Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Október 6. Csütörtök  Renáta

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Valóságvesztés az Agórában

Tóth Enikő lett a hónap alkotója

Pásztor Andrea

2022.08.12. 20:02

Fotó: Banczik Róbert

Tóth Enikő, hírportálunk munkatársa, olvasóink egyik kedvenc fotósa lett augusztusban a hónap alkotója a Hírös Agórában. A 26 éves grafikus-illusztrátor művei egy lelki utazásra hívják a látogatót. Enci kontrasztos képi világa egyszerre realisztikus és szürreális, ugyanaz a kettősség jellemzi rajzait, mint alkotójukat. Többek között erről is beszélgettünk vele a kiállításmegnyitó előtt, felpörgetett, lámpalázas hangulatban.

– Mikor jöttél rá, hogy leginkább a rajzokkal tudod kifejezni önmagad?

– Kisgyerekként jó rajzosnak tartottak, versenyekre is jártam, többek között linó metszeteimmel. Elég bonyolult volt a gyerekkorom, barátaim se nagyon voltak. Suli után rögtön otthon kellett lennem, hogy tanuljak. Ha befejeztem este akkor olvastam, aztán amit olvastam, megpróbáltam lerajzolni. Egy idő után észrevettem, hogy ez teljesen kikapcsolja az agyamat. Szerettem volna ebben az irányban tovább tanulni, de nálunk ez nem volt opció. A családban lázadásnak számított a művész pálya, egyedül a mamám volt, aki leült velem kézműveskedni. A családi morál szerint, ennek semmi jövője, így fekete bárány lettem otthon. Egy idő után én is elhittem hogy a rajzolásnak semmi értelme, így abba is maradt. Akkor kezdtem újra rajzolni, amikor 18 évesen elkerültem otthonról. A mamámékhoz költöztem Fülöpszállásra, akkor változott meg a személyiségem, akkor nyíltam ki a világra. 

– Aztán a papírról áttértél a digitális illusztrációkra.

– Három éve vettem magamnak az első digitális ceruzát, amivel iPaden rajzolok. Névtelenül csináltam egy Insta fiókot. Idézetekre készültek az első digitális rajzaim, engem is meglepett, hogy egyre többen kezdtek odafigyelni rám, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Már több mint ezren követnek, kiderült, hogy több kedvenc magyar zenészem is. Van, akivel barátivá vált a kapcsolatunk. Lovasi András is megosztotta már egy rajzomat, de Likó Marcival (Vad Fruttik) már személyesen is beszéltünk az alkotásaimról.

A Resti Kornél Zenekar játszott a kiállítás megnyitóján

– Voltak, vannak-e mestereid?

– Autodidakta módon tanultam, így nem voltak tanáraim. Tudat alatt biztosan hatottak rám, de nem tudnám megmondani, kik. Inkább egy-egy dal vagy vers inspirál. Pilinszky illusztrációmból van a legtöbb, emellett a magyar alternatív zenék ihlették sok rajzomat. Többnyire a Vad Fruttik, az Elefánt, a Heaven Street Seven, a Kispál és a borz és a Kiscsillag zenéiből szoktam inspirálódni. Úgy érzem, a fotóművészek művei jobban hatnak rám, mint a grafikusoké. Talán mert sokkal inkább visszaadják a valóságot. 

– Hová sorolnád magad a stílusirányzatokat nézve?

– Nem tudnám konkrétan definiálni. Valószínűleg azért, mert még kialakulóban van a stílusom. Olyan, mintha firkákból születnének meg a rajzaim, olyanok mint amiket régen a suliban csináltunk a füzet sarkára. Csak én nagyban rajzolom, és egy történetet adnak ki. Leginkább feketével szeretek játszani a fehér alapon. Száraz krétaszerű ecsettel dolgozom, így a vonalakban is vannak hiányos foltok. Ettől picit a gyerekrajzokra is emlékeztetnek a képek.

Kriskó János nyitotta meg a tárlatot

– Hogyan állt össze a kiállítás anyaga?

– A képek zöme erre az alkalomra készült. A legfőbb célom az volt, hogy kontrasztos, ellentéteket feszegető legyen a kiállítás, ezért lett szinte minden kép fekete-fehér. De a kettősség nem csak a színekben van jelen. Valóságvesztésnek neveztem magamban a kiállítást, mert vannak teljesen reális képek, ilyen például az, amin egy idős nő félálomban húzza fel a lábára a papucsot, közben az arcáról a megtört, magányosságot lehet kiolvasni, mint aki minden napját így indítja – egyedül. Két része van a kiállításnak: az egyik oldalon minden grafikában benne van az életemnek egy kis darabkája, egy bögre, egy szoba, egy jelenet a múltamból, valós képet adva. A másik része elszakadt a valóságtól, inkább álomszerű.

A képekben az a közös, hogy mindegyik az én lelki állapotom kivetülése. Persze a befogadó saját lelki állapotának tükrén keresztül látja ezeket. Így fordulhat elő, hogy amit valaki először vidámnak lát, az később – egy-egy apró részlet miatt - letaglózza a szomorúságával.

– Akik ismernek, tudják, hogy a személyiségedben is jelen van ez a kettősség.

– Nehezen is viselik (nevet fel). Egyik pillanatban az egekben vagyok, aztán rettentően elárvultnak érzem magam. Sokszor szenvedek társas magánytól. Akiket ilyenkor megsértek, azoknak tudniuk kell, hogy nem tudatosan vagyok bunkó velük. Nem tudom irányítani a hangulatingadozásaimat. Sokkal érzékenyebben érint egy-egy gesztus, kemény szó, rögtön magamra veszem. Talán azért, mert túl sokat foglalkoztat, hogy mit gondolnak rólam mások. Dolgozok azon, hogy ezt leküzdjem magamban.

– Agrármérnök vagy, markeringesként és fotósként dolgozol, emellett online szerkesztő, profi birkagondozó vagy, és közben rajzolsz is. Hogy fér össze ez a sok minden?

– Az életemben is jelen van a kettősség. Városi lány vagyok, de vidéken is otthon érzem magam. Szinte a mamámék tanyáján nőttem fel a birkák között, ahol most is sokat segítek. A mai napig ugrálok a szalmabálákon és ölelgetem a bárányokat. Imádom a virágokat, harcos környezetvédő vagyok és szakmai cikkeket írok egy agrármagazinnak is. Ennyi maradt meg a tanult szakmámból. A Kecskeméti Médiacentrumnál dolgozom, szeretem a munkám sokszínűségét, leginkább a fotózásokat.  Ez az első munkahelyem, ahol sikerélmények értek. Közben mesterképzésre járok az egyetemre, így zömében esténként rajzolok. 

Eddig sosem éreztem úgy, hogy jó vagyok abban, amit csinálok, talán mert nem azt csináltam, amit a leginkább szeretek. Most végre azt hiszem, elindultam azon az úton, ami jó felé vezet. Persze biztosan lesz még rajta néhány kanyar.

 

Imádott nagyszüleivel

– Milyen érzés, hogy megnyílt életed első kiállítása?

– Nem érzem azt a büszkeséget, mint például, amikor a mamám megdicsér bármi egyszerű dologért, akár ha beágyazok vagy ha ötöst kapok egy nagyon nehéz vizsgára. Talán nem is fogtam fel a jelentőségét. De közben nagyon jó érzés. Ha össze kellene szedni a Top3 dolgot életemben, ez biztosan benne lenne. Egyébként Fülöpszálláson is híre ment a kiállításnak, így ott is ki lesznek állítva az illusztrációim.

– Hogyan látod magad tíz évvel később?

– Nagy álmom, hogy egyszer illusztrálhassak egy könyvet. Nem is feltétlenül gyerekkönyvet, akár irodalmi kötetbe is szívesen rajzolnék. Leginkább persze akkor lennék boldog, ha csak ezzel foglalkozhatnék. Annyi mindent csináltam az elmúlt 26 évben, remélem, egyszer eljön ennek az ideje is…

Tóth Enikőnek, a Hírös Agóra augusztusi hónap alkotójának kiállítása ingyenesen látogatható augusztus 31-ig az intézmény nyitvatartási idejében.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az aradi 13-ra emlékeztek a Nyíri erdőben

A hagyománynak megfelelően idén is ünnepi megemlékezést tartottak Hetényegyházán, a Szent Hu...

Egri históriának summája - bábelőadás a megyei könyvtárban

Egri históriának summája - bábelőadás a megyei könyvtárban

Lázár Attila bábszínész érkezett ma a könyvtárba, aki az Egri históriának summája című előadásáva...

Török Ábel - egy rendkívüli kecskeméti fiatalember a Múzsában

Török Ábel - egy rendkívüli kecskeméti fiatalember a Múzsában

23 évesen öt nyelven beszél, bizantinológiával foglalkozik, tudományos teljesítménye mellett...

Glicerint szállító tartálykocsi borult árokba az M5-ösön, Kecskemétnél

Glicerint szállító tartálykocsi borult árokba az M5-ösön, Kecskemétnél

Egy glicerint szállító nyerges vontató borult árokba az M5-ös autópályán Kecskemétnél.

Orosházán szerezné meg első pontjait a Kecskeméti NKSE

Orosházán szerezné meg első pontjait a Kecskeméti NKSE

Négy forduló után egyelőre pont nélkül áll a bajnokságban a KNKSE. Ha szeretné elérni a szezon el...

Hatalmas meglepetést szereztek a rendőrök Zolikának

Hatalmas meglepetést szereztek a rendőrök Zolikának

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei egy 12 éves kisfiú álmát...

Mobilt, iratokat és bankkártyát lopott

Mobilt, iratokat és bankkártyát lopott

A kecskeméti rendőrök lezárták annak a gyanúsítottnak az ügyét, aki egy padon alvó férfit zsebelt...

Kecskeméti TE: A 15. bajnoki jön az Újpest ellen

Kecskeméti TE: A 15. bajnoki jön az Újpest ellen

Péntek este 20:05-kor lila derbire kerül sor a Szusza Ferenc Stadionban, hiszen az Újpest FC vend...

Nehéz helyzetben a méhészek - Videóval

Nehéz helyzetben a méhészek - Videóval

Az aszály, a virágpor mennyisége és a méhek nyúlós költésrothadás nevű betegsége is nehezítette i...

2022.10.05. 20:25

80 kép

méz, Kecskemét , méhészek, méhek

Kozák Polett kapta 2022-ben a Tóth László-díjat - Videóval

Kozák Polett kapta 2022-ben a Tóth László-díjat - Videóval

A Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztője, Kozák Polett a 2022-es Tóth László-díj kitüntete...

Köszöntötték a Margaréta Otthon és az Őszirózsa Idősek Otthona lakóit - Videóval

Köszöntötték a Margaréta Otthon és az Őszirózsa Idősek Otthona lakóit - Videóval

A hagyományokhoz híven, idén is ünnepi műsorral kedveskedtek a Margaréta Otthon és az Őszirózsa I...

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Refi téli működésére

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Refi téli működésére

Több forgatókönyvet dolgoztak ki a Kecskeméti Református Gimnázium és Általános Iskola téli működ...

A Targeted Krav Maga önvédelmi sport alapító mestere a KTV-ben

A Targeted Krav Maga önvédelmi sport alapító mestere a KTV-ben

Egy érdekes küzdősport a Targeted Krav Maga volt az egyik téma a Kecskeméti Televízió heti Sportm...

Kecskeméti ARC: Nagyobb volt a tűz a vendégeknél

Kecskeméti ARC: Nagyobb volt a tűz a vendégeknél

Hétvégén a Budapest Exiles csapatát fogadta a Kecskeméti ARC az első osztályú férfi rögbibajnoksá...

Az M. Bodon Pál zeneiskola tanárai és növendékei koncerteztek a Bozsóban

Az M. Bodon Pál zeneiskola tanárai és növendékei koncerteztek a Bozsóban

Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából tartottak koncertet kedden délután a Kecsk...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies