Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 24. Kedd  Eszter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Szent Imre és Szent László, a keresztény Magyarország vezércsillagai - Videóval

Turai Laura

2021.09.16. 14:07

Az ifjúság tisztaéletű szentje, Imre herceg, a magyar ifjúság példaképe és Szent László lovagkirály, Isten „atlétája” ihlette azt az előadássorozatot, melyet a kecskeméti önkormányzat és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány immáron 8. alkalommal szervezett meg. A ma (csütörtökön) reggel kezdődő emlékkonferencia célja a keresztény Európába, Magyarországba vetett hit megerősítése, s hogy a két szent közbenjárását kérjük Kecskemét polgáraiért, a fiatalokért, a magyar keresztény családokért. Különösen fontos ez napjainkban, mikor a keresztényüldözés korát éljük. Az előadók sorában olyan jeles előadók szerepeltek, mint például Wittner Mária, Lezsák Sándor, dr. Bábel Balázs és dr. Szakály Sándor.  

Szent Imre és Szent László tiszteletére tartottak ma emlékkonferenciát a kecskeméti piarista templomban. Előtte szentmisét mutattak be, melyen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az esemény egyik védnöke is részt vett. Nem pusztán megemlékezésről volt azonban szó, hanem – ahogyan azt Engert Jakabné alpolgármester a konferencia nyitóbeszédében kiemelte:  – Azért gyűltünk össze, hogy erőt merítsünk, megerősítve hitünket.

Az alpolgármester szólt arról is, hogy ezekben a hitünket próbára tevő időkben, mikor a világban a keresztények folyamatos üldöztetéseket szenvednek, szükségünk van támaszokra. Ebben is segítségünkre lehet Magyarország két nagy, történelmi jelentőségű védőszentje.

 – Mit mutat ma nekünk Szent Imre, Szent László? – tette fel a kérdést az alpolgármester. – Világos célokat, törekvéseket, tetteket hazánk megmaradásáért. Azt, hogy van lehetősége a nemzetnek nem csak a túllépésre, hanem a fölemelkedésre is. Azért dolgozunk mindannyian, hogy Magyarország ne felhígulásra, beolvadásra, hosszútávú pusztulásra legyen ítélve, hanem hogy egy emberképpel, nemzettudattal, közösséget megtartó, azt felvirágoztató erővel rendelkezzen.

Engert Jakabné utalt az 52. Nemzeti Eucharisztikus Konferencián elhangzott tanúságtételekre, a közösségépítő pillanatokra, a hitünk mellett való kiállásra, mindezek fontosságára.  – Hit nélkül nem tudjuk jó felé irányítani városunkat sem – mondta. Kiemelte, hogy Kecskemét büszke keresztény gyökereire és hitére. A siker titkát abban határozta meg, hogy egymást megszólítva, egyetértésben haladva tegyünk azokért, akik igénylik segítségünket – őseink megmutatták azt az utat, amin keresztények, európaiak, magyarok lehetünk. Szent Imre és Szent László életünk vezércsillaga lehet. Szent Imre a példaadó ifjú eszményképe, életútja üzenet a mai fiatalok számára. Szent László a hazába és Istenbe vetett hitre vezethet – tette hozzá az alpolgármester.

A konferenciát átvezető elmélkedő pillanatok közé tartozott Tokovics Tamásnak, a két szent életét-lelkületét megidéző meditatív hangulatot közvetítő kisfilmje, valamint Leskowsky Laura átélt Ave Maria-előadása. A templomban a rendezvényre kiállított ereklyék előtt is lehetőség nyílt a tiszteletadásra.

Wittner Mária ’56-os halálraítélt Istenszeretet és emberszeretet című előadásában a szeretet erejébe vetett hit mellett tett tanúságot. Saját versei mellett ’56 ifjú költője, Gérecz Attila sorait idézte:

„Gyűlölni csak az tud,
aki már szenvedett,
de gyűlölni sem tud,
aki csak szenvedett.”

Rámutatott, hogy ha nem ismerjük hazánk történelmét, akkor a saját hitünket sem tudjuk hozzátenni. Wittner Mária kiállt amellett, hogy csak a szeretet tud embereket összekötni, s csak erejével tudjuk legyőzni a mindenkori gonoszt, valamint hogy töretlenül hinnünk kell abban, hogy megmaradunk Mária országának, hiszen ezt már senki nem tudja elvenni tőlünk. Kifejezte aggodalmát afelett, hogy manapság semmibe veszik az isteni szeretet szavát, és már gyermekeinket környékezik. A magyarság sorsát illetően az ember egyéni felelősségét hangsúlyozta:

– Nem rajtam múlik a haza sorsa, de rajtam is, rajtad is – mondta. Soha ne felejtsük el, hogy ez a mi hazánk, és mindannyiunknak kell harcolni azért, hogy hazánk megmaradjon.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke szívélyesen köszöntötte Wittner Máriát, s megtiszteltetésnek nevezte, hogy utána és Szakály professzor előtt szólalhat fel.

- Nem tudok szabadulni és talán nem is fogok az eukarisztia igézetétől – kezdte beszédét, majd a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus lelkületét megidézve hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes az úgynevezett „kényelmes kereszténység”. – Jó megbizonyosodni abban, hogy a családvédelem, a házasság szentsége több mint 1000 éves hagyományunk. Az alelnök Mindszenty Józsefet említette Szent Imre és Szent László hagyatékával egyetemben, s a várakozást, hogy a két szenttel együtt végre az egyházi rend szerint „élhessünk belőle is”. A kényelmes kereszténységgel szembe állította a „cselekmény-kereszténységet”.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Wittner Máriához hasonlóan Lezsák Sándor is a múlt erejét hangsúlyozta, mikor  az elhíresült mondást idézte: „vedd el egy nép múltját, és azt teszel vele, amit csak akarsz”. A múlt csonkításairól szólva a szentség, a „szent”-szó jelentéséről-jelentőségéről szóló történetet is megosztotta a rendezvényen: a vallásellenesség éveiben egy tanyasi iskolában a gyerekek vették észre, hogy az országon túl a nyelvet is megcsonkították, a 8-os tankönyv Móricz-novellájából a „szent vér” szavakat ugyanis törölték.

Ezután az alelnök számba vette a „szent” nevet viselő településeket, és felidézett néhány tanulságos történetet. A szoborállítások tekintetében megjegyezte, hogy egyedül Marosszentimrén nem talált olyan katolikust, akivel összefoghattak volna a nemes ügyben.

Végső konklúzióként feladatnak állította: „érzékelni a fenyegetettséget, de felemelt fejjel megerősíteni azt, hogy mi a dolgunk a világban.”

A konferencia folytatásában Szakály Sándor Szent László, a lovagkirály, mint a gyalogság védőszentje címmel tartott érdekfeszítő előadást. A szünet után dr. Finta József, a Nagytemplom plébánosa, érseki helynök beszélt a két szent fő erényéről: „A szüzesség nem gyengeség”, „A bátorság nem szívtelenség” címmel. Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója a XI. századot vizsgálta régész szemmel. Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Szent László és Szent Imre örök emlékezete címmel tartott megemlékezést, majd Papp Zsolt mutatta be a Szent Imre Általános Iskolát. A rendezvényt közös imádság zárta.

 

   

   

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Gimnazisták mentették meg egy biciklis életét Kecskeméten

Gimnazisták mentették meg egy biciklis életét Kecskeméten

Facebook oldalán számolt be az Országos Mentőszolgálat arról, hogy egy férfi biciklizés közben&nb...

2022.05.24. 09:03

2022/ 20. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 20. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 20. hetének anyakönyvi hírei

2022.05.23. 19:30

Szeretnénk nyerni és lezárni a párharcot

Szeretnénk nyerni és lezárni a párharcot

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 2-0-ra vezet az egyik csapat három győzelméig tartó negyeddöntőben ...

2022.05.23. 18:37

Egy busz és egy autó karambolozott Kecskemétnél

Egy busz és egy autó karambolozott Kecskemétnél

Egymásba futott egy busz és egy autó a Ladánybenei úton, egy buszmegálló előtt. Az érintett útsza...

2022.05.23. 18:21

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Nyári táborok a Hírös Népfőiskolai Lovardában

Kilenc hét alatt kilenc izgalmas nyári tábor várja a Neumann János Egyetem Hírös Népfőiskolai Lov...

2022.05.23. 15:21

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

Itt van KTE HUFBAU 7 gólja, amivel búcsút vett az NB II-től

A KTE HUFBAU labdarúgói az NB II. bajnokság utolsó mérkőzésén sem engedtek ki és hetet gurítottak...

2022.05.23. 15:03

Jánosi István néhány óra alatt összegyűjtötte az aláírásokat - Videóval

Jánosi István néhány óra alatt összegyűjtötte az aláírásokat - Videóval

Szombaton megkezdődött az aláírásgyűjtés a július 10-i időközi önkormányzati választásra, melyet ...

2022.05.23. 15:02

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Éjszaka gyakorlatoznak a Gripenek

Hétfőtől csütörtökig késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre a kecskeméti Gripe...

2022.05.23. 13:18

Röplabda kupával avatták fel a sportudvart a Zrínyiben

Röplabda kupával avatták fel a sportudvart a Zrínyiben

A Kecskeméti Sportiskola (KESI) röplabda szakosztálya RöpKöLYÖK Kupájával avatta fel szombat déle...

2022.05.23. 12:23

10 kép

Global Running Day lesz Kecskeméten

Global Running Day lesz Kecskeméten

Június 1-je a futás nemzetközi napja. A Hunyadivárosi Amatőr Sport Klub más helyi futószerve...

2022.05.23. 09:47

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

Korosztályos kupát nyert Czeglédi Diána a BÁCSVÍZ Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC és a Kecskeméti Fürdő közös rendezésében került sor a XXXVII. BÁCSVÍZ KUPA úszóver...

2022.05.23. 08:40

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

Lukács Dániel lett a szezon gólkirálya

A KTE HUFBAU a Szentlőrinc elleni 7-2-es sikerrel zárta le a szezont, mellyel fieszta hangul...

2022.05.22. 22:10

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

KTE HUFBAU: Hét góllal búcsúztunk a szezontól

A Merkantil Bank Liga 38. fordulójában a Kecskeméti TE- Hufbau közel 3000 néző előtt ünnepelhette...

2022.05.22. 21:11

35 kép

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Jövő hétre hétre újabb áramszüneteket jelentett be az MVM Démász Áramhálózati Kft....

2022.05.22. 18:00

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több ...

2022.05.22. 17:02

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

Rubik-kocka játékshow és amatőr bajnokság Kecskeméten

A Rubik-kocka feltalálásának 48. évfordulója alkalmából nagyszabású Rubik-kocka játékshow-t és am...

2022.05.22. 15:08

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Scoregoal: Három kecskeméti az U19-es válogatott összetartásán

Az SG Kecskemét Futsal három fiatal tehetsége; Kajtár Mátyás, Kovács Ádám és Haász Benjámin is me...

2022.05.22. 12:25

Rajzpályázat - Mi leszek, ha nagy leszek?

Rajzpályázat - "Mi leszek, ha nagy leszek?"

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Múzeumok éjszakája programsorozathoz kapcsolódv...

2022.05.22. 11:00

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

15 kesis birkózó érem és csapatban harmadik hely a Kiskun Kupán

Erős nemzetközi mezőny, 30 csapat és közel 350 kis birkózó gyűlt össze a hagyományosan Kiskunféle...

2022.05.22. 09:44

5 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies