Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 19. Kedd  Nándor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2021.01.12. 14:04

Stratégiai megállapodást írtak alá ma (kedden) délután a Neumann János Egyetemen. A szerződés értelmében a magyar védelemipar egyik legfontosabb kutató-fejlesztő központjává válik az intézmény. Új egyetemi képzések, szakok indulnak, új munkahelyeket teremt a program, de plusz adóbevételeket is jelent Kecskemét számára az új irányvonal. Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésért felelős kormánybiztos, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint a legfontosabb piaci és közoktatási szereplők. 

A Neumann János Egyetem a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumával közösen védelemipari tudásközpont létrehozásában vállal kiemelt szerepet. Ennek érdekében együttműködési megállapodást írtak alá a védelemiparért felelős kormánybiztossal, valamint a legfontosabb piaci és közoktatási szereplőkkel.

– További jelentős hadiipari beruházások várhatók ebben az évben a régióban – jelentette be dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésért felelős kormánybiztos az együttműködési megállapodás aláírása előtt. Mint fogalmazott, olyan projekteket hoznak ide ebben az iparágban, amilyeneket még külföldön sem lehet megtalálni. Ily módon, mondta, hosszú távú karriert tudnak majd kínálni az ezen a területen elhelyezkedni szándékozóknak. Az egyetemmel kötött megállapodás azt a keretrendszert határozza meg, hogy a jövőben hogyan valósul meg az oktatás-képzés a kecskeméti egyetemen.

– Egy új iparág, a védelemipar vetheti meg a lábát Kecskeméten – emelte ki beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Elmondta, városunknak olyan innovatív műszaki ökoszisztémája van, amely több lábon áll. A Dél-alföldi Régió igazi húzóereje a hírös város, ehhez pedig elengedhetetlen az a szellemi tudástőke, amit az egyetem jelent. A csapatmunka jelentőségére hívta fel a jelenlévők figyelmét a polgármester. Ennek köszönhetően indíthatunk el egy új egyetemi képzést, munkahelyeket tudunk megőrizni és létrehozni, valamint adóbevételeinket is növelni tudjuk. Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte egyetemi professzoraink, vezetőink nyitottságát, pozitív hozzáállását.

– A tudástőke az, ami ma elengedhetetlen feltétele a versenyképességnek, a fejlődésnek. Ehhez a megállapodáshoz kecskeméti emberek adhatták hozzá a tudásukat, amire méltán lehet büszke városunk – fogalmazott a polgármester, és sok sikert kívánt az együttműködéshez.

– Az új geopolitika a védelemiparra épül. A biztonság, védelem, technológia hármasa határozza meg. A jövő az egyetemeken és innovációs szellemi műhelyekben zajlik. Ebben kíván meghatározó szerepet vállalni a Neumann János Egyetem – mondta dr. Csizmadia Attila Norbert. A Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke felidézte: az alapítvány 2020 augusztusi megalakulásakor hosszú távú vízióként azt határozták meg, hogy az egyetem célja a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye közé kerülni.

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a stratégiai megállapodást az intézmény történetében. Elmondta, a szerződés egy hosszú előkészítő munka eredménye, és valamennyi partner elkötelezett a közös sikerek érdekében. A Neumann János Egyetem elsősorban a gépgyártás, az anyagtechnológia, a műszaki tudományok területén, valamint a felsőoktatás, a tudásátadás módszertanában, a kutatásfejlesztés és innováció terén megszerzett tapasztalatával tud eredményesen hozzájárulni ehhez a sikerhez.

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Kiváló és elkötelezett oktatóink, kutatói bázisunk és egyedülálló infrastrukturális adottságaink jelentős mértékben segíthetik a megállapodásban rögzített célok megvalósítását – fogalmazott a rektor. Kiemelte: az intézmény versenyképessége és versenyelőnye is növelhető ezzel az új irányvonallal.

Az egyetem duális képzési partnereként nemcsak passzív élvezője, hanem aktív közreműködője lehet a képzést és kutatás-fejlesztést is felölelő együttműködésnek a kiskunfélegyházi fegyvergyár. Zaja Gábor, a HM Arzenál Fegyvergyártási Divízió igazgatója úgy fogalmazott: a tudásközpont létrehozásának előnyeit, az együttműködés során elért eredményeket a fegyvergyár mellett a jelentős tempóban fejlődő védelmi ipar más szereplői és azok beszállítói köre is tudja majd hasznosítani. Hozzátette: a fegyvergyár helyének kiválasztásakor eleve fontos szempont volt a Neumann egyetem, illetve a csongrádi szakképző hely (fegyvertechnikai technikum) közelsége, valamint Kecskemét ipari kultúrája és környezete.

Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója a sajtótájékoztatón beszélt a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ kezdeményezéséről, amely az ITM Minisztere által is támogatott modell, és térségünkben centralizálja a védelemipar képzését. A Diana közel 30 éve oktatja a fegyveres szakképesítéseket. Jelenleg minden fegyveres testületet képes ellátni középfokú szakemberekkel. A fegyverműszerész technikus alapképzésre két további szakág épül: a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus. Olyan széleskörű tudásanyagot ad ez a szakirány, amely már önmagában ugródeszka a felsőoktatás felé. A folytatás pedig itt lesz Kecskeméten, ahol 2021-ben a gépészmérnök szakképzésen belül elindul a fegyvertervező- és gyártó mérnök szakirány. 

– A mai megállapodás egy olyan együttállást hoz létre, amely térségünkben, a Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Csongrád tengelyén centralizája a védelmi ipar duális, szakirányú, középfokú és felsőfokú és gyakorlati oktatását. Ennek köszönhetően egy újabb, nemzetközi szinten is jelentős piaci potenciál kerül Kecskemét fókuszába – hangsúlyozta Bozó Gábor.

– Egy életpálya-modellt szeretnénk felépíteni partnereinkkel együtt – nyilatkozta a megállapodás aláírását követően a Kecskeméti Televízió stábjának dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja. Mint mondta: a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiummal úgy próbálják összehangolni a különböző képzési szintek programját, képzési kínálatát, hogy a szakképzéstől egészen a mesterképzésig lefedjék a védelmi ipar igényeit.

A gépészmérnök képzésen belül fegyvertervező- és gyártó szakirányt alakítanak ki, ezzel párhuzamosan pedig duális partnerként bevonják a képzésbe a HM Arzenál kiskunfélegyházi fegyvergyárát. Az elképzelések szerint jövő év februárjától lehet majd erre  a szakirányra jelentkezni, attól függően, hogyan alakul az akkreditáció folyamata, illetve hogyan sikerül az egyetemnek a tananyagokat kidolgoznia. Emellett tervezik azt is, hogyan tudnának szakmérnök képzést indítani a már diplomával rendelkező érdeklődők számára.

– Anyagtechnológia és automatizálás terén is vannak olyan ötletek, kompetenciák nálunk, amelyek érdekesek lehetnek a védelmi iparnak – fogalmazott Kovács Lóránt. A dékán azt is elmondta: az egyetemhez tartozó, a NATO repülőtér mellett található tangazdaságát is be fogják vonni valamiképpen a projektbe.

Nézzék meg a Kiemelő riportját is!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Varnus Xavér ad jótékonyági koncertet Gyenes Annáért

Varnus Xavér ad jótékonyági koncertet Gyenes Annáért

Szívből jövő hangok címmel ad jótékonysági koncertet november 1-jén Varnus Xavér a szívátültetésr...

2021.10.19. 20:58

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Folytatódik a Neumann János Egyetemen a korábban sikeressé vált MKT Business Szerda előadássoroza...

2021.10.19. 18:59

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Szamódy Zsolt Olaf fotográfus munkáiból nyílt kiállítás Ez van címmel a Magyar Fotográfiai Múzeum...

2021.10.19. 18:02

45 kép

Az MKOSZ szerződteti Váradi Kornélt, Forray Gábor visszatér

Az MKOSZ szerződteti Váradi Kornélt, Forray Gábor visszatér

Óriási megtiszteltetés érte Váradi Kornélt, vele együtt pedig a kecskeméti kosárlabdát. A Magyar ...

2021.10.19. 14:38

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

A kecskeméti gyerekeknek már második alkalommal sikerült meglepnie a megyeszékhelyi rendőröket. ...

2021.10.19. 14:26

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Lényegesen megváltoztak a jogosultsági feltételei az uniós lakossági napelemes pályázatnak. A vég...

2021.10.19. 14:17

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Három koncertből álló hangversenysorozatot hirdetett a kecskeméti Kodály Iskola a Nemzeti Kulturá...

2021.10.19. 14:00

Így lesznek nyitva a kecskeméti piacok október 23-án

Így lesznek nyitva a kecskeméti piacok október 23-án

Október 23-án is kinyitnak a kecskeméti piacok, sőt megtartják az idei év utolsó Kisállatvás...

2021.10.19. 13:12

Rendőrkézen négy kecskeméti tolvaj

Rendőrkézen négy kecskeméti tolvaj

Közel két tucat lopás miatt nyomoznak a megyeszékhelyi rendőrök, a feltételezett elkövetőket elfo...

2021.10.19. 13:08

Polónyi Nóra Orosházán sem talált legyőzőre

Polónyi Nóra Orosházán sem talált legyőzőre

Orosházán gyűltek össze az újonc és serdülő korosztály legjobbjai a Pintér Attila emlékversenyen,...

2021.10.19. 12:57

Felfüggesztett börtönt kapott a nő, aki büntetőfékezett az M5-ösön

Felfüggesztett börtönt kapott a nő, aki büntetőfékezett az M5-ösön

A Kecskeméti Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év - végrehajtásában 2 év próbai...

2021.10.19. 12:12

Scoregoal: magabiztos győzelem a fővárosban

Scoregoal: magabiztos győzelem a fővárosban

Az újonc TFSE-BeStrong vendégeként folytatta az NBI-es pontvadászatot az SG Kecskemét Futsal együ...

2021.10.19. 09:35

Zárható hulladéktárolók ügye a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság előtt

Zárható hulladéktárolók ügye a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság előtt

A közgyűlés korábbi döntése értelmében több nagytársasházi közösségben is megkezdődött a zárható,...

2021.10.19. 08:53

Ősz az arborétumban és a szabadidőközpontban

Ősz az arborétumban és a szabadidőközpontban

Csodás idővel ajándékozott meg minket az október, sokakat csábít az őszi napsütés a természetbe. ...

2021.10.19. 08:43

20 kép

Rongálás miatt lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret

Rongálás miatt lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret

Rongálás miatt ideiglenesen lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret, olvasható a Kecskeméti Vár...

2021.10.18. 16:56

„Krimit tud” regionális elődöntő: első a Kandó, harmadik a Kada csapata

„Krimit tud” regionális elődöntő: első a Kandó, harmadik a Kada csapata

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a „Krimit tud?” bűnmegelőzési témájú vetélkedő...

2021.10.18. 15:11

Ülésezett a Jogi és Ügyrendi Bizottság

Ülésezett a Jogi és Ügyrendi Bizottság

Csütörtökön ismét ülésezik a közgyűlés, ezért mától sorra tárgyalják a napirendre kerülő előterje...

2021.10.18. 13:01

Kontempláció - Balanyi Zoltán monumentális alkotásai az Agóra előtt - Videóval

Kontempláció - Balanyi Zoltán monumentális alkotásai az Agóra előtt - Videóval

Balanyi Zoltán szobrászművész nagyszabású, eddig a természetben elhelyezett alkotásai ma (hé...

2021.10.18. 12:10

Csütörtökön helyezik vissza a Városháza tetejére a megújult Árpádkát

Csütörtökön helyezik vissza a Városháza tetejére a megújult Árpádkát

A Városháza közel kétszáz bádog dísze egy hódmezővásárhelyi bádogos mester műhelyében újult meg. ...

2021.10.18. 11:12

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Vasárnap a férfi röplabda Extraliga fordulójában a Kecskemét öt játszmában győzte ...

2021.10.18. 07:06

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies