Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 6. Hétfő  Csaba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Készen állunk-e agyunkat számítógépre kapcsolni?

Frankó Csuba Dea jövőkutató előadása a Nőnek lenni jó! konferencián

Hallott róla, hogy ma már a tudósok képesek arra, hogy a születendő gyermek biológiai adottságait génszerkesztéssel befolyásolják? Elképzelte már, milyen lenne, ha a sötétség beállta után nem a közvilágítás, hanem a foszforeszkáló fák adnának fényt az éjszakában? És hajlandó lenne a saját fejében lévő információkat egy külső számítógépre feltölteni, csak hogy a gondolatai a halála után se vesszenek el örökre? Egy-egy ilyen forradalmi vívmány hallatán felcsillan a szeme, és rögtön a lehetőségeket látja benne – vagy épp ellenkezőleg: minden idegszálával tiltakozik ellene?

Világszerte jelentős összegeket fordítanak a gondolatátvitel lehetséges módjaival foglalkozó kutatásokra

Nos, napjainkban már nem az az elsődleges kérdés, hogy a technológiai fejlődés révén mi mindenre vagyunk képesek vagy lehetünk azok a nagyon közeli jövőben, hanem sokkal inkább az, hogy milyen hatással van ez az ember-létünkre. Erről tartott lelkesítő, ugyanakkor a nehézségeket sem elhallgató előadást Frankó Csuba Dea jövőkutató az október 14-i, tizedik Nőnek lenni jó! konferencián a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Azt, hogy ámulattal és tettre készen vagy pedig zsigerileg elutasítóan viszonyulunk-e valamihez, Douglass Adams szerint az határozza meg, hány évesen találkozunk a szóban forgó újdonsággal. Az ő elmélete alapján a világ természetes velejáróinak azokat a dolgokat tekintjük, amelyekkel életünk első tizennyolc évében megismerkedünk. Mindazokkal a vívmányokkal, amelyek nagyjából 18 és 35 éves korunk között jelennek meg, még csak-csak kiegyezünk, és esetleg az izgalmas lehetőséget is felfedezzük bennük, azokhoz az innovációkhoz azonban, amelyek 35 éves korunk felett jelennek meg a világban, hajlamosak vagyunk ellenségesen viszonyulni.

Mindeközben a napjainkban zajló negyedik ipari forradalom Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke szerint nem azt változtatja meg, ahogyan a dolgokat végezzük, hanem közvetlenül bennünket változtat meg. Arra kell válaszokat találnunk – vázolta mindannyiunk feladatát előadásában Frankó Csuba Dea –, hogy mit jelent embernek lenni a mesterséges intelligencia, a robotika, a szintetikus biológia korában, akkor, amikor a megszerzett tudás elavulási ideje mindössze öt év. A mintáink ugyanis, amelyeket döntően a 20. századból vagy még korábbról hozunk magunkkal, nem fognak működni a következő évtizedekben, mint ahogyan sok esetben már most sem működnek.

Frankó Csuba Dea jövőkutató

Annak illusztrálására, hogy miért idegen tőlünk a technológia robbanásszerű fejlődése, illetve önmagunk folyamatos újradefiniálása, a jövőkutató egy huszonnégy órás időintervallumot felölelő infografikán szemléltette az emberiség evolúciós történetét. Nulla órás kezdőpontként azt jelölte meg, amikor elődeink élelmiszert kezdtek termelni. Az ábra szerint az első huszonegy órában lassú folyamként hömpölygött az élet. Egy-egy fejlődési pont – öntözéses gazdálkodásra való áttérés, írás megjelenése, „matematika virágzásnak indulása”, Római Birodalom létrejötte – között évszázadok teltek el, így az egymást követő generációknak volt idejük alkalmazkodni a változásokhoz.

A korábbi ritmus és minta – „bökött” az ábrára Frankó Csuba Dea – akkor változott meg, amikor este tíz órakor megjelent a nyomdagép, amely a tudás nagyon gyors terjesztését tette lehetővé. Alig fél óra múlva már rendelkezésre állt a gőzgép, újabb fél óra múlva pedig a robbanómotor. Ezt követően „percenként” követték egymást az újabb és újabb vívmányok, mint például a telefon, a repülőgép, az atomenergia, a számítógép és az internet. Ma, a hibridautó, a 3D-nyomtatás, a virtuális valóság, az önvezető autó és a géneditálás korában, egyre gyorsuló ütemben, szinte hetente jelennek meg olyan technológiák – folytatta az előadó –, amelyek alapjaiban írják át az életünket, legyen szó akár a munkavégzésnek, akár a szabadidő eltöltésének módjairól, és ezek számos etikai kérdést is felvetnek.

A 3D-nyomtatás néhány egyszerű szoftver és eszköz segítségével ma már „gyerekjáték”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az ipari termelés megjelenésével olyan szabálykövető szakemberekre volt szükség, akik viszonylag kis hibahatáron belül látták el a feladataikat. A folyamatok megkérdőjelezésének, az új utak kipróbálásának ebben a hierarchikus világmodellben nem volt helye – mutatott rá a jövőkutató. A negyedik ipari forradalom korában azonban a munkavállalókat (is) kritikai gondolkodás, problémamegoldás, kreativitás és együttműködési készség kell, hogy jellemezze – csupa olyan tulajdonság és jártasság, amelyekre a hagyományos iskolarendszer nem készítette (és készíti) fel őket. A rendszerszemléletnek olyan mértékben kell megjelennie, hogy az ökológiai, a társadalmi és a technológiai rendszereket egyszerre kell tudni értelmezni. Ez azonban olyan komplex feladat, amire egyetlen ember képtelen; ez csakis kooperációban valósulhat meg.

Darwin szerint nem azok a fajok maradnak hosszú távon életben, amelyek erősek vagy intelligensek, hanem azok, amelyek képesek alkalmazkodni a változásokhoz. „Ezzel összhangban én is azt vallom – fogalmazott előadásában Frankó Csuba Dea –, hogy a rugalmasságunk a legfontosabb kulcskérdés a jövőnk szempontjából; az, hogy mennyire tudjuk a számunkra váratlan körülmények között is fenntartani a pozitív hozzáállásunkat.”

Azt, hogy mi, emberek hogyan reagálunk a változásokra – és egyáltalán: mennyire vagyunk hajlandóak belesimulni a jövőbe –, a félelmek, az érzelmek szabályozásáért felelős agyi központunk, az amigdala határozza meg. Ennek rugalmasságát azzal növelhetjük, ha folyamatosan tágítjuk a komfortzónánk határait. Minden alkalommal, amikor új dolgot próbálunk ki, új ismeretet sajátítunk el, arra késztetjük az idegrendszerünket, hogy új idegkapcsolatokat alakítson ki.

Vajon a nem túl távoli jövőben valóban világító növények fényénél olvasgatunk majd?

Az alkalmazkodóképességünk fejlesztéséhez – tartja a jövőkutató – elengedhetetlen a képzelőerőnk, a fantáziánk mozgósítása, valamint annak a nézőpontváltásnak a megtétele, hogy tudatosítsuk magunkban: az emberiség legnagyobb problémáiban rejlenek a jövő legnagyobb lehetőségei.

A változással járó stressz kezelésére pedig Frankó Csuba Dea olyan egyszerű, mindenki számára ingyenes és elérhető tevékenységeket javasol, mint a meditálás, a mozgás és a mosolygás. A pozitív gondolkodás, a hálára való koncentrálás, a társas kapcsolatok megélése, a sport, az ének, a tánc ugyanis oxitocint szabadítanak fel a szervezetünkben, ez a boldogság- vagy szeretethormonnak is nevezett kémiai anyag pedig folyamatosan csökkenti a stresszből fakadó zaklatottságunkat és szorongásunkat.

(Az írás eredetileg a Kecskeméti Lapok október 31-i számában jelent meg.)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Ma zárult le a Dél-Alföldi Dobó Versenysorozat. Az eseménynek a Kecskeméti Atlétikai Centrum adot...

2020.07.05. 15:17

29 kép

Így alakul a következő napok időjárása

Így alakul a következő napok időjárása

Hétfőn is napos időre van kilátás, gomolyfelhőkkel. Csapadék estig nem várható. Az északi-és...

2020.07.05. 13:03

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Boronkay Péter és Bálint Zoltán szakértő támogatásával edzhetnek azok a hobbisportolók, akik úgy ...

2020.07.05. 07:42

Új vezető a városrendészet élén

Új vezető a városrendészet élén

Hétfőtől Dr. Német Zsolt vezeti a Kecskeméti Városrendészetet. Csíkos Imre intézményvezető-h...

2020.07.04. 11:04

Kitárult a koronárium (videóval)

Kitárult a koronárium (videóval)

Ingyenesen megtekinthető a Gondoskodó Szolgálat diszpécserközpontja, ahol egy koronavírus mementó...

2020.07.03. 21:00

9 kép

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A sz...

2020.07.03. 20:22

Kecskemét Kincsei (videóval)

Kecskemét Kincsei (videóval)

Hétfőn indul a Kecskemét Kincsei, a Kecskeméti Televízió új magazinműsora, amelyben minden alkalo...

2020.07.03. 19:13

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecs...

2020.07.03. 18:01

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Bár a szórakozóhelyek kérhetik a hosszabb nyitva tartást, egyetlen ilyen igény sincs bent jelenle...

2020.07.03. 15:17

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

A víziközmű kiváltás már megtörtént a kórháznál épülő körforgalomnál, így az ideiglenesen ki...

2020.07.03. 14:11

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

2020.07.03. 12:59

30 kép

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves lajosmizsei fé...

2020.07.03. 11:22

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Széleken bevethető támadóval bővült a KTE HUFBAU kerete, Constantinescu Dan-Marius az NBIII. kele...

2020.07.03. 11:00

Első bevetésen az Airbus A319: beteg katonát hozott haza Afganisztánból a Magyar Honvédség szállító repülőgépe - Videóval

Első bevetésen az Airbus A319: beteg katonát hozott haza Afganisztánból a Magyar Honvédség szállító repülőgépe - Videóval

Pont egy héttel azután, hogy az eddigi szállító repülőgépek, az AN-26-osok (az Ancsák) leszálltak...

2020.07.03. 10:25

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Július 11-én szombaton, a Széchenyivárosi Kispiac több okból kifolyólag is tartogat majd meglepet...

2020.07.03. 10:18

Köszönjük, Magyarország! - A 100 éves Eötvös Cirkusz Centenárium előadása

"Köszönjük, Magyarország!" - A 100 éves Eötvös Cirkusz Centenárium előadása

Kecskemét volt a kulturális kormányzat ajándék gálaműsorainak legújabb állomása. A csütörtöki ese...

2020.07.02. 22:26

21 kép

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Nincs veszélyben a 2020-as költségvetés. Ezt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelentette ki...

2020.07.02. 18:14

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Nem fogadta el a közgyűlés a Volánbusz beszámolóját - Videóval

Bár 230 millió forinttal kevesebbet kér a Volánbusz Zrt. 2019-es tevékenységéért, mint 2018-ban, ...

2020.07.02. 18:11

Példaértékű munkát végzett a Gondoskodó Szolgálat - Videóval

Példaértékű munkát végzett a Gondoskodó Szolgálat - Videóval

Tovább folytatja tevékenységét a Gondoskodó Szolgálat, annak ellenére, hogy véget ért a veszélyhe...

2020.07.02. 17:54

22 kép

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

Újabb ittas sofőr került őrizetbe

A kecskeméti rendőrök mindössze egy nap alatt lezárták a vizsgálatot, és a sofőrrel szemben bírós...

2020.07.02. 17:28

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies