Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 6. Hétfő  Csaba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2020.06.30. 17:14

Kísérletező élet, folyamatos gondolkodás jellemzi immár sok évtizede. Eleinte festészettel foglalkozott, majd a rengeteg titkot rejtő zománcozás lett a kedvenc munkaterepe. Önálló stílusa, formanyelve a 80-as évek elejére alakult ki, azóta egy saját maga által kifejlesztett technikával is dolgozik. Idővel a zománcművészek nagy, nemzetközi családjának egyik legismertebb alakja lett, a kecskeméti műhely vezetőjeként végzett munkája miatt sokan iskolaalapítóként emlegetik. Napjainkban, 85. életévében is új kihívásokat keres, most épp az akvarellképek készítése során felfedezett megoldásokat szeretné a zománcozásba átültetni.

Mi van vele? Turi Endre

– Közel három évtizeden át a zománcművészeti alkotóműhely vezetője volt. Ebben az időszakban a művészeti ágazat hazai és nemzetközi életének elismert tekintélye lett. 2012 óta hogyan alakultak a szakmai kapcsolatai?

– Nyolc évvel ezelőtt a Kecskeméten működő művészeti műhelyeket strukturálisan átszervezték. Az összevont intézmény keretein belül már nem láttam a helyem, végleg nyugdíjba mentem, és ezzel együtt gyakorlatilag meg is szűnt az érdemi kapcsolatom az alkotóműhellyel. A korábban ott dolgozó művészekkel egy-egy kiállításon természetesen szoktam találkozni, de ezek az alkalmak egyre ritkábbak. Egyrészt felettem is telnek az évek és az utóbbi időben már kevesebb szakmai rendezvényre megyek el, másrészt sokan sajnos már nincsenek közöttünk azok közül, akik szakmailag és emberileg közel álltak hozzám.

Korábban hosszú időn át két kiváló szakemberrel dolgoztam együtt. Gyergyádesz Lászlóval, akivel évtizedekig közösen irányítottuk a zománcművészeti műhelyben folyó munkát, ma is napi szintű a kapcsolatom. Pap Gábor művészet- és irodalomtörténésszel azonban az elmúlt években már csak alkalomadtán futottam össze. Évente el-eljött Kecskemétre előadást tartani, ilyenkor mindig jót beszélgettünk, most már inkább csak üzengetünk egymásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a viszonyunk megromlott volna, barátságunk a távolság ellenére élő.

A tágabb értelemben vett szakmától sem szakadtam el teljesen. Bár a nemzetközi zománcművészeti életben már nem veszek részt, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának mind a mai napig aktív tagja vagyok. Az új magyar zománcművészeti alkotások létrehozatalát, valamint azok széles körű bemutatását, népszerűsítését próbáljuk segíteni.

– Ön is dolgozik, alkot még?

– Életemnek ezen a területén nincs változás, minden nap festek a saját műhelyemben. Az utóbbi hónapokban is egy „meredek” dologba kezdtem: újból akvarellezek, de ezúttal nem kicsi papírokra, hanem óriási, többméteres felületekre festek vízzel. Régebben is inkább az új művészeti irányok vonzottak, ahol nem láttam művészeti jellegű problémát, azzal én nem foglalkoztam, Az akvarell inkább egy kamarajellegű műfaj, én megpróbálom tágítani a határait. Ez érdekel, izgat, számomra egy új kihívás, hiszen új megoldásokat kell keresnem. Egy éve foglalkozom intenzíven ezzel, emiatt a zománcozást most egy picit abbahagytam, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a közeljövőben nem folytatom majd.

 
– Milyen témákat elevenít meg műveiben?

– Bennem mindig nagyon erős volt a szakralitásra való törekvés. Képeimen gyakran megjelenik Krisztus szenvedéstörténete, és a Boldogasszony-motívumokhoz is szívesen fordulok. Egyik legutóbbi, két hónappal ezelőtt befejezett munkámnak, egy óriási, kétméteres akvarellképnek például a Golgota címet adtam.

– Mikor láthatják majd műveit kiállításon ismét a művészetkedvelők?

– Úgy szoktam, hogy folyamatosan festek, és amikor megfelelő számú képpel elkészülök – olyanokkal, amelyeket másoknak is meg merek mutatni –, akkor azt valahol kiállítják. A Tűzzománcművészek Társaságával most is elindult már egy majdani tárlat előkészítése, a vírusjárvány miatt azonban ez a folyamat megakadt. Épp ezért nem tudom, hogy pontosan hol és mikor lesz a következő kiállításom, de remélem, egy éven belül ez is megadatik majd.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Egy életmű-kiállítást nem tervez?

– Ez egy régi „álmom”, nagyon örülnék annak, ha megvalósulna. Az az igazság, hogy többször is megkerestek már ezzel az ötlettel engem, de eddig még mindig elakadt a szervezés, mert nem találtunk olyan helyet – hiába próbáltuk akár jelentősen is szűkíteni a bemutatásra szánt alkotások számát –, ahol a kiválasztott tárgyak elfértek volna.

– Mivel telnek a mindennapjai?

– A legtöbb időmet a festésre fordítom, de azért a hétköznapi dolgoktól sem szakadtam el. Gyakran olvasok és persze tévézni is szoktam, vannak bőven töltekezési lehetőségeim. Feleségemmel immár sok éve a belvárosban lakunk. Lányunk a közelünkben él, vele és unokánkkal az utóbbi időkig sokat voltunk együtt, a járványhelyzet kihirdetése óta ezek az alkalmak sajnos lerövidültek. A kijárási korlátozás alatt az otthonunkat se hagytuk el, a lakásunk előtti kis kert virágaival azonban most is szívesen törődök.

– Hogyan tervezi élete folytatását?

– Az ország különböző városában, a közterületeken elhelyezett vagy épületekben kiállított műveim sorsának alakulása mindig is foglalkoztatott. Néhány évvel ezelőtt egy lányommal közös kiránduláson azt láttam, hogy az újkígyósi idősek otthona kápolnájába évtizedekkel ezelőtt készített Krisztus-szobrom most már Szabadkígyóson, a Munkás Szent József-templomot díszíti. Örömmel hallottam nemrég arról, hogy Budapesten, egy egészségközpont udvarán most is látható az óriási, mintegy két méter átmérőjű zománcozott vörösréz plasztikám, az Éggömb, és hogy a jakabszállási Kun emlékművem is még meglehetősen jó állapotú. Vannak azonban olyan alkotásaim, amelyekről már kevesebbet tudok, ezeket még szeretném ismét újralátni. Így például jó lenne Bácsborsódra elmenni, ahol az egykori Latinovits-kúria Jézus Szíve-kápolnájának stációit és a főoltár korpuszát én készítettem.

A festést is folytatni szeretném. Úgy tervezem, hogy a közeljövőben visszakanyarodom a zománchoz, és mindazon megoldásokat, amelyeket az utóbbi hónapok akvarellezése, a papír, a víz és a festék használata közben fedeztem föl, alkalmazni szeretném a zománcozásban is. Óriási lehetőségnek látom ezt, egész másképp fogok festeni zománcot, mint korábban.

Varga Géza

NÉVJEGY
Turi Endre festő- és zománcművész Budapesten született 1935. június 30-án. A Képző- és Iparművészeti Gimnázium elvégzése után a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult tovább – többek között Pór Bertalan és Kmetty János tanítványa volt –, ahol 1959-ben festőművész, majd 10 évvel később rajztanári diplomát szerzett. 1959-től szabad művészként dolgozott, illetve hét éven át egy fővárosi, 13. kerületi általános iskola rajztanára volt. 1970 óta Kecskeméten él. Előbb a Lampart Zománcipari Művek főállású művészeként annak helyi gyárában folytathatott kísérleteket, majd 1984-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyének alapítója, 2000-ig igazgatója, 2012-ig művészeti vezetője volt. Műveit számos hazai és nemzetközi önálló és csoportos kiállításon állította ki, nagyméretű köztéri alkotása többek között Budapesten, Jakabszálláson, Pakson, Újkígyóson és Bácsborsódon látható. A Magyar Művészeti Alap korábbi tagja, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága egyik alapítója, tagja, utóbbi szervezetben egy ideig az alelnöki feladatokat is ellátta. Munkásságát több elismeréssel is jutalmazták már, így például 1984-ben Kecskemét város Pro Urbe-díját, 1986-ben a Bács-Kiskun Megyei Művészeti Díjat, 1995-ben a Katona József-díjat, 1996-ban a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Életműdíját, 1997-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2005-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megyecímerrel díszített aranygyűrűjét, 2009-ben az Orosz Képzőművészeti Szövetség Leonardo da Vinci-díját, 2011-ben a szlovákiai Tűzvirág Nemzetközi Zománcművészeti Fesztivál Életműdíját, míg 2017-ben a Bozsó János-díjat vehette át.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Farkas Bertalan járt a Wojtylában

​Farkas Bertalan, vagyis az első magyar űrhajós volt a vendégelőadó hétfőn délelőtt a Karol Wojty...

2020.07.06. 15:12

Ismét régi helyén a házi gyermekorvosi ügyelet Kecskeméten

Ismét régi helyén a házi gyermekorvosi ügyelet Kecskeméten

A mai naptól (hétfő) visszaköltözött korábbi helyére a megyei kórház A. épület földszinti ambulan...

2020.07.06. 14:51

Átmenetileg nem működik a tüdőszűrő készülék a megyei kórházban

Átmenetileg nem működik a tüdőszűrő készülék a megyei kórházban

Meghibásodott a Bács-Kiskun Megyei Kórház tüdőszűrő készüléke. A gép javítása már megkezdődött. &...

2020.07.06. 14:41

Megváltozott a kecskeméti hulladékudvarok nyitva tartása

Megváltozott a kecskeméti hulladékudvarok nyitva tartása

A DTkH Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint július 6-tól új nyitva-tartással üzemel a két kecskem...

2020.07.06. 14:16

Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk

Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk

A KTE HUFBAU-nak ugyan több távozója is volt nyáron, de a keret megerősítése is jól halad. Eddig ...

2020.07.06. 10:30

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Ma zárult le a Dél-Alföldi Dobó Versenysorozat. Az eseménynek a Kecskeméti Atlétikai Centrum adot...

2020.07.05. 15:17

29 kép

Így alakul a következő napok időjárása

Így alakul a következő napok időjárása

Hétfőn is napos időre van kilátás, gomolyfelhőkkel. Csapadék estig nem várható. Az északi-és...

2020.07.05. 13:03

Már minden medence használható a strandon

Már minden medence használható a strandon

Szombat óta a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark termál medencéje is használható, így már az ö...

2020.07.05. 11:09

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Boronkay Péter és Bálint Zoltán szakértő támogatásával edzhetnek azok a hobbisportolók, akik úgy ...

2020.07.05. 07:42

Új vezető a városrendészet élén

Új vezető a városrendészet élén

Hétfőtől Dr. Német Zsolt vezeti a Kecskeméti Városrendészetet. Csíkos Imre intézményvezető-h...

2020.07.04. 11:04

Kitárult a koronárium (videóval)

Kitárult a koronárium (videóval)

Ingyenesen megtekinthető a Gondoskodó Szolgálat diszpécserközpontja, ahol egy koronavírus mementó...

2020.07.03. 21:00

9 kép

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A sz...

2020.07.03. 20:22

Kecskemét Kincsei (videóval)

Kecskemét Kincsei (videóval)

Hétfőn indul a Kecskemét Kincsei, a Kecskeméti Televízió új magazinműsora, amelyben minden alkalo...

2020.07.03. 19:13

Elkezdődött a Nagytemplom felújítása (videóval)

Elkezdődött a Nagytemplom felújítása (videóval)

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

2020.07.03. 18:20

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecs...

2020.07.03. 18:01

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Bár a szórakozóhelyek kérhetik a hosszabb nyitva tartást, egyetlen ilyen igény sincs bent jelenle...

2020.07.03. 15:17

Polgármesteri közlemény: köszönet a kecskemétiek együttműködéséért

Polgármesteri közlemény: köszönet a kecskemétiek együttműködéséért

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közleményt küldött szerkesztőségünknek, amelyben megköszön...

2020.07.03. 14:52

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

A víziközmű kiváltás már megtörtént a kórháznál épülő körforgalomnál, így az ideiglenesen ki...

2020.07.03. 14:11

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

2020.07.03. 12:59

30 kép

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves lajosmizsei fé...

2020.07.03. 11:22

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies