Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 29.   Taksony

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Kezünkben a sorsunk

Kezünkben a sorsunk - Interjú Merinu Évával

2020.09.05. 10:19

Élete első két évtizedében hagyta szunnyadni páratlan küzdeni tudását és elhivatottságát, mely aztán annál nagyobb erővel tört a felszínre és jelent belső motort a mai napig az életében. Merinu Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyének múzeumpedagógusa nem csak korábbi korlátait lépte át, de gyermek- és fiatalkori célkitűzéseit is messzemenően túlszárnyalta.

Ha jól tudom, korábban tériszonyod volt és a szűk helyeket is kerülted. Ehhez képest ma már félelmetes magaslatokba mászol fel és szűk barlangokban túrázol.

Igen, sikerült mindkét fóbiám felett győzedelmeskednem. A barlangászat régi kedvtelés, ott a kíváncsiság volt a hajtóerő, a tériszony sikeres leküzdése azonban kényszerpálya eredménye. A volt férjemnek alpintechnikai cége volt, melyben kezdetben csak alkalomszerűen segítettem be, később aztán azon vettem észre magamat, hogy ablakokból, tetőkről és hatalmas, ipari tartályokban lógok. Rengeteg, nagy kockázatot jelentő munkát vállaltunk és végeztünk el. Mivel 2017-ben elváltunk, ez már a múlté, de a megszerzett bátorság nagyon is a jelené.

Az egykori Centrum Áruház harisnyaosztályától is óriási utat tettél meg a mai napig.

13-14 évesen még nem volt elképzelésem, mi szeretnék lenni, inkább csak sodródtam. Ráadásul 19 évesen elveszítettem édesanyámat, mely lelki törés ugyancsak nem hatott pozitívan pályaválasztási törekvéseimre. Érdekeltek a ruhák, a divat, így beértem egy ruházati eladói állással is a kecskeméti Centrum Áruházban. Még a szakmunkásképző utolsó évét sem kellett teljesen végig járnom, mert a szakma kiváló tanulója versenyen 3. helyezést értem el, ami azt jelentette, hogy azonnal a kezembe adták a szakmunkás bizonyítványomat. Ugyanakkor ez a váratlan sikerélmény elindított bennem valamit…

Feléledt benned a belső hang…?

Igen, először azt éreztem, mindenképpen kell nekem az érettségi. Ezért munka mellett elkezdtem tanulni, mely nem esett nehezemre, hiszen a képességeim mindig jók voltak. Mivel abban az évben nem indult első évfolyam a Berkes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskolában, felajánlotta az intézményvezető számomra, hogy ha egy nyár alatt elsajátítom az elsős tananyagot, rögtön kezdhetem a 2. osztállyal. Így is lett. S bár 19 évesen megszületett az első gyermekem, én mindvégig jártam az iskolába és sikerrel le is tettem az érettségi vizsgát.

De itt nem álltál meg, igaz?

Nem, ezt követően jelentkeztem a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolára, ahová a harmadik gyermekem születése után pár nappal mentem felvételizni. Ezt az iskolát már 3 gyerek mellett végeztem el, 2001-ben diplomáztam. S igen, rabul ejtett a tanulás, a fejlődés ízvilága, ezért a tanítói diploma megszerzése után következett a Szegedi Tudományegyetem néprajz szaka, melyet ugyancsak sikerrel abszolváltam.

Innen már egyenes út vezetett a múzeumba?

Az egyetem alatt kötelező volt múzeumi gyakorlaton részt venni, melyet én a Kecskeméti Katona József Múzeumban töltöttem le. Örömömre mélyvízbe dobtak, mivel gyakornokként több kiállítás rendezésében aktívan részt vehettem. Egy év múlva az akkori osztályvezető keresett meg, hogy volna-e kedvem egy szülési szabadságát megkezdő kolléga helyére belépni. Örömmel mondtam igent, s így kerültem 2005-ben a múzeumba, ahol gyűjtemény kezeléssel foglalkoztam. Munka mellett folytattam az egyetemet, és 2007-ben kaptam meg a néprajz szakos bölcsész diplomámat.

Miért pártoltál át a múzeumpedagógiára?

2009-ben a Nagy Kul-Túra pályázati felhívás keretében dolgoztam ki gyerekeknek komplex múzeumpedagógiai programot, mely annyira jól sikerült, hogy a Cifrapalotában meghirdetett programokra jóval többen jelentkeztek, mint a Szentendrei Skanzenba. Nagy sikere volt, s nekem ez óriási lendületet adott. Ahogy ebbe a világba belecsöppentem, hamar éreztem: ez vagyok én! Máig nem tudtam megunni a látványt, amikor foglalkozás közben csillog a gyerekek szeme, s mondják, láttatják, mekkora örömmel jönnek hozzánk. Szeretem, hogy a munkámat játékosság, változatosság és kreativitás hatja át – éppúgy tudást adok át, mint egy pedagógus, csak nekem sokkal nagyobb az alkotói szabadságom.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ha jól tudom, a tanulást a mai napig nem hagytad abba.

Engem nagyon sok minden érdekel, az élet számos szegletébe szeretek bele-belelesni. Az egyetem után először egy múzeumpedagógiai továbbképzést, majd egy olyan tanfolyamot végeztem el, ahol megtanultam, hogyan lehet a fizikai hátrányokkal élőket fogadni a múzeumban. Idén augusztusban pedig a korai iskolaelhagyás csökkentését segítő múzeumpedagógiai módszerekkel ismerkedtem meg, amelyek elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint a megértési nehézséggel élőknek nyújt számukra is értékelhető múzeumi élményt. Most éppen egy frontszemélyzeti továbbképzésen veszek részt, melynek az a célja, hogy olyan tudással vértezzem fel magamat, melynek bevetésével valóban elégedetté tehetem a látogatókat. 2013 óta a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Bács-Kiskun megyei koordinátora is vagyok, melynek kapcsán ugyancsak sok képzésen, műhelygyakorlaton és tanulmányúton vehetek részt.

Erős empátiával fordulsz a sérült gyerekek felé, ez minek köszönhető?

Egyrészt szakmailag kihívás velük foglalkozni, másrészt nagyon szeretnék nekik segíteni, pozitív élményt adni. Korábban egy „láthatatlan” néprajzi kiállítást, majd a „Beszélő köntös nyomában” című kiállítás kapcsán interaktív tárlatvezetést rendeztünk vakoknak és gyengénlátóknak. Ez utóbbi esetében a program résztvevői kézbe vehettek egy korabeli török ágyúgolyót, kitapinthatták egy ácsolt láda mintázatát, megsimíthatták a szabómesterek által felhasznált korabeli textilek másolatait, kipróbálhatták a nyakkalodát és a béklyót, működésbe hozhatták a kovácsfújtatót, magukra ölthették a török kaftán másolatát. Az élményszerzésbe bekapcsoltuk mind a négy érzékszervet: a tárgyak tapintása mellett aszalt gyümölcsöket, kandírozott hibiszkusz virágot, rózsaszörpöt, halvát kóstolhattak és illóolajakat szagolhattak. Nekik óriási élmény, nekem végtelen boldogság volt az a nap. Az a szeretet és hála, amit tőlük kapok, semmihez sem hasonlítható.

Köztudott rólad, hogy soha senkinek nem mondasz nemet. Miért?

Valóban nagyon ritkán fordul elő. Ha valaki megkeres, hogy tartsak múzeumpedagógiai foglalkozást vagy tárlatvezetést, mindenáron segíteni próbálok neki. Volt olyan is, hogy szabadságom alatt ugrottam be egy csoporthoz, de legutóbb úgy oldottam meg egy ugyancsak távollétemre eső felkérést, hogy egy feladatlapot állítottam össze a csoportnak, mellyel végigjárhatták a Cifrapalotát. Nem utasítok el vagy hagyok magára senkit.

Mik egy jó múzeumpedagógus erényei?

Az első legfontosabb talán az, hogy szeresse a gyerekeket, legyen türelmes és kezelje őket egyenrangú félként. A munka során emellett szükség van még nagy adag kreativitásra, kíváncsiságra, nyitottságra és szüntelen tanulni vágyásra.

Szabadidődben mit csinálsz?

A kikapcsolódás nálam gyakran egyet jelent a munkával, munkaidő után is sokat olvasok, ötletelek az épp aktuális munkával, témával kapcsolatban. Nagyon szeretem a filmeket, imádok kirándulni, vonzanak a hegyek, vizek, barlangok. Szeretek kilépni a komfortzónámból, feszegetni a határaimat. Voltam már "csúszós-mászós" overállos-fejlámpás barlangtúrán, ahol a barlangot eredeti állapotában négykézláb és hason csúszva jártam végig. Kipróbáltam a canyoningot, amely mixeli a különböző sporttechnikákat úgymint az úszás, mászás, túrázás, kötélen ereszkedés, szikla szirtekről ugrálás. Megtapasztaltam milyen nehéz és veszélyes terep a búvárkodás.  Három gyermekem közül kettő még velem él, velük is gyakran útra kelünk. Legújabb szenvedélyem a Step Aerobic. A zene ritmusára végzett koreografált lépések teljesen kikapcsolnak, ellazítanak egy-egy fárasztó nap után.

Várkonyi Éva / Kecskeméti Katona József Múzeum

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

In memoriam: Maradona

In memoriam: Maradona

Szerda délután elhunyt a milliók által imádott Diego Maradona. A futball-legendával való találkoz...

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

A Hírös Agóra idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez . Ehhez kapcso...

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját ma (szombaton) délután, 17 órakor Kecskeméten...

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra

A KTE HUFBAU az NBIII. 20. fordulójában az FTC II-t fogadja vasárnap a Széktói Stadionban zártkap...

Elképesztő győzelemet aratott a ScoreGoal az Újpest ellen

Elképesztő győzelemet aratott a ScoreGoal az Újpest ellen

A héten második bajnoki mérkőzését játszotta az SG Kecskemét Futsal pénteken, az Újpest RFC-220Vo...

Sikeresen szerepelnek a sportiskola cselgáncsozói

Sikeresen szerepelnek a sportiskola cselgáncsozói

Magyar bajnoki címek és további kiváló eredmények bizonyítják, hogy kiválóan szerepelnek a Kecske...

A Csík Zenekar az LGT előtt tiszteleg új lemezével

A Csík Zenekar az LGT előtt tiszteleg új lemezével

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népze...

2020.11.27. 21:37

Csík zenekar, zene, Kecskemét, kultúra

Mire kell figyelni az online protokoll területén?

Mire kell figyelni az online protokoll területén?

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legújabb online rendezvényén a virtuális tér és a...

3 szín; 3 színész; 3 zenész - videóval

3 szín; 3 színész; 3 zenész - videóval

Második koronavírus-járvány alatti premierjét tartotta meg a Ciróka Bábszínház. A házi bemutatón ...

Másodfokon is pert nyert a Hírös.hu a KecsUp.hu szerkesztősége ellen - videóval

Másodfokon is pert nyert a Hírös.hu a KecsUp.hu szerkesztősége ellen - videóval

Valótlan állításokat fogalmazott meg a KecsUp.hu szerkesztősége online hírportálunkról, a hiros.h...

Elmarad a HÉP-RÖPKE SE - LINAMAR BRSE mérkőzés!

Elmarad a HÉP-RÖPKE SE - LINAMAR BRSE mérkőzés!

Az U21-es csapatok meccsei mától felfüggesztésre, halasztásra kerülnek.

Egy év börtön az autóbuszt megrongáló férfinek

Egy év börtön az autóbuszt megrongáló férfinek

A Kiskunhalasi Járásbíróság gyorsított eljárásban (bíróság elé állítás) 1 év börtönre és 1 év köz...

KeKo: Lejár a tavaly kibocsátott (VOLÁNBUSZ) menetjegyek érvényessége

KeKo: Lejár a tavaly kibocsátott (VOLÁNBUSZ) menetjegyek érvényessége

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatót tett közzé, a 2019. december 31. előtt vásárol...

Így igényelhető a tüdőgyulladás elleni védőoltás

Így igényelhető a tüdőgyulladás elleni védőoltás

Kecskemét önkormányzata tájékoztatót tett közzé a PREVENAR 13 tüdőgyulladás elleni védőoltás...

Megváltozott munkaképességűek jelentkezését várják

Megváltozott munkaképességűek jelentkezését várják

Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társasága,...

Adventi meglepetés a szimfonikusoktól

Adventi meglepetés a szimfonikusoktól

Az ünnepi időszak minden hetére egy-egy meglepetéssel készül a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. Sz...

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák - Videóval

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák - Videóval

Kecskemét főtere minden év adventi időszakában megtelik élettel. Idén azonban a vírus miatt nem l...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies