Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Január 17. Hétfő  Antal

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre

Interjú dr. Fülöp Tamás rektorral

Molnár H. Boglárka

2022.01.09. 08:10

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A kecskeméti Neumann János Egyetem minden szakját elindítja jövőre, valamint két új szakiránnyal is bővül a repertoár. Dr. Fülöp Tamás rektorral az intézmény adta lehetőségekről beszélgettünk.

A Neumann János Egyetem az elmúlt időszakban többször hallatott magáról. Az együttműködési megállapodásoktól kezdve, az űrhajósok fogadásán át, egészen az új szakok indításáig, minden szerepel az „előrelépési skálán.” Hogyan indulhat el a 2022/2023-as tanév?

Az alapképzési szakjaink közül mindent meg tudunk hirdetni. De ugyanígy a felsőfokú szakképzésre is várjuk a jelentkezőket. Azokat, akiknek esetleg kevesebb pontszáma lenne, és most nem tudják elérni az alapszakokra a ponthatárt. A mesterképzésekre is folyamatosan nyitott az intézmény. S, ahogy ön is mondta, új szakirányok is indulnak az egyetemünkön. A GAMF Műszaki és Informatikai Karunk gépészmérnök képzésénél a fegyvertervező mérnök szakirányra szeretném felhívni a figyelmet, illetve a járműmérnök szakunk esetében az elektromos járművek tervezésében szeretnénk egy új szakirányt indítani.

Az elmúlt években a Neumann János Egyetem országos hírnévre tett szert. Nem csoda, hiszen olyan fejlesztési, fejlődési pályára léptek, melyből mind a hallgatók, mind az oktatók, mind pedig a cégek, vállalatok is profitálhatnak. Ennek megteremtője pedig a duális képzés.

Így van. A kecskeméti felsőoktatás tulajdonképpen a szülőatyja a duális képzésnek a magyarországi felsőoktatási intézmények között. Egy módszertani megerősítést hajtottunk végre a duális képzés területén. Nagyon komoly vállalati partnerkapcsolatokkal rendelkezünk, szerteágazó céges rendszert építettünk ki az elmúlt időszakban, és a duális képzésünk továbbra is nagyon fontos a gyakorlatorientált képzések területén. Kecskeméten, Kecskemét környékén és természeten országosan is ismert eddigi partnereink mellett nagyon sok új vállalattal kötöttünk együttműködési megállapodást, ők is segítik ezt a fajta képzést. Ezek a cégek folyamatosan várják a hallgatókat, akiknek a későbbiekben akár munkalehetőséget is tudnak kínálni.

A modellváltás sok sikert hozott a hallgatók, az oktatók, az egyetem számára. Az egyik olyan pillére ennek az útnak, amely óriási hangsúlyt kapott, azok a különböző ösztöndíjprogramok. Milyen lehetőségekkel várják jövőre a hallgatókat?

Ez a megújulás folyamatos. Úgy gondolom, hogy komoly lendületet vett az egyetem az elmúlt időszakban. Kulcsfontosságúak azok az ösztöndíjprogramok, amelyek most indulnak el a fenntartó támogatásának köszönhetően. Valamennyi szakunk, valamennyi karunk esetében olyan ösztöndíjprogramokkal várjuk a jelentkezőket, amelyek jelentős mértékben megkönnyítik a tanulmányokat. Ezek az ösztöndíjak akár az önköltséges képzések költségeit tudják csökkenteni, akár pedig olyan bevételekhez tudják juttatni a hallgatóinkat, amelyekkel a tanulmányokat és a kiválóságokat tudjuk támogatni.

A Neumann János Egyetemen a 2021/2022 tanévben 15 százalékkal megnövelték a tanulói keretet, amely egy, az országos átlag fölötti eredmény. Most mire számítanak?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy nő az érdeklődés a kecskeméti Neumann János Egyetem képzései iránt. Az elmúlt időszakban országosan is olyan együttműködéseket alakítottunk ki szakképzési centrumokkal, középiskolákkal, amelyekkel a beiskolázási körzetünket jelentős mértékben tudtuk növelni. A népszerűségünk mögött pedig természetesen ott vannak azok a szakok, azok a képzések, amik a kínálatunkban meghatározóak, de természetesen ott vannak azok a kiváló kollégáink is, akik az oktatómunkát elvégzik, és akik azt a tudományos hátteret biztosítják a képzésekhez, amelyek egy nagyon keresett és a munkaerőpiacon elfogadott diplomát eredményeznek.

De nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy az elmúlt időszakban egy látványos fejlesztési pályára állt az egyetem. A kecskeméti egyetem ezeknek a beruházásoknak köszönhetően olyan kuriózumokkal bír, amelyek vonzóvá teszik az intézményt.

Ez teljes mértékben így van. Az elmúlt időszak infrastrukturális fejlesztései közül kiemelkedik a gyakorlati képzést támogató infrastruktúra. Gondolhatunk itt a kutatás-fejlesztési feladatok mellett az oktatás támogatására is. Ilyen az a Diódalézer Központ, amit a tavalyi évben adtunk át, és ami egy nagyon fontos hátterét jelenti az egyetemnek. De az épületállomány, az infrastrukturális adottság, amivel az egyetem rendelkezik, gondolhatunk itt az új Campus épületre, vagy az előttünk álló fejlesztésekre, mindenképpen növelte az intézményünk vonzerejét, és reméljük, hogy ez a következő időszakban is folytatódik.

A GAMF Kar mellett az egyetem többi kara is nagy népszerűségnek örvend.

A karok közül szeretném kiemelni a gazdaságtudományi kar képzési kínálatát, ahol a klasszikus gazdaságtudományi képzéseket kínáljuk. Itt a pénzügy, számvitel, kereskedelem, marketing, nemzetközi gazdálkodás szakot tudjuk megemlíteni. Egy új fejlesztésnek köszönhetően pedig budapesti telephellyel a mesterképzési szakjaink számát tudjuk egy kicsit tovább növelni. Az MNB Tudásközpontnak köszönhetően a nemzetközi gazdasági és gazdálkodás mesterképzési szakot tudjuk elindítani majd a következő időszakban. De ez egyelőre előkészítési fázisban van. A kertészeti és vidékfejlesztési kar képzései közül kiemelkedik a kertészmérnök, a mezőgazdasági mérnök, és itt is várjuk felsőfokú szakképzésre a jelentkezőket, hiszen az egy nagyon fontos belépési pont a felsőoktatásba, ahonnan tovább lehet majd lépni az alapképzések felé.

A kecskeméti Neumann János Egyetem már készül a felvételire. A diákok hol találkozhattak/találkozhatnak az intézménnyel?

A felvételi kampány utolsó szakaszába érkeztünk. Több fronton és több területen elindítottuk már a felvételi kampányunkat. Egy nyílt napon túl vagyunk, most pedig egy következőre készülünk január 19-én, itt szeretnénk bemutatni a képzési kínalatot, de természetesen az Educatio kiállításon is meg lehet találni az egyetem standját január 13-a és 16-a között.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megszereztük a nagyon fontos három pontot Szombathelyen

Megszereztük a nagyon fontos három pontot Szombathelyen

A felsőházba való bejutást szempontjából létfontosságú volt, hogy a lehető legtöbb pontot zsebelj...

Képeken a zúzmarás téli mesevilág

Képeken a zúzmarás téli mesevilág

Téli hangulatot öltött Kecskemét, zúzmara rakódott a növényekre, tereptárgyakra. Képeken a csodás...

2022.01.16. 19:20

havas út, , Időkép, Kecskemét

Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor etessük a kertünkbe térő madarakat?

Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor etessük a kertünkbe térő madarakat?

Télen a kertben fellelhető élet minden apró mozzanata örömet tud okozni, és ebbe a csipegető madá...

Győzelemmel nyitotta az évet az U15-ös futsal csapat

Győzelemmel nyitotta az évet az U15-ös futsal csapat

Az Izsák korosztályos csapatát látták vendégül, és meggyőző, 6-2-es diadalt arattak legfiatalabb ...

2022.01.16. 14:59

futsal, Izsáki, Kecskemét , sport

Lezárt ügyek: Eltiltották őket, de vezettek

Lezárt ügyek: Eltiltották őket, de vezettek

A kiskőrösi és a kiskunhalasi rendőrök is vádemelési javasolnak egy-egy férfivel szemben, akik jo...

Vasárnaptól ismét lehet úszni az 50 méteres versenymedencében

Vasárnaptól ismét lehet úszni az 50 méteres versenymedencében

2022. január 16. vasárnap reggel 6 órától ismét használható az 50 méteres versenymedence a Kecske...

Küzdelmes mérkőzésen szenvedett vereséget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Küzdelmes mérkőzésen szenvedett vereséget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szombaton az MVM-OSE Lions vendégeként folytatta bajnoki szereplését a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

A Rákosmentét is magabiztosan vertük

A Rákosmentét is magabiztosan vertük

A KTE HUFBAU a téli felkészülési időszak harmadik találkozóján az NBIII-as Rákosmentét fogadta. S...

Vaamos a kirakat magasában

Vaamos a kirakat magasában

A belváros utcáit járva úton-útfélen szemünkbe ötlik a megüresedett boltok kirakatából, galériákb...

Évösszegzés: Kecskemét ingatlan- és albérletárai 2021-ben

Évösszegzés: Kecskemét ingatlan- és albérletárai 2021-ben

2014 és 2020 között a legtöbbször folytonosan emelkedő tendenciát láthattunk a hazai ingatlan- és...

Nagy sikere volt a kecskeméti egyetemnek az Educatio kiállításon

Nagy sikere volt a kecskeméti egyetemnek az Educatio kiállításon

Hatalmas volt az érdeklődés a január 13-án megnyílt három napos 22. Educatio Nemzetközi Okta...

A nap hírei 1 percben itt:

A nap hírei 1 percben itt:

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, 1 percben!

Csőtörés a Forrás utcában

Csőtörés a Forrás utcában

Lezárták csőtörés miatt a Forrás utca egy részét a rendőrkapitányság mögött. Tegnap délelőtt hibá...

Családi nappal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (videóval)

Családi nappal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (videóval)

A Kecskeméti Nemzeti Színház január 22-én, a magyar kultúra napján rendezi meg először a Színházi...

Letartoztatták az idős nő kirablásával gyanúsítható fiatalkorút

Letartoztatták az idős nő kirablásával gyanúsítható fiatalkorút

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 15 éves fiúnak, akit rablá...

Pusker Júlia hegedűművész Kecskeméten koncertezett

Pusker Júlia hegedűművész Kecskeméten koncertezett

Hosszabb idő után lépett fel újra szülővárosa közönsége előtt Pusker Júlia, a Kecskemétről indult...

Vörös kód - Közel félszázan kértek menedéket éjszakára a Matkói úti hajléktalan szállón

Vörös kód - Közel félszázan kértek menedéket éjszakára a Matkói úti hajléktalan szállón

Tegnap (csütörtök) este közel fél száz hajléktalan kért éjszakai menedéket a Matkói úti hajléktal...

Folytatódik a Színházi angyal vagyok program Kecskeméten

Folytatódik a Színházi angyal vagyok program Kecskeméten

A Kecskeméti Nemzeti Színház az eddigi évekhez hasonlóan, 2022-ben is szeretné színházi élménnyel...

Hamarosan porondra kerül a Széchenyivárosi Forintos Börze

Hamarosan porondra kerül a Széchenyivárosi Forintos Börze

Amint beköszönt a jó idő, a Kecskeméti Piac ismét útjára bocsájtja a széchenyivárosi piaccsarnokb...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies