Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 22. Péntek  Előd

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Szent Imre és Szent László, a keresztény Magyarország vezércsillagai - Videóval

Turai Laura

2021.09.16. 14:07

Az ifjúság tisztaéletű szentje, Imre herceg, a magyar ifjúság példaképe és Szent László lovagkirály, Isten „atlétája” ihlette azt az előadássorozatot, melyet a kecskeméti önkormányzat és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány immáron 8. alkalommal szervezett meg. A ma (csütörtökön) reggel kezdődő emlékkonferencia célja a keresztény Európába, Magyarországba vetett hit megerősítése, s hogy a két szent közbenjárását kérjük Kecskemét polgáraiért, a fiatalokért, a magyar keresztény családokért. Különösen fontos ez napjainkban, mikor a keresztényüldözés korát éljük. Az előadók sorában olyan jeles előadók szerepeltek, mint például Wittner Mária, Lezsák Sándor, dr. Bábel Balázs és dr. Szakály Sándor.  

Szent Imre és Szent László tiszteletére tartottak ma emlékkonferenciát a kecskeméti piarista templomban. Előtte szentmisét mutattak be, melyen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az esemény egyik védnöke is részt vett. Nem pusztán megemlékezésről volt azonban szó, hanem – ahogyan azt Engert Jakabné alpolgármester a konferencia nyitóbeszédében kiemelte:  – Azért gyűltünk össze, hogy erőt merítsünk, megerősítve hitünket.

Az alpolgármester szólt arról is, hogy ezekben a hitünket próbára tevő időkben, mikor a világban a keresztények folyamatos üldöztetéseket szenvednek, szükségünk van támaszokra. Ebben is segítségünkre lehet Magyarország két nagy, történelmi jelentőségű védőszentje.

 – Mit mutat ma nekünk Szent Imre, Szent László? – tette fel a kérdést az alpolgármester. – Világos célokat, törekvéseket, tetteket hazánk megmaradásáért. Azt, hogy van lehetősége a nemzetnek nem csak a túllépésre, hanem a fölemelkedésre is. Azért dolgozunk mindannyian, hogy Magyarország ne felhígulásra, beolvadásra, hosszútávú pusztulásra legyen ítélve, hanem hogy egy emberképpel, nemzettudattal, közösséget megtartó, azt felvirágoztató erővel rendelkezzen.

Engert Jakabné utalt az 52. Nemzeti Eucharisztikus Konferencián elhangzott tanúságtételekre, a közösségépítő pillanatokra, a hitünk mellett való kiállásra, mindezek fontosságára.  – Hit nélkül nem tudjuk jó felé irányítani városunkat sem – mondta. Kiemelte, hogy Kecskemét büszke keresztény gyökereire és hitére. A siker titkát abban határozta meg, hogy egymást megszólítva, egyetértésben haladva tegyünk azokért, akik igénylik segítségünket – őseink megmutatták azt az utat, amin keresztények, európaiak, magyarok lehetünk. Szent Imre és Szent László életünk vezércsillaga lehet. Szent Imre a példaadó ifjú eszményképe, életútja üzenet a mai fiatalok számára. Szent László a hazába és Istenbe vetett hitre vezethet – tette hozzá az alpolgármester.

A konferenciát átvezető elmélkedő pillanatok közé tartozott Tokovics Tamásnak, a két szent életét-lelkületét megidéző meditatív hangulatot közvetítő kisfilmje, valamint Leskowsky Laura átélt Ave Maria-előadása. A templomban a rendezvényre kiállított ereklyék előtt is lehetőség nyílt a tiszteletadásra.

Wittner Mária ’56-os halálraítélt Istenszeretet és emberszeretet című előadásában a szeretet erejébe vetett hit mellett tett tanúságot. Saját versei mellett ’56 ifjú költője, Gérecz Attila sorait idézte:

„Gyűlölni csak az tud,
aki már szenvedett,
de gyűlölni sem tud,
aki csak szenvedett.”

Rámutatott, hogy ha nem ismerjük hazánk történelmét, akkor a saját hitünket sem tudjuk hozzátenni. Wittner Mária kiállt amellett, hogy csak a szeretet tud embereket összekötni, s csak erejével tudjuk legyőzni a mindenkori gonoszt, valamint hogy töretlenül hinnünk kell abban, hogy megmaradunk Mária országának, hiszen ezt már senki nem tudja elvenni tőlünk. Kifejezte aggodalmát afelett, hogy manapság semmibe veszik az isteni szeretet szavát, és már gyermekeinket környékezik. A magyarság sorsát illetően az ember egyéni felelősségét hangsúlyozta:

– Nem rajtam múlik a haza sorsa, de rajtam is, rajtad is – mondta. Soha ne felejtsük el, hogy ez a mi hazánk, és mindannyiunknak kell harcolni azért, hogy hazánk megmaradjon.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke szívélyesen köszöntötte Wittner Máriát, s megtiszteltetésnek nevezte, hogy utána és Szakály professzor előtt szólalhat fel.

- Nem tudok szabadulni és talán nem is fogok az eukarisztia igézetétől – kezdte beszédét, majd a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus lelkületét megidézve hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes az úgynevezett „kényelmes kereszténység”. – Jó megbizonyosodni abban, hogy a családvédelem, a házasság szentsége több mint 1000 éves hagyományunk. Az alelnök Mindszenty Józsefet említette Szent Imre és Szent László hagyatékával egyetemben, s a várakozást, hogy a két szenttel együtt végre az egyházi rend szerint „élhessünk belőle is”. A kényelmes kereszténységgel szembe állította a „cselekmény-kereszténységet”.

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Wittner Máriához hasonlóan Lezsák Sándor is a múlt erejét hangsúlyozta, mikor  az elhíresült mondást idézte: „vedd el egy nép múltját, és azt teszel vele, amit csak akarsz”. A múlt csonkításairól szólva a szentség, a „szent”-szó jelentéséről-jelentőségéről szóló történetet is megosztotta a rendezvényen: a vallásellenesség éveiben egy tanyasi iskolában a gyerekek vették észre, hogy az országon túl a nyelvet is megcsonkították, a 8-os tankönyv Móricz-novellájából a „szent vér” szavakat ugyanis törölték.

Ezután az alelnök számba vette a „szent” nevet viselő településeket, és felidézett néhány tanulságos történetet. A szoborállítások tekintetében megjegyezte, hogy egyedül Marosszentimrén nem talált olyan katolikust, akivel összefoghattak volna a nemes ügyben.

Végső konklúzióként feladatnak állította: „érzékelni a fenyegetettséget, de felemelt fejjel megerősíteni azt, hogy mi a dolgunk a világban.”

A konferencia folytatásában Szakály Sándor Szent László, a lovagkirály, mint a gyalogság védőszentje címmel tartott érdekfeszítő előadást. A szünet után dr. Finta József, a Nagytemplom plébánosa, érseki helynök beszélt a két szent fő erényéről: „A szüzesség nem gyengeség”, „A bátorság nem szívtelenség” címmel. Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója a XI. századot vizsgálta régész szemmel. Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Szent László és Szent Imre örök emlékezete címmel tartott megemlékezést, majd Papp Zsolt mutatta be a Szent Imre Általános Iskolát. A rendezvényt közös imádság zárta.

 

   

   

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Őszi Helyi Termék Ünnep nagy koccintással

Őszi Helyi Termék Ünnep nagy koccintással

XIV. alkalommal nyílt meg az Őszi Helyi Termék Ünnep. A mai különleges alkalmon megünnepelték a K...

Ismét Hild-díjjal ismerték el Kecskemétet

Ismét Hild-díjjal ismerték el Kecskemétet

Hild-díjat, azaz településfejlesztési nívódíjat kapott Kecskemét. Az elismerést a város nevében G...

Nem tudja a DK-s Szőkéné, mi történik a körzetében

Nem tudja a DK-s Szőkéné, mi történik a körzetében

Nincs tisztában azzal Szőkéné Kopping Rita, hogy mi történik a választókerületében. A DK-s képvis...

Közösségi tér alakul a Műkertvárosban

Közösségi tér alakul a Műkertvárosban

A tegnapi közgyűlés egyik döntésével lehetővé vált, hogy Kecskemét a Műkertvárosban egy igazi köz...

Szent Ferenc-napi emlékdíj a Wojtyla Házban

Szent Ferenc-napi emlékdíj a Wojtyla Házban

Szent Ferenc napjához kapcsolódóan átadták az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat a Karol Wojtyla Bará...

Szijjártó Péter volt a KTV vendége

Szijjártó Péter volt a KTV vendége

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár első tisztán elek...

Születésnapját ünnepelte a Kodály Iskola

Születésnapját ünnepelte a Kodály Iskola

71 évvel ezelőtt csöngettek be először az ÉZI-ben. Az ünneplők a csütörtök esti születésnapi hang...

Tetten érték és elfogták a betörőt

Tetten érték és elfogták a betörőt

A kecskeméti nyomozók kétrendbeli lopással gyanúsítják azt a férfit, akit az egyik betörés helysz...

Rátámadt a gyermekfelügyelőre, mert nem kapott cigarettát

Rátámadt a gyermekfelügyelőre, mert nem kapott cigarettát

A Kecskeméti Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncsele...

Lányok Napja a GAMF Műszaki és Informatikai Karon - Videóval

Lányok Napja a GAMF Műszaki és Informatikai Karon - Videóval

A műszaki tudományok iránt érdeklődő lányokat várták ma a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és I...

FELHÍVÁS - Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén tartandó ebösszeírásról

FELHÍVÁS - Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén tartandó ebösszeírásról

Kecskemét városa 2021. október 25. napja  – 2021. december hó 5. napja között ebösszeí...

2021.10.21. 17:35

ebösszeírás, kutya, Kecskemét

Véget ért a 2021-es Tér-Zene program Kecskeméten

Véget ért a 2021-es Tér-Zene program Kecskeméten

Kecskemét városa is csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitk...

2021.10.21. 13:59

16 kép

Tér-Zene program, Kecskemét , főtér, koncert

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét régi-új edzővel várja pénteken a Szegedet

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét régi-új edzővel várja pénteken a Szegedet

Két fontos győzelmet szerzett egymást követően a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét az előző fordulókban...

Central Hawk gyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison - Videóval

Central Hawk gyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison - Videóval

Kecskeméten zajlik a Central Hawk 2021 elnevezésű magyar – brit kétoldalú repülő harcászati...

Új helyre kerül a vasútparki Katona-szobor - Videóval

Új helyre kerül a vasútparki Katona-szobor - Videóval

A tervezett intermodális csomópont kapcsán, mely a vasút és környékének újratervezését, s többek ...

Elkezdődött az új hetényi bölcsőde építése

Elkezdődött az új hetényi bölcsőde építése

Elkezdődött az új, két csoportos bölcsőde építése Hetényegyházán. A projekt a Széchenyi 2020 prog...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies