Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 21. Kedd  Máté

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2021.07.24. 10:51

​Ötven esztendeje alapította a Pannónia Filmstúdió kecskeméti telephelyét, a rendszerváltozás után önállósuló Kecskemétfilm Kft-t. 1985-ben elindította a Kecskeméti Animációs Filmszemlét, 1995-től a nemzetközi fesztivált, a KAFF-ot. Tevékenyen részt vett a KönyvtárMozi-hálózat kiépítésében, amely a megszűnt filmszínházakat igyekszik pótolni a kistelepüléseken. A Magyar Nemzet Mikulás Ferenccel beszélgetett, aki a jövő hónapban ünnepli 81. születésnapját.

– Kivételesen kezdjük a jelennel s a szomorúsággal. Köztudottan régre nyúló, jó kapcsolatot ápoltak Jankovics Marcellel…
– Ha az ember végigtekint az életén, akkor látja, hogy nincsenek véletlenek. Predestináció van. Az ember kapcsolatainak sorsa előre megírt. És ezt nem csupán azért mondom, mert protestáns nevelésben részesültem és mert református vagyok. Már 1960-ban tudtam Jankovics Marcellről, amikor Nyíregyházán töltöttem sorkatonai szolgálatomat. A megbízhatatlan elemek gyűjtőhelyén. Fegyvert nem foghattunk, hadtápmunkát kellett ellátnunk. Wekerle Sándor unokájától, Biedermann Dénestől hallottam róla. Néhány évvel később pedig, amikor a kecskeméti műtermet szerveztem, már segített, szakembereket ajánlott. A nálunk tanult legtehetségesebb animátoroknak pedig megengedte, hogy az akkor készülő János vitéz főcímén dolgozzanak. Újabb néhány évvel később együtt készítettük a Magyar népmesék sorozatot.

– Amely, mint jelképeket kutató, magyarázó szerzőnek, biztos közel állt a szívéhez.
– A népmesei sorozat az én ötletem volt, addig Marcell nem igazán érdeklődött a népművészet iránt. Később azonban már ő ajánlotta, hogy a Malonyay Dezső-féle népművészeti gyűjtésekben szereplő díszítőművészeti elemeket használjuk fel, képzőművészeti jelekké alakítva. A Magyar népmesék szövegében szintén eredeti, az Akadémia őrizte gyűjtésekre támaszkodtunk.

– Ennek dacára mégis nemzetközileg közérthető filmsorozatot alkottak. Vajon hogyan?
– Mivel a népmesék archetipikusak, ezért világszerte megtalálhatók sajátos változataik.

A Magyar népmesék eddig több mint 134 millió megtekintést produkált a világhálón, 170 országból. A hozzászólók sokan írják, hogy náluk is létezik hasonló történet.

Marcellel azonban más sikeres produkciókban is együttműködtünk. Amikor a Fehérlófiára többen azt mondták: nem sikeres, mert „csak” 500 ezer nézője volt, míg a János vitéznek másfél millió, akkor vittem el hozzá a Mondák a magyar történelemből irodalmi forgatókönyveit, amelyek kihúzták a mélabúból. Legutóbb pedig természetesen őt kértem fel rendezőnek, amikor elnyertük a Toldi-sorozat megvalósítására kiírt pályázatot. Mivel nagyon részletesen elkészítette a képes forgatókönyvet, így az ő szellemében tudjuk befejezni az egész estés változatot is.

– Több mint fél évszázados szakmai barátságukról térjünk át az ön fiatal korára, ami hasonlóan kanyargósan alakult, akár Jankovics Marcellé, s hasonló kerülővel érkezett az animációs filmezés világába.
– Ez sem véletlen. Mindkettőnket hajtott a szabadságvágy. Dunapatajon, ahol egészen kiskoromtól éltem, a tanácsköztársaság alatt Szamuely 16 embert fölakasztatott, tízet pedig agyonlövetett. A szabadságtudat beleivódott a falusiakba (akkor még nem volt város), ami az 1950-es években sem halványult el.

– Állami iskolába járt?
– Reformátusban kezdtem, ami erősítette az otthonról hozott erkölcsi értékrendemet. Kunszentmiklóson, az egykori református gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, ahol versenyszerűen atletizáltam mint középtávfutó. Országos versenyen, a Népstadionban, a 4×1000-es váltóban ezüstérmet szereztem. Ugyan az iskola színeiben, de már nem jártam oda.

– Mert közbeszólt az 1956-os forradalom?
– Igen. Bejött a kunszentmiklósi forradalmi bizottság elnöke az iskolaigazgatóhoz, hogy ajánljon egy diákot, aki elszavalná a Nemzeti dalt, rám esett a választása. A mai napig meghatározó élmény, ahogy a refrént több százan mondták velem együtt. A végén pedig feldobáltak a levegőbe.

– Ennyiért eltanácsolták a gimnáziumból?
– Részt vettem a Márciusban Újra Kezdjük mozgalomban, a MUK-ban, ami kitudódott. Nyilván többen segítettek abban, hogy nyilvánosságra kerüljön.

A helyi párttitkár, akire állítólag korábban mogorván néztem, elérte, hogy egy kijelölt napon el kellett hagynom Kunszentmiklóst. Kalocsán sikerült leérettségiznem. Természetesen sem az ELTE-re, sem a Műegyetemre, sem a tanárképzőre nem vettek fel. A földmérőkhöz mentem figuránsnak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Ez a munkakör legendásnak számított a kommunizmusban.
– Mert „deklasszált” elemek gyűjtőhelye volt. Olyanoké, akik például hadmérnökként vagy jegyzőként keresték a háború előtt a kenyérre valót. Esténként tarokkoztunk, játék közben hallgattam ezeknek az iskolázott embereknek a beszélgetését, ami fontos szerepet játszott abban, hogy egyetem híján összegyűjtsem a kellő műveltséget.

– Nem esik messze a földmérés a filmproducerségtől?
– Egy idő után észrevették, hogy van érzékem a térképkészítéshez, ezért technikusi beosztást kaptam, mindenféle végzettség nélkül. A nyári szünetben diákoknak kellett elmagyaráznom a térképkészítés alapjait, miközben én is mindössze néhány éve dolgoztam ott, azután velük térképeztük fel Kunfehértót. Ekkor már irányítottam embereket.

– Na jó, de innen sem vezetett egyenes út a stúdióvezetéshez.
– Nem hát. Elvittek katonának. Ott a már említett Biedermann Dénes ajánlotta, hogy ha érdekel a filmezés, akkor a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Filmstúdióban próbálkozzam, ami nagyon jó iskolának bizonyult. Napközben leforgattunk egy filmet, amit este már vetítettek Kecskeméten egy kirakatban. Forgatókönyvet írtam, dokumentumfilmeket rendeztem. Kisvártatva megtudtam, hogy keresnek valakit a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének elindítására.

– Amire animációfilmes gyakorlat nélkül jelentkezett. Nem nagy merészség ez?
– Minden szombatomat Matolcsy H. Györgynél, a Pannónia Filmstúdió igazgatójánál töltöttem – aki egyébként a Magyar Nemzeti Bank elnökének édesapja. Egy esztendőn keresztül hallgattam, tanultam tőle, amikor úgy döntött, én fogom vezetni az új műtermet. Ha nem vidékről lett volna szó, esélyem sincs vagy hamar megfúrnak. Persze meg sem próbáltam Budapestről embereket toborozni. A szegedi és a pécsi művészeti szakközépiskolában végzetteket kerestem fel, illetve helyi képzőművészeket. Így kezdtük 15 emberrel. Az első években „szabadegyetemet” szerveztem számukra, remek tanárokkal, akik az animációtól, a kifestéstől az alakrajzon, a művészettörténeten, a filmtörténeten, a filmtechnikán, a filmelméleten és a dramaturgián át a zeneelméletig mindent megtanítottak. Sőt angol nyelvtanfolyamot is indítottunk. A Ceaușescu-érában több erdélyi fiatal rendező csatlakozott hozzánk, volt olyan közülük, akinek az áttelepülését személyesen segítettem. A siker mutatója, hogy az eltelt évtizedek alatt tíz kollégámat tüntették ki Balázs Béla-díjjal.

– Mikor fogant meg a filmszemle ötlete?
– Tulajdonképpen mindjárt a stúdió indulásakor. De közel másfél évtized múlva tudtuk megvalósítani. Kezdetben, a képzéshez kapcsolódva, nemzetközi ösztöndíjat hirdettem, hogy jöjjenek hozzánk külföldi alkotók, és mutassák be saját nemzeti animációs filmkészítésüket, cserébe pedig a mieink utazhassanak tanulmányutakra a nyugati féltekére. Így népszerűsítettük a hazai animációt. Közben saját pénzünkön jártuk a nagy nemzetközi fesztiválokat. Eleinte, a Kádár-korban a szocialista blokkba, Zágrábba, Krakkóba, Várnába. Egy idő után úgy gondoltam, ha képes vagyok pénzt szerezni, mi is tudunk fesztivált szervezni.

– Hogy sikerült pénzt szereznie?
– Mindenekelőtt a műteremre kellett. A stúdió élete úgy kezdődött, hogy a Pannónia Filmstúdió kötött szerződést a várossal, miszerint ez utóbbi adja az épületet, a Pannónia a felszerelést. A felajánlott épület teteje egy év után beszakadt, a felszerelést én szedtem össze a Bács-Kiskun Megyei Filmstúdió használt, leselejtezett eszközei közül. Az akkori megyei tanácselnök, Gajdócsi István, a szava járásának megfelelően azt mondta: édes öregem, ha a Pannónia nem tart igényt rátok, akkor mi sem. Én pedig ott álltam 15 fiatalemberrel, akiket idebolondítottam Kecskemétre. Akkor jelentkeztem be Pozsgay Imre művelődési miniszternél, aki leküldte művészettörténész személyi titkárát és egy festőművészt, nézzék meg, mit csinálunk. Így épülhetett fel a stúdió, Kerényi József tervei alapján.

– Aki, ugye, Kecskemét főépítészeként megalkotta a belvárost a Kodály Intézettel.
– Aki nemcsak kiváló építész, de nagyszerű kultúraszervező is volt. Neki köszönhetően kerültem kapcsolatba a Kecskeméti Művészteleppel, Melocco Miklóssal vagy László Gyulával. Az ő rajzai alapján készítettük az Ének a csodaszarvasról filmet.

– A stúdió után a KAFF-ra is sikerült pénzt szereznie, hiszen már 36 éves a fesztivál.
– Miután mi már láttuk, mi történik a világban, úgy döntöttünk: lásson minket is a világ. Kezdetben a magyar filmek seregszemléjét tartottuk, utána fesztivállá váltunk, majd nemzetközi fesztivállá. Az uniós csatlakozásunk után kitaláltam, hogy az európai egész estés filmek is versenyezzenek, előnyt biztosítva számukra az amerikai filmdömpinggel szemben.

A világ legjelentősebb animációs rendezőit hívjuk minden alkalommal a zsűribe – nyilván bemutatjuk az ő filmjeiket is. Így ismertek meg bennünket a nagyvilágban.

– Ami, gondolom, koprodukciós munkákhoz szintén hozzásegítette a stúdiót.
– Pontosan, A majmok kastélya francia, német, angol, magyar együttműködésben készült. Miután beválasztottak a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség igazgatótanácsába, sikerült további kapcsolatokra szert tennem. Nem kizárólag a saját munkáinkat népszerűsítettem, hanem a teljes hazai animációt. 2015-ben, az akkor százéves magyar animációs filmművészetet több mint száz film bemutatásával ünnepelték a hirosimai fesztiválon, ahová számos alkotót meghívtak a szervezők. Mára eljutottunk odáig, hogy három Oscar-díjra nominált alkotás elkészítésében vehettünk részt.

– Ennyi idősen, akik egyáltalán megélik, közel sem olyan aktívak, mint ön. Mi a titka?
– Augusztus 17-én leszek 81 éves, azonban 25-30-nak gondolom magamat. Csodálkozom is: ki az a fehér hajú, idős ember a tükörben? Biztos szerencsém van a génekkel is, illetve kiskorom óta dolgozom. Bár ezt a tevékenységet nem tekintem munkának. Minden reggel fél nyolc, nyolc körül már a stúdióban vagyok, és napi nyolc-kilenc órát dolgozom itt, majd folytatom otthon.

Forrás magyarnemzet.hu

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Magyarországon Kecskemét városa elsőként és ezidáig egyedülállóan dolgozott ki települési szintű ...

2021.09.21. 21:29

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

Kis Balázs utoljára tavaly októberben, a Szegedi VSE elleni NBIII-as bajnoki tudott pályára lépni...

2021.09.21. 18:22

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

75 diákot oltottak be ma a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában. Az intézményben nem csup...

2021.09.21. 18:05

Dr. Bocskov Petrov Jordán lett hazánk tiszteletbeli konzulja Bulgáriában

Dr. Bocskov Petrov Jordán lett hazánk tiszteletbeli konzulja Bulgáriában

Bulgária magyarországi tiszteletbeli konzuljává nevezték ki dr. Bocskov Petrov Jordánt, Kecs...

2021.09.21. 17:09

A KTE HUFBAU a Szolnoki MÁV otthonába látogat

A KTE HUFBAU a Szolnoki MÁV otthonába látogat

Hét nap alatt három mérkőzést játszott le a KTE HUFBAU, így sűrű időszakon van túl csapatunk. A k...

2021.09.21. 15:57

Születésünnep Kecskeméten - videóval

Születésünnep Kecskeméten - videóval

Baba-mama fitness és tánc, éneklés, izgalmas előadások és beszélgetések a legkisebbek nevelésével...

2021.09.21. 14:45

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított ukrán férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított ukrán férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 44 éves ukrán férfi letartóztatását, akit em...

2021.09.21. 11:06

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított algériai férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított algériai férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 27 éves algériai állampolgárságú férfi letar...

2021.09.21. 10:03

Stúdióbeszélgetés: Hamzáné Lakó Judit

Stúdióbeszélgetés: Hamzáné Lakó Judit

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indít az Aranyhomok Egyesület, amelyben tagtelepüléseikre szerve...

2021.09.21. 09:27

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított román férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított román férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 43 éves román állampolgárságú férfi letartóz...

2021.09.21. 08:56

Scoregoal: igazságos döntetlen a Veszprém elleni rangadón

Scoregoal: igazságos döntetlen a Veszprém elleni rangadón

A várakozásoknak megfelelően kiegyenlített összecsapást hozott az SG Kecskemét Futsal – Bal...

2021.09.21. 06:54

Életmentő tanfolyam a városrendészeknek - Videóval

Életmentő tanfolyam a városrendészeknek - Videóval

Egyre többször fordulnak sürgősségi vagy életveszély gyanús esetekben is az állampolgárok a Kecsk...

2021.09.20. 18:29

Maradj egészséges, közlekedj biztonságosan!

"Maradj egészséges, közlekedj biztonságosan!"

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a főtéren várták az érdeklődőket az Autómen...

2021.09.20. 15:37

Ittasan vezetett a Jókai utcában, baleset lett a vége

Ittasan vezetett a Jókai utcában, baleset lett a vége

A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy helyi lakost, aki ittasan okozott balesetet a megyeszék...

2021.09.20. 14:05

10. Kisfái Családi Nap és Szüreti felvonulás

10. Kisfái Családi Nap és Szüreti felvonulás

Szeptember 25-én nagy nyüzsgés várható Kisfái közösségi terén és utcáin. Ezen a napon rendezik ug...

2021.09.20. 13:45

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: kezdődik a bajnokság!

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: kezdődik a bajnokság!

Szeptember 22-én, szerdán elrajtol a férfi kosárlabda NBI A-csoportos bajnokság a Duna Aszfalt-DT...

2021.09.20. 13:08

Ismét oltanak az iskolákban - Videóval

Ismét oltanak az iskolákban - Videóval

Visszatértek az oltóorvosok az iskolákba, hogy beadják a második körös vakcinákat a tanév elején ...

2021.09.20. 13:04

Méntelek Napja a HI! Kecskemét programsorozatában

Méntelek Napja a HI! Kecskemét programsorozatában

Színes programokkal várják a kicsiket és a nagyokat szeptember 25-én (szombaton). A HI! Kecs...

2021.09.20. 12:48

Hevesi Tamás lesz a sztárvendég Kadafalva Napján

Hevesi Tamás lesz a sztárvendég Kadafalva Napján

Bográcsos főzőverseny, szabadtéri mozizás, zenés tábortűz, koncertek és táncbemutatók garant...

2021.09.20. 12:07

Újra lesz Bringás uzsonna Kecskeméten!

Újra lesz Bringás uzsonna Kecskeméten!

Bringás uzsonnával várják szeptember 22-én a munkában, tanulásban, tekerésben megfáradt bicajosok...

2021.09.20. 11:23

12 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies