Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. December 8.   Mária

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2019.10.30. 17:26

Október 23-án szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján díszelőadás keretében, október 25.-én pénteken, a Kossuth téri sortűz évfordulóján pedig premieren mutatta be a Kecskeméti Katona József Színház Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról című új, elsöprő erejű produkcióját. 

Egy nagy ünnep komolyságával

A kereken harminc évvel ezelőtti rendszerváltó események és az 1956 előtti emlékezés jegyében készült előadás ritka élményként megvalósított magas színvonalon, sűrű drámaisággal szembesít mindannyiunkat a kéretlenül ránk erőltetett diktatúra elemi valóságával.

Vannak nagy pillanatok egy nemzet életében, melyekkel vagy képes és tud élni, vagy pedig akár a körülmények, akár saját restsége okán elszalasztja az azok által kínálkozó lehetőségeket. 1956 a mi nagy pillanatunk volt: egy olyan forradalom, amely sokkoló fordulatként lepte meg az akkori nagyhatalmakat és a kis országokat egyaránt. 1956 egy olyan forradalom volt, amely semmivel sem kisebb, és semmivel sem kevésbé egyedülálló, mint az 1789-es francia forradalom – csak mi, a franciákkal ellentétben nem tudjuk menedzselni magunkat, és még arra sem vagyunk büszkék, ami miatt a világ leemelt kalappal állt előttünk.

Le kell szögezni, hogy nem döntöttük meg a kommunizmust, mint politikai rendszert, mert a szovjetrendszer megdönthetetlen volt; romba döntöttük azonban a szovjetrendszer ideológiai jogosultságának látszatát Európában. S beszéljünk végre világosan: ha a bárkit és bármikor elárulni kész Egyesült Államok, meg Franciaország és Nagy-Britannia – mint a Szovjetunió álnok, tevőleges szövetségesei – nem dobnak oda minket Szuezért, a szabadságunkat is elnyertük volna. Legyünk tisztában vele, hogy 1956 egy páratlan világtörténelmi esemény volt, melyet csak a magyarok mertek megtenni, senki más a világon. Mikor még a jellemtelen – a reménytelenségben is harcoló magyarokat rádióikon keresztül bujtogató – amerikai szuperhatalom is csak megalázkodott a szovjetek előtt, a magyar diákok és munkások szembe mertek szállni a kommunista világbirodalommal. De nem politikai haszonlesésből, hanem a szabadságukért. Ebből eredt az a paranoia, amely aztán több mint harminc éven át dominálta a diktatúra viselkedését – és amely Schwajda darabjának is a magját adja.

Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról című drámája 1989-ben, az 1956-os forradalommal és az azt követő megtorlásokkal való szembenézés kezdetén játszódik, de az azt megelőző harminchárom évről szól. Nem más, mint a kommunista rendszer vegytiszta elemzése – az erős, de társadalmilag nem megalapozott rendszer paranoiáival, a diktatúra mindenhova eljutó, zsigerekig hatoló kíméletlenségével.

Tisztázás és tisztulás – ez volt 1989 beváltatlan ígérete, és ez a tisztázás és tisztulás hatja át, kíséri végig a Katona József Színház előadását is. A középpontban egy bolonddal, aki a 301-egy parcella sírjai között bóklászik, s akinek személyiségében ott az elmúlt harminchárom év minden őrülete, a lélekig hatoló, az események sodrába kerülő embert megnyomorító diktatúra csontkemény alattomossága.

A Bolondot Kőszegi Ákos jeleníti meg – olyan brutálisan erős átéléssel és sugárzón szuggesztív erővel, hogy játékától szinte sűrű és perzselő lesz a levegő a színház nézőterén is. Kőszegi napjaink egyik kivételesen nagy színészegyénisége – akit nem is az utókor, de már pár éven belül is a múlt színészóriásaival fognak egy szinten emlegetni. Játéka nem játék, hanem vér komoly valóság, székbe döngölőn valósághűen megélt alakítás. Egyszerűen képtelenek vagyunk szabadulni hatása alól, magával ragadnak gesztusai - ha kell szánandón emberi, ha kell törékenyen esendő, ha kell naturálisan valóságos eszköztára. Ezt a figurát senki sem tudná jobban lehozni, mint Kőszegi Ákos. Minden mozdulata, minden hangsúlya, minden pillanata valósághűen megdöbbentő, felzaklató, és emlékezetes.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A másik főszerep a darabban a Bolond barátjáé – akit Hegedűs Zoltán parádés szerepformálásában látunk. Hegedűs tökéletes választás – méltó és egyenrangú partner kettejük külön drámájában. A Kőszegi által megformált szerencsétlen, alávetett, passzivitásba menekülő áldozattal ellentétes pólusként Hegedűsé a mindig mindenkin felülkerekedő hivatalos ember dinamikus, domináns karaktere. Tulajdonképpen egy személyben ő jeleníti meg a kisembereket megnyomorító, mindenhová elérő, bárkit tönkretevő diktatúrát. Nagyszerű játéka keretében láthatjuk, hogyan bicsaklik meg a fontos nagy hivatalos ember belső elkötelezettsége átall táplált izzó hit, és hogyan alakul át a páni félelem és a lehetetlen helyzet szülte agresszivitássá. Parádés, amit Kőszegi és Hegedűs ketten művelnek!

Kettejük mellett még a kisebb szerepekben is hozzájuk felérő, kiváló alakításokban látjuk Bognár Gyöngyvért, Csapó Virágot, Csombor Terézt, Danyi Juditot, Aradi Imrét, Koltai-Nagy Balázst és Sirkó Lászlót. A Bolond fejében megszülető árnyakat pedig Körtvélyessy Zsolt, Farkas Ádám, Váry Károly, Szabó Csaba, Nagy Péter János e.h., D. Varga Ádám e.h., Csitári Tamás, Kurucz Balázs és Szabó Dániel állítja színpadra szuggesztív képekben. A darabból mindenkit csak méltatni lehet, hiszen így együtt egy olyan erőteljes előadást hoztak létre, melyből akár már holnap filmet is lehetne forgatni.

De a produkció mögött persze ott a rendező: Cseke Péter személye – aki már sokszor bizonyította, hogy milyen jó vénája van a vígjátékokhoz – és most azt is megmutatja, hogy komoly drámában is milyen átütő erővel alkot. Sűrű, a témát remekül leképező kíméletlen atmoszférát teremt Szlávik István díszletével és jelmezeivel, Ákos kellő pillanatokban adagolt hatásos kísérőzenéjével.

Igazi nagy színház az, amit Cseke Péter és társulata létrehozott a Schwajda darabból: egy fél pillanatra sem engedi, hogy elkalandozzunk, át kell élnünk – sőt meg kell élnünk a szituációt, s aztán a konklúziót sem mondja ki helyettünk, nekünk kell magunkban megérlelnünk és kimondanunk. Olyan momentum ez az előadás a Kecskeméti Katona József Színház életében, mely valószínűleg számos díjat elhoz majd, és hasonlatosan a jó negyven évvel ezelőtti Gábor Miklós-éra némely legendás előadásához, évtizedek múltán is hivatkozási alap lehet. Nem egy könnyedén szórakoztató, széles tömegeket kikapcsoló esemény – ne is várjon senki ilyesmit, mert csalódni fog. Ez maga a drámai színház eszméjének minden szegmensében tökéletesen kivitelezett, legmagasabb szintű esszenciája. Egy ritka, egyszeri ünnep. Mestermű.

Komlós József JR

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kiválóan helytálltak a kecskemétiek a Sportlövészet Diákolimpia országos döntőjében

Kiválóan helytálltak a kecskemétiek a Sportlövészet Diákolimpia országos döntőjében

Székesfehérváron rendezték meg szombaton a 2019/2020 tanév Diákolimpia sportlövő országos döntőjé...

2019.12.08. 17:02

sportlövészet, Kecskemét, diákok, sikerek

III. Mikulás Kupa: több egyéni csúcs született

III. Mikulás Kupa: több egyéni csúcs született

Szombaton rendezte meg a Kecskeméti Fürdőben a Kecskeméti Sportiskola úszószakosztálya a házi úsz...

Szivárog egy tartálykocsi a Szent István körúton

Szivárog egy tartálykocsi a Szent István körúton

Lezárták a Szent István körutat egy szivárgó tartályos jármű miatt. 

Már árulják a fenyőfákat a piacon

Már árulják a fenyőfákat a piacon

Megérkezett a fenyővásár a piacra, mi pedig igyekeztünk feltérképezni az idei kínálatot. A finom ...

Regöléstől döngött a Hírös Agóra a Kecskemét Táncegyüttes adventi táncházában

Regöléstől döngött a Hírös Agóra a Kecskemét Táncegyüttes adventi táncházában

Csak úgy zengett a Hírös Agóra szombaton. Szállt az ének- és muzsikaszó, csattantak a tenyer...

Kecskeméti birkózó sikerek

Kecskeméti birkózó sikerek

Sűrű lett az idei év utolsó versenyhétvégéje a Pse-Modern Home-Kecskeméti Birkózó Csapatának...

A Kecskeméti Rendőrkapitányság mikulásnapi akciója

A Kecskeméti Rendőrkapitányság mikulásnapi akciója

Polgárőrökkel és diákokkal közösen szervezett közlekedésbiztonsági ellenőrzést a Kecskeméti Rendő...

Hogy haladnak a felújítások a főtéren?

Hogy haladnak a felújítások a főtéren?

A belvárosban több felújítás kezdődött az elmúlt időszakban, melyek egyre látványosabb fázisban t...

Két autó ütközött az M5-ös autópályán

Két autó ütközött az M5-ös autópályán

Összeütközött két személygépkocsi ma reggel 7 óra körül az M5-ös autópályán.

Már letölthető a januártól érvényes helyi buszmenetrend

Már letölthető a januártól érvényes helyi buszmenetrend

Közzétette az önkormányzat új buszos cége, a Kecskeméti Közlekedési Központ, a 2020. január 1-jén...

Közvilágítás: tizennégy helyből négy helyen javították a hibát

Közvilágítás: tizennégy helyből négy helyen javították a hibát

Több mint 200 bejelentés érkezett a közvilágítás meghibásodásával kapcsolatban oldalunkra novembe...

Gyalogost gázoltak az Izsáki úton

Gyalogost gázoltak az Izsáki úton

Ma délután gyalogost ütöttek el az Izsáki úton.  

2019.12.06. 17:43

baleset, Szil-Coop, forgalom, gyalogos, Kecskemét

Szent Miklós nap a Wojtylában

Szent Miklós nap a Wojtylában

Mikuláscsomagokat kaptak a rászorulók a Karol Wojtyla Barátság Központban péntek délelőtt. A...

Luca-napon rapid randi, jövőre pedig Trianon-kiállítás a Cifrapalotában

Luca-napon rapid randi, jövőre pedig Trianon-kiállítás a Cifrapalotában

Különleges adventi programjairól, az idei sikerekről, valamint a jövő évi tervekről is szóltak pé...

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

A bor folyékony, a tett jótékony – videó

Hogyan lesz a forralt borból kerekes székes hinta? A válasz egyszerű: jótékonysággal. Aki az adve...

Ünnepi hangulatban tetriszeztek a pilóták

Ünnepi hangulatban tetriszeztek a pilóták

Újabb felvételt készített az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis a Tetris Challenge kihívá...

Jelenetek egy házasságból – négy színészre rendezve

Jelenetek egy házasságból – négy színészre rendezve

Csütörtök este mutatták be a Jelenetek egy házasságból című darabot. Ingmar Bergman elhíresült fi...

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

A Füredi Mikulás is meglepte az apróságokat

Játékokkal, édességekkel, mesekönyvekkel és gyümölcsökkel megrakodva érkeztek csütörtök délután a...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies