Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Június 5. Péntek  Fatime

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Kodály fesztivál - Fantasztikus hangulat várható

2019.07.12. 09:46

Július 15-én indul a Kodály Művészeti Fesztivál. Zenei műfajokban rendkívül gazdag és neves előadóművészek egész sorát felvonultató koncertek várják az idei Kodály Művészeti Fesztiválon a kecskeméti zeneszeretőket. 

Kodály fesztivál - Fantasztikus hangulat várható

Vizin Viktória, Szabadi Vilmos, Lakatos György és Ránki Fülöp – csak néhány név a fellépő szólisták közül –, de lesz többek között szimfonikus hangverseny, bábopera, táncszínházi előadás, zongoraest és kóruskoncert is.

A július 15-én kezdődő és 26-án záródó programsorozatnak ezúttal is pazar környezetet „találtak ki” a szervezők: a hírös város emblematikus épületei, így például a Hírös Agóra, az Újkollégium, illetve a Nagytemplom mellett egy új helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában is komolyzenei élménynek lehetnek majd részesei az érdeklődők.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével indul a közel kéthetes összművészeti rendezvénysorozat, és a záró hangversenyen is tapsolhatnak majd a hírös város több mint fél évszázados múltra visszatekintő zenei együttesének a zeneszeretők. A július 15-i fesztiválnyitó programot a Hírös Agóra Kulturális Központ színháztermében tartják, az est dirigense a Pannon Filharmonikusok kecskeméti kötődésű – középiskolásként a Kodály Iskolában tanult – vezető karnagya, Bogányi Tibor lesz. Népszerű zeneműveket hallgathat majd a nagyérdemű. Stílszerűen Kodály Zoltán egyik művével, a Galántai táncokkal kezdődik a koncert – Kecskemét neves szülöttjének legalább egy kompozíciója a fesztivál valamennyi programján felhangzik –, majd két versenymű csendül fel: a Rossini-darab szólistája Lakatos György fagottművész lesz, míg Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólószólamát Szabadi Vilmos játssza majd.

Másnap, július 16-án az Újkollégiumban egy fiatal kínai énekesnő lép fel. Zhang Zhang sem először jár a hírös városban, zenei tanulmányait többek között a Kodály Intézetben folytatta. Ezúttal önálló koncerten mutatkozik majd be, melyen kínai, olasz, német és francia dalok mellett Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt kezdetű népdalfeldolgozása is elhangzik.

Az Ars Nova Énekegyüttes évről évre izgalmas, több művészeti ágat is ötvöző koncertekkel lepi meg hallgatóit. Elég, ha a Városháza dísztermében megtartott bő két évvel ezelőtti Kodály-estjükre vagy a mintegy 150 énekest és táncost felvonultató, „Születtem Kecskeméten” című tavalyi emlékezetes hangversenyükre gondolunk. A dr. Kiss Katalin vezette énekesek július 17-én a nemrég felújított-átalakított patinás épületben, a Tudomány és Művészetek Házában énekelnek. Műsoruk több szálon kapcsolódik a zsinagógához, a kecskeméti zsidóság történetéhez, a falak által őrzött Michelangelo-szobormásolatokhoz.

Különleges atmoszférájú koncertre készül a kecskeméti születésű, Chicagóban élő operaénekesnő, Vizin Viktória is. A szülővárosába rendre visszatérő világhírű mezzoszoprán vallja: „Mindig is szerettem volna egyesíteni a képzőművészetet, a színjátszást, az ének- és a mozgásművészetet, nekem erről szól a színpad.” Törekvését jól mutatta a három évvel ezelőtti, a kulturális központban megtartotta koncertje is, melyen színpadi munkájának 20. évfordulóját „hazai környezetben” ünnepelte. Vizin Viktóriát rajongói az idei Kodály Művészeti Fesztiválon július 22-én egy báboperában láthatják. Az „… és Echo” című produkció, melynek nemcsak főszerepét játssza majd, de annak szövegét is a hírös városból elszármazott kiválóság írta, egy operaénekesnő személyes drámájának történetét mutatja be. A darab egy fordított Kékszakállú-történet, amelyben csak Judit van, egyedül a vár fogságában...

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A maga nemében szintén érdekes programnak ígérkezik a Badora Társulat július 21-i táncszínházi előadása. A Hírös Agóra Kulturális Központban szervezett produkció „főszereplője” egy páva lesz. Az előadás, melynek koreográfusa Barta Dóra, a Kecskemét City Balett Megyei Prima-díjas művészeti vezetője, a szabadság és a tisztaság jelképeként is számon tartott madár jellemvonásainak bemutatásán keresztül próbál többek között arra a kérdésre választ adni, hogy hol él a lélek madara?

Prima-díjas előadóművésznek tapsolhatnak a fesztivál látogatói július 25-én is. Az Újkollégiumban szervezett zongoraesten Ránki Fülöp játszik majd. Az igen fiatal, a Zeneakadémián 2018-ban diplomázott muzsikus fellépett már Európa számos országában, valamint Japánban és Kínában is. Kecskeméten Kodály kompozíciói mellett Stark János Mátyás és Liszt Ferenc műveit szólaltatja meg.

Az összművészeti rendezvény szervezői a gyerekekre is gondoltak. Július 24-én délután az Ifjúsági Otthon udvarán a Szélkiáltó Együttes műsorára várják a fiatalokat és az örökifjakat: „Ajánljuk a koncertet azoknak a gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek, akik szeretik a meséket, a verseket, akik szeretnek énekelni, zenélni, táncolni, játszani, hangszerekkel ismerkedni, verset mondani és találós kérdésekre megfelelni.” Emellett lesz filmvetítés is – július 18-án este a Hírös Agóra Kulturális Központban a „Kodály mindenkié” című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők –, illetve július 15-től augusztus 15-ig szintén az agórában dr. Gombkötőné Tóth Ilona naiv festőművész alkotásai is megtekinthetők lesznek. Az immár hagyományos térzenéket idén egy helyszínen, az Emléktár téren tartják meg. A 19 óra 15 perckor kezdődő minikoncerteken többek között a Kodály iskola ütőegyüttese, a Laviola Régi Zenei Együttes, Csík János és a Mezzo, illetve a Kecskemét Brass lép fel.

A programsorozat szűk két hetében a kórusmuzsikát kedvelők is örömüket lelik majd. Július 19-én a piarista templomban egy angol énekkar lép fel. A 2003-ban alapított Voix de Vivre többek között Byrd, Tallis, Stanford, Holst és Britten egy-egy művét szólaltatja meg, az esten a Kecskeméti Énekes Kör is közreműködik. Öt nappal később szintén a piarista templomban tartják meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertjét. A Kodály-emlékév alkalmából 2018 nyarán alapított együttesbe a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek kiváló fiatal énekesek. A kórus, melynek célja, hogy műsoraival hitet tegyen a kodályi zenepedagógia közösségépítő és nevelő ereje mellett, s egyben bemutassa a magyar kórusművészet értékeit, huszadik századi és kortárs magyar zeneszerzők műveit énekli majd.

A Kodály Művészeti Fesztivállal párhuzamosan tartják meg a 30. Nemzetközi Kodály Szemináriumot és Zenepedagógiai Kurzust, így a zárókoncerten, július 26-án este is fellép egy kórus: Kodály Psalmusát a Nagytemplomban a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kodály Szeminárium kórusa adja elő. A Kecskeméti Vég Mihály szövegére komponált Magyar zsoltárt Erdei Péter Liszt- és Bartók– Pásztory-díjas karnagy, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója dirigálja. A nemrég itthon és Amerikában is életműdíjjal kitüntetett zenepedagógussal egyébként a zeneszeretők a fesztivál mindhárom „kóruskoncertjén” találkozhatnak. A páva-motívum is egyfajta ívet kölcsönöz a programsorozatnak: Kodály kórusműve, a Fölszállott a páva a Kecskeméti Énekes Kör előadásában hangzik majd el a július 19-ei koncerten, a július 21-i táncszínházi előadás alapját is ez a madár adja, míg a fesztiválzáró hangverseny utolsó műve Kodály nagyzenekarra komponált darabja, a Páva variációk lesz.

Varga Géza

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Újraindítja ügyfélszolgálati iródáit a BÁCSVÍZ Zrt.

Újraindítja ügyfélszolgálati iródáit a BÁCSVÍZ Zrt.

A BÁCSVÍZ Zrt. június 8-tól, hétfőtől újranyitja ügyfélszolgálati irodáit Kecskeméten, Cegléden, ...

A Kecskemét Brass ad koncerten a TérZene program keretében

A Kecskemét Brass ad koncerten a TérZene program keretében

A TérZene program újraindításának keretében június 4-én pénteken 17 órától a Kecskemét Brass...

Még mindig várja vissza a gyászoló család az ellopott angyalkát - videóval

Még mindig várja vissza a gyászoló család az ellopott angyalkát - videóval

​Még csak egy hónapja temették el szülei Adriánt, egy 12 éves kisfiút, a Kecskeméti Református Te...

Kitűzték az eboltás időpontjait

Kitűzték az eboltás időpontjait

​Megjelent az idei eboltási hirdetmény. Kecskeméten június 6-a és 20-a között vannak időpontok vá...

Újabb kecskeméti cég kapott állami támogatást

Újabb kecskeméti cég kapott állami támogatást

​Az új világgazdasági versenyben a magyar vállalatok akkor tudnak helytállni, ha megerősödnek, új...

Tér a térben térzene: szombatonként szól a jazz a főtéren

Tér a térben térzene: szombatonként szól a jazz a főtéren

A meglepetés szerenádok után újabb zenés műsorokkal készülnek Kecskemét főterére. Június 6–...

Kamion és személyautó ütközött

Kamion és személyautó ütközött

Az M5-ös autópályán, a Budapest felé vezető oldalon Kecskemét térségében a 77-es km-nél személyau...

TRIANON 100 - Bán János jegyzete

TRIANON 100 - Bán János jegyzete

Szokták mondani, az a magyar, akinek fáj Trianon. Én úgy hiszem, leginkább az a magyar, aki hisz ...

Ismert helyi személyiségek Trianonról

Ismert helyi személyiségek Trianonról

Százéves a magyar szenvedéstörténet egyik legszomorúbb stációja. Egy évszázaddal ezelőtt ezen a n...

Nézze velünk a trianoni emlékműsort!

Nézze velünk a trianoni emlékműsort!

A Kecskeméti Televízió, valamint hírportálunk 16.20 és 19 óra között a trianoni eseményekhez...

TRIANON 100: a polgármester gondolatai a nemzeti gyásznapról

TRIANON 100: a polgármester gondolatai a nemzeti gyásznapról

Szemereyné Pataki Klauda polgármester facebook oldalán osztotta meg gondolatait a nemzeti gy...

Trianon vitrin a Hanga Óragyűjteményben

Trianon vitrin a Hanga Óragyűjteményben

Aki járt már Hanga István órásmester óragyűjteményében, biztosan megtapasztalta, hogy bár kattogn...

A nemzeti összetartozás megtartó erejéről vall új dalában a Csík zenekar

A nemzeti összetartozás megtartó erejéről vall új dalában a Csík zenekar

A nemzeti összetartozás napjához és eszméjéhez, a trianoni békediktátum százéves keserűségéhez mé...

Zöldülő Hunyadiváros - Videóval

Zöldülő Hunyadiváros - Videóval

Szépül, zöldül a Hunyadiváros, köszönhetően az ügy iránt elkötelezett és tenni akaró helybéliekne...

Szájmaszk vagy nem szájmaszk? - Videóval

Szájmaszk vagy nem szájmaszk? - Videóval

Fegyelmezettek és türelmesek a kecskemétiek a szájmaszk-viselési szabályokat illetően. Az üzletek...

Trianon 100 -  A Hírös Városért Egyesület felhívása Kecskemét lakosságához

Trianon 100 - A Hírös Városért Egyesület felhívása Kecskemét lakosságához

2020. június 4-én fél ötkor álljon meg és emlékezzen egyperces némasággal történelmünk ...

Nagy sor a kórháznál - Videóval

Nagy sor a kórháznál - Videóval

Már a reggeli órákban hosszú a sor a Bács- Kiskun Megyei Oktatókórház bejárata előtt. Ennek oka, ...

A digitális kertészképzés tapasztalatai

A digitális kertészképzés tapasztalatai

Újabb interjú készült el a Neumann János Egyetemen. A kérdésekre ezúttal Kecskésné Dr. Nagy Eleon...

 Felfüggesztett börtön a tejfakasztón történt szúrásért

Felfüggesztett börtön a tejfakasztón történt szúrásért

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés miatt, gyorsított eljárás – bírósá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies