Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Június 7.   Róbert

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2019.10.30. 17:26

Október 23-án szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján díszelőadás keretében, október 25.-én pénteken, a Kossuth téri sortűz évfordulóján pedig premieren mutatta be a Kecskeméti Katona József Színház Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról című új, elsöprő erejű produkcióját. 

Egy nagy ünnep komolyságával

A kereken harminc évvel ezelőtti rendszerváltó események és az 1956 előtti emlékezés jegyében készült előadás ritka élményként megvalósított magas színvonalon, sűrű drámaisággal szembesít mindannyiunkat a kéretlenül ránk erőltetett diktatúra elemi valóságával.

Vannak nagy pillanatok egy nemzet életében, melyekkel vagy képes és tud élni, vagy pedig akár a körülmények, akár saját restsége okán elszalasztja az azok által kínálkozó lehetőségeket. 1956 a mi nagy pillanatunk volt: egy olyan forradalom, amely sokkoló fordulatként lepte meg az akkori nagyhatalmakat és a kis országokat egyaránt. 1956 egy olyan forradalom volt, amely semmivel sem kisebb, és semmivel sem kevésbé egyedülálló, mint az 1789-es francia forradalom – csak mi, a franciákkal ellentétben nem tudjuk menedzselni magunkat, és még arra sem vagyunk büszkék, ami miatt a világ leemelt kalappal állt előttünk.

Le kell szögezni, hogy nem döntöttük meg a kommunizmust, mint politikai rendszert, mert a szovjetrendszer megdönthetetlen volt; romba döntöttük azonban a szovjetrendszer ideológiai jogosultságának látszatát Európában. S beszéljünk végre világosan: ha a bárkit és bármikor elárulni kész Egyesült Államok, meg Franciaország és Nagy-Britannia – mint a Szovjetunió álnok, tevőleges szövetségesei – nem dobnak oda minket Szuezért, a szabadságunkat is elnyertük volna. Legyünk tisztában vele, hogy 1956 egy páratlan világtörténelmi esemény volt, melyet csak a magyarok mertek megtenni, senki más a világon. Mikor még a jellemtelen – a reménytelenségben is harcoló magyarokat rádióikon keresztül bujtogató – amerikai szuperhatalom is csak megalázkodott a szovjetek előtt, a magyar diákok és munkások szembe mertek szállni a kommunista világbirodalommal. De nem politikai haszonlesésből, hanem a szabadságukért. Ebből eredt az a paranoia, amely aztán több mint harminc éven át dominálta a diktatúra viselkedését – és amely Schwajda darabjának is a magját adja.

Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról című drámája 1989-ben, az 1956-os forradalommal és az azt követő megtorlásokkal való szembenézés kezdetén játszódik, de az azt megelőző harminchárom évről szól. Nem más, mint a kommunista rendszer vegytiszta elemzése – az erős, de társadalmilag nem megalapozott rendszer paranoiáival, a diktatúra mindenhova eljutó, zsigerekig hatoló kíméletlenségével.

Tisztázás és tisztulás – ez volt 1989 beváltatlan ígérete, és ez a tisztázás és tisztulás hatja át, kíséri végig a Katona József Színház előadását is. A középpontban egy bolonddal, aki a 301-egy parcella sírjai között bóklászik, s akinek személyiségében ott az elmúlt harminchárom év minden őrülete, a lélekig hatoló, az események sodrába kerülő embert megnyomorító diktatúra csontkemény alattomossága.

A Bolondot Kőszegi Ákos jeleníti meg – olyan brutálisan erős átéléssel és sugárzón szuggesztív erővel, hogy játékától szinte sűrű és perzselő lesz a levegő a színház nézőterén is. Kőszegi napjaink egyik kivételesen nagy színészegyénisége – akit nem is az utókor, de már pár éven belül is a múlt színészóriásaival fognak egy szinten emlegetni. Játéka nem játék, hanem vér komoly valóság, székbe döngölőn valósághűen megélt alakítás. Egyszerűen képtelenek vagyunk szabadulni hatása alól, magával ragadnak gesztusai - ha kell szánandón emberi, ha kell törékenyen esendő, ha kell naturálisan valóságos eszköztára. Ezt a figurát senki sem tudná jobban lehozni, mint Kőszegi Ákos. Minden mozdulata, minden hangsúlya, minden pillanata valósághűen megdöbbentő, felzaklató, és emlékezetes.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A másik főszerep a darabban a Bolond barátjáé – akit Hegedűs Zoltán parádés szerepformálásában látunk. Hegedűs tökéletes választás – méltó és egyenrangú partner kettejük külön drámájában. A Kőszegi által megformált szerencsétlen, alávetett, passzivitásba menekülő áldozattal ellentétes pólusként Hegedűsé a mindig mindenkin felülkerekedő hivatalos ember dinamikus, domináns karaktere. Tulajdonképpen egy személyben ő jeleníti meg a kisembereket megnyomorító, mindenhová elérő, bárkit tönkretevő diktatúrát. Nagyszerű játéka keretében láthatjuk, hogyan bicsaklik meg a fontos nagy hivatalos ember belső elkötelezettsége átall táplált izzó hit, és hogyan alakul át a páni félelem és a lehetetlen helyzet szülte agresszivitássá. Parádés, amit Kőszegi és Hegedűs ketten művelnek!

Kettejük mellett még a kisebb szerepekben is hozzájuk felérő, kiváló alakításokban látjuk Bognár Gyöngyvért, Csapó Virágot, Csombor Terézt, Danyi Juditot, Aradi Imrét, Koltai-Nagy Balázst és Sirkó Lászlót. A Bolond fejében megszülető árnyakat pedig Körtvélyessy Zsolt, Farkas Ádám, Váry Károly, Szabó Csaba, Nagy Péter János e.h., D. Varga Ádám e.h., Csitári Tamás, Kurucz Balázs és Szabó Dániel állítja színpadra szuggesztív képekben. A darabból mindenkit csak méltatni lehet, hiszen így együtt egy olyan erőteljes előadást hoztak létre, melyből akár már holnap filmet is lehetne forgatni.

De a produkció mögött persze ott a rendező: Cseke Péter személye – aki már sokszor bizonyította, hogy milyen jó vénája van a vígjátékokhoz – és most azt is megmutatja, hogy komoly drámában is milyen átütő erővel alkot. Sűrű, a témát remekül leképező kíméletlen atmoszférát teremt Szlávik István díszletével és jelmezeivel, Ákos kellő pillanatokban adagolt hatásos kísérőzenéjével.

Igazi nagy színház az, amit Cseke Péter és társulata létrehozott a Schwajda darabból: egy fél pillanatra sem engedi, hogy elkalandozzunk, át kell élnünk – sőt meg kell élnünk a szituációt, s aztán a konklúziót sem mondja ki helyettünk, nekünk kell magunkban megérlelnünk és kimondanunk. Olyan momentum ez az előadás a Kecskeméti Katona József Színház életében, mely valószínűleg számos díjat elhoz majd, és hasonlatosan a jó negyven évvel ezelőtti Gábor Miklós-éra némely legendás előadásához, évtizedek múltán is hivatkozási alap lehet. Nem egy könnyedén szórakoztató, széles tömegeket kikapcsoló esemény – ne is várjon senki ilyesmit, mert csalódni fog. Ez maga a drámai színház eszméjének minden szegmensében tökéletesen kivitelezett, legmagasabb szintű esszenciája. Egy ritka, egyszeri ünnep. Mestermű.

Komlós József JR

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Külföldön folytatja pályafutását Pesti Marcell

Külföldön folytatja pályafutását Pesti Marcell

Külföldön folytatja pályafutását Pesti Marcell, HÉP-Kecskeméti RC röplabdacsapatának válogatott j...

Trianon 100 - Orbán: Magyarország ismét győzelemre áll

Trianon 100 - Orbán: Magyarország ismét győzelemre áll

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, han...

Szalagkorlátnak csapódott egy autó az M5-ösön

Szalagkorlátnak csapódott egy autó az M5-ösön

Egy személy sérült meg, amikor egy személyautó mindkét szalagkorlátnak nekicsapódott az M5-ös aut...

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M5-ösön

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M5-ösön

A rendőrség tájékoztatása szerint egy autó a szalagkorlátnak csapódott Kecskemét térségében. ...

Újra Kecskemét Brass

Újra Kecskemét Brass

Ismét nagy sikert aratott a Kecskemét Brass! A Filharmónia Magyarország TérZene program újraindít...

Készül a nyitásra az Otthon Mozi és a nemzeti színházunk (videóval)

Készül a nyitásra az Otthon Mozi és a nemzeti színházunk (videóval)

Június 16-án szavaz az Országgyűlés a rendkívüli jogrend visszavonásáról. Ekkor megszűnhet a koro...

Feltöri a gyom a hetényi kerékpárutat (videóval)

Feltöri a gyom a hetényi kerékpárutat (videóval)

Intenzíven terjed a gyomnövény a hetényegyházi kerékpárút közelmúltban átadott szakaszán. Az aszf...

Szupernagyik – bevetésre készen! (videóval)

Szupernagyik – bevetésre készen! (videóval)

Újabb tizennyolc szupernagyi áll csatasorba Kecskeméten. A CédrusNet Kecskemét Program &bdqu...

Közel 800 gyermeket segít a COOP Bács-Kiskun megyében (videóval)

Közel 800 gyermeket segít a COOP Bács-Kiskun megyében (videóval)

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO...

Újraindítja ügyfélszolgálati iródáit a BÁCSVÍZ Zrt.

Újraindítja ügyfélszolgálati iródáit a BÁCSVÍZ Zrt.

A BÁCSVÍZ Zrt. június 8-tól, hétfőtől újranyitja ügyfélszolgálati irodáit Kecskeméten, Cegléden, ...

A Kecskemét Brass ad koncerten a TérZene program keretében

A Kecskemét Brass ad koncerten a TérZene program keretében

A TérZene program újraindításának keretében június 4-én pénteken 17 órától a Kecskemét Brass...

Akcióban a hírös hulladékvadászok

Akcióban a hírös hulladékvadászok

​Egyedülálló hulladékvadász csoport jött létre Kecskeméten. Bár országos hulladékvadász oldal már...

Őrtüzet gyújtottak a szabadidőközpontban

Őrtüzet gyújtottak a szabadidőközpontban

A trianoni békediktátum századik évfordulóján Kecskeméten is fellobbant az őrtűz lángja a Benkó Z...

Még mindig várja vissza a gyászoló család az ellopott angyalkát - videóval

Még mindig várja vissza a gyászoló család az ellopott angyalkát - videóval

​Még csak egy hónapja temették el szülei Adriánt, egy 12 éves kisfiút, a Kecskeméti Református Te...

Kitűzték az eboltás időpontjait

Kitűzték az eboltás időpontjait

​Megjelent az idei eboltási hirdetmény. Kecskeméten június 6-a és 20-a között vannak időpontok vá...

Már a második közösségi kert nyílt meg a Széchenyivárosban

Már a második közösségi kert nyílt meg a Széchenyivárosban

Átadták a második széchenyivárosi közösségi kertet csütörtök délután. A Szentcsalád Plébánia mögö...

Több százan vettek részt a trianoni emlékmeneten - videóval

Több százan vettek részt a trianoni emlékmeneten - videóval

Száz évvel ezelőtt június 4-én írták alá a Párizs melletti Nagy-Trianon palotában a Sze...

Újabb kecskeméti cég kapott állami támogatást

Újabb kecskeméti cég kapott állami támogatást

​Az új világgazdasági versenyben a magyar vállalatok akkor tudnak helytállni, ha megerősödnek, új...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies