Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Rosszabbul bántak velük, mint a rablógyilkosokkal - kuláküldözések emléknapja

2016.06.26. 13:49

2012 március 26-án Varga László kereszténydemokrata politikus indítványára a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította június 29-ét Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe. A közelgő emléknap alkalmából rendeztek ünnepséget a Lestár téren álló kuláküldözések mementójául állított emlékműnél.

Fotók: Banczik Róbert

A parlament 2012-es határozatában elítélte a kommunista diktatúra idején a magyar parasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos céljának nevezte, hogy a következő nemzedékek megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar felső és középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

Pap Dóra, a Kecskeméti Református Gimnázium 9. E. osztályos tanulója a Nagykőrösi „Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai” című – a kuláküldözés és a TSZ-esítés témaköreiben hirdetett – országos középiskolai pályázatra benyújtott pályamunkájából olvasott fel részleteket, Egy kulákcsemete visszaemlékezései címmel.

"A kulák orosz eredetű szó, jelentései ököl, nagygazda, a bolsevikok által egyértelműen pejoratív tartalommal megtöltött kommunista mozgalmár kifejezés, mellyel a parasztok széles rétegeit bélyegezték meg, akik néhányszor tízholdnyi földjükön növénytermesztéssel, állattartással  foglalkoztak."

"A kemény munkával okosan családi gazdálkodást folytató, ebből jól megélő, gyermekeit gazdálkodásra oktató, önálló gondolkodású kulák természetes gátja volt a kolhozosításnak, TSZ-esítésnek Magyarországon." - mondta.

Pap Dóra konkrét személyen keresztül mutatta be az akkori idők tragédiáját. Elvették a földjét, megrongálták  gazdaságát, és bűnözöként kezelték. Dóra munkájában a férfi így nyilatkozik: „Most a rablógyilkos nem kezelik úgy, mint akkor minket."

Cséplés a koháryszentlőrinci szérün

 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Hajagos Csaba történész, muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója beszédében a hosszú idő óta a témában végzett kutatásainak az eredményeiről adott számot. Elmondta, hogy Kádárék hogyan vélekedtek a kulákokról: „A kulák meghatározása egyszerű. A kulák kizsákmányoló. Az a kulák, aki rendszeresen bérmunkát vesz igénybe, tehát kizsákmányol. Természetesen a kizsákmányolás uzsorakölcsönök vagy termelési eszközök bérbeadásával is megnyilvánulhat…” Hozzátette: Rákosi Mátyás 1948. augusztus 20-án Kecskeméten elmondott beszédét tekinthetjük a kuláküldözések meghirdetésének, amikor ő is ezt a kizsákmányoló kulákság vonulatot hangoztatta.

A megemlékezés végén Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vezetésével megkoszorúzták a kuláküldözések áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet a Lestár téren. A koszorúzáson részt vett Varga László nyugalmazott református lelkész, volt kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a kuláküldözések emléknapjának kezdeményezője is. A rendezvényen megjelent Gaál József alpolgármester, Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, Hörcsök Imre bizottsági elnök és Sipos László tanácsnok is.

 

Részlet Hajagos Csaba kutatásaiból
A kulákság, mint paraszti réteg felszámolása a legszembetűnőbben a növekvő adóterhek és egyúttal az adózó személyek számának csökkenésében érhető tetten, ugyanis 1949 és 1953 között országosan 57 000 főről 39 000 főre csökkent az adózó kuláknak minősített egyének száma (közel 17 000 személy hagyta el földjét). Saját használatukban maradt földterület 1 500 000 kh. ról annak 40 százaléka alá, 684 000 kh-ra csökkent. Az államhoz befolyt adó viszont közel a duplájára növekedett, amelyben természetesen nincs benne a bírósági, a begyűjtési és a különböző közigazgatási bírságok összege.
A behajtások nagy részét azért sem vállalták sokszor, „mert a kulákság tömeges likvidálásához vezetett volna, továbbá a kiiktatatási folyamathoz igen nagymértékben járultak hozzá a kitelepítések, a tagosítások során a kulákok gazdaságában beállott lényeges változások és egyéb hatósági intézkedések.”Az adóbehajtás további intézkedési voltak: a „terményelszámoltatás”, termények és állatok elszállítása, elárverezése; a beszolgáltatás fokozása; bírságolás, békekölcsön, a kulákok szerződéseinek letiltása, a kiemelten nagyszámú kuláktelepülések (Nagykőrös, Kiskunfélegyháza, Cegléd stb.) gazdáinak fokozott molesztálása, ellenőrzése.
A kuláklisták által igazolt osztályharc fokozódását az 1952. évi gazdalajstromok alapján nyilvántartott kulák száma igazolja, hiszen némi csökkenés után rövid időn belül 23 000 fővel növekedett az 1949. évben összeírt 47 889 főhöz képest. A vegzálás és kriminalizálás sűrűsödő tételei a rendőrségi és tanácsi statisztikákban érhetőek tetten:
Eszerint 1951 és 1952 között összesen 66 471 fő ellen indítottak rendőrségi kulákeljárást országszerte. Ebből 538 fő 5-10 Ft-os, 12 788 fő 30-100 Ft-os, 48 388 fő 100-500 Ft-os bírságban részesült, míg 500 Ft feletti pénzbírsággal 4 220 főt sújtottak. A rendőrségi eljárások következtében elzárásra ítéltek 537 főt.
A tanácsi kulákbüntetések mérlegét tekintve magasabb számokat tükröznek az iratok: 1951 és 1952 között összesen 103 461 fő ellen indult eljárás, amelyek közül kiemelem az 500 Ft feletti pénzbüntetésre ítéltek számát, amely meghaladta a 21 000 főt. Az elzártak számát tekintve is jelentős eltérést tapasztalhatunk, hiszen a korábban említett 537 fővel szemben itt 2332 főről beszélhetünk.
Ha a lokális vonatkozásokat tesszük fókuszpontba, illetve a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélkezési gyakorlatát, az ott lefolytatott eljárások számát vizsgáljuk, megdöbbentő adatokkal és tényekkel találkozhatunk. Csak 1950-ben közel 300 személy ellen indult eljárás a 8800/1946. sz. M.E. rendelet (a közellátás érdekeinek veszélyeztetése) megsértésének vádjával. Sajnálatos módon az iratokat 1960-ban kiselejtezték, ennek ellenére 186 ügy megmaradt az utókor számára, amelyek közül mindegyik feldolgozásra került. Az ítéletek változóak, hiszen az egy hét fogháztól egészen a 2 év 6 hónap börtönig terjedő szabadságvesztés is megjelenik az iratok között. (Pl.: Egy 57 kg súlyú, beteg bikaborjút levágott. Felhozták ellene, hogy miért nem vizsgáltatta meg az állatorvossal, ugyanis lehetséges, hogy továbbtenyészthető lett volna. 35 kg húst Rákospalotára akart szállítani, de arra engedélye nem volt.)
Ha a kuláknak minősítettek számát vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy az országos viszonylatban számba vett 69 199 fő közül 9 379 fő a mai Bács-Kiskun megye területéhez tartozott (13%), viszont ha közvetlenül a Duna-Tisza közének területét vizsgáljuk, akkor a mai Pest-megye ide tartozó részeivel együttesen megközelítették a 20%-ot.
A parasztellenes állami beavatkozás és a rendszeres napi terror eredményeként 1949 és 1952 között tehát egy újabb földindulás ment végbe. A kuláklikvidálás folyamatának eredményeként Magyarországon 30%-al csökkent a kuláknak minősített adóalanyok aránya, de ennél sokkal nagyobb értékben, 57 százalékkal kevesebb földterületet jegyeztek a nevükön.
Országos viszonylatban Bács-Kiskun megye tehát kiemelkedően problémás területnek számított az állampart szemében, amelynek bizonyítékai a már feltárt dokumentumokból is kitűnnek.

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten  - Videóval

Van aki 12 év után kapja meg nyelvvizsga nélkül diplomáját Kecskeméten - Videóval

Már több mint 1500- an adták be kérelmüket a Neumann János Egyetemhez, annak érdekében, hogy a ko...

2020.05.29. 18:13

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Pünkösd után ismét megnyitja ügyfélkapcsolati irodáját a Kéttemplom közben a Kecskeméti Közlekedé...

2020.05.29. 16:51

„Elindult a RESTART Vállalkozásfinanszírozási Program!

„Elindult a RESTART Vállalkozásfinanszírozási Program!

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítésével a kecskeméti cégek újraindulását elősegí...

2020.05.29. 16:18

Baleset az Izsáki úton

Baleset az Izsáki úton

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, a 4-es km-nél egy személyautó és egy teherautó ütközött ...

2020.05.29. 16:13

Pörögj velünk! - Videóval

Pörögj velünk! - Videóval

,,Pörögj velünk!” A Ciróka kezdeményezésére 13 bábszínház fogott össze, hogy igazán emlékez...

2020.05.29. 15:36

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet...

2020.05.29. 13:42

Egy letört ág tette tönkre a padot

Egy letört ág tette tönkre a padot

Olvasónktól B. Kis Jánostól kaptuk a hírt és a fotót arról, hogy a viharos szélben letörött ág te...

2020.05.29. 12:24

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, ...

2020.05.29. 11:08

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Időkorlát nélkül látogatható a nagybani és a zsibpiac

Eltörlik az időkorlátot a nagybani- és a használtcikk piac esetében - adta hírül közleményben Sze...

2020.05.29. 09:50

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával kívánja elismerni és m...

2020.05.29. 09:37

5 kép

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Elindult a „Munka Gyümölcse” című szavazós játék az 5letből jövő! Facebook oldalán, m...

2020.05.29. 09:13

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Idén is folytatódott Kecskeméten a több mint tízéves hagyományra visszatekintő virágosz...

2020.05.28. 19:53

12 kép

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

2020.05.28. 14:43

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

2020.05.28. 14:42

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év p...

2020.05.28. 14:29

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

Pénteken meglepetéskoncertet rendeznek a Hunyadivárosban: 18 órakor a Duna Művészegyüttes táncosa...

2020.05.28. 11:19

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

A „Kecskemét Város Polgára Leszek” (KVPL) városi helytörténeti és műveltségi vetélked...

2020.05.28. 10:15

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 21 éves férfinak, aki ...

2020.05.28. 09:52

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

A járványveszély csökkent, de nem múlt el. A gyermekek elkezdték a közösséget, így várhatóan növe...

2020.05.27. 21:49

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Idén is megrendezi a Kecskeméti Városszépítő Egyesület „Virágos Balkonok” virágo...

2020.05.27. 20:32

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies