Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 18. Csütörtök  Ilona

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Tizenhat helyszínen több mint negyven programot kínál a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál - VIDEÓVAL

2022.03.07. 13:31

Korlátozások nélkül, végre eredeti formájában rendezheti meg a város a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált. Március 11-től 30-ig 16 helyszínen több mint 40 programmal várják az érdeklődőket a műfaji sokszínűség jegyében. A programok középpontjában természetesen a Petőfi-emlékév áll, március 15-én két János vitéz előadásban is része lehet a kecskeméti közönségnek. A részletes programokról hétfőn délelőtt számoltak be a szervezők a sajtó képviselőinek.

Három héten át minden a tavaszról és a kultúráról szól Kecskeméten, hiszen két nehéz év után végre újra eredeti formájában rendezheti meg a Hírös Agóra és a város kulturális intézményei, művészeti műhelyei a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált. Az összművészeti rendezvénysorozat a hagyományokra építve mutatja fel a helyi művészeti és kulturális értékeket, a legnívósabb programokat hozva el a közönség számára. 

A Kodály Iskola 2.a osztályos diákjainak műsorával indult a sajtótájékoztató

A pénteken induló rendezvénysorozatról ma (hétfő) délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, amelyen dr. Szeberényi Gyula Tamás képviselte a város vezetését. – Kecskeméten a Tavaszi Fesztivál nyitja meg a kulturális évet, olyan sarokpontot jelent, amelyhez kulturális szempontból az életünket igazítjuk – fogalmazott az alpolgármester. A keleti határainkon túl dúló háborúra utalva pedig azt is hozzátette, idén különösen fontos, milyen kulturális táplálékot nyújtunk, hisz a mentális egészségünket is erősíthetik ezek a programok. Dr. Szeberényi Gyula Tamás megköszönte mindazok munkáját, akik részt vesznek a rendezvény szervezésében, sok erőt és kitartást kívánt számukra.

Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója szimbolikusan egy virágos kerthez hasonlította a fesztivál szervezőit, hiszen minden intézmény, kulturális műhely egy-egy virággal járult hozzá a színpompás kínálathoz. A Hírös Agóra pedig operatív módon fogja össze őket.

– Ezekben az időkben nem biztos, hogy mer az ember kendőzetlenül ünnepelni, az ünnep szó is nehezen kiejthető, pedig a művészeti programok létrejöttének legeredetibb forrása a jó szándék. Ha ezt vesszük alapul, merjünk ünnepnek nevezni egy ilyen alkalmat! Legyünk optimisták abban, hogy feladatunk van, és minden olyan pillanat, amiben teremteni vagyunk képesek, az jó energiát generálhat – hangsúlyozta Barta Dóra.

Kifejtette, hogy a műfaji gazdagság és sokszínűség jellemzi a fesztivál idei kínálatát. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva hagyományosan és újraértelmezve is gondozzák Petőfi örökségét. A hagyományt követve a fesztivál idén is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét március 11-én., a hangverseny szólistája a neves, kecskeméti születésű zongoraművész, Fülei Balázs lesz, a műsoron magyar szerzők művei szerepelnek.

Március 15-én a János vitéz táncköltemény összművészeti előadásával kedveskednek a közönségnek, március 20-án a Kecskemét Táncegyüttes mutatja be új műsorát, Petőfi-versekkel fűszerezve azt. Idén is megrendezik az Országos Diákszínjátszó Találkozót, a fesztivál zárókoncertjén, március 30-án pedig Carl Orff nagyszabású darabját, a Carmina Buranát adják elő a szimfonikusok Hollerung Gábor vezényletével.

Mint megtudtuk, a fesztivál megrendezéséhez 10 millió forintot biztosított az önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alaptól 2,5 millió forintot nyertek, emellett szponzorok is támogatják az esemény megrendezését.

A sajtótájékoztatón megszólaltak a társzervező intézmények képviselői is, kiemelve legfontosabb programjaikat. A Bozsó Gyűjteményben Tradíció és megújulás címmel a Gundel-gyűjteménybe tekinthetnek bepillantást az érdeklődők. Munkácsytól Orbán Dezsőig állítanak ki kuriózumnak számító műveket alapos restaurálás után. Újjászületett többek között Perlrott Csaba Vilmos Kecskeméten készült festménye is, amely látható lesz a tárlaton – árulta el Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény kurátora.

A Ciróka Bábszínház hét előadással lesz jelent a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon, természetesen minden korosztályra gondoltak. Saját előadásaik mellett elhozzák a közönségnek a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a KL Színház és Fabók Mancsi Bábszínházának előadásait is. Március 15-én ünnepi előadáson mutatják be János vitéz című produkciójukat, amelyhez véradás is kapcsolódik – tudtuk meg Kiszely Ágnes igazgatótól.

A Népi Iparművészet Gyűjteményben Fekete Erzsébet gyönyörű hímzéseit láthatjuk a fesztivál idején, a Forrás Kiadó pedig két különleges előadással készül a rendezvényre Petőfi Sándor huszonegyedik századi nézőpontból címmel. Március 24-én Szendrey Júlia és Petőfi szerelmi szabadságharcáról tart előadást Gyimesi Emese, majd Owaimer Olivértől hallhatunk Petőfi eltűnésének korai elméleteiről – tudtuk meg dr. Füzi Lászlótól.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 13. alkalommal rendezi meg március 22-26. között a SZÍN-TÁR Színművészeti Egyetemek Találkozóját. A hazai és határon túli intézmények végzőseinek vizsgaelőadásai között idén is lesznek klasszikusok és izgalmas kísérleti előadások is – számolt be róla Sárdi Barbara, a színház marketing vezetője.

Idén a Katona József Könyvtárban is lesz egy színházi program. Itt rendezik meg Petőfi egyetlen drámája, a Tigris és hiéna nyilvános olvasópróbáját március 22-én. A Nemzetközi Kerámia Stúdió Fatűz Most 2022 című kiállítására várja az érdeklődőket, betekintést nyújtva a fatüzes égetési technika izgalmas és rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkáiba.

A Katona József Emlékházban Fülöpszállási Székely Gábor mintegy 6000 darabból álló magángyűjteményét mutatják be. Március 26-án „Da pacem, domine” békességhajtás címmel tart jótékonysági hangversenyt a Kárpátaljáról menekülők javára a Kecskeméti Énekes Kör, az AKA – Kodály Intézet Kamarakórusa, valamint az Aurin Leánykar. Ez a program új színfoltként szerepel a fesztiváli palettán.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény március 19-én rendezi meg a hagyományos Világzenei Együttlétet Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet részvételével,  előtte pedig hangszeres játszóházra várják a közönséget. Március 25-e és 27-e között rendezik meg a XXI. nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivált, amelynek vendége Franciaország lesz.  

Március 20-án, vasárnap egy új program debütál a fesztiválon. Ekkor tartják meg a matkói reptéren a Barackfavirágzás ünnepét. Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az esemény keretében a barackfa pántlikázás ceremóniáját. A családok választhatnak maguknak egy fát, amire pántlikát kötnek, ha pedig terem, vásárolhatnak is annak gyümölcséből – mondta el a sajtótájékoztatón Király József, a szervező Kecskeméti Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnöke.

A részletes programok a fesztivál honlapján és Facebook oldalán olvashatóak!

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Fehér trikó és összetett harmadik hely az U23-ban Székelyföldön, U19-es bronzérem Belgrádban, és ...

2022.08.17. 18:03

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.17. 17:27

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Madárének címmel a Múzeumok Éjszakáján nyílt kiállítása Kanyó Ferenc Budapesten élő fotóművésznek...

2022.08.17. 16:19

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel és takarókkal megtelt furgon indult útnak ma (szerd...

2022.08.17. 13:12

10 kép

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Élete első önálló kiállítását rendezte meg Tóth Enikő grafikus a Hírös Agórában abból az alkalomb...

2022.08.17. 11:30

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

A tavaly a megyei U15-ös ligában ezüstérmet szerző együttes augusztus 19-én, pénteken belevág a f...

2022.08.17. 10:42

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

A KTV Múzsa című műsorában a kecskeméti művészeket bemutató sorozat következő...

2022.08.17. 09:01

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

A rekkenő hőség ellenére a térség több útszakaszán is zajlanak útfelújítások. Mutatjuk a legfonto...

2022.08.17. 06:42

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Az OTP Bank Liga 4. fordulójában pénteken 20:00-kor a Puskás Akadémia vendége lesz a Kecskeméti T...

2022.08.17. 06:22

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Az egység mérgező gázt mutatott ki a levegőben, a Műkerti sétányon található lakásból egy embert ...

2022.08.16. 20:57

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

​Koszorúzással és a hagyományos kenyéráldással emlékezik meg Kecskemét augusztus 20-án az államal...

2022.08.16. 19:52

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.16. 18:33

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Nyíregyházára utaztak az MKB Bank Cycling Team junior bringásai, ahol világkupán vesznek rés...

2022.08.16. 17:32

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Több árva kutya és macska kerül utcára naponta, a legtöbb menhely tele van. Ma van a Hontalan Áll...

2022.08.16. 16:34

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Szeretetvendégségre várta a híveket a Máltai Szeretetszolgálat hétfőn este a Nagytemplom előtt. N...

2022.08.16. 15:05

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Egy busz és egy személyautó karambolozott kedden reggel az Izsáki úton. Az egyébként is sávlezárá...

2022.08.16. 14:06

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Izgalmas hete van a Wojtyla Ház sorsközösségének. Augusztus 20-ra készülve nap mint nap lélekemel...

2022.08.16. 13:59

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Aug...

2022.08.16. 13:40

29 kép

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022.08.16. 11:39

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

Helikopterek és repülőgépek gyakorolnak Szolnokon a Szent István napi budapesti légibemutató...

2022.08.16. 09:01

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies