Barátságnak indult, rablás lett belőle

Barátságnak indult, rablás lett belőle

Pár óra alatt beazonosították a 36 éves rablót, majd elfogatóparancs alapján tegnap a nyomára buk...

2022.09.27. 13:58

rablás, rabló, betörés, Kecskemét

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: szurkolói ankét szeptember 28-án

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: szurkolói ankét szeptember 28-án

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapata szeptember 28-án, szerdán 18 órától szurkolói ankétra várja...

Állatok világnapja az 50 éves a Kecskeméti Vadaskertben

Állatok világnapja az 50 éves a Kecskeméti Vadaskertben

Színes programokkal vár mindenkit az 50 éves Kecskeméti Vadaskert az Állatok Világnapja alkalmábó...

Kifosztotta, majd hazakísérte áldozatát a kecskeméti testvérpár

Kifosztotta, majd hazakísérte áldozatát a kecskeméti testvérpár

A Kecskeméti Járási Ügyészség kifosztás, bankkártyával elkövetett csalás és okirattal visszaélés ...

Arany Málna-díjat érdemel a tolvaj

Arany Málna-díjat érdemel a tolvaj

A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai őrizetbe vettek egy 26 éves helybélit, aki annyira bel...

Mobilizált kormányablak a Kecskeméti járásban

Mobilizált kormányablak a Kecskeméti járásban

Szeptembertől már szolgálatban állnak a megye mobilizált kormányablakai. Ezen a héten, szeptember...

A KTV vendége Koltai-Nagy Balázs, Junior Prima Díjazott

A KTV vendége Koltai-Nagy Balázs, Junior Prima Díjazott

A Prima Primissima megálmodói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjat alapítanak a fiatal, harm...

Esti gyors: A nap hírei röviden

Esti gyors: A nap hírei röviden

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Éjszakai sportolást szerveznek Kecskeméten az Európai Sporthét keretében

Éjszakai sportolást szerveznek Kecskeméten az Európai Sporthét keretében

A Sporthét és a hozzá kapcsolódó #BeActive kampány célja, hogy az emberek kitörjenek a komfo...

Kiosztották az életmentő Epipen injekciókat az óvodáknak - Videóval

Kiosztották az életmentő Epipen injekciókat az óvodáknak - Videóval

30 darab életmentő Epipen oldatos injekciót ajánlott fel egy helyi vállalkozó a kecskeméti ó...

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: itt a 2022-23-as bajnoki évad programja

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: itt a 2022-23-as bajnoki évad programja

Pénteken 18 órakor hazai pályán megkezdődik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét számára a 2022-23-as ba...

Pénteken újra Kutatók Éjszakája

Pénteken újra Kutatók Éjszakája

Szeptember 30-án, pénteken újra bepillanthatunk a különböző tudományterületek titkaiba a Kutatók ...

Szeptember 28-án dr. Sántha György előadásával folytatódik a Hírös Szenior Egyetem

Szeptember 28-án dr. Sántha György előadásával folytatódik a Hírös Szenior Egyetem

A Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban 2022. év őszén is folytatj...

Hírös Félmaraton: jó hangulat, hatalmas közösségi élmény - Videóval

Hírös Félmaraton: jó hangulat, hatalmas közösségi élmény - Videóval

Szeptember utolsó vasárnapján került sor a IUSTITIA Egyesület őszi legnagyobb versenyér...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies