Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 27. Hétfő  Angelika

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés
Komlós József

2019.03.01. 18:09

Legutóbbi nagyszínházi bemutatóján William Shakespeare egyik legismertebb és talán egyik legjobb drámáját tűzte műsorára a Kecskeméti Katona József Színház, ráadásul a főrendező: Rusznyák Gábor színrevitelében. Az „Othello, a velencei mór” tragédiája az idei színházi évad csúcsdarabja lehetett volna. De nem lett az.

(fotó: kecskemetikatona.hu)

A darab múlt pénteki premierje után eredetileg úgy döntöttem, hogy erről a bemutatóról most nem fogok írni egy sort sem. Egyrészről azért nem, mert nem ér annyit a színrevitel hogy tovább idegesítsem a közönséget; legfőképpen pedig azért nem, mert a szeretetem a színházé és a rokonszenvem a társulaté. De annyian mondták, hogy nem kellene szó nélkül elmenni mellette, hogy mégis rászántam magam; de azzal a kikötéssel, hogy ettől az újabb fiaskótól függetlenül a kecskeméti társulatot továbbra is egy erős, jó színészi gárdával felálló, támogatandó csapatként értelmezem.

Az elején azt is le kell, szögezzem, hogy amit le fogok írni, az én véleményem – volt, akinek tetszett az Othello ilyetén színrevitele: csak a közönség 80-90 százaléka háborodott fel rajta, és csak a nézőtér fele volt üres a darab végére.

Rusznyák főrendező második darabja bukott meg a nagyszínpadon igen rövid időn belül: a novemberi általa írt, de máig Goldoni neve alatt futó Nyaralás után most ez az Othello előadás is széles körben kiverte a biztosítékot. Hát akkor kezdjünk bele azzal a vigasztalással, hogy van olyan barátom, aki azért ment el megnézni a Nyaralást, mert azt írtam róla amit.

Persze az Othello színrevitele akár az idei évad csúcsdarabja is lehetett volna – ehhez képest meg az éved bukása lett: hozzá hasonlítva még a Nyaralás is egy szórakoztató darab. Mert az Othellot egyszerűen csak végiguntam. Bevallom, hogy másokkal ellentétben még csak fel sem háborodtam a puruttya, lepukkant tornatermet idéző díszleten, azon hogy Rusznyák megint önkényesen emelt be szövegrészleteket, hogy olcsó kiszólásokkal próbált hízelegni az ellenzéknek, meg a mindent kisajátító bazáriságon. Még azon sem törtem a fejemet, hogy a stadionépítésnek mi köze Velencéhez meg a mórhoz, vagy - hogy Othello miért pinpongütővel próbál vívni, vagy - hogy minek rohangál mérgezett egérként poroltóval meg hokiütővel a kezében?

Már a legelején levettem, hogy ezt itt mindet: a breakelő Rodrigóval meg a kosárra dobáló Othelloval nem lehet és nem is szabad színházszámba venni: cirkuszi mutatványosság az egész. Megint csak egy üres magamutogatás tetemes közpénzből a nézőtéren ülő rendező haveroknak, akik majd lilára paskolják a rendező vállát, ő meg majd cserébe az övékét. Megint csak egy Shakespeare leporolás, melynek végén Shakespeare ott fekszik a porba taposva. Megint csak egy nagyfokú tiszteletlenség a szerző, a nézők, és színészek ellen.

Mert a színészekről, kegyeletből ne is beszéljünk egy olyan darabban, melynek észrevehetően nincs színészvezetése és koncepciója, és csak négy visszaidézhető pontja van: 1. Decsi Edit tehetségében megalázva: mint szexi mutatvány, bugyiban és magas sarkúban többször is át kell, hogy átsétáljon a játszótéren – nyilván hogy felébressze a szunyókáló nagyérdeműt; 2. Ferencz Bálint gyönyörű bariton hangon, saját zongorajátékkal kísérve a háttérben Elvis klasszikust énekel; 3. Lakatos Máté sportmutatványokkal szórakoztatja az unatkozó publikumot; 4. Zayzon Zsolt háromból kétszer legalább kosarat dob, és emellett bemutat egy valóban megrázóan átélt, nagyszerűen megformált Othello zárójelenetet.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ez után a kétórányi nyilvánvaló provokáció után azért megint komolyan elgondolkodtam a színház miértjéről, a színjátszás mibenlétéről, meg a színházi világunkat is átható neoliberális őrjöngésről; és arról az ember jóra vágyó eredendő természetétől idegen ízlésterrorról – amely szemétbe taszít minden értéket, és maga próbál beteg szellemiségével talmi ál-értékeket összetákolni helyette. Elgondolkodtam a „kísérleti színház” üres lózungjáról, meg arról, hogy senki se közpénzből kísérletezzen - hanem inkább otthon kettesben a konyhájában a rántottájával.

Visszagondoltam arra, amikor ugyanezeken a deszkákon a sors kegyeként kisiskolásként Gábor Miklóst láttam Gergely pápát játszani, arra a borzongató nagyságra, arra a pisszenetlen csendre, az őszinte drámai játék meg az Istentől kapott tehetség varázsára - amely délutánonként még a több száz kisgyereket is magával ragadta. Nem kellett külön gyermekszínház: tehetség, tisztesség és igazság kellett csak. Gábor Miklós fenséges volt, és nem volt se görkorcsolya se lila bugyi rajta – mi viszont sokan örökre a színház varázsába kerültünk.

S akkor mi van itt és most egy olyan klasszikus kapcsán a színen, melyre ugyancsak iskolás gyerekek százait lehetne behozni, hogy megismerjék Shakespeare-t, hogy megszeressék a színházat? Erre az Othellora kisiskolásokat behozni? Hogy ez legyen az első élményük, és azt képzeljék, ez a talmi bohóckodás lenne Shakespeare? Még csak az kéne! De közben meg megy a süket szöveg, hogy a mai gyerekek már nem fogékonyak az értékekre – úgy, mintha nem is két szemük, két fülük, egy szájuk meg egy szívük lenne. Mintha nem is emberi lények lennének! Álljunk csak meg egy pillanatra, és gondolkozzunk el jól a miértekről, a mikéntekről, az eredőről és arról, hová lyukadunk ki a végén és miképpen jutottunk el odáig?

Mit lehet még mondani ezek után? Úgy hírlik, Rusznyák elmegy Kecskemétről – és úgy megy el, hogy semmit sem mutatott abból, amit Miskolcon lehetett látni tőle. Itt van ez a kiváló színészekkel felálló társulat, amely még Shakespeare-t is képes lenne eljátszani - és itt van egy örökké érvényes, klasszikus darab, amelyben akár életre szólón nagyot is alakíthattak volna. Esetleg a pályájukat befolyásoló, életre szóló nagy sikert arathattak volna. Egy felkészült, koncepcióval felvértezett rendezés, egy komoly díszlet, és egyáltalán: Shakespeare-hez és az évszázados színházhoz méltó hozzáállás mellett megmutathatták volna legjobb formájukat. Sajnálom őket. Sajnálom a közönséget. Mindenki jobbat érdemel.

Komlós József JR

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Egyre gyakoribbak a benzinlopások Kecseméten

Egyre gyakoribbak a benzinlopások Kecseméten

Újabb benzincsövet vágtak át ismeretlenek Kecskeméten. Most a Hunyadivárosban csaptak le az elköv...

2020.01.26. 12:09

benzin, lopás, benzinlopás, Kecskemét, autó

Madarász Dóra is ott lesz a Tokiói Olimpián

Madarász Dóra is ott lesz a Tokiói Olimpián

A kecskeméti nevelésű Madarász Dóra vezérletével soha nem látott sikert ért el a női asztalitenis...

Nagykorú lett a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub

Nagykorú lett a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub

18 éve alakult meg a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub. Ez alkalom méltó megünneplése miatt gyűlt össz...

Lakossági fórum a belvárosi fejlesztésekről

Lakossági fórum a belvárosi fejlesztésekről

Lakossági fórumon ismertették szakemberek, köztük Király József a 8. számú választókerület önkorm...

Tűzpróba a Hírös Agórában

Tűzpróba a Hírös Agórában

​Tűzpróba címmel nyílt meg a Tűzzománcművészek Magyar Társasága által szervezett zománcművészeti ...

Kevés a szupernagyi – új képzés indul

Kevés a szupernagyi – új képzés indul

​Kevés a szupernagyi a hírös városban, ezért új kurzust indít a CédrusNet Kecskemét. A 70 órás ok...

Kulturális élményekről várnak fotókat, videókat

Kulturális élményekről várnak fotókat, videókat

Idén „Mindennap értéket adunk” mottóval rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal ...

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

​„Egy nap alatt a logisztika körül” címmel rendezte meg a Neumann János Egyetem GAMF ...

Milliós nagyságrendű kötbért kér Kecskemét a rossz közvilágítás miatt

Milliós nagyságrendű kötbért kér Kecskemét a rossz közvilágítás miatt

Az elmúlt két hónap közvilágítást érintő problémái miatt Kecskemét önkormányzata milliós nag...

70 élet megmentése 2 óra alatt

70 élet megmentése 2 óra alatt

Pénteken helyszíni véradást szervezett a „Véradóbarát munkahely” címet is elnyert VER...

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

24 órás logisztikai verseny a Neumann János Egyetemen

„Egy nap alatt a logisztika körül” címmel rendezte meg a Neumann János Egyetem GAMF M...

Sűrűbben járnak a buszok szombaton

Sűrűbben járnak a buszok szombaton

Január 25-én a Vasútállomástól illetve a Daimler I. kaputól, újabb buszjáratok indulnak. A részle...

Együttműködést írt alá az egyetem és a szakképzési centrum

Együttműködést írt alá az egyetem és a szakképzési centrum

Országosan egyedülálló együttműködést írt alá a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Szakképzési...

Édesapja segítette világra a kis Zentét

Édesapja segítette világra a kis Zentét

A ladánybenei Bukovics Milán apás szülésre készült tavaly decemberben, ezt azonban igencsak túlte...

Terítéken Vacsiköz problémái

Terítéken Vacsiköz problémái

ATM automata, új élelmiszerbolt, közbiztonság, buszmenetrend, éjszaki buszjárat. Ezek voltak a le...

KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira kerestek válaszokat

KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira kerestek válaszokat

Magyarországon az idősek erőforrásként vannak jelen, akik a családban, a munkaerőpiacon és a társ...

Buszközlekedés és közbiztonság – Lakossági fórumot tartottak a Vacsiközben

Buszközlekedés és közbiztonság – Lakossági fórumot tartottak a Vacsiközben

Csütörtök este ismét lakossági fórumot tartott választókörzetében Tóth Szilárd, önkormányzati kép...

A gyengénlátók hétköznapi kihívásaival ismerkedtek a diákok a Rákócziban

A gyengénlátók hétköznapi kihívásaival ismerkedtek a diákok a Rákócziban

Játékos érzékenyítő délutánt szervezett a Kecskeméti Szent László Lions Club a II. Rákóczi Ferenc...

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia szakmai tervei

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia szakmai tervei

Az elmúlt évek sportfejlesztési programjainak és a nemzeti akadémiai minősítés elérésének köszönh...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies