Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Május 26.   Fülöp

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Mi van vele? Szepes Lajos

Varga Géza

2019.05.11. 09:19

Több mint három évtizedes pedagógusi pályafutása alatt sokat beszélt róla a szakma, mert felkavarta az állóvizet. Új módszereket, tantárgyakat, eszközöket, nézeteket vezetett be. Mindig hitt abban, amit csinált, és azt mindig meggyőződéssel csinálta. A legképtelenebb ötletekhez is csapatot tudott szervezni, utánzók, követők, rajongók csapatát. Rajongó maradt ő maga is, álmodozó, új és új ábrándokat kergető – jellemezte őt korábban az egyik kollégája.

Mi van vele? Szepes Lajos

Fiatalon, már 57 évesen nyugdíjas lett. Miért?

1995 júliusában lejárt az igazgatói mandátumom. Szerettem volna még egy cikluson keresztül irányítani a „sárga iskola” munkáját, és úgy terveztem, hogy nyugdíjba majd azt követően megyek. Nem így lett: bár csak egyedül én nyújtottam be pályázatot a feladatra, és kinevezésemet a tantestület mellett az iskolaszék és a szakszervezet is támogatta, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola főiskolai tanácsától nem kaptam zöld utat. Így azután a következő tanévben még néhány hónapig tanítottam a főiskolán, majd inkább a korkedvezményes nyugdíjat választottam.


Milyen feladatai voltak nyugdíjas éveinek elején?

Abban az időben Kecskemét 24 általános iskolájában és a középiskolákban összesen mintegy 1400 pedagógus dolgozott. Úgy gondoltam, hogy a hírös városban szükség lenne a már működő megyei  pedagógiai szolgáltató intézet mellett egy önálló kecskeméti szervezetre is. Elképzelésemet megosztottam az önkormányzat oktatási bizottságával, akik az általam kidolgozott koncepciót támogatásra méltónak találták. Javaslatomat Katona László polgármester is jónak ítélte, ezért 1996 januárjában a csoport kialakításával bízott meg, Nagy elánnal kezdtem meg a szervezést, egyik első és igen fontos feladatunkat, az Oktatási Minisztérium által indított Sulinet-programot örömmel vezényeltem le a közoktatási intézményekben. Mintegy félévvel később azonban egy véletlen találkozásnak köszönhetően egy másik felkérésre mondtam igent: az érsekcsanádi házunknál tett gyakori látogatásaim egyikén, a buszmegállóban találkoztam a település első emberével, aki az ottani általános iskola vezetésére biztatott. Rövid gondolkodási idő után a váratlanul jött kérésre rábólintottam, Egy cikluson át voltam ismét iskolaigazgató, a sok utazás miatt azonban tovább már nem vállaltam ezt.

2002-ben visszajöttem Kecskemétre – bár úgy tartom, el se mentem innét –, és még tíz éven át gyámi gondozói tanácsadóként dolgoztam. Hozzám tartozott az SOS Gyermekfalu, az ottani hivatásos anyák és egy körzet, ahol nevelőszülőknél voltak elhelyezve gyerekek. Őket látogattam rendszeresen, igyekeztem nekik segíteni, tanácsokat adni. Már akkor úgy gondoltam, hogy az intézményes megoldásnál jobb modell a nevelőszülői hálózat, hiszen ott nem csonka családban nőnek fel a gyermekek; örömmel látom, hogy az utóbbi hónapokban a gyermekvédelem ez utóbbi irányba mozdult el.

2012 óta mondhatni főállásban nyugdíjas. Mivel telnek azóta a napjai?

Időm nagy részét természetesen a szeretteimmel töltöm. Vannak, akiknek megadatik, hogy egy életen keresztül szeretetben együtt lehetnek, s vannak, akiknek nem. Én ez utóbbiakhoz tartozom, első feleségemmel immár több mint harminc éve különváltak az útjaink. Jelenlegi páromat, Emőkét még a rendszerváltás körüli években, erdélyi utazásaim egyikén egy baráti társaságban ismertem meg. Akkor már mindketten egyedül voltunk, „összebeszélgettük” egymást. S bár én a jelentős korkülönbség miatt egy kicsit ódzkodtam ettől, ő evvel nem törődve ragaszkodott hozzám, és misztótfalusi otthonát föladva átköltözött Kecskemétre – később idősödő szüleit is idecsábítottuk. Benne kitűnő társra találtam, néhány évvel ezelőtt a polgári esküvőt is megtartottuk.

Mindig bajainak vallottam magam, s mivel a Dunától sehogy se tudtam elszakadni, negyven évvel ezelőtt vettem egy telket Érsekcsanádon, a Duna-parton, a veránkai befolyással szemben. Idővel egy takaros kis házat építettem ott. A nyári időszakot általában ott töltjük. Szeretek csónakázni, horgászni, néha előfordul, hogy nem csak a botot fogom. Jó ott lenni, ha csupán a csodálatos panorámában gyönyörködöm, már akkor is mintha a Paradicsomban éreznem magam.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

De nem vagyunk mi mindig ott, ha ránk tör a „kultúréhség” – és persze az év melegebb hónapjain kívül mindig –, Kecskeméten éljük mindennapjainkat. Szeretünk színházba, hangversenyekre, kiállításokra járni, és itthon is találok mindig valamilyen feladatot. Az utóbbi időben például a régi, VHS-felvételek digitalizálásával küzdök. Sziszifuszi munka, de a szép emlékeket, családi eseményeket megéri megmenteni.

A 80. születésnap felé közeledve készített-e már valamiféle mérleget?

Korábban eszembe se jutott számolni, fölmérni az éveket. Most gondoltam bele először, hogy már nem is csak kifelé megyek az erdőből, de szinte már kint is vagyok. Gyakran vigasztalnak azzal, hogy ne bánkódjak az évek múlásán, inkább nézzek édesapámra és „kövessem”: ő 94 évesen ment el, és mindvégig jó fizikai erőnlétben és teljes szellemi frissességben élt, 90 évesen még egy olasz nyelvkönyvet kölcsönzött ki a könyvtárból, mert a pápa homíliájának magyar fordítását nem értette egészen pontosan.

Gyermekeim a büszkeségeim. Két ragyogó lányom van, egyikük sikeres fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, férje szülész-nőgyógyász főorvos, és két stramm fiúunokával örvendeztettek meg. Másik lányom tovább viszi az apai fonalat, ő magyar–angol szakos tanár, évekig a GAMF-on is tanított. Ott is van unokám, egy fiú és egy kislány. Vejem szemész osztályvezető főorvos, lányom az ő hatására jelenleg egy optikai szalont vezet. Az idő persze szalad – már három dédunokám is született. Világmegváltó tervem nincs, de én azt sem egy elhanyagolható célkitűzésnek érzem, hogy igyekszem a közelemben élőknek szeretetet adni, s örülök, ha abból vissza is kapok valamennyit. Az is erősen melengeti a szívemet, hogy lányaim és vejeim igen jó kapcsolatban vannak egymással, ez egy példás családi kohéziót eredményezett. Együtt örvendezünk egymás sikereinek, de a bajban is összetartunk, mint épp most, unokaöcsém váratlan elvesztésekor. A legnagyobb örömöm az, ha ez a népes família összejön, ha együtt töltünk szeretetben néhány órát.

Szepes Lajos tanár, a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola korábbi igazgatója Budapesten született 1939. május 11-én. Általános és középiskolai tanulmányait Baján végezte, ott szerezte meg első, tanítói diplomáját is. Ezt követően Kaskantyún és Állampusztán tanított, majd Dunavecsén járási tanulmányi felügyelő volt. Közben Szegeden előbb általános, azután középiskolai tanári diplomát szerzett. 1968 óta Kecskeméten él. Bő három évig a városi tanács művelődésügyi osztályán dolgozott mint tanulmányi és gazdasági felügyelő, az utolsó évben megbízott osztályvezető volt. 1971-ben a Kecskemét 1. Számú Általános Iskola (1973-ban Petőfi Sándor nevét vették föl) igazgatója lett. 24 évig irányította az intézmény munkáját. Nagy hangsúlyt fektetett az oktatási környezet és az oktatási módszerek korszerűsítésére. Korát megelőzve ismerte fel az idegennyelvi ismeretek jelentőségét, bevezette a második idegen nyelv – a megyében elsőként az angol – tanítását. Fontosnak tartotta a határon túl élő magyar iskolák támogatását is. 15 évig a 24 városi általános iskola igazgatói munkaközösségét is ő vezette. 1996-ban korkedvezményes nyugdíjba ment. Rövid ideig a város újonnan alakult pedagógiai csoportjának munkáját irányította, majd egy cikluson át az Érsekcsanádi Általános Iskola igazgatója volt, azután tíz éven át gyámi gondozói tanácsadóként dolgozott. Hatvan évvel ezelőtt megkezdett pedagógusi pályafutása során több szakmai elismerést is átvehetett: Eredményes nevelőmunkáért emlékplakett (1976), Kiváló Munkáért (1982), címzetes iskolaigazgató (1995), főtanácsosi cím (1996).

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

EP választás - 17 órás adatok

EP választás - 17 órás adatok

A 17 órás országos részvételi adatok 13%-kal haladták meg az öt évvel ezelőtti adatokat. Most már...

EP választás - 13 órás részvételi adatok

EP választás - 13 órás részvételi adatok

Ebédidőben is nagy volt a szavazási hajlandóság. 2014-hez képest, amikor 15,9% volt az arány, mos...

EP választás - 11 órás részvételi adatok

EP választás - 11 órás részvételi adatok

Tovább növekedett a részvétel az EP választáson. A 11 órás adatokat nézve Kecskeméten 18,12%, ors...

EP választás - 9 órás részvételi adatok

EP választás - 9 órás részvételi adatok

A 9 órás részvételi adatok is azt tükrözik, hogy nagyobb a szavazási hajlandóság a 2014-es EP vál...

Gyermeknapon kiköltözik a bábszínház a főtérre

Gyermeknapon kiköltözik a bábszínház a főtérre

Fantasztikus gyermeknapi meglepetéssel készült a Ciróka Bábszínház vasárnapra. 10 és 17 óra közöt...

EP választás - 7 órás részvételi adat

EP választás - 7 órás részvételi adat

A hétórás részvételi adatokat nézve kora reggel többen mentek el szavazni, mint öt évvel ezelőtt....

2019.05.26. 07:52

EP VÁLASZTÁS, szavazás, Kecskemét

25 éves a Sárkányeresztő Találkozó

25 éves a Sárkányeresztő Találkozó

Idén is nagy sikerrel rendezték meg Kecskeméten a Sárkányeresztő Találkozót az Arborétum melletti...

Házhoz mentek a kecskeméti rendőrök

Házhoz mentek a kecskeméti rendőrök

Az országos vagyonvédelmi és bűnmegelőzési programsorozatnak egy általános iskola volt a követő á...

Borult a kosár, az utána nyúló sofőr fának ütközött

Borult a kosár, az utána nyúló sofőr fának ütközött

Egy személy sérült meg, mikor ma délután személygépkocsijával villanyoszlopnak ütközött a Bá...

2019.05.24. 20:50

19 kép

baleset, tiszaalpár, Kecskemét, rendőrség

Megnyitott a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019.

Megnyitott a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019.

​25 sörmanufaktúra több mint 200 fajta termékével érkezik idén a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál...

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

Az agrárminiszter Kecskeméten - A természeti érték közös örökség

A változatos természeti környezet, a gazdag élővilág közös örökség, védelme komoly feladat, amely...

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Felrobbant egy gázpalack egy lángoló kecskeméti melléképületben

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméter alapterületű tároló pén...

Hősök napja: koszorúzás a Deák téri világháborús emlékműnél is

Hősök napja: koszorúzás a Deák téri világháborús emlékműnél is

A Hősök napja alkalmából tartottak megemlékezést ma délután Deák téri II. világháborús emlékműnél...

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

Keramikus kiállítás nyílik a Kápolna Galériában

A Mastro márkát Strohner Márton designer alapította 2012-ben. A fiatal tervez...

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Parkolási lehetőség a volt KTE pályán a Sörfesztiválozók számára

Hétvégén ismét kicsit naposabb arcát mutatja az időjárás, így igazán jónak ígérkezik a Kecskeméti...

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző álláslehetőség

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állást kínál bérszámfejtő, tb-ügyintéző munkakörb...

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

II. Globális Klímasztrájk Kecskeméten is

Május 24-én a PETmen is csatlakozik a II. Globális klímasztrájkhoz, amelyre Magyarországon több v...

2019.05.24. 09:26

klímaváltozás, főtér, Kecskemét

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette, magánlaksé...

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Főzőtudásukat mérték össze a kollégisták

Hét bogrács étel sem tud kifogni egy kollégiumnyi fiún. Pillanatok alatt elfogyott az étel a Kecs...

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A kecskeméti Mercedesről nyilatkozott Szijjártó Péter

A Kecskeméti Televíziónak nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies