Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Április 21.   Konrád

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Óriásbálna, bábjáték automata és sok-sok izgalmas előadás vár a gyerekekre

Négy napra a bábosoké a főszerep Kecskeméten

2018.10.04. 13:12

Október 3-6. között 14. alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. A Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló négy napos rendezvény ezúttal egy jubileumi programsorozat kiemelt eseménye lesz.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját.  A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, melyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is. 

A Találkozó programjában 22 bábszínház és magántársulat mutatkozik be. A négy nap alatt összesen 30 produkciót láthatnak majd a résztvevők, emellett pedig izgalmas szabadtéri előadásokkal, ügyességi játékokkal várják a családokat a város főterén.

Egy kis találkozótörténet

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója mesélt lapunknak a rendezvény múltjáról, célkitűzéseiről.

- Mikor rendezték meg először a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, és mi volt a cél?

- 1991-ben Kovács Géza, a Ciróka akkor igazgatója és a társulat fogalmazta meg elsőként, hogy jó lenne egy olyan szakmai fórum, amelyen a bábszínházi alkotók teljes létszámmal jelen vannak, megismerhetik egymás munkáit, és beszélgethetnek, akár az előadásokról, akár más aktuális, szakmát érintő kérdésekről. A tervek szerint évenként került volna sor az esemény megrendezésére, de az idők folyamán beigazolódni látszott, hogy kétévente elegendő, ennyi idő ugyanis kell ahhoz, hogy újabb fordulatot vegyen egy társulat szakmai munkája.

- Milyen szerepet játszik a szakmai esemény a bábszínházak életében?

- Az első években nagyon kevés társulat volt jelen, hiszen a 90’-es évek elején még nem volt olyan népes a bábszínházi szakmát hivatásosan művelők száma, mint napjainkban. Most 13 olyan bábszínház van Magyarországon, amelyek állami támogatással, kiemelt minősítésű színházként működnek, és jó néhány azon magántársulatok, családi bábszínházak, szólisták száma, akik szintén hivatásszerűen művelik ezt a tevékenységet. Ők valamennyien jelen lesznek az idei találkozón. A visszajelzések alapján a rendezvény ösztönzőleg hat a társulatok munkájára, tágítja, akár újraalkotja a színházról alkotott eddigi elképzeléseket. Kétévenkénti megrendezése nélkülözhetetlen a műfaj jövője szempontjából.  

- Milyen szisztéma szerint áll össze a program?

- Nagyon fontos jellemzője ennek a rendezvénynek, hogy - más fesztiválokkal ellentétben - nem válogatja az előadásokat, hanem a műfaj minden hivatásos képviselőjének teret ad. Mindenki azt az előadását hozza el, amelyet a legjobbnak tart, vagy amit nem tart annyira erősnek, de szeretné megmutatni, szeretne beszélni róla, és kíváncsi a szakma véleményére. A szakmai beszélgetések tehát a program legfontosabb részeként vannak jelen, amikor megvitatjuk, ki mit gondol a látottakról. Érdekes összevetni például az alkotók szándékát azzal, ami végül a közönséghez eljutott. Számomra ezek a percek a legizgalmasabbak.

- Aki nem jár gyermekével bábszínházba, nem is tudja, milyen óriási változás ment végbe a szakmában az elmúlt évtizedekben.

- Tizennégy évvel ezelőtt elindítottunk egy sorozatot Pestiek a Budai utczában címmel, felnőttek számára. Amikor kialakult a sorozat törzsközönsége, vettük a bátorságot, és bábszínházi előadásokból állítottuk össze a soron következő évadot. Történelmi pillanat volt látni, hallani a nézők megnyilvánulásait egy-egy előadást követően. Legtöbben annak adtak hangot, hogy nem is gondolták, mennyire más ma a bábszínház, mint gyermekkorukban. Manócska és Mazsola helyett kortárs előadással találkoztak, amelyben a báb izgalmas kifejezőeszközként volt jelen. Ez volt az egyik olyan pillanat színházunk életében, amikor azt éreztük, nem hiába dolgozunk. Ha csak 100-150 emberben változtattuk meg a bábszínházról alkotott eddigi elképzeléseket, már tettünk valamit a műfaj népszerűsítéséért.

Izgalmas főtéri programok

A szakmai tanácskozás mellett a helyi közönségre is gondoltak a szervezők,  szombaton igazi gyerekparadicsomot varázsolnak Kecskemét főterére – tudtuk meg Bodor Évától, találkozó főszervezőjétől.

-- Október 6-án, szombaton, délelőtt 10 órától este 6 óráig várjuk az érdeklődőket a főtéren. Az Emlék/Tár/Téren egymást váltják a fellépő társulatok, szinte vetésforgóban mennek majd az előadások.

- Milyen produkciókat láthatnak az érdeklődők ezen a napon?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Tartalmas és változatos programot igyekeztünk összeválogatni, olyan előadásokat, amelyekkel remélhetőleg minden korosztály igényeit ki tudjuk majd elégíteni. Lesz népmese és kortárs mese, klasszikus történet és vásári játék, bravúros technikai megoldásokat felvonultató parányi bábszínház és varázslatos cirkuszi produkció.

Az előadások mellett izgalmas és szórakoztató kiegészítő programokkal is várjuk a gyerekeket és szüleiket. Próbára tehetik ügyességüket Paprika Jancsi Csúzlizdájában, vagy a Tekergőtér ügyességi játékaival, jelmezbe bújhatnak Kádár Ferkó Fotószínházában, mesét rendelhetnek a bábjáték-automatából. A régi vásárok hangulatát megidéző fa körhinta sem maradhat el, és itt lesz még egy különleges attrakció, a Bálnasimogató is. Aki veszi a bátorságot, hogy a bekukucskáljon a bálna száján, újabb meglepetésben lehet része.

- Hogy lehet ennyi mindent egy napba belesűríteni?

- Folyamatosan zajlanak majd a programok, de azért egy kis ebédidőt hagytunk a közönségnek, hogy megpihenjenek. A szakmai programok mellett szeretnénk maradandó élményt nyújtani a városi közönségnek is, így arra törekedtünk, hogy valóban színes és változatos legyen a paletta. Azoknak, akik nem csak a hétvégén, hanem már hét közben is szeretnének belekóstolni a kínálatba, a Vojtina Bábszínház A só című meséjét és a Napsugár Bábszínház A helység kalapácsa című produkcióját ajánljuk. Mindkét előadás a Katona József Színházban kerül bemutatásra. A részletes programért és további információkért pedig érdemes ellátogatni weboldalunkra.

 

Több, mint szakmai találkozó

Kuthy Ágnes, a bábszínház művészeti vezetője számára meghatározó élmény volt, amikor első alkalommal vett részt a Bábszínházi Találkozón.

– Amikor 25 évvel ezelőtt az első Bábszínházi Találkozóra érkeztem Kecskemétre - mint első éves bábstúdiós -, azt sem tudtam hány bábszínház van Magyarországon – emlékezik vissza. – Egyik ámulatból a másikba estem.  Egy sátorban ebédelt az egész szakma. Mindig örömujjongásban törtek ki, ha új csapat érkezett és rohantak eléjük, mosolyogva, szeretettel. Ez nekem nagyon tetszett, közéjük szerettem volna tartozni. Megbeszéltem két osztálytársammal, hogy itt kellene maradnunk - még ha nincs is hol aludnunk, szakad az eső, nincs jegyünk, senkit sem ismerünk- mert olyan izgalmas ez az egész. Ekkor ismertük meg Mátravölgyi Ákos tervezőt, aki felajánlotta, hogy nála megszállhatunk. Éppen nem voltak otthon a gyerekei, így a 120 cm-es gyerekágyakban aludtunk. Megérte! Végig maradtunk.

Ez a rendezvény jóval több, mint egy szakmai találkozó. Nagyon kevés olyan lehetőségünk van, hogy összejöjjünk. Így mindig nagyon nagy öröm, amikor találkozhatunk az ország másik végében dolgozó csapattal, -akikről egyébként év közben nem nagyon hallunk-, és láthatunk tőlük egy izgalmas, újító és egyben motiváló előadást. Erre a négy napra ide várjuk az igazgatókat, művészeti vezetőket, rendezőket, tervezőket, dramaturgokat, zeneszerzőket, bábszínészeket, a szakma valamennyi képviselőjét. Naponta mintegy 200-an vesznek részt a programokon.

- Már az is különleges dolog, hogy a találkozón bemutatandó darabokat nem egy előzsűri válogatja be, hanem alanyi jogon kerülnek a programba. Idei érdekesség, hogy az előadásokat megvitató beszélgetésekre a kritikusok céhét is meghívtátok Kecskemétre.

- Valóban megváltoztattuk a szakmai tanácskozás menetét, mert úgy gondoltuk, hogy most másra van igénye a szakmának a továbblépéshez. Sajnos -  és ezt országos viszonylatban állíthatom - nagyon kevés kritikus jut el a bábszínházakba, főleg vidékre. Ez nagy fájdalma a mi szakmánknak, hiszen azokat a változásokat, amin a műfaj keresztülment, néhány hűséges kritikuson kívül, -akik értik is a bábszínházi nyelvet, -a többiek nem látják. Az évente átadásra kerülő kritikusi díjra is alig érkezik jelölés a vidéki bábszínházi előadásokra. Nincs hangja a munkánknak, amely nekünk, alkotóknak fontos visszajelzés lenne. Másrészről a nézőkhöz sem jut el a szakmai alapossággal elemzett, megnézésre érdemes darabok híre. A mostani találkozón naponta tíz színikritikus látja majd, hogy hol tartunk. Mi pedig reméljük, hogy mindennek visszhangja is lesz.

- Mit szóltak hozzá a felkért szakemberek?

- Először meglepődtek a felkérésen, aztán nagy örömmel elfogadták. Stuber Andrea a Színházi Kritikusok Céhe elnöke szervezte meg a csapatot, akik részt vesznek a Találkozón. Most majd megtapasztalhatják a bábos virtust!:-)

Az NKA25 fesztivál további programjai az nka.hu oldalon, valamint a facebook.com/nemzetikulturalisalap oldalon olvashatók.

A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely 2018-ben ünnepli negyedszázados születésnapját. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről.  Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Ha itt a Húsvét, akkor biztosan lehet számítani arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert is különleges p...

Országos cselgáncs bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Országos cselgáncs bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Bor Barna kilencedik, Karakas Hedvig pedig a hetedik aranyérmét szerezte meg szombaton a cselgánc...

Baleset történt Kecskemét és Nyárlőrinc között

Baleset történt Kecskemét és Nyárlőrinc között

Két gépkocsi ütközött össze a 44-es főút 13-as kilométerszelvényénél, Nyárlőrinc és Kecskemét köz...

Több százan járták végig a keresztutat az arborétumban

Több százan járták végig a keresztutat az arborétumban

A nagypénteki keresztút az arborétum székelykapus bejáratától indult, melyen Jézus Krisztus szenv...

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

Kecskemét mellett az idei évtől Kaposváron is dolgozik Ivkovic Stojan. A magyar férfi kosárlabda-...

Igazi programbőség vár ránk a III. Húsvétolón!

Igazi programbőség vár ránk a III. Húsvétolón!

Április 20-án, szombaton 10 órától 18 óráig családi, hagyományőrző programokkal, egész napos gazd...

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és...

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

Babaváró csomaggal köszönthetik a kecskeméti újszülötteket

2019-ben már közel 600 újszülött kaphatja meg Kecskemét város ajándékát, amennyiben a közgyűlés á...

Újabb mérföldkőhöz érkezett a campus építése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a campus építése

Századik alkalommal várták a Neumann János Egyetem új campusának építésében részt vevőket a felme...

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor

Újraindul a Lélektől Lélekig ökumenikus vallási magazinműsor április 22-én a Kecskeméti Televízió...

Kisláma született a Kecskeméti Vadaskertben

Kisláma született a Kecskeméti Vadaskertben

Ismét jó híreket kaptunk a Kecskeméti Vadaskertből: új lakóval bővült az állatkert csapata.&...

Személyautó égett Kecskemétnél

Személyautó égett Kecskemétnél

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Kecskemétnél, az 5-ös főút közelében. A tűz átterjedt ...

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Kecskeméten tartott konferenciát az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság

Tudásmegosztás 23 Megyei Jogú Várossal címmel országos rendezvénysorozatot tartottak a Hírös Agór...

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

Borkóstoló és éremátadás a Kecskeméti Teke Egyesület rendezvényén

A Kecskeméti Teke Egyesület idén is megrendezte "Jó gurítás" borkóstolóval és éremátadá...

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története című könyvet

Bemutatták a Kecskeméti Református Jogakadémia Története 1875-1949 című könyvet. A kötet a Budape...

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

Momentum sajtótájékoztató - A valóság megérkezett Kecskemétre

A Momentum is bemutatta európai parlamenti választási programját szerda délután. Fekete-Győr Andr...

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset történt a 44-es főúton

Baleset miatt félpályás forgalomkorlátozás nehezíti a forgalmat Kecskemét közelében a 44-es számú...

2019.04.17. 18:08

baleset, 44-es főút, Kecskemét, sérülés

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Sajtótájékoztatót tartott az LMP európai parlamenti választási programjáról

Demeter Márta mutatta be az LMP Európa parlamenti választási programját szerdán délután Kecskemét...

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

A világon 1970 óta, Magyarországon 1990 óta ünneplik április 22-én a Föld Napját. A BÁCSVÍZ Zrt. ...

2019.04.17. 17:34

24 kép

Föld Napja, BÁCSVÍZ Zrt., nyílt nap, Kecskemét

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

A Homokbányán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik

Táblaelhelyezéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott ma a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kec...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies