Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 18. Péntek  Diána

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Miért jár könyvtárba szombaton egy tizenéves?

Az Otakuból lett Animko Klub

AFV

2017.05.31. 15:11

Mit csinál egy tizenéves szombat délután a könyvtárban? Mi az az animko? Miért nem otaku? Miért izgalmasabb a fangörcsnél a karakterfejlődés? Miért érettebbek az animerajongó fiatalok és hogyan lesz valaki animefaló? Erről beszélgettem szombaton a kecskeméti Animko Klubot vezető könyvtárossal és a klubtagokkal.

Napsütéses szombat délután, magabiztosan lépek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár falai közé, az Animko Klub meglátogatásának tervével. Annyit tudtam, hogy a klub nagyobb gyerekek és fiatal felnőttek, tehát az ifjúság számára nyílt. Méghozzá azért, hogy az animék (nagyon leegyszerűsítve a japán rajzfilmek) világával jobban megismertesse a fiatalokat - de amivel mégis szembesültem, az még ennél is sokkal több volt. Kétség kívül egy másik bolygóra kerültem, a szó legnemesebb értelmében.

A könyvtár Tinivilágába érkezve azonnal egy számomra több ponton megfejthetetlen beszélgetés részesévé váltam. Gál Klaudia, aki az Animko Klub vezetője, éppen filmrészletek hangjait játszotta le a nagyrészt tizenéves klubtagoknak, akik erre húú és háá, és különféle, meglepetéssel telt hangokat adtak ki magukból. Szorgalmas rákérdezéseim eredményeképp megtudtam, hogy a „játékban” Klaudia mindenféle filmekből kivett szinkronhangokat játszik le a gyerekeknek azért, hogy kitalálják, melyik animehős szinkronhangját hallják: „Spongyabob melyik anime főszereplőjének a magyar hangja?”. A játék végén megismerhettük a leghíresebb szinkronokhoz tartozó emberi arcokat, például Viczián Ottót, Szalay Csongort, Molnár Ilonát, Moser Károlyt, Mezei Kittit, Peller Annát, és így tovább. Az érzés, hogy kedvenc hőseink hangja emberi arcot kap, a klubtagoknak is különleges.

Áttételesen tehát az aznapi foglalkozás témája épp a szinkronszínészet volt, melyről rengeteg érdekességet megtudtunk: azt, hogy mennyire improvizatív ez a munka, vagy azt, hogy Japánban száz fölötti azoknak az iskoláknak a száma, amelyek szinkronszínész-képzéssel foglalkoznak. Hogyne, hiszen hetente (!) 100-200 tökéletesen új anime film születik az országban - keresletből tehát nincs hiány.

Bevallom, a klub részéről számítottam némi elhivatottságra, de a korábban előttem lebegő Animko Klub képe inkább hasonlított anime hősökről fekete-fehér fénymásolatokat színezgető, esetleg full-anime maskarában díszelgő, divathóbortnak hódoló gyerekekre, mint ezekre a jól tájékozott, igényes, felnőtteket is simán kenterbe vágó fiatal felnőttekre. Ez az Animko Klub a felszínnél sokkal mélyebbre hatol: a rajzfilmkultúrán keresztül a japán kultúrával és a filmkultúrával is találkoznak az ide járók.

Az animék sajátossága ugyanis pont az, hogy keleti barátaink bármit el tudnak mesélni velük: legyen az gyermekeknek szánt tisztálkodási oktatóvideó, vagy komolyabb, történelmi, politikai tartalmú film, s mint azt tudjuk, még a pornográfia is, melynek egyébként Japánban az európainál sokkal régebbi kultúrája van. Természetesen ez utóbbinak semmilyen verziója sem jöhet szóba a könyvtári klubban, viszont enélkül is tökéletesen izgalmas a tematika – még egy felnőttet is lebilincselne. A tavaly október óta létező csoport foglalkozott már természetfeletti, lélektani, katonai, történelmi és gengszter animékkel is, vagy az Oscar-közeli alkotásokkal. Ezeket csak a japán gasztronómia, a vallás, a hagyományok, a japán folklór, a hiedelmek ismeretében lehet elemezni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az Animko Klubban ilyen különleges szavakkal találkoztam, hogy például csajanime. Vagy olyannal, hogy fangörcs. A huszonhét éves, derűs klubvezető maga is animerajongó, így biztos kézzel viszi végig a fiatalokat ezen a kulturális kalandon. A legfiatalabb 13 éves, a „legidősebb” résztvevő pedig már 22.

Maga a jelenség társadalmi szinten Japánban is csak a nyolcvanas évek óta létezik. Az Animko Klub egészen mostanáig Otaku Klub néven futott, tehát így találkozhattunk vele korábban. Nevüket azért változtatták meg, mert az otaku japán szónak van egy kellemetlen felhangja, ami a túlzott mániára, a megszállottsága utal. Az otaku szó jelentése leginkább az „ön” kifejezéssel adható vissza, tőlünk nyugatabbra büszkén használják ezt a szót a hasonló klubok. Az első manga- és animerajongók használták egymás udvarias megszólítására. Az Animko név az anime becézett, kicsinyítőképzős verziója. Nem csoda, hogy becézik, hiszen az anime műfajban a mainstream és a divat mellett igazi mesterművekkel és művészi alkotásokkal is találkoznak. Ráadásul ebben a klubban nem csak egyetlen univerzummal foglalkoznak a diákok, ahogy tennék ezt mondjuk egy Harry Potter vagy egy Gyűrűk Ura klubban, hanem rengeteg történet, stílus, világfelfogás megy át a kezük alatt - talán pont ez a lényeg.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan mitől válik valaki rajongóvá, hogy miért szeretik a fiatalok az újabb és újabb animékat, nagyon okos és tudatos választ kaptam tőlük: „ A történetek miatt. Érdekes karakterfejlődések zajlanak le a sorozatokban. Például egy idióta, nyafogós kislányt beledobnak egy igen fontos szerepbe, és végignézhetjük a személyiségfejlődését, ahogy felnő a küldetéshez.” – mondja az egyik lány. Egy srác erre tromfolva kifejti, hogy például az ő egyik kedvence pont egy olyan anime, ami már néha olyan, mintha kartonpapírból lenne kivágva - őt egyáltalán nem a látványvilág érdekli. A klubvezető titokban odasúgja, hogy nagyon fontos karakterfejlődésen mennek keresztül maguk a fiatalok is, de nem csak az itt születő valódi barátságok miatt, hanem mert rengeteg történet rengeteg tanulságát tették már magukévá.

Egy valamirevaló klubban még az is természetes - már csak a közös érdeklődési kör miatt is -, hogy szerelmek szövődnek. A csoportban akadnak, akik gondolkodnak rajta, hogy az animékhez áttételesen kapcsolódó pályára lépnek egyszer.

A klub nyáron is működik, és bátran csatlakozhat, aki kedvet kap hozzá. Hosszú távú terveik között szerepel egy nyári cserekirándulás a Ceglédi klubbal. Nagyon szeretik a kecskeméti produkcióban született Vörös teknős című filmet, és tervezik, hogy látogatást tesznek a film születési helyén, a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban.

Én elfogódtam: biztos vagyok, hogy a fiatalok vérévé vált rajzfilmkultúra tudatos, érett világlátást nyújt számukra, s felnőtt korba lépve a társadalom kiemelkedően kultúréhes tagjaivá válnak. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

​Babazászlót helyeznek ki az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák téri ép...

2020.09.18. 16:48

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Mintegy  115 ezer forint értékben, összesen 200 liter fertőtlenítőt ajánlott fel a kecs...

2020.09.18. 14:24

6 kép

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – a megyei balesetmegelőzési bizottsá...

2020.09.18. 14:17

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Pásztorok Öröksége címmel tartott koncertet az Egyszólam együttes a Hírös Agóra Ifjúsági Ott...

2020.09.18. 13:19

16 kép

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

Zsinórban harmadik győzelmére hajt az SG Kecskemét Futsal együttese, ennek eléréséhez pedig hétfő...

2020.09.18. 09:55

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szeptember 19-én  a szokottnál is több járatot indít el a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft...

2020.09.18. 06:53

Ingatlant kaptak a görögkatolikus és a pünkösdi egyházak - Videóval

Ingatlant kaptak a görögkatolikus és a pünkösdi egyházak - Videóval

Egy-egy ingatlan tulajdonjogát adta át ingyenesen a görögkatolikus és a pünkösdi egyháznak csütör...

2020.09.17. 19:27

Dr. Csatári Bálintra emlékeztek a Forrás nyári  számának bemutatóján - Videóval

Dr. Csatári Bálintra emlékeztek a Forrás nyári számának bemutatóján - Videóval

Az egy éve elhunyt Dr. Csatári Bálint geográfusra emlékeztek barátai, szerettei, személyének és m...

2020.09.17. 19:08

13 kép

Maszkot osztott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christian Wolff gyárigazgató - Videóval

Maszkot osztott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christian Wolff gyárigazgató - Videóval

A maszkviselés tömegközlekedésen való fontosságára hívta fel ma a figyelmet kora délután Szemerey...

2020.09.17. 18:34

8 kép

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Ünnepélyes Centenáriumi koncerttel zárták ma délelőtt a „100 éves a Rendőrség - A magyar re...

2020.09.17. 17:40

49 kép

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Az elektromos buszok városi közlekedéséről gyűjthetnek tapasztalatot egy 50 millió forintos pályá...

2020.09.17. 16:29

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

A Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, és a Juhar ut...

2020.09.17. 15:22

19 kép

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Utcanevekről is döntöttek a képviselők a csütörtöki testületi ülésen. Megszavazták, hogy tájékozt...

2020.09.17. 14:47

A Szegedi Kürtkvartett a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Szegedi Kürtkvartett a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Szegedi...

2020.09.17. 14:17

Módosította a közgyűlés Kecskemét idei költségvetését

Módosította a közgyűlés Kecskemét idei költségvetését

Módosította idei költségvetését Kecskemét önkormányzata. A napirend tárgyalásakor Falu György alp...

2020.09.17. 13:33

19 kép

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Lakossági kérésre fizetőssé válik november 1-jétől a parkolás a Juhar utcában, a Piszekút téren, ...

2020.09.17. 12:15

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

​Helyi védelem alá helyeznek öt kecskeméti épületet a közgyűlés mai (csütörtök) döntése nyomán. A...

2020.09.17. 11:59

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Az intézmény jelenlegi igazgatóját, dr. Rosta Szabolcsot bízta meg a közgyűlés a Kecskeméti Katon...

2020.09.17. 11:44

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Pénteken és szombaton rendezi a KTE Kosárlabda Klub Kft. hazai felkészülési tornáját, a Duna Aszf...

2020.09.17. 11:40

Kiskunság Kincsei online!

Kiskunság Kincsei online!

A 2020/21-es tanévben a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon komplex természetismereti, helytörténeti 3 fo...

2020.09.17. 11:24

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies