Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Január 22. Kedd  Vince

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Óriásbálna, bábjáték automata és sok-sok izgalmas előadás vár a gyerekekre

Négy napra a bábosoké a főszerep Kecskeméten

2018.10.04. 13:12

Október 3-6. között 14. alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. A Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló négy napos rendezvény ezúttal egy jubileumi programsorozat kiemelt eseménye lesz.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját.  A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, melyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is. 

A Találkozó programjában 22 bábszínház és magántársulat mutatkozik be. A négy nap alatt összesen 30 produkciót láthatnak majd a résztvevők, emellett pedig izgalmas szabadtéri előadásokkal, ügyességi játékokkal várják a családokat a város főterén.

Egy kis találkozótörténet

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója mesélt lapunknak a rendezvény múltjáról, célkitűzéseiről.

- Mikor rendezték meg először a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, és mi volt a cél?

- 1991-ben Kovács Géza, a Ciróka akkor igazgatója és a társulat fogalmazta meg elsőként, hogy jó lenne egy olyan szakmai fórum, amelyen a bábszínházi alkotók teljes létszámmal jelen vannak, megismerhetik egymás munkáit, és beszélgethetnek, akár az előadásokról, akár más aktuális, szakmát érintő kérdésekről. A tervek szerint évenként került volna sor az esemény megrendezésére, de az idők folyamán beigazolódni látszott, hogy kétévente elegendő, ennyi idő ugyanis kell ahhoz, hogy újabb fordulatot vegyen egy társulat szakmai munkája.

- Milyen szerepet játszik a szakmai esemény a bábszínházak életében?

- Az első években nagyon kevés társulat volt jelen, hiszen a 90’-es évek elején még nem volt olyan népes a bábszínházi szakmát hivatásosan művelők száma, mint napjainkban. Most 13 olyan bábszínház van Magyarországon, amelyek állami támogatással, kiemelt minősítésű színházként működnek, és jó néhány azon magántársulatok, családi bábszínházak, szólisták száma, akik szintén hivatásszerűen művelik ezt a tevékenységet. Ők valamennyien jelen lesznek az idei találkozón. A visszajelzések alapján a rendezvény ösztönzőleg hat a társulatok munkájára, tágítja, akár újraalkotja a színházról alkotott eddigi elképzeléseket. Kétévenkénti megrendezése nélkülözhetetlen a műfaj jövője szempontjából.  

- Milyen szisztéma szerint áll össze a program?

- Nagyon fontos jellemzője ennek a rendezvénynek, hogy - más fesztiválokkal ellentétben - nem válogatja az előadásokat, hanem a műfaj minden hivatásos képviselőjének teret ad. Mindenki azt az előadását hozza el, amelyet a legjobbnak tart, vagy amit nem tart annyira erősnek, de szeretné megmutatni, szeretne beszélni róla, és kíváncsi a szakma véleményére. A szakmai beszélgetések tehát a program legfontosabb részeként vannak jelen, amikor megvitatjuk, ki mit gondol a látottakról. Érdekes összevetni például az alkotók szándékát azzal, ami végül a közönséghez eljutott. Számomra ezek a percek a legizgalmasabbak.

- Aki nem jár gyermekével bábszínházba, nem is tudja, milyen óriási változás ment végbe a szakmában az elmúlt évtizedekben.

- Tizennégy évvel ezelőtt elindítottunk egy sorozatot Pestiek a Budai utczában címmel, felnőttek számára. Amikor kialakult a sorozat törzsközönsége, vettük a bátorságot, és bábszínházi előadásokból állítottuk össze a soron következő évadot. Történelmi pillanat volt látni, hallani a nézők megnyilvánulásait egy-egy előadást követően. Legtöbben annak adtak hangot, hogy nem is gondolták, mennyire más ma a bábszínház, mint gyermekkorukban. Manócska és Mazsola helyett kortárs előadással találkoztak, amelyben a báb izgalmas kifejezőeszközként volt jelen. Ez volt az egyik olyan pillanat színházunk életében, amikor azt éreztük, nem hiába dolgozunk. Ha csak 100-150 emberben változtattuk meg a bábszínházról alkotott eddigi elképzeléseket, már tettünk valamit a műfaj népszerűsítéséért.

Izgalmas főtéri programok

A szakmai tanácskozás mellett a helyi közönségre is gondoltak a szervezők,  szombaton igazi gyerekparadicsomot varázsolnak Kecskemét főterére – tudtuk meg Bodor Évától, találkozó főszervezőjétől.

-- Október 6-án, szombaton, délelőtt 10 órától este 6 óráig várjuk az érdeklődőket a főtéren. Az Emlék/Tár/Téren egymást váltják a fellépő társulatok, szinte vetésforgóban mennek majd az előadások.

- Milyen produkciókat láthatnak az érdeklődők ezen a napon?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Tartalmas és változatos programot igyekeztünk összeválogatni, olyan előadásokat, amelyekkel remélhetőleg minden korosztály igényeit ki tudjuk majd elégíteni. Lesz népmese és kortárs mese, klasszikus történet és vásári játék, bravúros technikai megoldásokat felvonultató parányi bábszínház és varázslatos cirkuszi produkció.

Az előadások mellett izgalmas és szórakoztató kiegészítő programokkal is várjuk a gyerekeket és szüleiket. Próbára tehetik ügyességüket Paprika Jancsi Csúzlizdájában, vagy a Tekergőtér ügyességi játékaival, jelmezbe bújhatnak Kádár Ferkó Fotószínházában, mesét rendelhetnek a bábjáték-automatából. A régi vásárok hangulatát megidéző fa körhinta sem maradhat el, és itt lesz még egy különleges attrakció, a Bálnasimogató is. Aki veszi a bátorságot, hogy a bekukucskáljon a bálna száján, újabb meglepetésben lehet része.

- Hogy lehet ennyi mindent egy napba belesűríteni?

- Folyamatosan zajlanak majd a programok, de azért egy kis ebédidőt hagytunk a közönségnek, hogy megpihenjenek. A szakmai programok mellett szeretnénk maradandó élményt nyújtani a városi közönségnek is, így arra törekedtünk, hogy valóban színes és változatos legyen a paletta. Azoknak, akik nem csak a hétvégén, hanem már hét közben is szeretnének belekóstolni a kínálatba, a Vojtina Bábszínház A só című meséjét és a Napsugár Bábszínház A helység kalapácsa című produkcióját ajánljuk. Mindkét előadás a Katona József Színházban kerül bemutatásra. A részletes programért és további információkért pedig érdemes ellátogatni weboldalunkra.

 

Több, mint szakmai találkozó

Kuthy Ágnes, a bábszínház művészeti vezetője számára meghatározó élmény volt, amikor első alkalommal vett részt a Bábszínházi Találkozón.

– Amikor 25 évvel ezelőtt az első Bábszínházi Találkozóra érkeztem Kecskemétre - mint első éves bábstúdiós -, azt sem tudtam hány bábszínház van Magyarországon – emlékezik vissza. – Egyik ámulatból a másikba estem.  Egy sátorban ebédelt az egész szakma. Mindig örömujjongásban törtek ki, ha új csapat érkezett és rohantak eléjük, mosolyogva, szeretettel. Ez nekem nagyon tetszett, közéjük szerettem volna tartozni. Megbeszéltem két osztálytársammal, hogy itt kellene maradnunk - még ha nincs is hol aludnunk, szakad az eső, nincs jegyünk, senkit sem ismerünk- mert olyan izgalmas ez az egész. Ekkor ismertük meg Mátravölgyi Ákos tervezőt, aki felajánlotta, hogy nála megszállhatunk. Éppen nem voltak otthon a gyerekei, így a 120 cm-es gyerekágyakban aludtunk. Megérte! Végig maradtunk.

Ez a rendezvény jóval több, mint egy szakmai találkozó. Nagyon kevés olyan lehetőségünk van, hogy összejöjjünk. Így mindig nagyon nagy öröm, amikor találkozhatunk az ország másik végében dolgozó csapattal, -akikről egyébként év közben nem nagyon hallunk-, és láthatunk tőlük egy izgalmas, újító és egyben motiváló előadást. Erre a négy napra ide várjuk az igazgatókat, művészeti vezetőket, rendezőket, tervezőket, dramaturgokat, zeneszerzőket, bábszínészeket, a szakma valamennyi képviselőjét. Naponta mintegy 200-an vesznek részt a programokon.

- Már az is különleges dolog, hogy a találkozón bemutatandó darabokat nem egy előzsűri válogatja be, hanem alanyi jogon kerülnek a programba. Idei érdekesség, hogy az előadásokat megvitató beszélgetésekre a kritikusok céhét is meghívtátok Kecskemétre.

- Valóban megváltoztattuk a szakmai tanácskozás menetét, mert úgy gondoltuk, hogy most másra van igénye a szakmának a továbblépéshez. Sajnos -  és ezt országos viszonylatban állíthatom - nagyon kevés kritikus jut el a bábszínházakba, főleg vidékre. Ez nagy fájdalma a mi szakmánknak, hiszen azokat a változásokat, amin a műfaj keresztülment, néhány hűséges kritikuson kívül, -akik értik is a bábszínházi nyelvet, -a többiek nem látják. Az évente átadásra kerülő kritikusi díjra is alig érkezik jelölés a vidéki bábszínházi előadásokra. Nincs hangja a munkánknak, amely nekünk, alkotóknak fontos visszajelzés lenne. Másrészről a nézőkhöz sem jut el a szakmai alapossággal elemzett, megnézésre érdemes darabok híre. A mostani találkozón naponta tíz színikritikus látja majd, hogy hol tartunk. Mi pedig reméljük, hogy mindennek visszhangja is lesz.

- Mit szóltak hozzá a felkért szakemberek?

- Először meglepődtek a felkérésen, aztán nagy örömmel elfogadták. Stuber Andrea a Színházi Kritikusok Céhe elnöke szervezte meg a csapatot, akik részt vesznek a Találkozón. Most majd megtapasztalhatják a bábos virtust!:-)

Az NKA25 fesztivál további programjai az nka.hu oldalon, valamint a facebook.com/nemzetikulturalisalap oldalon olvashatók.

A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely 2018-ben ünnepli negyedszázados születésnapját. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről.  Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

 

Hirdetés
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az U14-et követően az U8 és U10 szakosztály is Kiskőrösön jéghokizik

Az U14-et követően az U8 és U10 szakosztály is Kiskőrösön jéghokizik

A KESI Sólymok három szakosztálya már túl van az idei első megmérettetésén; az U8 (szupermini) sz...

Több mint négy milliárdos áfacsalás ügyét tárgyalja a Kecskeméti Törvényszék

Több mint 4 milliárdos áfacsalás ügyében zajlik tárgyalás a Kecskeméti Törvényszéken. A tanú...

Futsal: a Fradi nyerte a Derbit

Futsal: a Fradi nyerte a Derbit

Hétfő este a férfi futsal NBII keleti csoport 18. fordulójában a Fradit fogadta a Scoregoal Kecsk...

Bevezették a napi parkolóbérletet

Bevezették a napi parkolóbérletet

Januártól már napi parkolóbérletet is lehet váltani Kecskemét egész területére a városrendészet h...

Hírös mesterek, hírös mesterségek - Tarapcsik Sándor könyvkötő mester - Videóval

Hírös mesterek, hírös mesterségek - Tarapcsik Sándor könyvkötő mester - Videóval

A Hírös mesterségek program utolsó állomásán vettek részt ma délután a 3-4. és az 5-6. osztályos ...

Az ország legjobb 16 csapata közé jutott az Akadémia kadett leány csapata

Az ország legjobb 16 csapata közé jutott az Akadémia kadett leány csapata

A kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia kadett leány csapata január 20-án kitűnő játékkal régiós...

Csapatos csapatás

Csapatos csapatás

30 versenyben lévő csapattal utolsó előtti mérföldkövénél tart az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. á...

Kinevette a nőt, mire az szíven szúrta

Kinevette a nőt, mire az szíven szúrta

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Kecskeméti Törvényszéken azt a hatvanéves kiskunféle...

A 3. hét anyakönyvi hírei

A 3. hét anyakönyvi hírei

2019. harmadik hetének anyakönyvi hírei.

Ünnepeljük újra együtt Kecskemét sportját!

Ünnepeljük újra együtt Kecskemét sportját!

Ismét a szórakozás és ünneplés napja lesz 2019. február 2-a, a Kecskeméti Sportnap. Ebben kulcssz...

Az erkélyen át jutottak a lakásba a tűzoltók

Az erkélyen át jutottak a lakásba a tűzoltók

Rosszul lett egy lakó a Dobó körúton, a tűzoltókra volt szükség ahhoz, hogy elláthassák a mentők....

Téli séta a szabadidőközpontban

Téli séta a szabadidőközpontban

2019. január 26-án, szombaton 14 órakor a TÉLI SÉTÁVAL folytatódik az évszakos séták programsoroz...

Életműdíjat kapott Erdei Péter

Életműdíjat kapott Erdei Péter

Életműdíjjal tüntette ki Erdei Pétert a KÓTA. A Kecskeméten élő Liszt- és Bartók–Pásztory-d...

2019.01.21. 13:48

Kecskemét, Erdei Péter, életműdíj, KÓTA

A jövő mestereinek versenye

A jövő mestereinek versenye

Már javában zajlik a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elő...

Revansot vehet kedden a Cegléd csapatán a KTE-Piroska Szörp

Revansot vehet kedden a Cegléd csapatán a KTE-Piroska Szörp

A héten két tétmérkőzés is vár a KTE-Piroska Szörp férfi kézilabdacsapatára.

Idén is rekordot döntött a Violin Maraton

Idén is rekordot döntött a Violin Maraton

Ma rendezték meg immáron harmadik alkalommal a Violin Maraton futást Kecskeméten. A Kodály Iskolá...

Szerzői estet tartott Szokolay Zoltán költő

Szerzői estet tartott Szokolay Zoltán költő

Szokolay Zoltán tartott szerzői estet szombaton a Hírös Agóra Kulturális Központban a Bács-Kiskun...

Japán párlattal zárt a tárlat

Japán párlattal zárt a tárlat

Japánról, túl a közhelyeken...Csaknem három hónapos nyitva tartás után január 19-én délután kiáll...

20 éves férfit fogtak el a rendőrök lopás és rongálás miatt Kecskeméten

20 éves férfit fogtak el a rendőrök lopás és rongálás miatt Kecskeméten

Pár órán belül rendőrkézre került az a férfi, aki a gyanú szerint lopott és rongált Kecskemét bel...

Tipikusan magyar: egy motivációs dallal indította az évet FankaDeli

Tipikusan magyar: egy motivációs dallal indította az évet FankaDeli

Január 1-jén mutatta be új számát Tipikusan magyar címmel Kőházy Fankadeli Ferenc, a közismert ke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies