Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 24. Péntek  Timót

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Következetesség és empátia

Páros interjú Alföldyné Dobozi Eszterrel és Balogné Papp Boglárkával, a Kodály Iskola leköszönő és új igazgatójával

Kozák Polett

2019.09.06. 10:22

Van egy hely, ahol a gyerekek még a folyosón is másként szaladgálnak. Egy hely, ahol minden sarokból zene szól. Ez a hely a kecskeméti Kodály Iskola, amely jövőre ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. Az intézmény igazgatói posztját 24 év után adta át Alföldyné Dobozi Eszter Balogné Papp Boglárkának. Velük beszélgettünk iskoláról, gyerekekről, eredményekről, és arról a bizonyos kék ingről, ami szinte a kezdetektől sajátja a Kodály iskolásoknak, és amit én magam is tizenkét éven át viseltem.

Következetesség és empátia

– Hogyan kerültetek kapcsolatba az iskolával?

Alföldyné Dobozi Eszter: – Az akkori 623-as szakmunkásképzőben tanítottam már második éve. Nem titok, hogy nem éreztem jól magam a szakmunkástanulók között. Meghallottam, hogy a Kodály Iskola magyartanára, Sümeginé Piroska, aki egyben szakfelügyelő is volt, eltávozik az intézményből. Én az ő helyére jelentkeztem. Egyszer váratlanul megjelent az egyik órámon, majd annyit mondott, hogy ha kíváncsi vagyok az értékelésére, keressem föl őt a Kodály Iskolában. Elmentem hozzá, és nagy meglepetésemre azt mondta, hogy a látottak alapján ő a kilenc jelentkező közül engem szeretne a helyén látni. Így kerültem az intézménybe 1981-ben.

Balogné Papp Boglárka: – Érdekesség, hogy engem is az elődöm hívott az iskolába. 1996 tavaszán diplomáztam a Debreceni Zeneművészeti Egyetemen. Épp ebben a tanévben került oda Sárosiné Szabó Márta, aki korábban itt dolgozott a Kodály Iskolában. Amikor vele megismerkedtem a zeneelmélet, módszertan órákon, ő talált alkalmasnak arra, hogy a helyét átvegyem.

Első benyomások?

A. D. E.: – Az első benyomások nagyon furcsák voltak. Az még nem ez az épület volt, és nem is a főtéri Újkollégium épülete, hanem az, amelyik ott van a színház közelében. (A mai Kada Iskola épülete – a szerk.) Felfordulás előtti hangulat fogadott, ugyanis költözés előtt állt az iskola. Nekem már részt kellett vennem a cipekedésben, Brenyóné Ancikával húztuk a kémia szertár kémcsöveit át a Szabadság téri épületbe. Aztán már szeptemberben meglátogatott a szakfelügyelő, és felkért, hogy tartsak bemutató órát a város magyartanáraiból álló munkaközösségnek. Én elfogadtam ezt a lehetőséget, bár hozzáteszem, megnehezítettem saját helyzetemet, mert így irigységet szültem az idősebb kollégák körében. 

B. P. B.: – Először Ladics Tamásné Zsóka néni fogadott, és elmondta, hogy a beinduló első szakközépiskolai osztály lesz az enyém, és mindenféle zenei tárgyat taníthatok.  Szeptember elsején a harmadik órában pedig meglepetésként azt is közölte, hogy a vegyeskart is nekem kell majd vezetnem. Bementem Zsóka nénivel a kóruspróbára, és elém tárult százhúsz kamasz látványa, akik ráadásul semmilyen szép szóra nem voltak hajlandóak elhallgatni. Zsóka néni csak annyit mondott: nem baj Bogikám, megoldod. Visszamenőleg is úgy tűnik, mint ha oroszlánketrecbe dobtak volna, de bebizonyosodott, hogy ha feladatot kapnak a gyerekek és szakmaiságot, akkor dolgozni fognak.

Milyen motivációból vállaltátok el az iskola vezetését?

A. D. E.: – 1994-ben már felmerült bennem, hogy meg kellene tennem ezt a lépést, mert az iskola eléggé válságos helyzetben volt. Naponta cikkeztek rólunk, hogy miattunk, a Kodály Iskola miatt megy tönkre a város, hiszen akkor már tervben volt, hogy átköltözünk a Szabadság téri épületből jelenlegi helyünkre. Úgy gondoltam, az itt töltött éveim feljogosítanak arra, hogy próbát tegyek. Amikor elkezdtem az igazgatói munkát, nekem adatott az a sorsdöntő feladat, hogy egy olyan programot tegyek le a pedagógusok asztalára, amelyről beszélgethetünk, mert azt is hozzá kell tennem, hogy a tantestület ellenében nem lehet iskolát vezetni. Mindenféle tippet kaptam, az informatika oktatásától a vállalkozási ismeretekig, és sokan harsogták, hogy a Kodály-módszer már elavult. Én azonban itt éltem ebben a miliőben, ahol állandóan zene szólt, és ahol még a folyosón is másként szaladgálnak a gyerekek. Rá kellett jönnöm, hogy mindaz, amit Kodály megfogalmazott, nemzeti érték.

B. P. B.: – A pályázatom motivációja egy Babits idézet: „Örököse vagy őseid szellemi kincseinek és rajtad a sor megőrizni őket”. Amikor visszapörgettem magamban, hogyan kísérte végig életemet a zene, eszembe jutottak gyerekkori képek. Édesapám kézen fogva vitt óvodába, közben énekeltünk. Négy testvérem van, nálunk mindennapos volt a muzsika, édesanyám zongorázott és énekelt, mi arra aludtunk el. Tehát nem véletlenül lettem én zenész és talán igazgató sem.

Eszter, mit tartasz igazgatói munkád legnagyobb eredményének?

– A mi történetünk arra példa, hogy ami rossz, az is jóra fordulhat. A költözéskor azt regélték, hogy oda az Isten háta mögé senki nem fogja kivinni a gyerekeket. Ezzel szemben jócskán megnövekedett az itt tanulók száma, több mint ezer gyermek jár ide, és a város egyik legnagyobb iskolájának mondhatjuk magunkat. Szép eredmény, hogy az iskolánk megkapta a Magyar Művészetoktatásért Díjat, és még ennél is rangosabb elismerés a Magyar Örökség Díj. Kiemelkedő díj még a Pro Renovanda Cultura Hungarie Alapítvány Kodály Zoltán Díja, amelyet azért kaptunk, mert a kodályi hagyományokat tisztességesen képviseljük, és én vehettem át a Kodály-módszert hungarikummá avató oklevelet is 2018-ban. De szép eredménynek tartom azt is, hogy ha az ember bemegy a kórházba, gyakran találkozik volt kodályos orvosokkal. A zene emberebbé, humánusabbá, empatikusabbá teszi az orvosokat is.

Közben te folytattad írói munkásságodat is. Hogyan sikerült igazgatóként és íróként egyaránt kiteljesedned?

A. D. E.: – Annak idején, amikor pályakezdő tanár voltam és írtam is – meg most is írok ugye –, akkor ez szinte bűnnek számított. Az irodalom nem volt politikamentes. Ha valaki az Írószövetség tagja volt, azt már gyanús elemként jegyezték. Amikor mondjuk Lakiteleken összehívtak egy irodalmi rendezvényt, akkor Lezsák Sándorék kapubejárójánál ott állt a rendőrkocsi, és regisztrálta a rendszámokat, hogy kik érkeznek. Emellett hozzá kell tennem, hogy a kollégák is nehezen viselték, hogy nem csak tanítok, hanem írok is. Ezért én inkább hallgattam erről. Nem olyan régen egyik barátnőm elkísért egy budapesti irodalmi rendezvényre, és csodálkozva megjegyezte, hogy engem itt nem is ismernek. Pedig megkaptam 2010-ben a József Attila Díjat, Magyarország Babérkoszorúja díjban részesültem 2018-ban, de Pilinszky János díjjal és Arany János díjjal is kitüntettek sok egyéb elismerés mellett.

És mi a jövő?

A. D. E.: – Most szeretnék kiteljesedni, mint író. Szeretném a pályámat befejezni. Szeretném azt a nagy dobást megcsinálni, amit még nem csináltam meg. Amit még nem írtam meg, azt szeretném megírni. Elfáradtam az igazgatói munkában. Nem lehet 24 éven keresztül ugyanazzal a lelkesedéssel és energiabedobással ugyanazt a munkát végezni. Váltani kell időként, nálam most jött el a váltás ideje.

Te magad sokat változtál a 24 év alatt?

A. D. E.: – Sokat. Azt gondolom, hogy megértőbb, lágyabb, empatikusabb lettem az emberekkel. Bármilyen furcsának is hat, a vezetői munkából nem csak azokat a területeket szeretném kiemelni, amiket a tankönyv tartalmaz, hanem a szeretetet is. A szeretetnek fontos szerepe van a vezetésben. Ezt kellett megtanulnom a 24 év alatt.

Milyen érzésekkel fogsz visszajönni az iskolába?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A. D. E.: – Nem szeretnék tanítani tovább. Örülök, hogy végre nem kell megosztanom magam az irodalom és az igazgatói munka között.  Örömmel jövök vendégként, ha hívnak.

Hogyan adod át az utódodnak ezt a munkát?

A. D. E.: –  Megnyugvással. Ez az első alapérzés. Úgy gondolom, hogy olyan ember kezébe került az iskola, aki mind vezetéselméletből, mind zenéből és pedagógiából felkészült. Erős ember, kitartó, harcos típus és következetes.

Azért ez a következetes keménység sokak számára ijesztően hathat…

B. P. B.: – Mennyire vagyunk következetesek és szigorúak a saját gyermekünkkel? Én azt gondolom, ha körülveszi a gyerekeket a szeretetet, akkor a következetességet, meg azt, hogy ha valaki szavahihető, sokkal jobban elfogadják. Következetesség egyenlő szigorral? Ha ez így van, akkor vállalom!

Bogi, neked a véredben csordogál a zene. De a Kodály Iskola nem elsősorban zenészeket nevel. Akkor mi a cél?

– Én magam is úgy voltam, hogy bár Kodály-módszeren nevelkedtem, nyolcadikos koromban még sebész akartam lenni. Férjem szerint pedig a világ legjobb patikusa lennék. De visszatérve a kérdésre, valóban nem elsősorban zenészeket képezünk. De én azt gondolom, hogy a zene minden léleknek olyan többletet ad, amit semmi nem pótol. Ahogy Kodály mondja, a zene tápláló, vigasztaló elixír.

És miért lennél jó patikus?

B. P. B.: – Nagyon szeretem a rendet, a tisztaságot és az átláthatóságot, mind otthon, mind pedig a munkában.

Esztertől mit tanultál?

B. P. B.: – Hihetetlenül okos és bölcs. Hihetetlenül képben van. Naprakész és sokoldalúan látja a dolgokat. A problémát mindig összetetten és átfogóan vizsgálja. Nem elhamarkodott. Emellett jó látni azt is, hogy nem hibátlan. Vannak olyan döntései, amelyeket ő maga is felül tud bírálni. Felismeri azt is, ha hibázott vagy éppen megvezették. És ami nekem a legfontosabb volt, hogy bátorító.

Eszter, milyen jótanácsot adsz az utódodnak?

A. D. E.: – Következetesség és empátia. Együtt.

Bogi, milyen kihívásokat látsz már most?

B. P. B.: – Hogy milyen új kihívások vannak, majdnem azt mondom, nem baj, hogy nem tudom. Mert akkor lehet, hogy nem vállalnám. A legnagyobb kihívás, hogy a gyerekek és a kollégák egyaránt jól érezzék magukat.

Kék ing? Marad a kék ing?

B. P. B.: – Én azt gondolom, hogy az angol iskolásokon is nagyon jól áll az az egyenruha. És nem csak jól áll, hanem hovatartozást mutat. Nekem semmi bajom nincs a kék inggel, úgyhogy marad. Én ebben nem csak egy ruhadarabot látok. Sok mindenre jó ez a kék ing. A gyerekek rendszeretőbbé válnak. Minket ez megkülönböztet másoktól. Rangot ad, fegyelmet ad.  Ha ezt eldobjuk, mi lesz még, amit eldobunk és érték?

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Milliós nagyságrendű kötbért kér Kecskemét a rossz közvilágítás miatt

Milliós nagyságrendű kötbért kér Kecskemét a rossz közvilágítás miatt

Az elmúlt két hónap közvilágítást érintő problémái miatt Kecskemét önkormányzata milliós nag...

70 élet megmentése 2 óra alatt

70 élet megmentése 2 óra alatt

Pénteken helyszíni véradást szervezett a „Véradóbarát munkahely” címet is elnyert VER...

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

„Egy nap alatt a logisztika körül” címmel rendezte meg a Neumann János Egyetem GAMF M...

Sűrűbben járnak a buszok szombaton

Sűrűbben járnak a buszok szombaton

Január 25-én a Vasútállomástól illetve a Daimler I. kaputól, újabb buszjáratok indulnak. A részle...

KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira kerestek válaszokat

KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira kerestek válaszokat

Magyarországon az idősek erőforrásként vannak jelen, akik a családban, a munkaerőpiacon és a társ...

Buszközlekedés és közbiztonság – Lakossági fórumot tartottak a Vacsiközben

Buszközlekedés és közbiztonság – Lakossági fórumot tartottak a Vacsiközben

Csütörtök este ismét lakossági fórumot tartott választókörzetében Tóth Szilárd, önkormányzati kép...

A gyengénlátók hétköznapi kihívásaival ismerkedtek a diákok a Rákócziban

A gyengénlátók hétköznapi kihívásaival ismerkedtek a diákok a Rákócziban

Játékos érzékenyítő délutánt szervezett a Kecskeméti Szent László Lions Club a II. Rákóczi Ferenc...

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia szakmai tervei

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia szakmai tervei

Az elmúlt évek sportfejlesztési programjainak és a nemzeti akadémiai minősítés elérésének köszönh...

Sok ponton erősíti majd egymást a kecskeméti egyetem és a lakiteleki népfőiskola

Sok ponton erősíti majd egymást a kecskeméti egyetem és a lakiteleki népfőiskola

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a kecskeméti Neumann János Egyetem és a lakiteleki Népfőiskola...

Másodszor is minősített könyvtár a kecskeméti bibliotéka

Másodszor is minősített könyvtár a kecskeméti bibliotéka

Immár második alkalommal kapott Minősített Könyvtár címet a kecskeméti Bács-Kiskun Megy...

Átvételi pontot nyit Kecskeméten a legismertebb svéd bútoráruház-lánc

Átvételi pontot nyit Kecskeméten a legismertebb svéd bútoráruház-lánc

Külső cégek által üzemeltetett non-branded átvételi pontokat nyit a legismertebb svéd bútor- és l...

2020.01.23. 12:02

Kecskemét, IKEA, átvételi pont, nyitás

Csőtörés a Széchenyi körút – Irinyi utca kereszteződésében

Csőtörés a Széchenyi körút – Irinyi utca kereszteződésében

A Széchenyi körút – Irinyi utca kereszteződésében hibaelhárítás miatt ideiglenesen lezárták...

Tér - Erő - Nyerő - Életmód – Reform a Dél-alföldi régióban

Tér - Erő - Nyerő - Életmód – Reform a Dél-alföldi régióban

Több helyszínen, változatos, az egészséges életmódot népszerűsítő programokkal várja a felnőtt la...

Zene és irodalom ünnepelt összefogva

Zene és irodalom ünnepelt összefogva

Az intézmény könyvtárának keddi névadó ünnepsége után szerda este emlékesttel folytatódott a Kodá...

A jó bor reményében szentelték meg a szőlővesszőket – VIDEÓVAL

A jó bor reményében szentelték meg a szőlővesszőket – VIDEÓVAL

A jó termés reményében szentelték meg a szőlővesszőket szerda délelőtt a miklóstelepi Dimenz...

Trianonról a Magyar Kultúra Napján – VIDEÓVAL

Trianonról a Magyar Kultúra Napján – VIDEÓVAL

Trianonhoz fűződő érzéseiről, gondolatairól vallott Jankovics Marcell filmrendező, a Nemzet Művés...

Fáklyás demonstráció a Magyar Kultúra Napján

Fáklyás demonstráció a Magyar Kultúra Napján

Fáklyás felvonulással követelték a kecskeméti kulturális szakemberek az ágazat dolgozóinak béreme...

Analóg órákkal a parkolási nehézségek ellen

Analóg órákkal a parkolási nehézségek ellen

Analóg órák kihelyezésével próbálják februártól megoldani a Hunyadi János téren kialakult parkolá...

Török delegáció látogatott az iparkamarába

Török delegáció látogatott az iparkamarába

Szerdán délután török delegáció tett látogatást a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies