Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 11. Szerda  Árpád

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2018.10.06. 16:35

Nagyszabású, pazar kiállítású, saját kútfőből származó új darabbal ünnepelte meg a 650 éves Kecskemét Város Napját, és egyben kezdte el a 2018/19-es színházi szezont a Kecskeméti Katona József Színház. A Mikszáth Kálmán regényéből írt A beszélő köntös című musical hivatalos bemutatóját azonban harmadnapra: október 5-én, pénteken tartották meg.

A magyar irodalomban két kimagasló színvonalú irodalmi mű is megjeleníti Kecskemétet: Móricztól a Rokonok, és Mikszáthtól A beszélő köntös. Ha már választani kell, utóbbi üzenete nyilván kevésbé pikáns a jelen kor adottságait tekintve. Amúgy mindkettőből két filmet is forgattak: A beszélő köntösből 1941-ben és 1969-ben – de a színpadra vitele is megtörtént már a Békéscsabai Jókai Színházban idén tavasszal.

A kecskeméti változat egy merőben másfajta vállalkozás – egy korunk zenei elemeit felhasználó musicalbe ágyazott, alapvetően a könnyed szórakoztatást megcélzó darab, melyet a rendező Szente Vajk írt a szövegíró- műfordító-drámaíró Galambos Attilával és a zeneszerző- énekes-színművész Juhász Leventével közösen. Már ránézésre is kipróbált, jó minőséget sejtető csapat. Persze joggal vetődik fel – hogy Katona és Kodály városában miért nem kecskeméti szerzők írnak – írhatnak – színpadi darabot a 650 éves évfordulóra? A kérdés mély és súlyos válaszokat hordoz; de ha már így alakult, foglalkozzunk inkább a megvalósult projekttel!

Mert egy jó dinamikájú, színes, szórakoztató előadást ismerhettünk meg A beszélő köntös kecskeméti adaptációjában. Mindvégig profi, nagyon ügyes, a hatásos színház minden szakmai elemét felhasználó darab lett a végeredmény.

A szövegkönyv és a dalversek a mai korra hajaznak, de mindvégig a kellő ízlésen belül, és csak ritka poénokként használva a közéletből vagy az emblematikus filmekből ismert halovány fordulatokat. Az irodalmi alapanyagot kellő alapossággal, de könnyeden felhasználó, finom humorral fűszerezett szöveg és dalszövegek kínálnak önfeledt, habkönnyű szórakozást mindvégig. Frissek és élnek az intelligens körítésbe csomagolt utalások, a nyelvi lelemények – mint például a Dubajozás után megszületett Budajozás. A darabon átívelő aktualizálás megmarad a jópofaságon belül – egyes favorizált alkotókkal ellentétben - nem kap csömört tőle a néző.

Érzésem szerint egyetlen hatalmas hibát követettek el az alkotók és a színház a színrevitelben: mikor a regényben utalt, nagykőrösiekkel való ellentétet túlexponálták. A máshonnan érkezett alkotók nem tudhatták, de az itt élők számára evidens tévedés ez. „A három város” – ahogyan nevezték őket: vagyis Cegléd, Nagykörös és Kecskemét mindig versengett egymással a történelem évszázadai alatt; de az ebben a feldolgozásban színre vitt egymásra köpködés nem jellemezte Kecskemét és Nagykőrös viszonyát sem a múltban, sem a jelenben. S hát azon túl, hogy nincs igazságtartalma, egy ilyen feleslegesen túltolt, olcsó poén még akár sokba is kerülhet: csúnyán visszaüthet a színház látogatottságára.

A zene sokféle emléket idéz a jól ismert musicalek és híres musicalszerzők tárházából, de a mába emeli Tinódit is - mint ahogyan az elmúlt negyven év poptrendjeit nem különben: az Eddától a hip-hopon át a funkyig. Nem túl eredeti, nem is túl különleges – de összességében nagyon jó minőségű zene ez, mely erősíti az eladást, és ha az összképet nézzük: úgy jó, ahogy van. Hangulatos, vidám, sokszínű, remek keret a táncokhoz – meg a jól sikerült dalszövegekhez is. A Károly Kati - Drucker Péter – Látó Richárrd felállású zenei stáb pedig olyan feszes és ütős zenei alapot hozott létre az anyagból, hogy elsőre azt hittem, gépzene szól.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Most pedig folytassuk a színpadképpel és a rendezéssel, mely rengeteg ötletet rejt – néha direkt díszletként, néha pedig a néző fantáziáját használva. Szente Vajk ezúttal is szívesen és ügyesen használja fel a forgószínpad adottságait, dinamikus, néha filmszerű hatásokat érve el. A Rákai Tamás által megvalósított központi torony hol a piaci komédiák formájára mesélt történet, hol az épített környezet, hol pedig a változó tér és idő bemutatásában nyűgöz le friss ötleteivel.

A rendezés amúgy nagyon jó dinamikájú – általában sokmozgásos; mely a nézőteret is használja, de csak pluszpoénként. Szente Vajk egyéniségében számomra amúgy is szimpatikus, hogy mer a közönségnek rendezni egy olyan korban, mikor sok másik rendező csak a kollégái vállporolgatásáért küzd - a nézők és a kassza kárára.

A rendező a hatalmas apparátust megmozgató, látványos tömegjelenetekben kicsúcsosodó darab koreográfusában: Túri Lajos Péterben, és asszisztensében: Katonka Zoltánban kiváló alkotótársakra talált. A revütánc és a show tánc elemeit felhasználva kel életre, pezseg és pulzál a színpad olyan méretű előadói stábbal, melyet mi itt ritkán látunk. A kibővített Kecskemét City Balett mellett a huszonhárom karaktert megformáló színészt és az egyetemei hallgatókat is bele kell számolnunk alkalmanként; úgyhogy - Kovács Yvette Alida archaizáló, de sok esetben kimondottan poénosan modernizált kosztümjeiben – sokszor festményszerű élőképek nyűgözik le a nézőket.

S hát a színészek, akik természetesen az előadás központjában állnak, kivétel nélkül hatalmasat alakítanak a táncos-énekes jelenetekben éppúgy, mint prózai szerepeikben. A főszerepet Orth Péter dinamikusan viszi végig, és mellette van egy kvázi másik főszereplő is: Aradi Imre - aki számos szerepben van jelen, és kiemelkedő alakítást nyújt. Kedves jelenség a Rising Staros Kovács Gyopár, Dunai Tamás és Farkas Ádám jól formált karaktere pedig többször is önfeledt nevetésbe hajszolja a közönséget. Szinte az egész társulat a színen van, és jó így együtt látni a városi közönség kedvenceit: Csombor Terézt, Pál Attilát, Kis Zoltánt, Sirkó Lászlót, Kis Jenőt; bizonyára sokak számára már csak ezért is élmény lesz ez az előadás. Váry Károly és Koltay-Nagy Balázs, vagy épp Fischer Lilian szavak nélkül is megnevettetnek; és a Budajos lányok: Magyar Éva, Szegvári Juli és Tamadi Anita – vagy éppen Nagyhegyesi Zoltán karakterében is ráismerünk a mai világra.

Mert ez a darab egy olyan igazából jól sikerült, emlékezetes csapatmunka, amilyenre csak ritkán adódik alkalom egy társulat életében. Amelyben mindenki a legjobb formájában tűnik fel, illuzórikus vizuális keretek között, pörgős, eseménydús rendezésben. Kiállításában, végeredményében azt gondolom, hogy ez a könnyed szórakozást nyújtó előadás méltó egy jubileumi előadáshoz és az évadnyitáshoz is. Senki ne várjon 650 évet a megtekintésével!

Komlós József JR

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

15 sebességtúllépés, 11 helyszíni bírság

15 sebességtúllépés, 11 helyszíni bírság

A kecskeméti rendőrök több szakterületre kiterjedő ellenőrzést tartottak kedden a kapitányság ill...

Mézeskalács csodák a Hosszú utcai oviban

Mézeskalács csodák a Hosszú utcai oviban

Mézeskalács illat fogadja a Hosszú Utcai Óvodába érkező gyermekeket, szülőket, vendégeket, ugyani...

Csík János a Mezzo zenekarral készítette el második szólólemezét

Csík János a Mezzo zenekarral készítette el második szólólemezét

Szép a tavasz, szép a nyár címmel készítette el második szólólemezét Csík János. A Csík Zenekar a...

Életet mentettek a kecskeméti rendőrök

Életet mentettek a kecskeméti rendőrök

A Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei egy felgyulladt épületből két embert mentettek ki kedden.&...

Életpálya elismerésben részesült Pál Attila és Sirkó László

Életpálya elismerésben részesült Pál Attila és Sirkó László

Kimagasló művészeti tevékenységéért, valamint a felépített életmű létrehozásért Művészeti életpál...

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet

Karácsonyi ünnepséget tartott a CédrusNet csapata kedden délután a Kápolna utcai irodájuk udvarán...

Kecskemétre érkezett a 70 éves a NATO vándorkiállítás

Kecskemétre érkezett a 70 éves a NATO vándorkiállítás

A tárlat a Neumann János Egyetem GAMF karának aulájában december 17-éig látogatható ingyenes...

Iskolák karácsonyi koncertje a Nagytemplomban

Iskolák karácsonyi koncertje a Nagytemplomban

Karácsonyi dalok töltötték be kedden délután a Nagytemplomot. Kecskemét iskoláinak kórusai a több...

Örömtáncos nagyik adventi hangulatban

Örömtáncos nagyik adventi hangulatban

Második alkalommal járulnak hozzá a város ünnepi hangulatához a kecskeméti Szenior örömtáncosok a...

A rendőrség továbbra is figyeli a kecskeméti gyalogátkelőket (videóval)

A rendőrség továbbra is figyeli a kecskeméti gyalogátkelőket (videóval)

Kecskeméten novembertől kezdődően a város gyalogos-átkelőhelyein ismét komplex közlekedésrendésze...

Kézilabda: megrendelhetők a megyei szövetség 60 éves évfordulós kiadványai

Kézilabda: megrendelhetők a megyei szövetség 60 éves évfordulós kiadványai

A Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a Kecskeméti ...

Ötödik alkalommal ad újévi orgonakoncertet Túri-Nagy János

Ötödik alkalommal ad újévi orgonakoncertet Túri-Nagy János

Már elkezdődött a jegyértékesítés Túri-Nagy János 5. Újévi Orgonakoncertjére. A hangverseny januá...

Megyei rendőrök kaptak elismerést

Megyei rendőrök kaptak elismerést

Kecskeméti és kalocsai főtisztet jutalmaztak kiemelkedő munkájukért. Gratulálunk.

Egyházi együttműködés, Legenda Liget az Értékmegőrzési Bizottság ülésén

Egyházi együttműködés, Legenda Liget az Értékmegőrzési Bizottság ülésén

A jövő évi költségvetés mellett a HIT Gyülekezetével való együttműködés valamint a Kosárlabda Aka...

Rotary Adomány Délután: nyolc napon át adnak át ajándékokat diákoknak

Rotary Adomány Délután: nyolc napon át adnak át ajándékokat diákoknak

Ebben az évben a szokásos főtéri forraltboros kuckó közösségi találkozások alkalmai mellett ...

Decemberi éjszakai fürdőzés - Best of 2019 slágerekkel

Decemberi éjszakai fürdőzés - Best of 2019 slágerekkel

December 14-én, szombaton 21 órától ÉJSZAKAI FÜRDŐZÉSRE várják a vendégeket a Kecskeméti Fürdőbe,...

Az első félidőben dőlt el a meccs az Aramis ellen

Az első félidőben dőlt el a meccs az Aramis ellen

Vereséget szenvedett az SG Kecskemét Futsal csapat hétfőn a budaörsi Aramis otthonában. A meccs v...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies