Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 17. Kedd  Paszkál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
SAJTÓKÖZLEMÉNY

2022.05.11. 08:05

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várta a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén. A városközpont megtelt hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából, amelyet a helyi lakosság és az ország minden pontjáról érkező rendkívül nagy számú látogató közönség nagy örömmel fogadott.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A megnyitó ünnepség pénteken 18 órakor Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődött. A rendezvényt dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg, ezt követően Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Titkára köszöntötte a fesztiválon magukat képviseltető településeket, tájegységeket. A hivatalos megnyitón részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke, továbbá dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Engert Jakabné alpolgármester, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

A program része volt az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat" eredményhirdetése, valamint Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatója is. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld - „Itt születtem én..." című műsorát követően táncház színesítette az eseményt, 20 órakor pedig a HangOver Gang együttes adott koncertet.

A fesztivál évről évre megújul. Idén egyik fő attrakciója volt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett magyar citera és citerajáték. Hagyományteremtő szándékkal május 7-én szombaton 10 órától az Egyesület Citera Ünnepet szervezett. Citera- és hangszerkészítési bemutatóval, vásárral, szakmai konferenciával, női viseletbemutatóval, citera gálaműsorral készült a népi hangszer sokoldalúságának bemutatása és megszerettetése érdekében.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg az ünnepet, és ő is bemutatta magasszintű citera tudását. A közel kétórás színpadi előadáson felléptek a térség citerazenekarai.

A nap kiegészítő eseményeként sor került a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójára is, valamint meséket hallhattak a Meseföld című Bács-Kiskun megyei mesekönyvből is Bánföldi Szilárd tolmácsolásában. Az egyórás programot ezúttal a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesítette, melyet kalocsai és matyó viseletbemutató követett. A szombati nap fellépői között a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület is szerepelt.

Szombaton 15:30-kor a Kecskemét City Balett Piros Aranyak és Erős Pisták című előadásával kápráztatta el a fesztivál látogatóit.

A Citera Ünnep fénypontja igazi kuriózum volt, ugyanis hat országos hírű citerazenekar kalauzolta a nézőket a népi hangszer segítségével a népzene, a klasszikus zene és a könnyűzene világába egy gálaműsor keretében 17 órától.

A nap zárásaként Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik duó koncertje szórakoztatta a vendégeket.

A HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményeket kínált gazdag kóstolókkal. Fény derült az eredeti magyar gulyásleves titkára, látványfőzés keretében, bográcsban készítette el a Kecskeméti Csárda séfje a nagyközönség előtt. A Magyar Szablyavívó Egyesület bemutatóval és vívásoktatással várta az érdeklődőket. Ezt követően Radics Sándor cimbalomművész előadása, Gáspár Dávid operett műsora, a Tisza Táncegyüttes Szolnokról, a tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör és a MintaPinty Zenekar gyermekeknek szóló műsora volt látható és hallható a színpadon. 17 órától a Konyha Zenekar szórakoztatta a közönséget.

Az ország 9 megyéjéből 22 település kiállítása gondoskodott a hungarikumok, nemzeti értékek, valamint hagyományőrző tájegységek bemutatásáról. A  Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó, mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készült. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett betekintést nyerhettek a Liget látnivalóiba is. A Lakiteleki Települési Értéktárból összeállított válogatással ismerkedhettek meg az érdeklődők, köztük Bódor Sándor citerakészítő munkásságával. Kiemelt figyelmet érdemelt zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár.  A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása volt látható hagyományőrző jurtában.  Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készült a település.

Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerültek főszerepbe. A békéscsabai sátorban helyben sütötték a hungarikum csabai kolbászt. A felsoroltakon kívül még sok-sok település jelent meg különlegességeivel a rendezvényen, úgymint Kunbaracs, Vásárosnamény, Szolnok, Szeged, Kalocsa, Balatonfüred és Kiskunfélegyháza.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat standján megyei értékekkel, hungarikumokat bemutató, népszerűsítő installációkkal, játékokkal találkozhattak a látogatók. Ezen kívül a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrös, Szalkszentmárton, Szabadszállás és Dunavecse képviseltette magát érdekes foglalkozásokkal, kvízjátékkal.

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők színházjegyeket nyerhettek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásaira valamint Univer Product Zrt. termékeiből álló ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatták a Főtérre. Fő attrakcióként Hungarikum mesevonaton utazhattak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhattak ki, a Furfangos Paraván „A világszép kecskebéka” című bábelőadását élvezhették. Az elmúlt évben nagy sikert arató Csupa-Csoda Vándorjátszótéren szórakozhattak. Ügyességüket kipróbálhatták a hat méter magas mászófalon, felülhettek a mini óriáskerékre, gokartozhattak, pónilovagláson, kézműves foglalkozáson vehettek részt, valamint pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhattak ajándék mézeskalácsért, megtekinthették az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálták szívvel-lélekkel készült portékáikat.

Kínálatukban megtalálhatók voltak Magyar népmesék-ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőr- és nemezáruk, ezüst- és rézékszerek, honfoglalás kori hagyományőrző övek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, játékok, horgolások, rongyszőnyegek, kaktuszok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Gombapástétomok, zöldségkrémek, füstölt húsáruk, sajtok, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, szörpök, teafüvek, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékeket vásárolhattak kedvező áron.

Az eseményen a hungarikumok a gasztronómiában is jelen voltak.  Mindhárom napon tiszai és dunai halászlével várta a vendégeket a Kerekdombi Termálfürdő. A Fodor Cukrászda kedvezményes áron kínálta a hungarikum dobostortát. Az erdélyi Székelyudvarhelyről érkezett Irmuska néni és segítői készítették az óriás kürtőskalácsot. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester Mihócsa József regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességei mellett a többször Magyarország legjobb pálinkafőzdéjének választott aranyérmes és Champion-díjas pálinkákkal érkezett a rendezvényre a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Ezeken kívül egytálételek, frissensültek, lepények, lángos, óriás palacsinta, fánk, sütemények, szendvicsek, finom tájjellegű borok és kézműves sör volt a kínálatban.

A rendezvény elérte célját, hiszen nagy érdeklődés övezte az eseményt. A látogatók számos nemzeti értéket, hungarikumot megismerve szórakoztak, töltekeztek fel, alkottak egy közösséget ezen a hétvégén, az ország közepén, Kecskeméten.

Képgalériák elérhetők az alábbi linkeken:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5084976148237598&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5084962984905581&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5084831484918731&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5084800161588530&type=3

 

További információ: www.aranyhomok.hu

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három kecskeméti uszonyosúszó is bekerült a válogatottba

Három kecskeméti uszonyosúszó is bekerült a válogatottba

Kecskeméti szempontból roppant eredményesen zárult a Hungarian Finswimming Open uszonyosúszó kupa...

KTE HUFBAU - Szurkolói információk a Szentlőrinc elleni hazai meccshez

KTE HUFBAU - Szurkolói információk a Szentlőrinc elleni hazai meccshez

Csapatunk vasárnap 18:00-kor a Szentlőrincet fogadja a bajnoki szezon utolsó meccsén, itt ünnepel...

HI! Kecskemét - Béres Alexandra megmozdítja Hetényegyházát

HI! Kecskemét - Béres Alexandra megmozdítja Hetényegyházát

Városrészi sportnapot rendeznek Hetényegyházán május 21-én. A nap vendége Béres Alexandra, a közi...

Példaképem: kiderül, kik nyerték a rajzpályázatot

Példaképem: kiderül, kik nyerték a rajzpályázatot

Május 20-án a Mezei Utcai Közösségi Házban tartják a Példaképem című rajzpályázat eredményhirdeté...

 Nyíregyházáról jöttek rabolni Kecskemétre

Nyíregyházáról jöttek rabolni Kecskemétre

A kecskeméti nyomozók rövid időn belül elfogták a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható páro...

Fának sodródott a motoros, utasa szörnyethalt

Fának sodródott a motoros, utasa szörnyethalt

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat eme...

Scoregoal: Magabiztos siker a szezon utolsó hazai meccsén

Scoregoal: Magabiztos siker a szezon utolsó hazai meccsén

Utolsó hazai mérkőzését játszotta hétfőn 19 órakor az SG Kecskemét Futsal együttese a 2021-22-es ...

Indul a Népességmonitor felmérés Kecskeméten is

Indul a Népességmonitor felmérés Kecskeméten is

A Központi Statisztikai Hivatal lakossági összeírási munkákhoz kapcsolódóan keres kérdezői felada...

Asztalitenisz: női Final Four, Komló

Asztalitenisz: női Final Four, Komló

Az alapszakasz befejezése után két hétre került sor az asztaliteniszezők rájátszására. A csapatok...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Lakossági fórumot tartanak az Izsáki út négysávosításáról

Lakossági fórumot tartanak az Izsáki út négysávosításáról

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező, Hazai Építőg...

Az év egyik legszebb győzelmét aratta az U20

Az év egyik legszebb győzelmét aratta az U20

Összesen 24 gólt lőttek a két korosztályban a Kincsemnek az SG Kecskemét Futsal tehetségei.

Szakemberhiányról tárgyalt a Jogi és Ügyrendi Bizottság

Szakemberhiányról tárgyalt a Jogi és Ügyrendi Bizottság

A tűzoltóságon és a gyermekvédelem területén tapasztalható szakemberhiányról tárgyalt két el...

Kecskeméti NKSE: Győzelem a Szarvas ellen

Kecskeméti NKSE: Győzelem a Szarvas ellen

A hétvégén utolsó idegenbeli mérkőzését játszotta a Kecskeméti NKSE felnőtt csapata. A tabella 3....

Duna Aszfalt-DTKH: kezdődik a rájátszás

Duna Aszfalt-DTKH: kezdődik a rájátszás

Szerdán a Szolnok vendégeként kezdődik meg a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét számára a rájátszás negy...

Illegális hulladék a Műkerti sétányon

Illegális hulladék a Műkerti sétányon

Építési törmeléket találtak néhány napja a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársa...

A feljutás kapujában a KTE HUFBAU

A feljutás kapujában a KTE HUFBAU

A Merkantil Bank Liga 37. fordulójában a KTE HUFBAU a Szombathelyi Haladás vendége volt. A kecske...

Kesis birkózók a korosztályos válogatottakban

Kesis birkózók a korosztályos válogatottakban

A tavaszi egyéni versenyszezon vége felé kirajzolódtak a különböző korosztályok válogatottjainak ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies