Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 18. Szombat  Diána

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Advertisement
Hirdetés

Megjelent a 36. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részletes programja - Videóval

Sokszínű Kecskemét - Tavaszi Fesztivál 2021 online

2021.03.10. 10:06

"A fesztiválok hívnak minket, hogy felkutassuk a saját kultúránk sokszínűségét. Ez akkor is igaz, ha ezt most csak online tehetjük meg. Idén is megrendezzük a Kecskeméti Tavaszi fesztivált, - Sokszínű Kecskemét címmel" - írja tájékoztatójában a Hírös Agóra.  

A szervezők megmutatják majd a város kulturális sokoldalúságát a technika segítségével. 

A programok:

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

2021. március 11-28.

TAVASZI ZSONGÁS

Játék tavaszi versekkel, mesékkel, dalokkal a www.bacstudastar.hu weboldalon

________________________________________________________________________________

Hírös Agóra Kulturális Központ

SZÍNRŐL SZÍNRE

Önálló alkotói törekvések Kecskemét kortárs képzőművészetében c. online kiállítás

Időpont: március 11-28.

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Tavaszi Fesztivál mottójához igazodóan, kiállítás és programsorozat keretében átfogó képet kívánunk nyújtani a városunkban jelen lévő alkotói törekvésekről, kitágítva a vizuális művészetek fogalmát, túllépve az alkotói gondolat statikus megjelenítésén, a mozgást, mint alkotóelemet is szeretnénk a seregszemle részévé tenni. A kiállításra nem csak kecskemétiek, illetve KKK tagok jelentkezését vártuk. Nyitott volt a beadási rendszer, nyitva ezzel a fiatal művészek felé. Az érdeklődők 360 fokos, online panoráma-tárlat és online katalógus segítségével élhetik át a tárlat élményét. A kiállítás elérhető Hírös Agóra online felületein.

Kiállító művészek: A. Varga Imre, Balanyi Károly, Bazán Vladimir, Bella Rózsa, Bruncsák András, Csörgő Tamás, Damó István, Deli Gábor, Fekete Dénes, Gulyás Géza, Görbe Ágnes, Hermkens Edit, Hollósy Katalin, Király Gábor, Kovács Mátyás, Majoros Gyula, Mészáros Marianna, Miklós Árpád, Molnár Péter, Nagy Otília, Patkós László , Petri Ildikó, Szappanos István, Szolláth Katalin, Ugray Zsuzsa, Ulrich Gábor, Urbán Zsuzsa, Zugor Zoltán, Zsolczai Balázs, Tegdes László

__________________________________________________________________________________

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT

Felfedező séta: 12 helyszín, 12 kérdés

Március 15-i felfedező sétaára invitál Kecskeméten a Hírös Agóra Nonprofit Kft.

Március 8-15-e között 8 nap alatt 12 helyszínre kell ellátogatni, hogy válaszolni tudjunk 12 kérdésre.

Az ünnephez kötődő felhívás a következő:

Kecskeméti felfedező séta során keressék fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, kecskeméti kötődésű személyiségeinek emlékhelyeit, szobrokat, emléktáblákat és válaszoljanak a feltett kérdésekre! A Márciusi Ifjak 12 pontjához hasonlóan 12 jelentős személyt és kecskeméti helyszínt gyűjtöttünk össze.  A résztvevők a felfedező séta során, szabadon, önálló időbeosztással haladhatnak. A '48-as eseményekhez kapcsolódó emléktáblákat, szobrokat alaposan szemügyre véve találhatók meg a válaszok. Várjuk egyének, családok, baráti társaságok részvételét.

A helyes megfejtést beküldők jutalomsorsoláson vesznek részt.

A részletek és a feladatlap, ami online kitölthető vagy letölthető. https://www.hirosagora.hu/jard-be-kecskemet-emblematikus-helyszineit

__________________________________________________________________________________

Nemzetközi Kerámia Stúdió

Szín – orgia

Kézzel festett alkotások

Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből

virtuális kiállítás

2021. március 12 – 28.

Elérhetőség: www.facebook.com/ICSHUNGARY

 

A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámia alkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a kollekcióban jelenleg 500 művész mintegy 4000 alkotása szerepel. A művészek 5 kontinens 45 különböző országát reprezentálják. Ezen kiállításunkon az érdeklődő közönség, a gyűjtemény kézzel festett darabjaiból láthat egy igen gazdag, színes válogatást.

__________________________________________________________________________________

Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely: Emlékezés

Válogatás Kátai Mihály és Morelli Edit munkáiból

virtuális kiállítás

2021. március 12 – 28.

Elérhetőség:

https://www.facebook.com/Nemzetközi-Zománcművészeti-Alkotóműhely-Kecskemét-102713178531158

A magyar zománcművészet XX. századi megújítói közül két olyan alkotóművésztől búcsúztunk 2020 második felében, akik ezer szállal kötődtek városunkhoz, Kecskeméthez. Legismertebb és legjelentősebb alkotásaikat itt hozták létre, melyek még ma is fellelhetők a Hírös Agórában, a Kecskeméti Kórházban, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely állandó kiállításán és töredékekben a Széchenyiváros épületein.

Kátai Mihály (1935 – 2020) a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepek alapító vezetője azok első évtizedében, 1975-től 1987-ig. Hozzá kapcsolható a világszerte „kecskeméti zománc” -ként ismert eljárás, melyet ma is sok követője alkalmaz.

Morelli Edit (1940 – 2020) egész pályája folyamán kötődött Kecskeméthez. Alapító tagja az első alkotótelepnek, majd a későbbi években több alkalommal is nagydíjjal jutalmazták. Hatalmas anyagismeretét méltó alázattal, eszközként használta spirituális és organikus jellegű művei megalkotásakor.

Mindkettőjük zománcművészeti életművét országos szakmai díjak kísérik.

Virtuális Emlékkiállításunkat a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Gyűjteményének ajándékozott alkotásaikból rendeztük, mellyel elismerésünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni emléküket megőrizve.

__________________________________________________________________________________

Népi Iparművészeti Gyűjtemény: Virágok üzenete

Növényi ornamentika a népművészetben

Online fotókiállítás

2021. március 12 – 28.

Elérhetőség:

http://nepiiparmuveszet.hu/

https://www.facebook.com/nepiiparmuveszet

 

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény saját gyűjteményéből összeállított tárlaton a magyar nyelvterületről származó népi növényi (többségében virág) ornamentikával díszített népművészeti, népi iparművészeti tárgyak, eszközök kapnak helyet. Láthatóak lesznek itt hímzések, szőttesek, viseletek, faragott tárgyak, fazekasmunkák, díszített tojások, és még számos, a népi kismesterségek körébe tartozó alkotás. A növényi motívumok között kiemelt szerepe van a virágnak, elsősorban a tulipánnak, a rozmaringnak és a rózsának. A virág minden népcsoportnál a nőt jelképezi, a letépett virág pedig a beteljesült szerelmet. Vannak jellegzetesen férfi növénymotívumok is, a tisztáson álló fenyőfa például egyértelműen férfi jelkép. A festéssel, faragással vagy véséssel díszített tárgyakat soha nem használták a mindennapi tevékenységek során, mivel ezek szimbolikus értékkel bírtak.

________________________________________________________________________________

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

ABLAK-TÁRLAT

Könyvtárunk ablakaiban kerülnek kiállításra a Szabadiskola növendékeinek

alkotásai, melyekre az Ablak-kölcsönzésnél és Facebook-oldalunkon (https://www.facebook.com/konyvtar.kecskemet) lehet szavazni.

Kiállítás megnyitó: 2021. március 13. szombat 16.00 óra - Sajtótájékoztató

_________________________________________________________________________________

Cifrapalota

Gábor Áron "...Harang voltál, légy a szabadság hirdetője"

A program dátuma: 2021. március 15-től

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 A Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a '48-as Hősökért rajzpályázata 11. alkalommal hívja alkotásra a gyerekeket. Az 5-18 év közötti óvodások és diákok rajzai idén Gábor Áronról, ágyúiról és a csatákról szólnak. A rajzpályázat díjazott alkotásait virtuális kiállítás formájában tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum internetes felületén, mely elérhető lesz a Cifrapalota facebook oldaláról is. https://www.facebook.com/cifrapalota

__________________________________________________________________________________

Forrás Kiadó: Fiatalok költészete

Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz estje

Online rendezvény

2021. március 17. (szerda), 18 óra

Elérhetőségek:

https://www.youtube.com/channel/UCna1eN2dI2f2WOjYGK7mzVg

https://www.facebook.com/Forrasfolyoirat

Három fiatal, ám markáns és izgalmas hang a kortárs magyar költészetből: Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz. Mindannyian rendelkeznek kötettel, nemzedékük fontos lírikusai, s nem mellesleg a Forrás szerzői is.

Kállay Eszter 1994-ben született Budapesten, a bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatója. Versei, esszéi és kritikái magyar és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. A Versum szerkesztője. Első kötete Kéz a levegőben címmel 2020-ban látott napvilágot a Magvető Kiadónál.

Celler Kiss Tamás (1995, Verbász) Sinkó-díjas költő, a Híd Kör tagja, az Újvidéki Egyetem hallgatója. Első kötete Anyaméh címmel látott napvilágot a zEtna Kiadó gondozásában, 2015-ben. Második könyve megjelenés előtt áll a Fiatal Írók Szövetségénél.

Purosz Leonidasz 1996-ban született Szegeden. Szentes és Budapest után jelenleg Marosvásárhelyen tanul. Verseket ír, A városnak meg kell épülnie című kötete 2016-ban jelent meg a FISZ kiadásában, míg Egy férfi sosem hagyja félbe című, második könyve 2019-ben került publikálásra a Magvetőnél.

A beszélgetést vezeti: Pál-Kovács Sándor és Füzi Péter

_________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirös Agóra Kulturális Központ

 

XV. KECSKEMÉT FRINGE idő van!

A SOKSZÍNŰ KECSKEMÉT Fringe – online

 

15 évvel ezelőtt, 2006-ban született meg a Kecskemét Fringe, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kiemelt ifjúsági művészeti programja.

Az évek során számtalan fiatal tehetség mutatkozott be a zene, a tánc, a film, a színjátszás és a képzőművészet területén. Ma már többen elismert alkotók közülük, de mi egyformán büszkék vagyunk az elmúlt évek minden szárnyát próbálgató előadójára.

A pandémia miatt a várva várt jubileum nem maradhat el: bemutatjuk legújabb kisfilmünket, melyben lerántjuk a leplet a Kecskemét Fringe igaz történetéről. Leporoltuk a másfél évtized során összegyűlt képeket, videó felvételeket, és összeállítottunk egy exkluzív sorozatot. Sztorizunk, emlékezünk, elmélkedünk a Kecskemét Fringe múltjáról, jövőjéről.  

Időutazásra fel, kezdődjön a Fringe sztori:

 

https://www.facebook.com/KecskemetFringe

 

________________________________________________________________________________

Bozsó János: Ecsetnyomok – Kecskemét

Online tárlat

2021.március 20. – március 28.

www.facebook.com/bozso.net

Bozsó János festőművészt (1922 – 1998) eltéphetetlen szálak kötötték szülővárosához, Kecskeméthez. Válogatásunk az 1950-es évektől az 1990-es évekig keresi életművében azokat a nyomokat, amelyek megtestesítették a művész számára a várost. A Máriavárosban tengődő, kezdő piktor a szomszédos Szélkertbe húzódott, hogy alázattal figyelje a természet finom változásait, a havon sikló nap ezernyi tónusát. Az ecsetnyomok dokumentatív forrássá is válhatnak a lebontott, eltűnt városrészek ábrázolásával. A Nyíri út, a Cigányváros házsorai lassan emlékké váltak, hangulatukat mégis azonnal megérzik azok is, akik a mai város lakói. A Klapka-házban töltött években születtek a szenvedélyes művész magával ragadó alkotásai. Felvillannak a fényben fürdő épületfalak, megállíthatatlan lendülettel söpör végig az alkotó ecsetje a falemezen, hogy jelképpé váljanak az ismerős kecskeméti részletek; eggyé válik a város panorámájával. Két élet hagyott kölcsönösen lenyomatokat egymásban: a művészé és a városé.

_________________________________________________________________________________

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

 

2021. március 23-27.

ZENÉRE HANGOLVA

Álljon meg egy dallamra és játsszon  velünk a Katona József Könyvtár előtt! 

A Katona József Könyvtár zenés játéka a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében.

Válaszoljon kérdéseinkre és küldje el megfejtéseit a zenei@kjmk.hu email címre!

A kérdések a Tavaszi Fesztivál ideje alatt a könyvtár előtt hangszóróból hallhatók, illetve elérhetők a könyvtár honlapján és közösségi oldalain.

Növelje esélyeit! Minden nap más kérdésekkel várjuk: játsszon velünk akár naponta!

A megoldásokat 2021. március 28-ig várjuk, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

_________________________________________________________________________________

Bohém Ragtime Jazz Band

A BOHÉM TRIÓ ONLINE KONCERTJE

a Hírös Agóra Kulturális Központból

Bohém Trió:

Ittzés Tamás – zongora, ének,

Mátrai Zoltán – klarinét, tenorszaxofon, ének,

Falusi Alfréd – dob

Táncosok:

Bulyáki Ákos és Bulyáki Boglárka (a budapesti Pepita Swingtánc Egyesület tanárai)

https://www.facebook.com/BohemRagtime

http://www.bohemragtime.com/

Részletes programok https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu/ és a Fesztivál facebook oldalán www.facebook.com/kecskemetitavaszifesztival

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Az Útinform szerint az M5-ös autópálya két szakaszán is lassabb a közlekedés felújítási munkálato...

2021.09.18. 07:54

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

Vasárnap öt órán keresztül nem lehet majd mobiljegyet vásárolni. A Kecskeméti Közlekedési Központ...

2021.09.18. 07:14

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

A 100 éve született Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabjával készül a Kecskeméti Katona Józse...

2021.09.17. 19:03

A Cédrusnettel összefogásban folytatódott a Hírös Szabadegyetem - videóval

A Cédrusnettel összefogásban folytatódott a Hírös Szabadegyetem - videóval

Elindult a Hírös Szabadegyetem 4. évada a Neumann János Egyetem és a CédrusNet Kecskemé...

2021.09.17. 18:20

A Kecskeméti Nemzeti Színház újra vendégül látja a jövő színművészeit

A Kecskeméti Nemzeti Színház újra vendégül látja a jövő színművészeit

A 12. SZÍN-TÁR, a Színművészeti Egyetemek Találkozója szeptember 21-26. között ígéretes előadások...

2021.09.17. 13:42

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

A rendkívül fontos Berettyóújfalu elleni győzelem után újabb kemény erőfelmérője lesz az SG Kecsk...

2021.09.17. 10:53

Európai Autómentes Nap - Forgalomkorlátozás Kecskeméten

Európai Autómentes Nap - Forgalomkorlátozás Kecskeméten

A Európai Autómentes Nap rendezvényei miatt több buszjárat közlekedése megváltozik vasárnap ...

2021.09.17. 07:47

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Sokat segített az időjárás az idei strandszezonnak, így a pandémia ellenére is nagy látogató...

2021.09.16. 21:18

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Zsúfolásig megtelt a Kápolna utca nagyterme a Forrás ez évi nyári dupla számának bemutatóján. A r...

2021.09.16. 21:12

16 kép

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

A K&H Kézilabda Liga 2. fordulójában idegenbe utaznak a hírös harcosok. Az úticél ezúttal a h...

2021.09.16. 20:06

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Mindegyik vakcinatípussal oltanak a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban. A harmadik oltás kapcsán ...

2021.09.16. 17:29

18 kép

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpár kiállítás csatlakozik az Európai Mobilitás Hét eseményhez, amelynek keretében a k...

2021.09.16. 17:11

30 kép

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ-SZAFARI néven közlekedésbiztonsági akadályversenyt rendezett általános iskolás gyermek...

2021.09.16. 16:06

44 kép

Legyen vendégünk szeptember 25-én a Tiszakécskei Értékjáró Sétán! - Videóval

Legyen vendégünk szeptember 25-én a Tiszakécskei Értékjáró Sétán! - Videóval

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indít az Aranyhomok Egyesület, melyben tagtelepüléseiken belül t...

2021.09.16. 15:08

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Színes programokkal telt a csütörtök a Tóth László Általános Iskola diákjai számára. Kenyeret süt...

2021.09.16. 15:04

33 kép

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rendőrök helyszíneltek a Petőfi Sándor utcán, ahol rosszul lett egy sofőr. A parkolóban állt...

2021.09.16. 13:09

12 kép

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Elmondhatjuk, lassan megszokottá válik, hogy egyszerre több fronton küzd az MKB Cycling Team csap...

2021.09.16. 11:31

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A szeptember 22-ei bajnoki rajt előtti utolsó edzőmeccsét játszotta az Europe Cup sorozatban is é...

2021.09.16. 10:14

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU a Merkantil Banki Liga 8. fordulójában a Budafokot fogadta a Széktói Stadionban. A m...

2021.09.15. 21:40

Stúdióbeszélgetés: dr. Bagi Anett

Stúdióbeszélgetés: dr. Bagi Anett

Szeptember az Alzheimer-kór világhónapja. A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja...

2021.09.15. 21:10

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies