Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Július 6. Szerda  Csaba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Molnár H. Boglárka

2022.05.28. 19:51

Fotó: Banczik Róbert

Tizenkilencedik évadát éli a Muzsikál az erdő fesztivál. A rendezvénysorozat jelenlegi állomása Kecskemét, ahol felavatták Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás címet viselő domborművét, amely szimbolizálja a Muzsikál az erdő fő mozgatórugóit. Az erdő és az emberek közötti kapcsolatot erősítő eseményen Szentpéteri Sándor helyettes államtitkár azt mondta: az erdő az életet jelenti a vidék számára. A szombati ünnepségen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszott Hollókői Huba vezényletével.

Felavatták az Összetartozás emlékművét a Nyíri erdőben. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat kecskeméti állomásán Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az ember és a természet összetartozik, nagy felelősséggel tartozunk Földünk jövőjéért, amit úgy kell alakítanunk, hogy tudjuk: emberként a természet szerves részei vagyunk.

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár

Beszédében elmondta, az erdő az életet jelenti a vidék számára. "Éppen ezért az újonnan alakuló kormányzati struktúrában is kiemelt helyen szerepel az erdők megőrzése és fenntartható hasznosítása. Folytatódik az Országfásítási Program, amellyel ösztönözzük, hogy minél több és minél jobb erdőnk legyen Magyarországon. Ennek a munkának az eredményei egyértelműen látszanak, hiszen a Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár adatai szerint hazánkban már meghaladja a 25%-ot az erdei fa- és cserjefajokkal borított területek aránya" – részletezte a helyettes államtitkár.

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: feladatunk a környezettudatos, fenntartható életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével. "A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat immár hagyományosan egyik helyszíne Kecskemét. Köszönhető ez Szabó Lajos erdőmérnöknek, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnökének, a fesztivál megálmodójának. Alpolgármesterként büszkén és örömmel mondhatom el, hogy a kecskeméti polgárok nyitott szívvel fogadták be a kezdeményezést" – mondta az alpolgármester, majd hozzátette: „hagyománya van a városban mind a civil szerveződéseknek, mind a környezet védelmének, mind a zenei és táncos tradíciók megőrzésének. (…) A Gaja-völgyi Tájcentrum, a gyulai Városerdő és a lakiteleki Tőserdő után a kecskeméti Nyíri erdőben is az Összetartás plakett szimbolizálja a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat fő mozgatórugóit" – emelte ki Engert Jakabné.

Szabó Lajos, a Muzsikál az erdő főszervezője és Engert Jakabné alpolgármester

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy nagykorúvá vált a rendezvénysorozat, amely most éli 19. évadát.

"Unikális lehetőség ez arra, hogy a közönség kapcsolatba kerüljön a társaságunkkal. A KEFAG Zrt. számára fontos, hogy az erdők nem maguktól vannak, az erdők Önökért vannak. Az erdők nem önmaguktól keletkeztek" – mondta a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy ezt az eredményt erdész elődeink és a jelenlegi kollégáik tevékenysége hozta.

"Kecskemét erdei folyamatosan gyarapodnak, tisztulnak és egyre látogatottabbak. De amikor arról beszélünk, hogy az erők önökért vannak, fontos felhívni a figyelmet, hogy az erdő nem pusztán zöld. Az erdő az a faanyag, amelyet a környezetünkben körülnézve számtalan felhasználási helyen látunk. (…) A jelenlegi energiakrízisben a fa mint megújuló energiaforrás egy könnyen megmunkálható nyersanyag, amely egy jóval környezetbarátabb felhasználási módot kínál. Ezeket a faegyedeket mi többek között Kecsemét mellett neveljük fenntartható módon" – részletezte Sulyok Ferenc, aki a Muzsikál az erdő a hírös városban eseménnyel kapcsolatban azt mondta: legtöbben nem tehetjük meg, hogy ezt a muzsikát csak úgy meghalljuk, ehhez segítség is kell. A művésztársadalom tagjai nyújtják jobbjukat, hogy az erdő és az ember egyre szorosabb kapcsolatba kerüljön.

A szombati eseményen leleplezték Józsa Judit Összetartás című domborművét

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke elmondta, hogy idén már 5 térségben szólal meg a Muzsikál az erdő. Ellátogatottak Dunántúlra Sümeg és Bakony térségébe, "most pedig itt vagyunk, már 7 éve hazajárunk a Nyíri erdőbe". Július 2. és 10. között lesznek a Mátrai Művészeti Napok, szeptember 2. és 4. között pedig Erdélybe látogat el a Muzsikál az erdő, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában tartják meg a rendezvénysorozatot.

„Most először muzsikál majd az erdő a Kárpátok bércein, végül az éves programot a Körösök völgyében zárjuk majd, Gyula és Nagyvárad térségében. A fő cél 19 éve változatlan: közösségünket egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb életvitel felé fordítani az erdő és a zene, a művészetek erejével. Ezt ma mindenki megtapasztalhatta. (…) A Kárpát-medence egy csodálatos élettér tele olyan természeti, kulturális, gazdasági értékekkel, melyek az életünk alapját jelentik. Ezen értékeknek a megőrzése és a jövő nemzedéknek való átadása közös felelősségünk, feladatunk" - fogalmazott Szabó Lajos.

Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja azt mondta: „Az én konok székelységem azt is mondatja velem, hogy éppen a trianoni évforduló előtt, amikor túl vagyunk egy nehéz pandémián, a szomszédunkban háború dúl, aggódunk a kárpátaljai magyar testvéreinkért, mi tudjuk, az erdők nem állnak meg a kényszerrel húzott határoknál, az erdők összetartoznak. Mi magyarok is összetartozunk. Nem véletlenül. Szent István királyunk 1038-ban, a halála előtti napon felajánlott bennünket, az országot és a népet a Szent Koronával egyetemben a Szűzanya oltalmába. Tehát mi, magyarok Mária népe vagyunk és Mária országa: Regnum Marianum. Éppen ezért a domborműnek a közepében azok a magyar emberek, akiket ott látunk, tulipánként jelennek meg, mert Mária szimbóluma a tulipán. És nem is akárhogyan, hiszen a középpontban egy egyenlő szárú kereszt van, egy mélyedéssel a közepén, egy körbe írva. Ez a legősibb népi szimbólum, egy körpecsét. A magyar embernek a világ közepét jelenti, és egy magyar embernek a világ közepe a szülőföldje. Tehát az összetartozásunk, az összetartásunk a szülőföldből indul ki." A kerámiaszobrász így zárta beszédét: "Összetartás nélkül is lehet élni, de nem érdemes."

Józsa Judit keramikus, az Összetartás című dombormű alkotója

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Múzsa - Beszélgetés Kiss Katalinnal az Ars Nova amerikai útjáról

Múzsa - Beszélgetés Kiss Katalinnal az Ars Nova amerikai útjáról

Dr. Kiss Katalin Katona József- és Artisjus-díjas karnaggyal, az Ars Nova Énekegyüttes&...

Világbajnokságra utazik a KESI birkózója

Világbajnokságra utazik a KESI birkózója

Július 25 és 31-e között rendezik a kadet (U17) világbajnokságot Rómában, ahol a női 65kg-os súly...

Fél év alatt 4167 lakástűz, 49 halott és 298 sérült

Fél év alatt 4167 lakástűz, 49 halott és 298 sérült

2022 első félévében összesen 4136 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, ...

KTE: Banó-Szabó Bence hazatért Kecskemétre

KTE: Banó-Szabó Bence hazatért Kecskemétre

A KTE mindenben megegyezett a Bp. Honvéddal, így Banó-Szabó Bence játékjogát végleg megszerezte&n...

Forgalomkorlátozás a Mindszenti körúton

Forgalomkorlátozás a Mindszenti körúton

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft.-től kaptunk közleményt arról, hogy forgalomkorlátozásra kell ...

Múzsa - Für Anikó és Hrutka Róbert adott teltházas koncertet Kecskeméten

Múzsa - Für Anikó és Hrutka Róbert adott teltházas koncertet Kecskeméten

Für Anikó, a budapesti Örkény Színház színművésze és Hrutka Róbert zenész, zeneszerző adott Minde...

Újdonságok a Meseudvarban

Újdonságok a Meseudvarban

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon udvarán 12. alkalommal nyílik ki a nyári Meseudvar kapuja.

Piarista intézményvezető a Wojtyla Házban

Piarista intézményvezető a Wojtyla Házban

Mikulás Domonkos, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatój...

A nap hírei 1 percben

A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Melyik lesz az Év Fagylaltja? - videóval

Melyik lesz az Év Fagylaltja? - videóval

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun Szolnok megye legjobb fagylaltjai méretettek ...

Jelentős útfelújítások fejeződtek be Kecskeméten - videóval

Jelentős útfelújítások fejeződtek be Kecskeméten - videóval

Több városrészben meghatározó útszakaszok kaptak új burkolatot az elmúlt hetekben. A közelmúltban...

Dr. Gondos Miklóst nevezték ki a kecskeméti kórház új vezetőjévé

Dr. Gondos Miklóst nevezték ki a kecskeméti kórház új vezetőjévé

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter július 1-jével dr. Gondos Miklóst bízta meg a Bács-Kiskun Megye...

„Színes komplex”: Radnai Zoltán kiállítása az iparkamarában

„Színes komplex”: Radnai Zoltán kiállítása az iparkamarában

"Színes komplex" címmel látható Radnai Zoltán képző- és iparművész kiállítása a Bács-Ki...

Az Euroliga MVP-jével edzhetett együtt Ivkovic Milán

Az Euroliga MVP-jével edzhetett együtt Ivkovic Milán

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét fiatal tehetsége, Ivkovic Milán a szezon lezárulta után sem dőlt há...

Kecskeméten indul el az EVITA

Kecskeméten indul el az EVITA

Kecskeméten debütál a Digitális Családtámogató Program, az EVITA. A Magyar Ifjúsági Konferencia p...

Az Európa Tanácsban képviseli Kecskemétet a polgármester

Az Európa Tanácsban képviseli Kecskemétet a polgármester

Kecskemétet képviseli a polgármester az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongress...

Betű, betű, betű, betű, szám, szám, szám - Itt vannak az új rendszámok

Betű, betű, betű, betű, szám, szám, szám - Itt vannak az új rendszámok

Július elsejétől, már csak az új típusú rendszámok kaphatóak a kormányhivatalokban. Az újonnan ki...

Gyermekek napja a Népmese Játszótéren - Videóval

Gyermekek napja a Népmese Játszótéren - Videóval

Július 8-án este különleges programra várják a családokat Kecskeméten, a Hankovszky Zsigmond lige...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies