Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Szeptember 15.   Enikő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

„Shakespeare végig itt volt velünk a próbákon”

Hamlet, avagy királyfidráma a Cirókában

Harkai György

2019.04.30. 13:43

Rendhagyó Hamlet előadással készül a Ciróka Bábszínház. Legújabb ifjúsági-felnőtt előadásukban Hamlet királyfi szemén át láthatjuk a felnőtté válás problémáit. Előadásuk William Shakespeare Hamlet című drámájának rendhagyó, újragondolt adaptációja, amely Hamlet bizalmatlanná vált szemszögén keresztül meséli el a történetet. A próbákról és a témaválasztásról Ivanics Tamással, a darab rendezőjével, valamint Tóth Mátyás és Dénes Emőke színészekkel beszélgettünk.

„Shakespeare végig itt volt velünk a próbákon”

– Mi az előadásotok iránya? Milyen lesz ez a Hamlet?

Tóth Mátyás: – Szerintem, ami nagyon segít abban, hogy ez a Hamlet előadás mi is akar lenni, az az alcíme, hogy királyfi dráma. Ez egy felnövéstörténet, és a központi figurája Hamlet. Ő egy fiatal, aki nehéz helyzetbe kerül, nagy tragédiák és traumák veszik körül. Ezekben kell felnőnie és döntéseket hoznia.

– Milyen korban játszódik? Modern feldolgozásról van szó?

Dénes Emőke: – Nem a koron van a hangsúly, hogy mikor játszódik, hanem az, hogy kiben. Mi Hamlettel megyünk végig az előadásban. Az ő szemszögén keresztül követjük az eseményeket. Ezek az eredeti Hamletben is megtalálhatóak, csak mindenre rákerül a mi Hamletünk plusz gondolata. Azokra, akik jelen vannak, a helyzetekre, személyekre.

T.M.: – A klasszikus shakespear-i sztori az megvan, de Hamlet szűrőjén keresztül látjuk az egész előadást.

– Melyik fordítást vettétek alapul?

T.M.: – Nádasdy Ádám kortárs fordítását használjuk többnyire, de egy kevés Arany János és némi saját szöveg került be. Ez rengeteget számít, mert sokkal befogadhatóbb, maibb nyelvezet, mint a korábbi fordítások. Emiatt nagyon élő, és ez egy olyan problémakör, ami régen és most is ugyanúgy jelen van az emberben.

– Mennyire merész ez a darabválasztás?

Ivanics Tamás: – Merész vállalkozás. De nekem először a témafelvetés volt meg évekre visszamenőleg a fejemben. A tizenévesektől egyszer csak elkezdi azt várni a külvilág, a társadalom, hogy most már ne legyenek gyerekek, legyenek felnőttek. Vállaljanak felelősséget és változtassanak az életvitelükön. De ezek általános dolgok, ezekbe nagyon nehéz kapaszkodni. Sajnos azt sem lehet kijelenteni, hogy aki felnőtt korú, az alkalmas arra, hogy vezesse a fiatalabbakat. A felnőttséget nem attól datáljuk, hogy valaki 18 éves lesz, hanem ha eljut egy olyan érettségi szintre. De ez mindenképpen nagyon nehéz időszak. Kevés olyan művet találtam, amire azt mondtam, hogy tetszene, ha erre fókuszálva feldolgoznánk. Nem tudom, hogyan, de mint derült égből a villámcsapás ugrott be, hogy úristen, Hamlet is ezzel küzd.

Az azonban könnyű bukás faktor, ha valaki egy az egyben úgy szeretné megcsinálni a Hamletet, ahogy Shakespeare megírta. Mivel mindig akkor jár jól egy produkció, ha a színház megtalálja azt, hogy az ő Hamletje miről szól.

– Mennyi ideig tartott a megfelelő előkészítés?

I.T.: – Több, mint egy évre nyúlik vissza a munka. Először elkezdtünk Nagy Orsolya dramaturggal erősen kigyomlálni minden olyan részt, ami más témáról szól. De utána és a próbák alatt is húztunk ki részeket, amik nem a mi fókuszunkat segítik.

– Tehát Hamlet érzéseiben összpontosul a történet?

I.T.:  – Ha ez egy felnövéstörténet, akkor nagyon fontos, hogy azt nézzük meg, egy fiatalember hogyan éli meg ezt az egészet. Azután, hogy meghal az apja és az anyja azonnal hozzá megy a nagybátyjához, csalódik a világban. Rájön, hogy ez a világ mégsem olyan, amilyennek elképzelte, és eddig valószínűleg mindenki hazudott neki. Azt feltételezi, hogy az anyja és nagybátyja viszonya még az apja életében elkezdődött, tehát ez nem volt ideális család. Egy fiatal pedig a családon keresztül ítéli meg az egész társadalmat, ettől pedig az egész világképe felborul. Ezért gondolja, hogy senkiben nem lehet megbízni, mindenki elfedi a gondolatait, érzéseit, és maszkokat hordanak az emberek.

– Ebből jött a formai megoldás?

I.T.: – Igen. Hamleten kívül mindenki maszkos lény, és ezen belül jön be a szülői nyomás. Megjelenik az apja szelleme, aki azt mondja, hogy a nagybácsi vette el az életét. Rákényszeríti Hamletet arra, hogy álljon vérbosszút. Nálunk kiemelten fontos, hogy Hamlet zsigerből elutasítja ezt. Aztán mégsem mer ellent mondani a parancsoló tekintélynek. Elkezd ebben őrlődni, hogy megfeleljen apjának vagy ne? De nem talál kapaszkodót, mert nincs egy felnőtt sem, aki tudna neki ebben segíteni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A maszkok könnyítik vagy nehezítik a játékot?

T.M.: – Különleges helyzet, hogy ránézek a partneremre és maszkot visel. Viszont egy olyan állapotot ad alapvetően, hogy nem látom, mit reagál. Ezért végig van bennem egy bizonytalanság. Eljátszik valamit, de nem tudom, mi van mögötte. Ez a zavar segíti Hamlet megformálását. Az előadásban minden egyes jelenet vagy mozdulat, ha pontos és érthető, akkor ugyanazt, sőt még többet tud jelenteni, mint az élőszínészi játék. Ez a többletjelentés izgalmas rétegeket mutat meg Hamlet történetéből.

– Hárman játszátok a darabot. Hamleten kívül mindenkire több szerep jut?

D.E.: – Lendváczky Zoli játszik nagyon sok karaktert, de én is. Ophéliát,  Gertrúdot és Guildensternt is. De nagyon tiszta képek jönnek létre. Nem feltétlen az a része a legizgalmasabb, hogy több karaktert játszunk, mert ez gyakran előfordul. Hanem az, hogy ezek a maszkos figurák nagyon karakterisztikusak. Nem árnyaltak, de ez is azt erősíti, hogy Hamlet szűrőjén keresztül látjuk őket. Ahogy ő éppen akkor arról a szereplőről gondolkodik. Nem kell, hogy közben nagy átalakuláson menjünk át színészként. Minden karakternek megvan a pontos mozgása. De nem karaktereken belül vannak nagy változások, hanem a karaktereket cseréljük élesen.

I.T.: – Ezért van a testükön egy mágneses pántrándszer. Fejre, hátra, mellkasra tudják tapasztani a maszkokat. Ennek komoly koreográfiája van.

– Milyen térben játszódnak az események?

I.T.: – Hamletnek az elején kialakul a fejében, hogy itt mindenki csak szerepet játszik. Tehát színház az egész világ. Egy nagyon stilizált színházbelső a tér. Van függönyrendszerre emlékeztető elem, de a legfontosabb, hogy egy mobilis, folyamatosan változó tér, nemcsak az események miatt, hanem az ő belső állapotváltozásai miatt is.

Nincsenek kapaszkodók, nem tud megállapodni, semmi nem segíti őt a világon a döntésben. Állandó a bizonytalanság, egy őrült lázálom az egész.

– Hogyan dönt a Ti Hamletetek?

I.T.: – Azt a többség tudja, hogy a végén mit tesz, hiszen elég ismert műről beszélünk. De az ehhez vezető út feldolgozásonként eltérhet. Nálunk a folyamatos döntésképtelenség, az eltorzult világkép, a felnőttek nemtörődömsége egyértelműen őrületbe taszítja.

– Hogyan tudtad magadból előhozni ezt a Hamletet?

T.M.: – Shakespeare nagyon sokat segít. Én nagyon féltem tőle, mert már dolgoztam más művével, és mindig az volt az élményem, hogy túl bonyolult, túl összetett, túl sok irányba lehet elvinni. De most Tomi nagyon határozott koncepciót hozott, és nagyon jók a szövegek, amiket értelmezve kell elmondanom. Értelmezni kell és érezni. Ha ez megvan, akkor meg tud születni az a belső bizonytalanság és az a nagy karakterív, amit létre kell hoznom.

– Melyik korosztálynak ajánljátok a darabot?

I.T.: – Ez egy tipikusan ifjúsági-felnőtt előadás. Az volt a cél, hogy a korábbi ifjúsági darabokhoz képest lépjünk szintet. Megpróbáljuk becsábítani a Cirókába a felnőtteket is. Mivel a felnőtté válás megfoghatatlan, mindenkinek más, ezért kamaszkortól kezdve bárkinek érdekes lehet. Mindenkinek vet majd fel olyan kérdéseket, amiken el tud gondolkodni.

A Hamlet című előadás bemutatóját május 4-én, szombaton este 7 órától láthatja a közönség a Ciróka Bábszínház nagytermében.

A darab alkotói
Játsszák: Tóth Mátyás, Dénes Emőke, Lendváczky Zoltán
Tervező: Kara Dávid
Zene: Csizmás András
Dramaturg: Nagy Orsolya
Mozgás: Kámán Orsolya
A rendező munkatársa: Szabó Nóra
Rendező: Ivanics Tamás
Fénytechnikai partner: Healium Decoration
Műhelymunkák: Emőd Kriszta, Vincze Kata, Gubacsi Éva, Sári Miklós
Külön köszönet Bujdosó Zsoltnak és Barcsik Lászlónak.
Helyszín: Ciróka Bábszínház, 6000 Kecskemét, Budai utca 15.
Jegyigénylés: ciroka@ciroka.hu
30/831-0625

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Lángolt a kecskeméti szeméttelep

Lángolt a kecskeméti szeméttelep

Tűz ütött ki vasárnap éjszaka Kecskemét közelében, Kisfáinál, egy hulladéktelepen - adta hírül a ...

Remek hangulat Kadafalva Napján

Remek hangulat Kadafalva Napján

Kilencedik alkalommal rendezték meg Kadafalva Napját, amelyen a szervezők idén is igyekeztek mind...

Nagy utazás vár az SG Kecskemét Futsal csapatára

Nagy utazás vár az SG Kecskemét Futsal csapatára

Már kora délután nekivágnak az útnak a kecskeméti futsalosok, hiszen hétfőn 18:30-tól a Haladás V...

Ars Sacra Fesztivál – Kecskeméten is

Ars Sacra Fesztivál – Kecskeméten is

Péntek délután a Nemzeti Múzeum dísztermében dr. Bábel Balázs metropolita, kalocsa-kecskeméti érs...

Ökotudatosság kétkeréken

Ökotudatosság kétkeréken

Kerékpáron, saját pohárral, bögrével, étellel-itallal, pokrócokkal érkeztek az érdeklődők pénteke...

Kigyulladt egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Kigyulladt egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett péntek este egy személygépkocsi az M5-ös autópálya Szege...

Megtartották a tanév első forgatagát

Megtartották a tanév első forgatagát

Péntek délután tartották meg a tanév első Éjszakai Forgatagát a Kecskeméti Spartacus Sportkör és ...

Letartóztatták az ukrán nőt, aki sírokat rongált meg a köztemetőben

Letartóztatták az ukrán nőt, aki sírokat rongált meg a köztemetőben

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 24 éves ukrán nőn...

Mesterszakácsok tartottak bemutatót a Szezonzáró Vigasságon

Mesterszakácsok tartottak bemutatót a Szezonzáró Vigasságon

Tokaji jércemell, gombás tésztasaláta és ínycsiklandó rozmaringos sertéskaraj is az asztalra kerü...

Rutai Balázs szerint még sokat kell fejlődniük

Rutai Balázs szerint még sokat kell fejlődniük

A kék oroszlánok meghatározó játékosa, Rutai Balázs zsúfolt heteken van túl. A kecskeméti futsalc...

Hétféle harcművészeti ág bemutatóiból kaphatnak kóstolót

Hétféle harcművészeti ág bemutatóiból kaphatnak kóstolót

Szeptember 21-én szombaton rendezik meg az idei Kecskeméti Harcművészeti Bemutatót, mel...

Mobilizált ügyfélszolgálat járt a kecskeméti nagyvállalatoknál

Mobilizált ügyfélszolgálat járt a kecskeméti nagyvállalatoknál

A kormányablak busz Kecskeméten teljesített szolgálatot 2019. szeptember 2-6 között, ahol a helyi...

Három pont az óvás után

Három pont az óvás után

A bajnokság 2. fordulójában 2-2-es végeredményt hozott a Rubeola FC elleni összecsapás. A meccset...

Vérünkkel segíthetjük Lívia gyógyulását

Vérünkkel segíthetjük Lívia gyógyulását

Irányított véradást szerveznek szeptember 19-én a Corvin Mátyás Általános Iskolában Gereben Lívia...

Nyugdíjasok vetélkedtek az Arborétumban

Nyugdíjasok vetélkedtek az Arborétumban

A kecskeméti Nyugdíjasok Megyei Jogú Városi Szövetsége huszadik alkalommal rendezte meg „MO...

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Kecskeméten a Mi Hazánk Mozgalom színeiben a 25 esztendős Faragó Dániel indul polgármester-jelölt...

Családsegítés a 21. században

Családsegítés a 21. században

​Vidéken tizenhét, Budapesten kilenc, külhonban pedig négy helyi szolgálata működik az ...

A rendőr orra előtt állt meg csikorgó gumikkal - videóval

A rendőr orra előtt állt meg csikorgó gumikkal - videóval

Szabálysértési eljárást folytat a Kecskeméti Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya az el...

2019.09.13. 11:36

Kecskemét, rendőrség, zebra, gázolás, videó

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies