Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 20. Hétfő  Sebestyén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Omladozó értékeink – Körbejártuk a helyi védelem alatt álló házak megmaradásának esélyeit

Vandlik János

2018.09.13. 18:12

Valószínűleg mindenki táplál magában valamilyen gyengéd érzést a régi Kecskemét hangulata iránt. Az ódon belvárosi házak nagyapáink örökségét, patinás családok emlékét, a polgári ízlést, az eklektikus és szecessziós motívumok világát árasztják felénk. Valamint salétromszagot… És a tehetetlenség érzését, amint napról napra látjuk, hogy a „boldog békeidők” utolsó zárványai csendben pusztulnak. Vajon általános ez a tendencia?

Direkt rombol a tulaj?

Ha a belvárosban elsétálunk egy-egy járdán elkerített, egykor gyönyörű, mára azonban lerobbant, üres ház mellett, többnyire csak sóhajtunk egyet: „itt is társasház épül hamarosan”. Majd sietve tovább is lépünk az épülettől – egyre távolodva az öreg Kecskemét arculatától is.

E pillanatban is tucatjával omladoznak helyi védettséget élvező, fontos épületek Kecskeméten.

Sok közülük olyan tulajdonosok kezén van, akiknek nem telik rá, hogy az átlagos ingatlanok építésének nem ritkán másfélszeresébe kerülő felújítást kifizessék. Beszélik azonban, hogy a régi házak gyakran a kecskeméti ingatlanbummot meglovagoló gazdasági érdekek áldozataivá válnak.

Ingatlanosok, amatőr városvédők, akik ismerni vélik a helyzetet, állítják, hogy sokáig úgy működött a folyamat – néhol talán ma is –, hogy a tulaj megbontotta a tetőt, így beázott az épület. Tönkre ment a tetőszerkezet, majd a födém, aztán a falak, meg is süllyedt a ház. Volt, aki még egy kis vizet is beengedett. Utána keresett egy mérnököt, mert kizárólag mérnök állapíthatja meg, hogy veszélyes az épület. Azt is mondják, hogy Kecskeméten szerencsére már nem nagyon találnak olyat, aki ezt bevállalja. A szakma ugyanis megbélyegzi, aki ilyenben részt vesz. Úgyhogy a direkt pusztítás már nem igazán jellemző, csak hagyják tönkre menni az épületet. Számtalan ilyen volt, van...

Az effajta pénzügyi befektető tisztában van vele, hogy a belvárosi telek régi ház nélkül kétszer (!) annyit ér. Már „csak” a helyi védettséget kell megszüntetni, és jöhet a bontás, ami után zöld az út a jól értékesíthető, modern társasháznak. Ehhez be kell adni a kérelmet a főépítészi irodára, majd a városi közgyűlés dönt róla, ha a helyi építészeti-műszaki tervtanács is jóváhagyta. Ami azonban kemény dió.

Nem egyszerű levetetni a védettséget

– A tervtanács szinte soha nem engedi a helyi védettség megszüntetését – hangsúlyozza Szép Tivadar nívódíjas kecskeméti építész, a helyi tervtanács tagja, több helyi védett épület felújításának tervezője. – A tervtanács a széles szakmai közösség bevonásával időnként felülvizsgálja a helyi védett épületek listáját. Akkor fordulhat elő, hogy megszűnik egy épület védettsége, ha már tényleg nem menthető az érték. Ellenben olyan is előfordul, hogy felveszünk épületet a helyi védett épületek listájára.

Részletes jegyzék a védett házakról

Az országos műemléki védettséget többnyire középületek kapják, például a Városháza, a Cifrapalota vagy a templomok. A helyi jelentőségű, főként lakóépületek megóvását pedig a helyi védettség, önkormányzati rendelet szabályozza. Utóbbiak köréről viszonylag átfogó regiszterrel rendelkezik a város, kataszterében jelenleg 314 ház található fényképekkel, alaprajzzal, leírással, kitérve a funkcióra, az építés idejére, a védettség okára. Sőt, a gyűjtemény osztályozza is az épületeket, rangot ad nekik egy összességében kilencpontos skálán, különböző tulajdonságaik alapján. A korhűen felújított épületek általában a magasabb pontszámúak között foglalnak helyet.

Csakhogy – a teljes mennyiséghez képest – nem túl sok az igazán szépen felújított régi épület. Áttekintve a városi katasztert, azt látjuk, hogy a helyi védettséget élvezők nagyjából egyharmada renovált. Szerencsére a fel nem újított kétharmadban sem mind pusztul veszélyesen, ennek a kategóriának olyan felén látszanak kívülről vizesedés, vakolatomlás, repedések nyomai. A még komolyabb pusztulás/pusztítás néhány tucat épület esetében érhető tetten.

(Ha valaki szeretne böngészgetni a teljes kataszterben, innen tölthető le) Három dolog kell: pénz, pénz, pénz Szóval, több tucat helyi védett épületre ráférne a felújítás, a megmentés. Ez azonban nem olcsó játék. – Ha a meglévő épület szerkezete megfelelő és az új funkciót könnyen befogadja az épület struktúrája, akkor a felújítás csak szimplán költséges – folytatja Szép Tivadar. – Ha komolyabb szerkezeti átalakításra vagy felújításra is szükség van, akkor a költségek nagyon magasak is lehetnek. Egy ugyanakkora alapterületű új épület építési költségének akár a másfél-, kétszerese is lehet a felújítás költsége. A felújított épülettel viszont a történelmünkkel átitatott, lélekben gazdag ingatlan lesz a végeredmény.

Épített örökségünk iránti tisztelet, fanatizmus és sok pénz kell a helyzet megoldásához. A kecskeméti belváros patinás arculatának és a helyi építészeti értékeink megmaradásához szükség van még a város komoly közreműködésére is, akár a pályázati keretösszeg nagyarányú megemelésével – tette hozzá.

A város is szán rá…

A keretösszeg növelése azonban nem ilyen egyszerű. Ugyan a szakma és a Városháza illetékes szervezeteinek kezdeményezésére épp ebben az évben emelték meg a támogatás összegét több mint másfélszeresére, azonban – amint azt Öveges László főépítész kérdésünkre elmondta – ez a jogos elvárás a védett épületek tulajdonosainak részéről csak egy a számtalan városi érdekcsoport anyagi többletigényei között.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hasonló városok helyi védett házakra fordítható idei támogatási kerete
Békéscsaba  3 millió Ft
Kecskemét   10 millió Ft
Szolnok        10 millió Ft
Szeged         40 millió Ft
Győr             40 millió Ft

– A filozófiai alapvetés, hogy az épített örökség a kulturális örökség egyik alappillére – mondta a Kecskeméti Lapoknak a főépítész. – A szakma és a városvezetés nagyon nyitott arra, hogy Kecskemét sokszínű öröksége minél nagyobb százalékban maradjon meg, és ne hagyja magára azokat a polgárait, akiktől a közösség elvárja, hogy óvja meg városképi jelentőségű házát.

Ezért az idei évtől – a tavalyi 6 millió után – már 10 millió forint áll rendelkezésre a városnál a helyi védett épületek felújításának tulajdonosi pályázataira. Hogy ez az összeg mennyire áll arányban a város gazdasági erejével, nehéz megítélni, főként az egyéb, szintén jogos támogatási kérelmek tengerében. Az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy az elmúlt években többször is előfordult olyan, amikor még a kevesebb összegre sem érkezett elegendő befogadható pályázat. Ezért a város a maradványösszeget közületekre, például köztéri szobrokra fordította.

Csak előkészített pályázat nyer

– A pályázat komoly odafigyelést igényel, rendesen elő kel készíteni. Nem úgy megy, hogy adjatok kétmilliót – hangsúlyozza Öveges László. – A munkát meg kell terveztetni, engedélyeztetni, költségvetést készíteni, és megjelölni a támogatandó részt. Ezután kell benyújtani a pályázatkezelési osztályhoz. Idén azonban a pályázatok fele formai okok miatt kiesett. Akkor lehetne hatékonyan lobbizni a támogatási összeg emelése mellett, ha sok lenne az eredményes pályázat.

Mára szép számmal érkeznek a támogatási kérelmek, mintha kicsit tudatosabb lenne a védett házas közösség ebben a tekintetben. A főépítész szerint egyre többen jönnek rá, hogy kincs van a kezükben, amit nem szabad lebontani, óvni kell. – Húsz pályázat érkezett ebben az évben, ebből tízet támogattunk a pár százezer forinttól a kétmilliós nagyságrendig. Nem megvetendő összegek. Az egészet nyilván nem tudja támogatásból finanszírozni a tulajdonos, de tegyük fel, valaki fel akarja újítani a homlokzatot, a tetőt, az ablakot… Ha egy jól előkészített pályázattal ebből mondjuk, az ablakra kér támogatást, akkor jó eséllyel meg is kapja a fenti feltételek szerint.

Jellemzően egy-egy gazdagabb vakolatdíszítésű homlokzat helyreállítását, kapu újragyártását, tetőhéjazat-  nyílászáró- vagy lábazatcserét szoktak támogatni a keretösszegből. Vagyis el lehet nyerni a város támogatását, az elmúlt években 30-40 pályázó is sikerrel egészíthette ki városi forrásból védett házának felújítási költségeit.

Erőltetni ezt sem szabad

És nem csak így segít az önkormányzat. – A helyi szakma úgy döntött – folytatja Öveges László –, hogy nem bigott módon kell értelmezni a védettséget. Tudomásul kell venni, hogy például világhírű templomaink, ha nem lettek volna időnként átalakítva, ma úgy néznének ki, mint egy román kori fabódé. Egy épület akkor tud hosszú távon fennmaradni, ha az adott kornak megfelelő funkció és forma megjelenik rajta. Ezért ha valami elpusztult, azt vissza lehessen bontani, de a védett részeit vissza kell állítani, méghozzá az eredetivel azonos, vagy ahhoz hasonló technológiával. Egy díszes homlokzat esetében törekedni kell az eredeti falazó anyag legalább részleges használatára, a díszeket ki kell falazni, és nem visszaragasztani.

A szakma tehát nagyon jól látja a realista szabályozás fontosságát. Igenis lehet úgy átalakítani, egyben értéket megőrizni, hogy az életszerű legyen. A legjellemzőbb megoldás, hogy az eredeti homlokzatot – arányaival, díszeivel, ablakaival, anyagaival, színeivel – szigorúan át kell menteni, de a ház belső struktúráját át lehet alakítani, akár a legmodernebb mai igényeknek megfelelően is.  Sőt, mivel a társasházépítés egy korunknak megfelelő lakossági igény, még a ráépítéstől, az „emelet-ráhúzástól” sem zárkózik el mereven az építési hatóság.

Van mit tovább­ vinni Kecskeméten

Viszont ami érték, az érték, meg kell maradnia. Öveges főépítész szerint azért nem szabad megfeledkezni a helyi védett épületekről, mert a város építészeti gyökerét képezik: „Vannak köztük olyanok, amelyek megteremtették Kecskemét léptékét, és amelyek léte garancia arra, hogy ez a város ilyen léptékben is folytatódjék. Mindig a folyamatosság a lényeg, amihez elengedhetetlen, hogy legyen mihez viszonyulni. Ha ezeket kiirtjuk, akkor gyökértelenné válunk. Még jobban beszüremlik az internacionalista építészet, a globalizált kultúra, vagy radikálisabban

fogalmazva: az amerikai filmkultúra. Nekünk azonban van mit továbbvinnünk Kecskeméten. Belvárosi utcaszerkezetünket, a jellegzetes eklektikus, szecessziós, nem feltétlenül drámai erejű, ám mégis karakteresen értékes építészeti örökségünket, kedves apró motívumaival, nyílászáróival, kapuzatokkal, palánkkerítésekkel, vakolatdíszekkel, tetőformákkal. Ezeket érdemes megvédeni.

 

Két házat is átmentettek a jövőnek
Magyar Beáta Erzsébet és családja két olyan ingatlant újított fel Kecskemét belvárosában, amelyek közül az egyik ráadásul bontható lett volna. Értéket mentettek, nem is akárhogyan: Szép Tivadar építész tervei alapján felújított és átalakított helyi védett lakóházak közül az egyik építészeti Nívódíjat, míg a másik Év Háza Díjat kapott.
– Megtartottuk az eredeti polgárház még menthető elemeit – mondja –, a többit lemásoltuk. Ugyan egy új építkezés egyszerűbb, meg olcsóbb, de minket fűtött, hogy milyen lehetett ez a ház régen, és mit lehet kihozni belőle ma, úgy, hogy a belső szerkezete tökéletesen kiszolgál egy családot. Végül teljesen modern struktúrákkal töltöttük meg, minden benne van, ami a mai élethez kell.
Beáta szerint a modern funkció, belső tér kialakítása egyáltalán nem lehetetlen, emiatt kár lebontani egy gyönyörű polgárházat. Már csak azért is, mert úgy véli, régen nagyon tudtak építkezni. A régi mesterek munkái műszaki paramétereikben még jobbak, mint a mostani házak. Mint mondja, le kellene számolni a tévhitekkel is: például nem igaz, hogy lehetetlen kifűteni az öreg épületeket, hiszen sokszor 45 centis falaik vannak.
S bár tudja, sokan szívügyüknek tekintik a kérdést, nem érzi az áttörést. Az a véleménye, hogy több támogatásra lenne szükség.
Csatlakozni kellene az egyre bővülő állami programokhoz, emelni kellene a városi pályázati keretösszeget, polgári kezdeményezésekre vagy akár az építészszakma támogatására lenne szükség, mert szerinte a tét az örökségünk.
– A Mária utca sarkán – folytatja –, a Malommal szemben áll egy szép épület, homlokzatán tábla: „eladó”. Nem akarok megmondóember lenni, de aki árulja, úgy hirdeti, hogy arra a területre társasházat lehet felhúzni. Ha azt lebontják, akkor Kecskemét már nem lesz többé ugyanaz.
Gondolkodjunk el ezen… Meg kell nézni a Jókai utca képét, és fel kell tenni a kérdést, hogy itt sétálunk-e szívesebben vagy a Losonczi utcában, ahol még megvannak a polgárházak. Ha ezeket hagyjuk elveszni, akkor nem leszünk tovább cívisváros.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Pál apostol hajótörésének történetére épül az idei ökumenikus imahét

Az emberséges bánásmód áll az idei ökumenikus imahét középpontjában. A Krisztus-hívők egységéért ...

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január végén mutatják be a Mélymerülés Utcalap első számát

Január 27-én (hétfőn) 17 órakor rendezik meg a Mélymerülés Utcalap első számának bemutatóját...

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Nagy erőkkel dolgoznak az áramhálózati problémák elhárításán

Komoly áramkimaradások, tartós áramszünetek jelentkeztek a hétvégén Kecskemét külterületi részein...

Tesztelték az új Mercedes CLA-t

Tesztelték az új Mercedes CLA-t

Tesztelte a hvg.hu autó rovata a második generációs kecskeméti Mercedes CLA-t. Az ...

Újabb Sparis győzelem

Újabb Sparis győzelem

11-7-re győzött a Spartacus a Vecsés SE I. csapata ellen az NB-II. asztalitenisz bajnokság s...

Otthon tartotta a pontokat a Ferencváros

Otthon tartotta a pontokat a Ferencváros

Pénteken késő este a Ferencváros otthonában játszotta soros bajnoki meccsét az SG Kecskemét ...

Gyalogost sodortak el Kecskeméten

Gyalogost sodortak el Kecskeméten

Gyalogost sodortak el Kecskeméten a Bem és a Vörösmarty utca sarkánál. 

Gazdabál, hagyományteremtő szándékkal

Gazdabál, hagyományteremtő szándékkal

A gazdatársadalom értékeit méltóképpen hangsúlyozó bált szervez február 8-ra a Bács-Kiskun Megyei...

Diákönkormányzati találkozó a demokratikus képviselet jegyében

Diákönkormányzati találkozó a demokratikus képviselet jegyében

DÖK-elnök találkozót tartott a Kecskeméti Ifjúsági Tanács péntek délelőtt a Club Mirage-ban. A De...

Pénzügyekről okosan

Pénzügyekről okosan

Az átgondolt pénzügyi döntések meghozását igyekszik segíteni közösen az Állami Számvevőszék és a ...

Fejenként egy-egy autót lovasítottak meg

Fejenként egy-egy autót lovasítottak meg

A kecskeméti rendőrök – a kiskunhalasi járőrök közreműködésével – rövid időn belül el...

Vigyázzunk egymásra ködben is!

Vigyázzunk egymásra ködben is!

Ködbe burkolózott Kecskemét. A napok óta tartó időjárási jelenség nehezíti a közlekedést. A ködlá...

Vadkilövés a repülés biztonságáért

Vadkilövés a repülés biztonságáért

Elszaporodtak a kárt okozó vadak a kecskeméti repülőbázis területén, ezért hivatásos vadászo...

Új időszámítás a buszközlekedésben

Új időszámítás a buszközlekedésben

Késő buszok, kimaradó járatok, udvariatlan sofőrök. Néhány indok azok közül, amelyek miatt Kecske...

Hétfőn újabb előadással folytatódik az egészséges életmód klub

Hétfőn újabb előadással folytatódik az egészséges életmód klub

Január 20-án, hétfőn délután 15 órakor az Egészséges táplálkozásról szülőknek címmel újabb  ...

A Ferencvároshoz látogat pénteken az SG Kecskemét Futsal

A Ferencvároshoz látogat pénteken az SG Kecskemét Futsal

Pénteken a Ferencváros otthonában lép pályára az SG Kecskemét Futsal. Az egyébként sem könnyű öss...

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 43 éves püspökladányi férfinak a letartó...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies