Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 26. Kedd  Vanda

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2020.12.02. 12:59

Farkas Gábor DLA Ybl-díjas építész írt recenziót Tiringer Ferenc (1875-1947) ötvösművész és aranykoszorús műlakatos mester életműve kapcsán, amely a Kecskeméti Városszépítő Egyesület gondozásában jelent meg „Észnek hódol az érc…” TIRINGER Album címmel. Bemutatóját a járványhelyzet miatt egyelőre nem tarthatták meg, a recenziót azonban teljes terjedelmében közöljük.

Az eredeti elképzelések szerint a laudáció az elmaradt könyvbemutatón hangzott volna el, amely az ismert járványügyi rendelkezések miatt elmaradt. Kezdetben nehezen indult a gondolatok kifejtése, mivel a könyv nyomtatás alatt állt, s így csak elektronikusan olvasgattam, „lapozgattam”. A halasztás következtében kivárhattam az album nyomtatását, s így már könnyebb volt a kezdés a „nagybetűs” TIRINGER ALBUM birtokában.

Teljesen más hatások és impressziók fogalmazódnak meg bennem úgy, hogy asztalomon itt fekszik a gyönyörű könyv, amelynek „külcsínye, és belbecse” harmonikus, s így minden tekintetben figyelemre, valamint dicséretre méltó! Ajánlásom a külső és belső megjelenés értékelésével kezdeném. Jó érzés kézbe venni és lapozgatni! A formátum, a visszafogott fényességű papír, az elegáns, figyelmet felkeltő borító, a könnyen kezelhető lapozgatás biztosítása mind-mind előrevetíti az értékes belső tartalmat.

Benedek György munkája az arculat koncepciójának kialakítása és művészeti szerkesztése terén kitűnőnek minősíthető. A kitűnő jelző tőlem abból származik, hogy véleményem szerint szakított az általam ismert, hasonló tematikájú albumok tradicionális elveivel. A képek és a szövegmezők egyedi tördelése folyamatosan inspirálja a következő lapokra való továbbhaladást, s így fenntartja az érdeklődő figyelmet.

 

A Kriston Vízi József által megfogalmazott szerkesztői beköszöntő beágyazza szeretett városunk jelenkori köztudatába, hogy miért fontos a múltban élt, általa „kovász embernek” nevezett jeles városépítő, és alkotó emberek példaértékű életének megismerése. A beköszöntő ismerteti a könyv ötletének fogantatását, röviden felvázolva azt is, hogy milyen nemes és áldozatos munkát végeztek a közreműködők. Gondolom, hogy közülük kiemelést érdemelnek azok a facebook csoportok is, amelyek Kecskemét múltjának ápolását és jelenének jobbítását tűzték ki célul. Minden bizonnyal azon az úton járnak, amelyet Granasztói Pál építész-író fogalmazott meg imígyen:  

„Hagyomány nélkül nincs modernség sem, olyan helyen, amelynek múltja van!”

Az előszót Dömötör Tibor Attila prezentálja, amely, mint egy ízelítő-kedvcsináló, inspiráló tartalomjegyzék ahhoz, hogy mielőbb kezdődjék a részletes ismertetés , szöveges és képi formában egyaránt.

A szerkesztés igen fontos tartópillére az életutakat és életműveket bemutató albumoknak. A Tiringer album erős tartópilléreken nyugszik Kriston Vízi József munkája révén. A legerősebb pillér az, hogy Dr. Bánszky Pál tanulmánya adja az autentikus tartalmat Tiringer Ferencz életművének bemutatásához.

Dr. Bánszky Pál kutatásokon alapuló tanulmányáról csak felsőfokú dicséretekkel lehet nyilatkozni, így most ezt teszem. Nagy tisztelettel gondolok vissza személyes kapcsolatunkra, arra az időre, amikor felhívta a figyelmemet a városban fellelhető Tiringer művekre (1984). Segítette azon ötletem megvalósulását, hogy a kibontott, ún. Fürdő kapu beépüljön a Három Gúnár kerítésébe.

Tiringer Ferenczről alkotott építészi véleményem a könyv kapcsán jelentősen gazdagodott, hiszen az életút és az alkotások bemutatása egyértelműen bizonyítja azt, hogy szakmájának igazi, kiemelkedő művésze volt. Nem csak a művészi produkcióját csodálom, hanem azt a tudatos tanulást és felkészülést arra az életútra, amelyet valószínű, hogy megfogalmazott önmagának már fiatal korában. Ismert egy elhíresült angol kifejezés (self made man), amely magyarul így hangzik: maga csinálta ember. Számomra ő egy tudatos, maga csinálta ember volt. Tudatossága révén sugározhatott belőle egy olyan szellemi magatartás, amely példaként szolgálhatott tanítványainak és az alkotásait befogadóknak egyaránt. Kiegészítem azzal, hogy példamutatása a ma emberének is iránytűként szolgálhat. A korabeli, mesterségbeli elnevezés, a „műlakatos” utal arra, hogy a lakatos szakmát bizonyos szint felett művelő mesterek művészi színvonalú munkáikkal kerülhettek a műlakatosok közé. Egészen biztos, hogy csak kevesen voltak olyan kiemelkedő egyéniségek, mint Tiringer Ferencz, aki kisugárzó szellemiségével is reprezentálta a műlakatos szakmát.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Le Corbusier világhírű építész megfogalmazott egy mondatot arra a kérdésre, hogy mi az építészet. Az építészet helyére behelyettesítem a műlakatosságot, s így talán érthető lesz, hogy miként értékelem a kiemelkedő, igazi műlakatost.

„A műlakatosság szellemi magatartás, nem csak szakma dolga!”

A szellemi magatartás és szakmai tudás kevés lenne ahhoz, hogy művésznek nevezzünk egy kiváló mestert. Tiringer Ferencz rendelkezett azzal a talentummal, hogy bátran nevezhetjük művésznek, mivel három dimenzióban alkotó szobrászművészként is értékelhetjük munkáit. Sokkal nehezebb technikai körülmények között alkotott, mint a szobrászok. Az izzó acél formálása igen nehéz és veszélyes is egyben, amely nagyon nehezíti a művészi formálást.

Leányának visszaemlékezése szerint mindkét kezével kiválóan rajzolt, így bátran feltételezhető az is, hogy jó rajzkészséggel is megáldotta az élet. Műhelyének leírása alapján az épületben rajzterem is volt. A könyvben olvasható, hogy építészek és festőművészek 2 dimenziós rajzokon vázolták elképzeléseiket, amelyeket Tiringer Ferencz 3 dimenzióban szobrászként keltett életre.

Műlakatosi, művészi tehetségét igazolja az is, hogy munkássága során nagyon jól alkalmazkodott a különböző divatosnak nevezhető művészeti irányzatokhoz. Tanulmányai és szakmai pályafutásának kezdetén, ha szabad így jellemezni, akkor „mindenevő” volt, mivel mestereinek és a kereslet követelményeinek megfelelve minden megbízást az igények szerint teljesített, egyéni stílusát kevésbé formálhatta. Első nagy kecskeméti munkájánál teljesen más formavilágban kellett bizonyítania. Mende Valér építész-grafikus rajzai alapján készítette az Újkollégium szecessziós lakatos alkotásait. A szecessziós „kirándulás” utáni munkáira a művészettörténészek véleménye szerint a neobarokk stílus a jellemző. Építészként és az épületek belső tereinek formálójaként úgy érzem, hogy ha egy korban alkotunk, akkor egészen biztosan alkotótársként sokszor kértem volna művészi segítségét.

Végezetül kiemelném egy nagyon szimpatikus tulajdonságát, melynek révén a kecskemétiek tiszteletét és szeretetét kivívta a múltban és a jelenben egyaránt. Letelepülése után egész életében ragaszkodott Kecskeméthez, annak ellenére, hogy ismertté válásával minden bizonnyal számtalan kedvezőbb lehetősége adódott volna. Maradt, s számomra igazi lokálpatrióta ikonná vált a Kecskemétről Európa-hírűvé vált műlakatos művész. Lehetséges, hogy ugyanazt az életszemléletet vallotta, mint Tamási Áron, aki szerint: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ő itthon, otthon volt Kecskeméten.

Dr. Farkas Gábor építész

Bánszky Pál-Benedek György-Dömötör Tibor Attila: „Észnek hódol az érc…” TIRINGER Album. (szerk.: Kriston-Vízi József). Kiadja a Kecskeméti Városszépítő Egyesület. 2020, Kecskemét. 180 p.

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Petőfi Sándor: Pál-napkor

Petőfi Sándor: Pál-napkor

Petőfi Sándor Kecskeméten írt versei közül a legkorábbit 1843. január 25-én keltezte, címe: Pál-n...

2021.01.26. 21:42

Elkezdődött a kórházi parkolóház cölöpözése

Elkezdődött a kórházi parkolóház cölöpözése

Hétfőn hivatalosan is elindult a kórházi parkolóház építése. Munkavégzésre csak az építkezés terü...

2021.01.26. 19:27

Három év börtönt kapott a nő, aki begyógyszerezte kislányát

Három év börtönt kapott a nő, aki begyógyszerezte kislányát

A Kecskeméti Törvényszék tárgyalás kitűzése nélkül – előkészítő ülésen – 3 év börtönr...

2021.01.26. 15:20

Szerdán Sopronban, szombaton Szombathelyen játszik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szerdán Sopronban, szombaton Szombathelyen játszik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Zsinórban három győzelemmel a hátuk mögött várhatják a szerdai folytatást Váradi Kornél tanítvány...

2021.01.26. 12:55

Anyakönyvi hírek - 2021/3. hét

Anyakönyvi hírek - 2021/3. hét

2021. harmadik hetének anyakönyvi hírei.

2021.01.26. 09:45

Hétvégén újra asztal mögé álltak a Spari asztaliteniszezői

Hétvégén újra asztal mögé álltak a Spari asztaliteniszezői

A vírushelyzet miatt felfüggesztett bajnokságok folytatódhatnak, hétvégén az őszi 7. és 8. f...

2021.01.26. 09:43

6 kép

In memoriam Csányi Sándor

In memoriam Csányi Sándor

2021. január 12-én 88 éves korában elhunyt Csányi Sándor okleveles építészmérnök, a Bác...

2021.01.26. 09:14

Kosárlabda: győzött az U18-as csapat

Kosárlabda: győzött az U18-as csapat

Az Akadémia U18-as csapata legyőzte a Debrecent a Junior Bajnokság kiemelt csoportjában. 

2021.01.26. 07:01

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Plakáttervező pályázat indult a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében, kecskeméti és Kecskemé...

2021.01.25. 16:56

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

Gyorsan elolvadt az első komolyabb hó

​Viharos széllel és egy északról érkező hideg légtömeggel megérkezett az idei év első komolyabb h...

2021.01.25. 15:42

Már több mint 5000 embert oltottak be megyénkben

Már több mint 5000 embert oltottak be megyénkben

Már több mint 5000 embernek adták be a vakcinákat a megyében. Továbbá az oltások második köre is ...

2021.01.25. 14:20

15 kép

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, de a hotelekből is kereket oldott

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás és lopás miatt vádat emelt egy férfi...

2021.01.25. 08:49

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

A Szolnokot verte idegenben a RÖPKE

Több, mint két órán keresztül zajló mérkőzésen hosszú csatában a HÉP-RÖPKE SE csapata jött ki győ...

2021.01.24. 21:23

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Soltvadkerten folytatódott az U15 menetelése

Az U15-ös megyei futsal-bajnokságban Darko Ristric növendékei hét meccs óta veretlenek, és vezeti...

2021.01.24. 19:48

Adószakmai napot tart az iparkamara

Adószakmai napot tart az iparkamara

Február 1-jén 2021. évi adócsomag címmel online előadást szervez a megyei vállalko...

2021.01.24. 18:35

Idegenben győzött az U17 és az U20

Idegenben győzött az U17 és az U20

A Szent István SE ellen mérkőzött az SG Kecskemét Futsal U17-es és U20-as válogatottja vasárnap k...

2021.01.24. 17:13

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

Digitális HR-konzultáció vállalkozások részére az iparkamaránál

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az EFOP- 1.2.9-17-2017-00044 pályázat révén megva...

2021.01.24. 14:18

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködnek a KESI és a KSC ökölvívó-szakosztályai

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Kecskeméti SC felnőtt ökölvívó-szakosztályával, amelynek...

2021.01.24. 12:25

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Így változtak az ingatlanárak 2020-ban Kecskeméten

Hogyan alakultak az egyes ingatlantípusok átlagos négyzetméter-árai a tavalyi év során? A családi...

2021.01.24. 08:10

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

Izgalmas leletanyagra bukkantak a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei  Tiszaug közelében az ...

2021.01.23. 20:15

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies