Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 14. Hétfő  Vazul

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Találkozás Varga Patricia Minerva Munkácsy-díjas festőművésszel

Turai Laura

2021.05.16. 19:05

Varga Patricia Minerva több évtizede jár rendszeresen a Kecskeméti Alkotóházba. Az egyedülálló, több mint százéves szecessziós épületben, annak 8-as műtermében látogattuk meg a nemrégiben Munkácsy-díjjal elismert Budapesten élő művészt. A díj már esedékes volt, számtalan rangos kiállítás, szakmai elismerés előzte meg. 

A festőnő Kecskeméten két nagy, gyönyörűen napfényes műtermet kedvel leginkább (a 4-est és a 8-ast), de mindegyiknek megvan számára a maga varázsa. Igazi alkotóparadicsom – ecseteli. Olyannyira kedvel itt lenni, hogy a kerten kívül ki sem igen mozdul. Benső táj akad itt is bőven…

– Háromféle dolgot festek. Vagy „igazi tájképet” (tehát kimegyek a tájba nyaranta egy hordozható festőállvánnyal meg biciklivel), vagy az úgynevezett „műtermi tájképeket”, melyeket műteremben festek – ezekre mondta Ágh István, hogy „benső tájképek”, ebből a típusból van pasztell és olaj– árulja el Minerva. A harmadik pedig a tusrajz. 

 

Milyen szálak fűzik Kecskeméthez? Kik azok a művésztársak, akikkel szívesen találkozik itt?

– Leginkább az Alkotóház, – melynek a MANK Nonprofit Kft (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft ) a tulajdonosa és üzemeltetője – köt ide, nagyon szeretek itt lenni. Legalább 25 éve járok Kecskemétre. Nagyon szeretem a színházat is és van jópár kecskeméti ember, akit kedvelek…Kéner Gabriella és Báner Péter színészekkel is korábban itt találkoztam. Vagy itt van Turai Kamil, aki nyitotta meg kiállításomat. Művésztársak közül Miklós Árpád, A. Varga Imre, Hollósy Katalin, de sokan vannak még…

A beszélgetést Varga Patricia Minervával pasztell-kép rajzolás közben kezdjük, azzal a felajánlással tisztelte meg ugyanis szerkesztőségünket, hogy a helyszínen elkészít egy pasztell-rajzot. A kréta ütemes kopogására koppannak szavai is - nem bőbeszédű, inkább ütős-visszaütős vagy kitérő válaszokat ad. A pasztell-technika számára egyébiránt egyenrangú az olajképekkel és tusrajzaival.

Fekete alapon dolgozik. Ahogy később kifejti: a papír feketéje tüzesebbé teszi a képeket. A kérdésre, hogy mindig ilyen szenvedélyes képeket festett-e, egyértelmű „igen!” a válasz. Arra viszont, hogy tájképfestőnek vallja-e magát, határozott „nem!”-mel felel. Noha igazi tájképek ezek, kategorikusan elhatárolódik attól, hogy tájképfestő lenne.

 

Szavakba lehet-e foglalni művészetének lényegét?

– Biztos, de az nem az én dolgom, tegye meg egy művészettörténész.

Meg is tette már sok, ahogyan biztosan a jövőben is fogja, mint például Szemadám György, aki egyébként a bátorságot tartja legfőbb erényének. Így szól erről a vibráló festészetről: „Mert hisz milyen «tájak» is azok (s bizony nem átallom idézőjelbe tenni a táj szót), amelyeken váratlan módon tűnik el a horizont, ahol az első látásra nádasnak hitt vegetáció az égbe tart, ahol a fűnek tűnő örvénylésben labirintusszerű ösvények vezetnek a semmibe, ahol a napszítta sárga-narancssárga felületbe fekete üszökként égnek bele a halott fának tűnő emberfigurák (esetleg emberfigurának tűnő fák?) vészjóslóan árválkodó árnyai, ahol földre zuhan az éltető nap korongja, s ahol fekete lyukak égnek az égbolt helyére feszített drapériába.”

Varga Patricia Minerva spontán festő: - Magától megy, nem gondolkozom közben. Megpróbálok valami olyasmit a papírra vetni, amit csak én tehetek oda. Leginkább alkotás közben alakul a kép, „pilinckázok” és akkor fölsejlenek a pasztell-alakok.

Színektől pulzáló képeit megpillantva kettős érzésnek lehetünk részesei: a ragyogás, a színek ereje, a valóság pofoncsapása, majd hirtelen a megszentelődés megrendült áhítata. Szakolczay Lajos művészetkritikus írja róla, hogy „módszeresen megszentel mindent. Megszentel, hogy azonnal bűneitől föl is oldozhassa.” A feloldozáshoz azonban mindenkinek a saját útját kell bejárni.

Az igazán jó műalkotások megértéséhez talán nem feltétlenül kell háttértudás, nem kell képzettnek sem lenni. Különösen fontos ezt hangsúlyozni egy ilyen megkerülhetetlen, szenvedélyes, magát leginkább az expresszionizmushoz kapcsoló művész esetén. Ő maga képeit illetően a „misztikusság” szót említi. Itt álljunk is meg egy kicsit: az „ecsetvonásnyi” lelkek, kiket ábrázol, több képén is fölfelé igyekeznek – az emelkedés felfelé törekvő örvényeként hatnak a befogadó szemlélőre.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Általában különösnek, furcsának aposztrofálják ezt a képi világot. Én inkább otthonosságot, az ember önmagára ismerésének otthonosságát érzem benne. Mi erről a véleménye?

– Ezzel maximálisan egyetértek, ez volt eddig az egyik legszimpatikusabb, amit hallottam. Eddig nem szembesültem vele, soha életemben ki nem ejtettem a számon, hogy „otthonos” volna, de úgy gondolom, tényleg otthonosak a tereim.

Tihany meghatározó szerepet tölt be festészetében. Hogyan nyilvánul meg a tihanyi táj a képeken?

– Tihany nagyon sokat jelent nekem. Körülbelül 50 éve járok Tihanyba, nagyon-nagyon érdekes táj. Ott van például az úgynevezett avar gyűrű, ami egy kora vaskori – ha jól tudom – gyűrű, földsánc. Egyáltalán, a tihanyi táj belém ivódott, szinte mindegyik képemen szerepel. Valami kis apró részletét fel lehet fedezni minden képen belőle. Minden része otthonos számomra.

Az otthonosság ellenére egy otthon falán nem is mindig egyszerű elhelyezni képeit, olyan erőteret képviselnek. Egy festő-társ így vall erről: „Nos, egy éve keressük a helyét a képnek a lakásban, a feladat alig megoldható, ugyanis ez a kép úgy rúg le minden képet maga mellől, jó képeket!, hogy rémülten próbálunk neki másik helyet keresni.” A „lerúg” kifejezés a festőnő számára hízelgő ugyan, de elmondása szerint olyan olvasatban is fölhasználták már, hogy egy gyűjtő hivatkozott rá nem éppen kedvező értelemben:

– Aki ilyet mond, hogy „elhelyezhetetlen”, az azért mondja, mert szeretne valami kedveset mondani nekem, de nem akarja megvenni a képeimet. Hogy én hova helyezném el őket? Mindenhova.

És természetesen igaza van. A határozott válasz mögött egy szerény művész rejlik, aki azonban tisztában van művészetének értékével. Azzal az értékkel, melyben közvetítőnek vallja magát, ahogy – mellesleg a fönt említett festő, Szüts Miklós mondja: „Itt a szerző biciklis futár, teker keresztül a benzingőzben a városon, igyekszik a legjobb útvonalat választani, de hogy mi van a csomagban, azt csak a feladó (talán Isten?) tudja, és tudják aztán a címzettek.”

Festőpalettája szakmai szempontból megengedhetetlen – mutatja a műterem hatalmas, lemez-szerű asztalán heverő sárga-halmokat. Mit mondott erre mestere?: kivéve, ha jó kép lesz belőle. Varga Patricia Minervának tehát ez is megengedhető. Ahogyan az is, hogy nem hajlandó képeiről érdemben nyilatkozni – mindent a befogadókra és a művészetkritikusokra bíz. Ha benső pályájáról nem is sikerült tőle többet megtudnunk, a hely szelleme, a képek kisugárzása és a külső pálya vázlata, melyről faggattuk végül – ad némi fogódzót:

– Olyan gyerek voltam, akiről mindig mondták, hogy „milyen szépen rajzol”, meg minden. Édesanyám beíratott hetedikben rajziskolába, ahol a rajzi alapokat kezdtem. Nem erre számítottam, nagyon furcsa volt, de az életem részévé vált. Huszonhat éves voltam, amikor fölvettek a Képzőművészeti Főiskolára, mert ez a 80-as években kicsit másként ment, mint most. Dehát 13 éves koromtól kezdve mondjuk 28 éves koromig én minden áldott nap 3 vagy 6 órát rajzoltam. A rajzi alapokat sajnos senki nem úszhatja meg, egy absztrakt festőnek is szüksége van képi alapokra. Alkalmazott grafikára jelentkeztem. Minden délután szénnel rajzoltam enteriőröket, műterembelsőt stb. És akkor egyszercsak arra gondoltam, hogy annak ellenére, hogy én még soha életemben nem festettem, valójában festő vagyok. És akkor átjelentkeztem a Gerzson Pál osztályába, ahol nagyon megküzdöttem a színekkel. Hát így lettem festő.

A most márciusban elnyert rangos Munkácsy-díj milyen érzéssel tölti el?

– Nagyon jó érzés. Több mint 200-an gratuláltak a kollégák közül.

Ezúton gratulálunk mi is és további jó munkát kívánunk a Kecskeméti Alkotóházban!

Korábbi díjak:

1994. Tóth Menyhért Alapítvány Díja
1998. Barcsay Alapítvány Díja
2000. Katona Kiss Ferenc és neje, Túri Júlia Alapítvány Díja
2001. MAOE Kiállítási Szakmai Díj (Kép-párok c. kiállítás)
2003. Palládium Díj, amellyel a Palládium Alapítvány „az előző év legkiemelkedőbbnek ítélt képzőművészeti teljesítményét” jutalmazta
2004. Királyhágómelléki Ref. Egyházkerület Díszoklevele
2004. A XVI. Magyar Tájak Országos Tájkép Biennálé Díja
2005. Balaton Tárlat, Balatonalmádi, Somogy megye díja
2006. A XVII. Magyar Tájak Országos Tájkép Biennálé Díja
2013. A XXXVII. Szegedi Nyári Tárlat Emberi Erőforrások Minisztériuma díja
2013.A XV. Patak fesztivál "Fény-kép" című nemzetközi meghívásos pályázaton Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának díja

Bővebben a művészről: http://www.patriciaminerva.extra.hu/

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy f...

2021.06.14. 08:23

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

A ,,Növényfitnesz – Ön is fitt lesz” nevet viseli Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi ...

2021.06.13. 14:12

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

A Széchenyi István Technikum két végzős szakácstanulója, Sebők Laura és Lőrincz Norbert jóvoltábó...

2021.06.13. 09:43

19 kép

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Véget ért a Dunszt Ferenc U13 OMB I. osztály nyolcas döntőjének első napja Dunaújvárosban. Mutatj...

2021.06.13. 08:54

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

 Két arany, három ezüst és hat bronzéremmel zárta a Kesi Birkózó Szakosztálya a&nb...

2021.06.12. 21:00

5 kép

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

3 csapatos U16-os fiú kézilabda felkészülési tornát rendeztek a Messzi István Sportcsarnokban ma ...

2021.06.12. 18:34

A jövő focistái rúgták a bőrt

A jövő focistái rúgták a bőrt

30 óvodás gyermek rúgta a bőrt ma (szombat) délelőtt a műkertvárosi focipályán. A jövő tehetségei...

2021.06.12. 16:44

21 kép

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

A kormány segít azoknak a mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak is, akik alkalmazott híján...

2021.06.12. 16:19

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

Döntött a Kormány, a péntek este megjelent határozat szerint a Budapest–Lajosmizse vasútvon...

2021.06.12. 14:00

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

Járai Márk, a Halott Pénz együttes énekese adott akusztikus szólókoncertet pénteken este a Belvár...

2021.06.11. 22:09

15 kép

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Ismét Kecskeméten koncertezett a Bagossy Brothers Company. A gyergyószentmiklósi srácok dalait kö...

2021.06.11. 20:28

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést vehetett át péntek délután a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely. Az oklevelet Sz...

2021.06.11. 19:41

8 kép

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

Idén a KRE Petőfi Sándor Általános Iskola lett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny legeredményesebb ...

2021.06.11. 18:47

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Pedagógusnap alkalmából kapott kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori neves p...

2021.06.11. 16:23

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

A télen jelentették be, hogy az 51-szeres válogatott Klacsák Bence az SG Kecskemét Futsal együtte...

2021.06.11. 14:45

Újra találkozhattak a gyermekszínjátszók – videóval

Újra találkozhattak a gyermekszínjátszók – videóval

Másfél év szünet után pénteken újra találkozhattak a város gyermekszínjátszó csoportjai a Weöres ...

2021.06.11. 13:34

47 kép

Keresik Vajda Józsefet

Keresik Vajda Józsefet

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves Vajda József megtalálása érdekéb...

2021.06.11. 13:10

Természetvédelem határok nélkül - Jön az újabb rész – videóval

A 19. résszel folytatódik a Természetvédelem határok nélkül magazinműsor. A június 12-i adásban a...

2021.06.11. 12:16

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Június 11-én megkezdődött a Szolnoki út 14. szám és Lidl áruház közötti járdaszakasz felújítása. ...

2021.06.11. 12:08

Beszélgetés a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáról - Videóval

Beszélgetés a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáról - Videóval

Szent László, a lovagkirály címmel népi rockoperát mutat be július 9-én Izsákon a Nemzeti Lovassz...

2021.06.11. 10:37

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies