Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 18.   Ilona

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2018.10.06. 16:35

Nagyszabású, pazar kiállítású, saját kútfőből származó új darabbal ünnepelte meg a 650 éves Kecskemét Város Napját, és egyben kezdte el a 2018/19-es színházi szezont a Kecskeméti Katona József Színház. A Mikszáth Kálmán regényéből írt A beszélő köntös című musical hivatalos bemutatóját azonban harmadnapra: október 5-én, pénteken tartották meg.

A magyar irodalomban két kimagasló színvonalú irodalmi mű is megjeleníti Kecskemétet: Móricztól a Rokonok, és Mikszáthtól A beszélő köntös. Ha már választani kell, utóbbi üzenete nyilván kevésbé pikáns a jelen kor adottságait tekintve. Amúgy mindkettőből két filmet is forgattak: A beszélő köntösből 1941-ben és 1969-ben – de a színpadra vitele is megtörtént már a Békéscsabai Jókai Színházban idén tavasszal.

A kecskeméti változat egy merőben másfajta vállalkozás – egy korunk zenei elemeit felhasználó musicalbe ágyazott, alapvetően a könnyed szórakoztatást megcélzó darab, melyet a rendező Szente Vajk írt a szövegíró- műfordító-drámaíró Galambos Attilával és a zeneszerző- énekes-színművész Juhász Leventével közösen. Már ránézésre is kipróbált, jó minőséget sejtető csapat. Persze joggal vetődik fel – hogy Katona és Kodály városában miért nem kecskeméti szerzők írnak – írhatnak – színpadi darabot a 650 éves évfordulóra? A kérdés mély és súlyos válaszokat hordoz; de ha már így alakult, foglalkozzunk inkább a megvalósult projekttel!

Mert egy jó dinamikájú, színes, szórakoztató előadást ismerhettünk meg A beszélő köntös kecskeméti adaptációjában. Mindvégig profi, nagyon ügyes, a hatásos színház minden szakmai elemét felhasználó darab lett a végeredmény.

A szövegkönyv és a dalversek a mai korra hajaznak, de mindvégig a kellő ízlésen belül, és csak ritka poénokként használva a közéletből vagy az emblematikus filmekből ismert halovány fordulatokat. Az irodalmi alapanyagot kellő alapossággal, de könnyeden felhasználó, finom humorral fűszerezett szöveg és dalszövegek kínálnak önfeledt, habkönnyű szórakozást mindvégig. Frissek és élnek az intelligens körítésbe csomagolt utalások, a nyelvi lelemények – mint például a Dubajozás után megszületett Budajozás. A darabon átívelő aktualizálás megmarad a jópofaságon belül – egyes favorizált alkotókkal ellentétben - nem kap csömört tőle a néző.

Érzésem szerint egyetlen hatalmas hibát követettek el az alkotók és a színház a színrevitelben: mikor a regényben utalt, nagykőrösiekkel való ellentétet túlexponálták. A máshonnan érkezett alkotók nem tudhatták, de az itt élők számára evidens tévedés ez. „A három város” – ahogyan nevezték őket: vagyis Cegléd, Nagykörös és Kecskemét mindig versengett egymással a történelem évszázadai alatt; de az ebben a feldolgozásban színre vitt egymásra köpködés nem jellemezte Kecskemét és Nagykőrös viszonyát sem a múltban, sem a jelenben. S hát azon túl, hogy nincs igazságtartalma, egy ilyen feleslegesen túltolt, olcsó poén még akár sokba is kerülhet: csúnyán visszaüthet a színház látogatottságára.

A zene sokféle emléket idéz a jól ismert musicalek és híres musicalszerzők tárházából, de a mába emeli Tinódit is - mint ahogyan az elmúlt negyven év poptrendjeit nem különben: az Eddától a hip-hopon át a funkyig. Nem túl eredeti, nem is túl különleges – de összességében nagyon jó minőségű zene ez, mely erősíti az eladást, és ha az összképet nézzük: úgy jó, ahogy van. Hangulatos, vidám, sokszínű, remek keret a táncokhoz – meg a jól sikerült dalszövegekhez is. A Károly Kati - Drucker Péter – Látó Richárrd felállású zenei stáb pedig olyan feszes és ütős zenei alapot hozott létre az anyagból, hogy elsőre azt hittem, gépzene szól.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Most pedig folytassuk a színpadképpel és a rendezéssel, mely rengeteg ötletet rejt – néha direkt díszletként, néha pedig a néző fantáziáját használva. Szente Vajk ezúttal is szívesen és ügyesen használja fel a forgószínpad adottságait, dinamikus, néha filmszerű hatásokat érve el. A Rákai Tamás által megvalósított központi torony hol a piaci komédiák formájára mesélt történet, hol az épített környezet, hol pedig a változó tér és idő bemutatásában nyűgöz le friss ötleteivel.

A rendezés amúgy nagyon jó dinamikájú – általában sokmozgásos; mely a nézőteret is használja, de csak pluszpoénként. Szente Vajk egyéniségében számomra amúgy is szimpatikus, hogy mer a közönségnek rendezni egy olyan korban, mikor sok másik rendező csak a kollégái vállporolgatásáért küzd - a nézők és a kassza kárára.

A rendező a hatalmas apparátust megmozgató, látványos tömegjelenetekben kicsúcsosodó darab koreográfusában: Túri Lajos Péterben, és asszisztensében: Katonka Zoltánban kiváló alkotótársakra talált. A revütánc és a show tánc elemeit felhasználva kel életre, pezseg és pulzál a színpad olyan méretű előadói stábbal, melyet mi itt ritkán látunk. A kibővített Kecskemét City Balett mellett a huszonhárom karaktert megformáló színészt és az egyetemei hallgatókat is bele kell számolnunk alkalmanként; úgyhogy - Kovács Yvette Alida archaizáló, de sok esetben kimondottan poénosan modernizált kosztümjeiben – sokszor festményszerű élőképek nyűgözik le a nézőket.

S hát a színészek, akik természetesen az előadás központjában állnak, kivétel nélkül hatalmasat alakítanak a táncos-énekes jelenetekben éppúgy, mint prózai szerepeikben. A főszerepet Orth Péter dinamikusan viszi végig, és mellette van egy kvázi másik főszereplő is: Aradi Imre - aki számos szerepben van jelen, és kiemelkedő alakítást nyújt. Kedves jelenség a Rising Staros Kovács Gyopár, Dunai Tamás és Farkas Ádám jól formált karaktere pedig többször is önfeledt nevetésbe hajszolja a közönséget. Szinte az egész társulat a színen van, és jó így együtt látni a városi közönség kedvenceit: Csombor Terézt, Pál Attilát, Kis Zoltánt, Sirkó Lászlót, Kis Jenőt; bizonyára sokak számára már csak ezért is élmény lesz ez az előadás. Váry Károly és Koltay-Nagy Balázs, vagy épp Fischer Lilian szavak nélkül is megnevettetnek; és a Budajos lányok: Magyar Éva, Szegvári Juli és Tamadi Anita – vagy éppen Nagyhegyesi Zoltán karakterében is ráismerünk a mai világra.

Mert ez a darab egy olyan igazából jól sikerült, emlékezetes csapatmunka, amilyenre csak ritkán adódik alkalom egy társulat életében. Amelyben mindenki a legjobb formájában tűnik fel, illuzórikus vizuális keretek között, pörgős, eseménydús rendezésben. Kiállításában, végeredményében azt gondolom, hogy ez a könnyed szórakozást nyújtó előadás méltó egy jubileumi előadáshoz és az évadnyitáshoz is. Senki ne várjon 650 évet a megtekintésével!

Komlós József JR

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt az 52-esen, Kecskemét közelében

A rendelkezésre álló adatok szerint az 52-es számú főút 13-as kilométerénél 2019. augusztus 15-én...

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

Hétvégén útlezárások várhatók Kecskeméten

E hét végén Kecskemét ad helyet a Nemzetközi Triatlon Európa Kupának. A szervező a Balatoni Úszói...

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

Díjmentes lesz a parkolás Kecskeméten augusztus 19-én és 20-án

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. §...

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga...

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálo...

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kec...

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Isten tenyerén - Véget ért a XXVIII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor

Augusztus 4. és 11. között rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljainak szo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies