Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Július 24. Szerda  Kinga, Kincső

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

„Shakespeare végig itt volt velünk a próbákon”

Hamlet, avagy királyfidráma a Cirókában

Harkai György

2019.04.30. 13:43

Rendhagyó Hamlet előadással készül a Ciróka Bábszínház. Legújabb ifjúsági-felnőtt előadásukban Hamlet királyfi szemén át láthatjuk a felnőtté válás problémáit. Előadásuk William Shakespeare Hamlet című drámájának rendhagyó, újragondolt adaptációja, amely Hamlet bizalmatlanná vált szemszögén keresztül meséli el a történetet. A próbákról és a témaválasztásról Ivanics Tamással, a darab rendezőjével, valamint Tóth Mátyás és Dénes Emőke színészekkel beszélgettünk.

„Shakespeare végig itt volt velünk a próbákon”

– Mi az előadásotok iránya? Milyen lesz ez a Hamlet?

Tóth Mátyás: – Szerintem, ami nagyon segít abban, hogy ez a Hamlet előadás mi is akar lenni, az az alcíme, hogy királyfi dráma. Ez egy felnövéstörténet, és a központi figurája Hamlet. Ő egy fiatal, aki nehéz helyzetbe kerül, nagy tragédiák és traumák veszik körül. Ezekben kell felnőnie és döntéseket hoznia.

– Milyen korban játszódik? Modern feldolgozásról van szó?

Dénes Emőke: – Nem a koron van a hangsúly, hogy mikor játszódik, hanem az, hogy kiben. Mi Hamlettel megyünk végig az előadásban. Az ő szemszögén keresztül követjük az eseményeket. Ezek az eredeti Hamletben is megtalálhatóak, csak mindenre rákerül a mi Hamletünk plusz gondolata. Azokra, akik jelen vannak, a helyzetekre, személyekre.

T.M.: – A klasszikus shakespear-i sztori az megvan, de Hamlet szűrőjén keresztül látjuk az egész előadást.

– Melyik fordítást vettétek alapul?

T.M.: – Nádasdy Ádám kortárs fordítását használjuk többnyire, de egy kevés Arany János és némi saját szöveg került be. Ez rengeteget számít, mert sokkal befogadhatóbb, maibb nyelvezet, mint a korábbi fordítások. Emiatt nagyon élő, és ez egy olyan problémakör, ami régen és most is ugyanúgy jelen van az emberben.

– Mennyire merész ez a darabválasztás?

Ivanics Tamás: – Merész vállalkozás. De nekem először a témafelvetés volt meg évekre visszamenőleg a fejemben. A tizenévesektől egyszer csak elkezdi azt várni a külvilág, a társadalom, hogy most már ne legyenek gyerekek, legyenek felnőttek. Vállaljanak felelősséget és változtassanak az életvitelükön. De ezek általános dolgok, ezekbe nagyon nehéz kapaszkodni. Sajnos azt sem lehet kijelenteni, hogy aki felnőtt korú, az alkalmas arra, hogy vezesse a fiatalabbakat. A felnőttséget nem attól datáljuk, hogy valaki 18 éves lesz, hanem ha eljut egy olyan érettségi szintre. De ez mindenképpen nagyon nehéz időszak. Kevés olyan művet találtam, amire azt mondtam, hogy tetszene, ha erre fókuszálva feldolgoznánk. Nem tudom, hogyan, de mint derült égből a villámcsapás ugrott be, hogy úristen, Hamlet is ezzel küzd.

Az azonban könnyű bukás faktor, ha valaki egy az egyben úgy szeretné megcsinálni a Hamletet, ahogy Shakespeare megírta. Mivel mindig akkor jár jól egy produkció, ha a színház megtalálja azt, hogy az ő Hamletje miről szól.

– Mennyi ideig tartott a megfelelő előkészítés?

I.T.: – Több, mint egy évre nyúlik vissza a munka. Először elkezdtünk Nagy Orsolya dramaturggal erősen kigyomlálni minden olyan részt, ami más témáról szól. De utána és a próbák alatt is húztunk ki részeket, amik nem a mi fókuszunkat segítik.

– Tehát Hamlet érzéseiben összpontosul a történet?

I.T.:  – Ha ez egy felnövéstörténet, akkor nagyon fontos, hogy azt nézzük meg, egy fiatalember hogyan éli meg ezt az egészet. Azután, hogy meghal az apja és az anyja azonnal hozzá megy a nagybátyjához, csalódik a világban. Rájön, hogy ez a világ mégsem olyan, amilyennek elképzelte, és eddig valószínűleg mindenki hazudott neki. Azt feltételezi, hogy az anyja és nagybátyja viszonya még az apja életében elkezdődött, tehát ez nem volt ideális család. Egy fiatal pedig a családon keresztül ítéli meg az egész társadalmat, ettől pedig az egész világképe felborul. Ezért gondolja, hogy senkiben nem lehet megbízni, mindenki elfedi a gondolatait, érzéseit, és maszkokat hordanak az emberek.

– Ebből jött a formai megoldás?

I.T.: – Igen. Hamleten kívül mindenki maszkos lény, és ezen belül jön be a szülői nyomás. Megjelenik az apja szelleme, aki azt mondja, hogy a nagybácsi vette el az életét. Rákényszeríti Hamletet arra, hogy álljon vérbosszút. Nálunk kiemelten fontos, hogy Hamlet zsigerből elutasítja ezt. Aztán mégsem mer ellent mondani a parancsoló tekintélynek. Elkezd ebben őrlődni, hogy megfeleljen apjának vagy ne? De nem talál kapaszkodót, mert nincs egy felnőtt sem, aki tudna neki ebben segíteni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A maszkok könnyítik vagy nehezítik a játékot?

T.M.: – Különleges helyzet, hogy ránézek a partneremre és maszkot visel. Viszont egy olyan állapotot ad alapvetően, hogy nem látom, mit reagál. Ezért végig van bennem egy bizonytalanság. Eljátszik valamit, de nem tudom, mi van mögötte. Ez a zavar segíti Hamlet megformálását. Az előadásban minden egyes jelenet vagy mozdulat, ha pontos és érthető, akkor ugyanazt, sőt még többet tud jelenteni, mint az élőszínészi játék. Ez a többletjelentés izgalmas rétegeket mutat meg Hamlet történetéből.

– Hárman játszátok a darabot. Hamleten kívül mindenkire több szerep jut?

D.E.: – Lendváczky Zoli játszik nagyon sok karaktert, de én is. Ophéliát,  Gertrúdot és Guildensternt is. De nagyon tiszta képek jönnek létre. Nem feltétlen az a része a legizgalmasabb, hogy több karaktert játszunk, mert ez gyakran előfordul. Hanem az, hogy ezek a maszkos figurák nagyon karakterisztikusak. Nem árnyaltak, de ez is azt erősíti, hogy Hamlet szűrőjén keresztül látjuk őket. Ahogy ő éppen akkor arról a szereplőről gondolkodik. Nem kell, hogy közben nagy átalakuláson menjünk át színészként. Minden karakternek megvan a pontos mozgása. De nem karaktereken belül vannak nagy változások, hanem a karaktereket cseréljük élesen.

I.T.: – Ezért van a testükön egy mágneses pántrándszer. Fejre, hátra, mellkasra tudják tapasztani a maszkokat. Ennek komoly koreográfiája van.

– Milyen térben játszódnak az események?

I.T.: – Hamletnek az elején kialakul a fejében, hogy itt mindenki csak szerepet játszik. Tehát színház az egész világ. Egy nagyon stilizált színházbelső a tér. Van függönyrendszerre emlékeztető elem, de a legfontosabb, hogy egy mobilis, folyamatosan változó tér, nemcsak az események miatt, hanem az ő belső állapotváltozásai miatt is.

Nincsenek kapaszkodók, nem tud megállapodni, semmi nem segíti őt a világon a döntésben. Állandó a bizonytalanság, egy őrült lázálom az egész.

– Hogyan dönt a Ti Hamletetek?

I.T.: – Azt a többség tudja, hogy a végén mit tesz, hiszen elég ismert műről beszélünk. De az ehhez vezető út feldolgozásonként eltérhet. Nálunk a folyamatos döntésképtelenség, az eltorzult világkép, a felnőttek nemtörődömsége egyértelműen őrületbe taszítja.

– Hogyan tudtad magadból előhozni ezt a Hamletet?

T.M.: – Shakespeare nagyon sokat segít. Én nagyon féltem tőle, mert már dolgoztam más művével, és mindig az volt az élményem, hogy túl bonyolult, túl összetett, túl sok irányba lehet elvinni. De most Tomi nagyon határozott koncepciót hozott, és nagyon jók a szövegek, amiket értelmezve kell elmondanom. Értelmezni kell és érezni. Ha ez megvan, akkor meg tud születni az a belső bizonytalanság és az a nagy karakterív, amit létre kell hoznom.

– Melyik korosztálynak ajánljátok a darabot?

I.T.: – Ez egy tipikusan ifjúsági-felnőtt előadás. Az volt a cél, hogy a korábbi ifjúsági darabokhoz képest lépjünk szintet. Megpróbáljuk becsábítani a Cirókába a felnőtteket is. Mivel a felnőtté válás megfoghatatlan, mindenkinek más, ezért kamaszkortól kezdve bárkinek érdekes lehet. Mindenkinek vet majd fel olyan kérdéseket, amiken el tud gondolkodni.

A Hamlet című előadás bemutatóját május 4-én, szombaton este 7 órától láthatja a közönség a Ciróka Bábszínház nagytermében.

A darab alkotói
Játsszák: Tóth Mátyás, Dénes Emőke, Lendváczky Zoltán
Tervező: Kara Dávid
Zene: Csizmás András
Dramaturg: Nagy Orsolya
Mozgás: Kámán Orsolya
A rendező munkatársa: Szabó Nóra
Rendező: Ivanics Tamás
Fénytechnikai partner: Healium Decoration
Műhelymunkák: Emőd Kriszta, Vincze Kata, Gubacsi Éva, Sári Miklós
Külön köszönet Bujdosó Zsoltnak és Barcsik Lászlónak.
Helyszín: Ciróka Bábszínház, 6000 Kecskemét, Budai utca 15.
Jegyigénylés: ciroka@ciroka.hu
30/831-0625

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Újra fellép a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Újra fellép a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Egy év után ismét fellép a Nemzeti Ifjúsági Kórus, amely 2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmával al...

Ifjú tehetségre várva – Ránki Fülöp is fellép a Kodály Művészeti Fesztiválon

Ifjú tehetségre várva – Ránki Fülöp is fellép a Kodály Művészeti Fesztiválon

Az új magyar zongoristanemzedék kivételes tehetségű fiatal művésze, Ránki Fülöp ad szólóestet júl...

Két motoros baleset is történt Kecskemétnél

Két motoros baleset is történt Kecskemétnél

Két baleset is történt kedden délután Kecskemét közelében, mindkettőben egy-egy motoros sérült me...

Jól sikerült a Kisfái Családi Nap

Jól sikerült a Kisfái Családi Nap

Koncertek, arcfestés, bográcsozás és kutyakiképzési bemutató is volt a hétvégn rendezett Kis...

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

A huszonkilencedik hét anyakönyvi hírei.

Kecskeméti éremeső és debütálás a Parakerékpár OB-n

Kecskeméti éremeső és debütálás a Parakerékpár OB-n

A hétvégi Ring 24 rendezvény keretén belül a Hungaroringen került megrendezésre az idei évi Parak...

Csőtörés miatt kedden sem nyit ki a kecskeméti strand

Csőtörés miatt kedden sem nyit ki a kecskeméti strand

Hétfőn technikai hiba miatt maradt zárva a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark. Mint megtudtuk ...

Kevesebb, mint egy hónap és indul az idei Hírös Hét Fesztivál!

Kevesebb, mint egy hónap és indul az idei Hírös Hét Fesztivál!

​A 2019-es Hírös Hét Fesztivál már bőven az elindulása előtt a média érdeklődésébe került, hiszen...

Új egyetemi képzések indulnak Kecskeméten

Új egyetemi képzések indulnak Kecskeméten

Felnőttképzések és nyelvtanfolyamok indulnak Kecskeméten. A projekt a Pécsi Tudományegyetem és a ...

Hétfőn zárva tart a kecskeméti strand

Hétfőn zárva tart a kecskeméti strand

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark technikai okok miatt július 22-én, hétfőn zárva tart - ka...

Születésnapján akart leugrani a Malom tetejéről

Születésnapján akart leugrani a Malom tetejéről

Születésnapján akart leugrani a Malom tetejéről egy férfi szombaton Kecskeméten. Végül ...

Különleges táncszínházi előadás a Hírös Agórában

Különleges táncszínházi előadás a Hírös Agórában

Vasárnap két programmal folytatódott a július 26-ig tartó Kodály Művészeti Fesztivál. A Térzene s...

A Szent László Lions Club jótékonysági színházi estet szervez

A Szent László Lions Club jótékonysági színházi estet szervez

A Kecskeméti Szent László Lions Club 2019. július 27-én jótékonysági színházi estet szervez. ...

Baleset történt délután Kecskeméten

Baleset történt délután Kecskeméten

Baleset történt Kecskeméten a Bethlen krt és a Bocskai utca kereszteződésében kaptuk a hír e...

2019.07.21. 18:56

baleset, tűzoltóság, Kecskemét, karambol

Baleset történt Kecskeméten

Baleset történt Kecskeméten

Baleset történt Kecskeméten a Talfája köz 71. környékén. 

2019.07.21. 13:18

baleset, Kecskemét, rendőrség

A szeszcsempészek kora - Bohém koncert a Vasútkertben

A szeszcsempészek kora - Bohém koncert a Vasútkertben

Az amerikai szesztilalom korszakába kalauzolta tegnap este zenére és a táncra vágyókat a Boh...

Véget akart vetni az életének, a rendőrök mentették meg

Véget akart vetni az életének, a rendőrök mentették meg

Bejelentés érkezett 2019. július 20-án 17 óra 25 perc körül a Bács-Kiskun Megyei Tevékenység-irán...

Futsal: Az álmok valóra válnak

Futsal: Az álmok valóra válnak

Alig négy éve van Kecskeméten ismét futsal, de a tavalyi ezüstérmes csapat a 2019/2020-as szezont...

Ismét arattak a rendőrök Kecskeméten

Ismét arattak a rendőrök Kecskeméten

Látványos erődemonstrációval kezdődött a péntek esti rendőrségi ellenőrzés Kecskeméten. A Kiskörú...

Örömének szólt angol és magyar énekesek ajkán

Örömének szólt angol és magyar énekesek ajkán

A Voix de Vivre koncertjével folytatódott péntek este a Kodály Művészeti Fesztivál. Az angol kama...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies