Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 1.   Marianna

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Zománcművészek érkeztek a műkertvárosi Alkotóházba

Balanyi Károllyal a nemzetközi workshopról és a művésztelepet érintő kérdésekről

AFV

2017.08.02. 20:52

Javában tart a XVII. Nemzetközi Zománcművészeti Workshop a műkertvárosi Alkotóházban. Az alkotótelepet Balanyi Károly vezeti, akivel az Alkotóház felújításáról és a művészvillák sorsát érintő, mostanában egyre sűrűsödő kérdésekről is beszélgettünk.

A Tűzzománcművészek Magyar Társasága húsz éves egyesület, Morvay László hozta létre Budapesten. 2006-ban  Balanyi Károly és Gyergyádesz László vette át az egyesület igazgatását. A tűzzománc elnevezés azért nem túl jó, mert a művészettörténeti kánon nem ismeri a kifejezést, hanem zománcművészetről beszél. A tűzzománc szót inkább a népnyelv használja. Az egyesület legnagyobb érdeme az volt, hogy létrehozott egy nemzetközi zománcművészeti workshopot, melynek munkájába most betekintést engedtek a résztvevők.

Kezdetben Budafokon, egy magántulajdonban lévő zománcgyárban folyt a műhelymunka, százéves épületek falai között működő százéves gépek között. Károlyék akkoriban a gyár üzemelése közben jártak oda minden augusztus elején, főleg magyarok és más európaiak társaságában. A dolgozók csodabogaraknak nézték őket, jókat derültek rajtuk, hiszen ők mosdókagylókat, zuhanytálcákat, radiátorlemezeket zománcoztak, s közben a bejáratos művészek ezek közé a tárgyak közé akasztották frissen készült képeiket. A futószalagon, az alagútkemence másik végén, nagyjából fél óra múlva az alkotótábor résztvevői fontos műalkotásokat szedtek ki a használati tárgyak közül.

A gyár - sajnos vagy sem - 2010-ben csődbe ment, és így kerülhetett Kecskemétre, Balanyi Károly városába az alkotótábor. Ezzel a költözéssel az alkotómunka kisebb korlátok közé került, hiszen míg a gyárban óriási, méteres táblákat égethettek, s méretében is grandiózus műtárgyak készülhettek, az itteni kemencékben már csak 40x55cm méretű tárgyak férnek el. Ennek ellenére Balanyi Károly és a workshop tagjai nagyon elégedettek a helyszínnel, hiszen a szállás, a hangulatos környezet, a teljes ellátás praktikuma nyugodt körülményeket ad egy termékeny alkotóhét megéléséhez.

Az alkotótelepnek már a kezdetekkor az volt az egyik alapvető célja, hogy a zománcművészetet ne a klasszikus értelemben kezelje. Ez a művészeti ág eredetileg iparművészeti műfaj volt, főleg az ötvösséghez kötődő, ahol drágaköveket próbáltak olvasztott, színes üveggyöngyöcskékkel helyettesíteni - már Bizáncban is. Magyarországon a hatvanas évek elején indult el a zománc újrafelfedezése. Bonyhádon például a pécsi művészek, Lantos Ferenc vezetésével tették meg a forradalmi lépéseket. Ők inkább a murális, tehát az építészethez kötődő lehetőségeit próbálták. A zománcművészetnek ez a tulajdonsága sajnos a mai napig kihasználatlan maradt, pedig korlátlan színgazdagságban lehetne vele alkotni, s a zománcot nem viseli meg az időjárás, a viszontagságokat a végtelenségig tűri. – szól az építészethez kötődő zománcairól is ismert Balanyi Károly.

Az alkotótelep célja tehát, hogy a zománcot, mint képzőművészeti műfajt kezelje. Nyilván vannak szakmai alapok, tradíciók, amiket jó ismerni, de az ezektől való elrugaszkodás hozza mindig a művészetek terén a fejlődést. A mostani alkotótelepen is több kísérleti munkával próbálkoznak a résztvevők:  Ulrich Gábor az egyik legfrissebb acélszobrán kísérletezik zománc effektekkel, a tábor legifjabb résztvevője, Balogh László pedig betont ad a zománcfestékhez. Balanyi Károly szerint rettentő sok experimentális munka zajlik egy-egy ilyen telepen, és mindig ebben a helyzetben derül ki, hogy milyen sok különleges anyag tud jól együttműködni a zománccal.

A tűzzománc munka készülés közben sajnos nem túl látványos – mint azt illusztrációink is mutatják. A nyers zománcfesték, amit a művészek felhordanak a táblákra, eredetileg leginkább föld színű, szürke, barna, fehér, s a végleges színét is rengeteg dolog befolyásolja.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A tűzzománc munka készülés közben sajnos nem túl látványos – mint azt illusztrációink is mutatják. A nyers zománcfesték, amit a művészek felhordanak a táblákra, eredetileg leginkább föld színű, szürke, barna, fehér, s a végleges színét is rengeteg dolog befolyásolja.

A zománcművészeti workshop meghívásos alapon történik, elsőbbséget élveznek az egyesületi tagok, de az idei hétre is befértek meghívott vendégek. Kecskemétről érkezett Balanyi Károly, Turi Endre, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, az egyesület elnöke, és Ulrich Gábor. Az Alkotóházban lakó vendégek Bessenyei Valéria Debrecenből,  H. Barakonyi Klára Pécsről, Makrai Zsuzsa Nyírbátorból, Morelli Edit, Tóth Szvetlana, Balogh László és Hernádi Paula pedig Budapestről. A workshop külföldi, méghozzá nagybányai vendége Laura Ghinea. A tábor együttműködésben áll a Kecskeméti Zománcművészeti Alkotóműhellyel, tehát ha vannak külföldi vendégek, és hosszabb távon maradnának, mindkét alkotótáborban és alkotóközösségben szívesen látják őket.

A részvétel teljesen ingyenes feltételeként a tábor végén minden alkotóművész felajánlja egy művét a Kecskeméti Képtárnak, a Cifrapalotának, ahol így gyarapodik egy jelentős, már most 300-at meghaladó tételszámú zománcművészeti gyűjtemény.

Beszélgetésünk során Balanyi Károlyt, mint a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetőjét és városunk művészeti életének befolyásos személyiségét a workshopnak helyet adó Alkotóházról is kérdeztem. A ház felújítása és a művészvillák körüli kényes kérdések ugyanis a közösségi oldalakon is állandó témaként szolgálnak a kecskeméti művészkörökben.

Elmondta, hogy az Alkotóház a MANK tulajdona, s a szervezet éppen most készül felújítani az épületet. A teljes házat korszerűsítenék, valamint a háborúban lebombázott Festőiskolát is újraépítenék és 21. századivá tennék. Beszélgetésünk során megemlítette, hogy a MANK nemrég felajánlotta, hogy a művészvillák egy részét is felvásárolná és felújítaná. Ám ha azok az ő tulajdonába kerülnének, akkor attól a pillanattól kezdve az ország bármely területéről érkező művészek pályázhatnának az ott lakásra, s így a kecskeméti művészek elől elvennék a lehetőséget. Most legalább hat elismert kecskeméti alkotóművész lakik az Alkotóház melletti gyönyörű, ám felújítandó művészvillákban. Az épp zajló tárgyalássorozat arról szól, és a városi művészek azt szeretnék, hogy a város tartsa meg a tulajdonában ezeket a villákat, újítsa fel és tegye lakhatóvá. A kérdés nem lenne olyan égető, ha a villák nem lennének olyan állapotban, mint most. Egy közülük tökéletesen lakhatatlanná vált, és üresen áll évek óta, s a többinek is akadnak lakhatatlan részei.

Az Alkotóház és a villák virágkorukban, az Iványi-Grünwald korszakban egy egységet képeztek. A mesterek a műtermes villákban laktak, a hallgatók a Festőiskolában dolgoztak, s lakhattak az Alkotóházban. A mostani, két tulajdonba került épületegyüttes helyzetében egy kicsit problémásnak tűnik az, hogy a régi egység újra megszülethessen, a MANK ugyanis valószínűleg nem lesz hajlandó és nem is tudna olyan épületek felújítására pályázni, melyek nem az ő tulajdonában vannak. Kecskemét van tehát lépéskényszerben; jó lenne, ha fel tudná vállalni a villák felújítását, hogy a kecskeméti művésztelep visszaszerezhessen egy kicsit az egykori fényéből és szakmai rangjából. A várost érintő több száz milliós kiadással járó kérdés végkifejletére remélhetőleg már nem sokat kell várni.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Új videóklippel jelentkeztek a kecskeméti reformátusok

Új videóklippel jelentkeztek a kecskeméti reformátusok

„Itt vagyok a legjobb helyen” – énekli Nagy Henrietta lelkipásztor a Kecskeméti...

2020.10.31. 17:03

Elkezdődött a Pöttömke Bölcsőde kerítésének felújítása

Elkezdődött a Pöttömke Bölcsőde kerítésének felújítása

Festékadománnyal és önkéntesek segítségével újul meg a kecskeméti Pöttömke Bölcsőde kerítése. Az ...

2020.10.31. 16:40

25 kép

Miért ragadott kalapácsot Luther? – VIDEÓ

Miért ragadott kalapácsot Luther? – VIDEÓ

A reformáció kezdetére emlékeznek október 31-én a protestáns egyházak. Ennek apropójából a Kecske...

2020.10.31. 15:17

Kitűnő erőkből álló Taksonyhoz látogat a KTE

Kitűnő erőkből álló Taksonyhoz látogat a KTE

Vasárnap Dunaharasztiban lép pályára a KTE HUFBAU, ahol az ellenfél ezúttal a Taksony lesz. Schőn...

2020.10.31. 09:41

Rózsák tánca az Egészségkertben (videóval)

Rózsák tánca az Egészségkertben (videóval)

Új helyre költözött Gyenes Kata fotográfus és a Hírös Cédrus Egyesület közös szabadtéri kiállítás...

2020.10.30. 21:00

Ilyen árakkal találkoznak a temetőkbe látogatók

Ilyen árakkal találkoznak a temetőkbe látogatók

Hatalmas választékkal várják a megemlékezőket a kecskeméti piacon és a temetők mellett a koszorú-...

2020.10.30. 20:08

Projekt az egészséges élelmiszerekért (videóval)

Projekt az egészséges élelmiszerekért (videóval)

Végéhez közeledik a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának egészséges élelm...

2020.10.30. 19:47

13 kép

Gyalogos gázolás a Barnevál előtt

Gyalogos gázolás a Barnevál előtt

Most kaptuk a hírt, hogy a Ceglédi úton a Barnevál előtti zebránál gyalogos gázolás történt....

2020.10.30. 19:00

4 óvodát és 3 bölcsődét érint Kecskeméten a járvány (videóval)

4 óvodát és 3 bölcsődét érint Kecskeméten a járvány (videóval)

4 óvodában és 3 bölcsödében jelent meg eddig a COVID fertőzés Kecskeméten. A városháza kommunikác...

2020.10.30. 15:52

Figyeljünk értékeinkre a temetőkben!

Figyeljünk értékeinkre a temetőkben!

Közeleg mindenszentek ünnepe és halottak napja. A kegyeleti napok beköszöntével azonban óvatosabb...

2020.10.30. 15:14

Márton-napi Budapest Bár a Hírös Agórában

Márton-napi Budapest Bár a Hírös Agórában

Új lemezéről válogat majd dalokat a Budapest Bár zenekar, a november 11-én Márton-napján sorra ke...

2020.10.30. 11:35

Mindenszentek – Ezt kéri a KeKo!

Mindenszentek – Ezt kéri a KeKo!

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arra kéri utasait, hogy a temetői forgalom elkerülése, ille...

2020.10.30. 09:14

KeKo: Új járatok szombaton

KeKo: Új járatok szombaton

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a meghirdetett menetrenden felül, október 31-én új járatoka...

2020.10.30. 09:06

Közel egy hónap után újra hazai pályán a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Közel egy hónap után újra hazai pályán a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

A héten két hazai mérkőzést kellett volna lejátszania a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapatának, á...

2020.10.30. 08:40

Látni és látszani 2020-ban is (videóval)

Látni és látszani 2020-ban is (videóval)

Az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra szeretnék felhívni a figyelmet a rendőrök a...

2020.10.29. 18:34

A Kecskeméti Városrendészet átvette az újonnan kialakított, gyeprácsos parkolókat

A Kecskeméti Városrendészet átvette az újonnan kialakított, gyeprácsos parkolókat

A Kecskeméti Városrendészet október 28. napján átvette a RIMAI Útépítő Kft.-től a József Attila u...

2020.10.29. 16:52

Új bölcsődét kap Katonatelep

Új bölcsődét kap Katonatelep

Végéhez közeledik az a közbeszerzési eljárás, amelynek eredményeként kétcsoportos bölcsőde épülhe...

2020.10.29. 12:04

Futsal: elmarad a Scoregoal DEAC elleni mérkőzése

Futsal: elmarad a Scoregoal DEAC elleni mérkőzése

Sajnos a gyanú beigazolódott, többen is pozitív tesztet produkáltak, kötelező karanténjukat tölti...

2020.10.29. 10:33

Tér a térben - Kecskemét Brass

Tér a térben - Kecskemét Brass

Október 30-án 16:00 órakor Kecskemét Főtér – Tér a térben program keretében a&nbs...

2020.10.29. 08:36

A helvéciai gázoló letartóztatását indítványozza az ügyészség(frissítve)

A helvéciai gázoló letartóztatását indítványozza az ügyészség(frissítve)

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulas...

2020.10.29. 08:28

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies