Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés
Bogdándi Ferenc

2019.06.06. 17:00

Sokak szerint nehéz a matematika. Ha azonban humorral fűszerezett, gondolkodtatóan oktatják, más lesz a fogadtatása. Erről beszélgettünk Nagy Tiborral, a Petőfi Sándor Általános Iskola matematikatanárával, a nemrég lezajlott Kecske Kupa matekverseny atyjával.

Szeretem, ha a gyermekek gondolkodnak

Szerinted milyenek a mai gyerekek?
Kiválóak. És egyben csibészek is. Én nem hiszek abban, hogy „bezzeg a mi időnkben”, „bezzeg a mai fiatalok”. A mai fiatalok is éppen olyanok most, mint mi voltunk a mi időnkben. Csak kicsit másképp. De most is vannak közöttük minden iránt érdeklődők, vannak lusták, tisztelettudók, figyelmetlenek, csakúgy, mint a „mi időnkben” voltak. Őket is éppúgy megérintik a technika – talán néha túlságosan – lebilincselő vívmányai, mint minket az akkori technikai újdonságok, és ezáltal igencsak próbára teszik a szülők és a tanárok idegeit is.
Változott a világ is, igen, leglátványosabban a technikai fejlődés gyorsult fel. Ezt nekünk, tanároknak is kezelnünk kell. Azokat a technikai eszközöket, amelyek a mostani gyermekek rendelkezésére állnak, és amelyeket „digitális bennszülöttként” használnak, teljesen természetesnek kell venni, akár beépíteni a tanórába. Azonban nem szabad túlmisztifikálni sem ezeket, sőt, az eszközöket gyakran félre is kell tudni tenni.

Te nem a magolós matematikát szereted. Jól gondolom?
Igen. Én néhány kollégámmal ellentétben nem a magolós, algoritmikus matematikát szeretem. „Itt a képlet, tessék megtanulni, így kell alkalmazni”, hanem a gondolkodtató matematikát. Én azt szeretem, ha a gyermekek gondolkodnak.

A gondolkodásra, logikára tanítás a matematikán kívül másra is hatással van?
Bizony, sok minden másra is, az élet minden területén. Éppen ezért a gyermekeket gondolkodni kell megtanítani. Sajnos, ezt gyakran elfelejtjük. Pedig ez lenne az egyik fő cél. Legtöbben, amikor 10-20 év múlva már dolgozni fognak, akár közgazdászként, jogászként, orvosként, asztalosként vagy kőművesként, majd látni fogják, hogy a logika, az ész, a józan eszük egészen biztos, hogy szerepet fog játszani a sikereikben. És ahogy korábban említettem, az élet minden területén, legyen az munka, a szabadidő hasznos eltöltése vagy akár a magánélet. A matematika pedig nagyon jó eszköz arra, hogy a gyermekek megtanuljanak gondolkodni, tisztán kifejezni gondolataikat és pontosan fogalmazni.

Vannak sajátos eszközeid arra, hogy megtanítsd gondolkodni a gyermekeket?
Sajátos? Talán. Én a tanítványaimnak rendszeresen mondom, hogy ha tudnak, kössenek bele abba, amit mondok. A 7-8. osztályosok ebből már sportot is űznek. Én pedig ezt hihetetlenül élvezem. Már látom, hogy ezek a gyermekek kiválóan fognak teljesíteni a választott hivatásukban, szakmájukban.
Visszatérnék egy korábbi gondolatomhoz, hogy a matematika nagyon jó eszköz arra, hogy megtanítsuk a gyermekeket gondolkodni. Sajnálom, hogy sok helyen a matematika oktatása abból áll, hogy megtanítják a műveleteket a racionális számok körében. Ez persze nagyszerű dolog és fontos is, de véleményem szerint a gondolkodás az, ami az emberi agyat fejleszti, hiszen a mai digitális világban, ahol a gépek mindent kiszámolnak, megoldanak helyettünk, a felfedezés, a logikus gondolkodás a lényeg.

Hogyan reagálnak a gyermekek erre a tanítási módszerre?
A reakció kettős. Vannak olyan gyermekek, akik nem tapasztalták még meg a gondolkodás szépségét. Ez szerintem, többnyire a mi hibánk, a szülőké, mert mi gondolkodunk, és el is végezzük a feladatokat helyettük. Igen, eleinte tovább fog nekik tartani bármit megcsinálni, mint nekünk, és sokszor nem is fogják jól csinálni, de hagyni kell őket. Így fogják megtanulni.
Szerintem minden gyermek tehetséges valamiben, ki miben. Matematikában nincs olyan, hogy valamennyire ne lenne fejleszthető.
Másrészről, vannak olyanok is, akiknél a gondolkodó állapot nagyon bejön. Partner, kérdez, csillog a szeme, villan az esze, már mondja is a választ, öröm vele együtt dolgozni.

"csillog a szeme, villan az esze, már mondja is a választ"


Matematika terén Kecskemét hova sorolható?
Kecskemét a vidéki városok között a matematika egyik nagy fellegvára. Kiváló általános iskolák vannak, ahol a matematikát nagyszerűen oktatják. Középiskoláink is abszolút megállják a helyüket országos viszonylatban, a szakmában jegyzettek. A városban mindig is nagy szerepe volt a matematikának.

Úgy tudom, nem vagy kecskeméti. Hogyan kerültél a városba?
Valóban. Harmadikos voltam a főiskolán, amikor megkérdezték tőlünk, van-e valakinek kedve Kecskemétre menni dolgozni. Akkoriban bennünket pont ez érdekelt a legkevésbé, nem tolakodott az állásért senki. Ekkortájt részt vettem egy Zrínyi matekversenyen teremfelügyelőként. Nagyon megtetszett a verseny. Ráadásul Kecskeméten a Zrínyi iskolában éppen akkor kerestek matektanárt, beadtam a pályázatomat, elfogadták. Így kerültem a városba. A kezdet nagyon emlékezetes számomra, mert már az első napon összevesztem Csordás Mihály tanár úrral. Olyan sikeres volt ez a veszekedés, hogy a mai napig együtt dolgozom vele a MATEGYE Alapítványnál. Ennek már több, mint huszonöt éve.

A szimpla matematikatanítás mellett azért kerestél más kihívást is?
Tanártársaim nagyjából akkor alapították meg a MATEGYE Alapítványt, amikor Kecskemétre kerültem. 1992-ben kapcsolódtam be ebbe a munkába. Itt találkoztam egy-két nagyon elhivatott emberrel, akik nagyon sokat tettek a matematikáért. A Zrínyi verseny után újabb kihívásokat talált a MATEGYE Alapítvány. Belevágtunk az ABACUS újság szerkesztésébe, majd átvettük a Gordiusz és a Varga Tamás versenyeket, amelyek azóta is sikeresen működnek.

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny mellett vannak más saját kezdeményezésű tevékenységeitek is?
Igen, ilyen például a Kecskeméten már körülbelül tíz éve működő városi szakkör. A mi kezdeményezésünkre, Kecskemét város támogatásával valósult meg, melyből az önkormányzaton kívül a város iskolái is jelentősen kivették a részüket.
A szakkör harmadik osztálytól tizenegyedik évfolyamig nyújt lehetőséget a matematikát kedvelő diákoknak, hogy még elmélyültebben foglalkozhassanak ezzel a tudománnyal. Itt a gyerekek olyan társakkal dolgozhatnak együtt, akik hasonló tudásúak matematikából, és ez nagy kihívást jelent számukra, fellobban bennük a versenyszellem, és ez még keményebb munkára ösztönzi őket, mely aztán hozza a sikereket. Hab a tortán, amikor azt látjuk, hogy nagy barátságok is köttetnek a szakkörök ideje alatt. Ami a sikereket illeti, már az első néhány év megmutatta, hogy milyen fantasztikus eredményeket lehet elérni ezekkel az érdeklődő és tehetséges gyermekekkel.

Mára már mindenki tudja, hogy a kecskeméti gyerekekkel minden versenyen számolni kell, a kecskemétiek nagyon jók.

A szakkörön kívül létrehoztunk egy internetes versenyt is, amelyen természetesen, matematikafeladatokat oldanak meg a versenyzők. A verseny ingyenes, bárki nevezhet rá. Ez is egy jó alkalom a gyakorlásra, és persze, ez is egy további kihívás.
Van saját kidolgozós versenyünk is, ezt először Bács-Kiskun megyében rendeztük, ma már több, mint 10 megye kapcsolódott be. Ez a verseny egyben a Nemzetközi Magyar Matemaikaverseny válogatóversenye (Magyarországon azt is mi rendezzük).

Hogyan született a Kecske Kupa ötlete?
Hú, az egy nagy szerelem. Én először a Dürer Versenyen láttam, hogy matematikával foglalkozni nem csak teljes csendben, zárt körülmények között lehet. Azon a versenyen a gyermekek beszélgetnek, szaladnak és mozognak.
Aztán hasonlót láttunk Olaszországban is, ahol síppal, dobbal szurkolnak a csapatoknak. Sportcsarnokban rendezik meg a versenyt, folyamatosan rohannak ki az eredményekkel a gyerekek, közben egy szpíker hangosan közli a legfrissebb eredményeket, a csapatok állását. Ez az olaszországi verseny maga volt a csoda.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Azért szívem csücske a Kecske Kupa, mert ez is ilyen. Szaladgálnak a gyerekek, csapatban dolgoznak, stratégiákat építenek fel. Ez egy valódi csapatverseny.

Hol látod a matematika helyét jövőben?
Nagyon nehéz helyzetben vagyunk mindannyian ezzel a felgyorsult világgal. Nem tudom, hogy 10-20 év múlva milyen szakmák, foglalkozások lesznek. Valószínűleg rengeteg féle robot lesz, az automatizálható munkákat gépek fogják végezni.
Nem tudom most megjósolni, milyen szerepet kap majd azokban a szakmákban a matematika. Persze meg vagyok arról győződve, hogy mindig is szükség lesz rá és a logikai gondolkodásra, amelyet a matematikával kiválóan elő lehet varázsolni a gyerekek fejéből és fejleszteni töretlenül az idők végezetéig.

Bogdándi Ferenc

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Jöhet a Nemzetközi Gyermek Játékok?

Jöhet a Nemzetközi Gyermek Játékok?

​Kecskeméten tarthatják az 54. Nemzetközi Gyermek Játékokat. Ehhez a június 20-ai közgyűlésnek el...

Kéri Tamás már ünnepelt NBIII-as feljutást

Kéri Tamás már ünnepelt NBIII-as feljutást

Megvan a Kecskeméti TE első nyári érkezője, Kéri Tamás személyében NBII-es rutinnal is rendelkező...

Kecskemét Fejlődéséért Alap - Forrás, ami lendületbe hoz

Kecskemét Fejlődéséért Alap - Forrás, ami lendületbe hoz

A közelmúltban több olyan üzleti reggelin is részt vettek az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. képvis...

A magyar futball aranykora - sporttörténeti kiállítás a Cifrapalotában

A magyar futball aranykora - sporttörténeti kiállítás a Cifrapalotában

A Kecskeméti Katona József Múzeum egy rendhagyó kiállításban mutatja be a Máday-magánygyűjtemény ...

Évet zárt a Spari

Évet zárt a Spari

A napokban tartotta évzáró ünnepségét a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a kecskemé...

Koncert a Mária-kápolnában

Koncert a Mária-kápolnában

A zene és a lélek harmóniája címen rendeznek koncertet 2019. június 23-án vasárnap az Arborétumba...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

Alább olvashatóak az elmúlt két hét anyakönyvi hírei.

Jól jönne egy karrieriránytű?

Jól jönne egy karrieriránytű?

Munkaerő-piaci reintegrációs képzést szervez a helyi Család- és KarrierPONT Kecskeméten...

Kecskemét arcai anno - Tablókiállítás

Kecskemét arcai anno - Tablókiállítás

Ma délután a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretén belül szabadtéri kiállításon m...

Elmaradt a szúnyogirtás

Elmaradt a szúnyogirtás

Feltankolva várták a gépek a dunaújvárosi repülőtéren az induláshoz szükséges parancsot, de a ked...

Újabb térfigyelő kamerák kerülhetnek ki Kecskemétre

Újabb térfigyelő kamerák kerülhetnek ki Kecskemétre

Két új területre kerülhet térfelügyeleti kamerarendszer a jövőben.  A népmese játszótér, az ...

Bolyaisok Dél-Lengyelországban – magyar történelmi emlékek látogatása

Bolyaisok Dél-Lengyelországban – magyar történelmi emlékek látogatása

A lengyel-magyar barátság eszméjének, a két ország számos történelmi kapcsolatának megismerése vo...

Cselekvési tervet dolgozott ki a város az illegális hulladéklerakás megfékezésére

Cselekvési tervet dolgozott ki a város az illegális hulladéklerakás megfékezésére

A csütörtöki közgyűlésen tárgyalja a képviselő testület azt a cselekvési programot, amelyet részl...

Margaréta buszforduló és körforgalom: 19-én két irányt lezárnak!

Margaréta buszforduló és körforgalom: 19-én két irányt lezárnak!

2019.június 19. hajnaltól elkezdődik a forgalomterelés II. üteme a Margaréta buszforduló és körfo...

Leugrott a szalagházról és szörnyethalt

Leugrott a szalagházról és szörnyethalt

Életét vesztette ma (hétfőn) délután egy idős nő, aki a Petőfi Sándor utca szalagházainak egyik e...

Nem szállhattak fel a szúnyogirtó gépek

Nem szállhattak fel a szúnyogirtó gépek

Úgy volt hogy ma (hétfőn) este szállnak fel a szúnyoggyérítéssel megbízott Szemp-Air Kft. gépei ,...

Jankovics Marcell: Amíg erőm engedi, görgetek

Jankovics Marcell: Amíg erőm engedi, görgetek

A KAFF talán legnagyobb érdeklődéssel várt workshopját Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla...

IN MEMORIAM: Tóth-Szöllős Mihály evangélikus esperes

IN MEMORIAM: Tóth-Szöllős Mihály evangélikus esperes

Gyászolnak a kecskeméti evangélikusok hívek. A gyülekezet korábbi lelkésze, Tóth-Szöllős Mihály e...

Ez ám a vendégszeretet: Ballószög autentikusan köszöntötte az átvonuló 40. Tour de Hongriet

Ez ám a vendégszeretet: Ballószög autentikusan köszöntötte az átvonuló 40. Tour de Hongriet

Ballószög többször is bizonyította már, hogy lakóközössége nagyon aktív és remek szervezőkészségg...

Még száz Gyerekfesztivált kívánt dr. Papp Zoltán a hetényieknek

Még száz Gyerekfesztivált kívánt dr. Papp Zoltán a hetényieknek

Javában zajlik az első Gyerekfesztivál Hetényben, a Közösségi ház udvarán, melynek színes pr...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies