Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 20. Kedd  István

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

„A legőszintébb az ember önmagával kell, hogy legyen!”

Varga Géza

2019.07.23. 15:13

Egy egészen különleges élményben lehetett részük azoknak, akik a Kodály Művészeti Fesztivál július 22-ei „...ÉS ECHO” című előadását megtekintették. Zene, színészet, költészet, báb- és mozgásművészet ötvöződött a darabban, amelyet Vizin Viktória, Gergye Krisztián és egy életnagyságú báb főszereplésével, valamint a Trüffel Vonósnégyes és Zombola Péter zenei játékával láthatott a közönség.

Fotók: Banczik Róbert

Az „...ÉS ECHO” kecskeméti előadását az egyszerű külsőség és a komplex bensőség jellemezte. „Nem polgárpukkasztó módon akarunk hatást kelteni, hanem a lehető legletisztultabb módon, de mégis komplex élettörténésekről beszélve zenével, mozdulattal” – mondta el a műről Vizin Viktória.

A minimalista, szinte minden díszlet nélküli színpadon három különös elemet vehettünk észre – egy bábot, egy ruhát, valamint egy tükröt. Ezek közül legjellegzetesebb és egyben legmeghökkentőbb Adél volt, az életnagyságú báb, amit Hoffer Károly bábszínész és -tervező alkotott meg külön erre a darabra, Vizin Viktóriáról mintázva. A figura hol csupaszon, hol ruhában, hol parókában teljesen az operaénekesnő hasonmásaként jelent meg a színpadon, az emberi lélek különböző állapotaihoz hasonlóan. „Akárhányszor csak egy térbe kerülök a báb-alteregómmal, valami elkezd bizseregni a mellkasomban. Valamiféle belső ösztönzésem támad, hogy megfogjam a kezét, megsimítsam a kezét. A szemébe akarok nézni. Adél egy élettelen tárgy, akinek valóban lelke van” – írta a bábról közösségi oldalán a kecskeméti születésű, Chicagóban élő világhírű énekművész.

A ruha, ami Debreczeni Ildikó jelmeztervező keze munkáját dicséri, egy szirmait kibontott nárciszt ábrázolt, így bukkant fel a nyitottan értelmezhető cím vizuális formában is, hiszen az „...ÉS ECHO” három pontjának jelentése a világ egyik legszenvedélyesebb mezzoszopránja elmondása alapján az, hogy valami vagy valaki van előtte, azaz utal a görög mitológiából ismert Nárcisz és Echo történetére.

A tükör is jól visszaadta a darab esszenciáját – az ember meghasonulását, önmagával való párbeszédét. Vizin Viktória tükörjátékában Echot láthattuk a báb és a tükör általi, saját magával történő diskurzusban, de a ruha miatt Nárciszt is észrevehettük benne. Bábmester szerepéből kilépve a csupa feketébe öltözött, sokszor alig észrevehető Gergye Krisztián is néhol Nárcisszá vált, így elmosva a szereplők és identitások közötti határokat. A Kékszakállú történetének Juditja is felsejlett a világhírű operaénekesnő alakjában, ám egy fordított történetben, ahol a nőalak teljes magányban van saját vívódásai várának fogságában. „A legőszintébb az ember önmagával kell, hogy legyen!” – mondta Vizin Viktória a darabban átélt önmagával való szembenézésről.

A színpadképhez hasonlóan a színészi játék is dísztelen, mégis mély jelentésű volt. A letisztult koreográfia jól átadta az érzelmeket, a főszereplő belső vívódásait, és a Vizin–Gergye–Adél-hármas dinamikus mozdulatai végig egyfajta belső feszültséget idéztek elő a nézőkben. Érzékelhető volt az előadók közötti összhang is, és ez nemcsak a színpadon levőkre korlátozódott, a zenekari árokban játszó muzsikusok is ráhangolódtak a darab hangulatára, a színészek legapróbb rezdüléseit követve játszottak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A kamaraopera zenei részét Zombola Péter komponálta, és a szerző, valamint a Trüffel Vonósnégyes közreműködésével hallhatta a közönség. A fiatal, de már Junior Prima- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző kifejezetten úgy alkotta meg a darab dallamvilágát, hogy az mindenkinek értelmezhető legyen – az operarajongók és a műfajba újonnan belekóstolók számára is. A letisztultság a zenei téren is érezhető volt, a minimalista neobarokknak nevezett stílusban íródott muzsika szerzője úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne egyetlen fölösleges hangot sem hallani a zenéjében. Vizin Viktória is ezzel a zenei szűkszavúsággal élt a mű során, mert – ahogy arról korábban fogalmazott – a darab akkora hangi, lelki és fizikális teher a számára, hogy nem is tudna szükségtelen elemeket énekelni, erre se ideje, se kapacitása nincs a produkció során. Mindez azonban nem zárta ki az improvizáció lehetőségét. Zombola Péter kifejezetten olyan részeket is tett a zenéjébe, ahol lehetőséget adott a zenekar és az énekesnő számára a rögtönzésre – ez, ahogy a szerző elmondta, a bizalom jele társai felé, akik az „időtlen” jelzővel írták le a lassú, ám sosem fáradó muzsikát.

A költészet művészete is megjelent a darabban: a dalszövegekből visszaköszönt Weöres Sándor Psziché-sorozatának két verse (La Pleureuse és Ideál), valamint részletek Ovidius Átváltozások című alkotásából.

A rögtönzés pillanatnyiságának és a komplex érzelmek időtlenségének kettőssége vitte végig az előadást, mely a színészeknek is megterhelő volt mind testileg, mind lelkileg: „Számunkra is nagyon nagy lelki nyomás ez, ugyanakkor egy megváltás a végén, hogy megszületett valami” – mondta az operaénekesnő. Hiszen az „...ÉS ECHO”, ahogy Vizin Viktória jellemezte, „egy énekesnő tragédiája, aki saját keresztjeként nem az emberi kapcsolatokat, hanem a karriert választotta. Négy színpadi függöny közé van zárva, és lassan elfelejti, hogy hol a színpad, »kint-e vagy bent«. A történet B. Török Fruzsina A kereszt című művéből származik, amit nekünk írt. Ebben a »kereszt« két dologra vonatkozik: az élet keresztjére és a zenei keresztekre, amelyek felemelik a hangot”.

„Érzelmi vákuumot csinálunk a színpadon, ami beszippantja a nézőt” – tette hozzá a zeneszerző, Zombola Péter. És valóban, a tegnap esti kecskeméti előadáson és a kamaraopera bő egy hónappal ezelőtti ősbemutatóján, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon is mind a laikus, mind a szakmai közönség részéről csupa pozitív visszajelzés érkezett, a nézők befogadók voltak.

Vizin Viktória számára egyébként még különlegesebb volt ez a kecskeméti előadás, mivel ő is a hírös város szülötte. „Nagyon örülök, hogy szülővárosomban újra felléphettem! Kecskemét számomra létfontosságú állomás. Ismerem a közönségem, ismerem a város hangulatát, szeretek itthon lenni. Jó látni, amint szépül a város, különösen gazdasági szempontból látványos a fejlődés. Persze ha tehetném, akkor a művészetekre több támogatást adnék” – mondta el a kiválóság.

A nagy sikerű produkció még több helyen is bemutatkozik a közeljövőben: július 27-án Tiszafüreden, a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválon, október 11-én Budapesten, a BMC-ben, valamint november 17-én Egerben, az Egri Kamaraopera Fesztiválon láthatja majd a darabot a nagyérdemű, ezenkívül tervezik még az angol nyelvre való átültetését is.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

A már hagyománnyá vált soltvadkerti edzőtáborral folytatódott a SG Kecskemét Futsal felkészülése,...

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

A Hírös7 szervezői mindig is a forradalmi megoldásokra, fejlesztésekre törekedtek. Nem véletlen, ...

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

A KTE HUFBAU vasárnap a Monort fogadta a Széktói Stadionban, a mérkőzés előtt négy-négy ponttal á...

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

A KTE HUFBAU a 3. fordulóra készül immáron az NBIII-ban, vasárnap 17:00-kor a Monor lesz az ellen...

2019.08.18. 12:06

KTE HUFBAU, foci, futball, Kecskemét

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Augusztus 25-ig senki sem fog unatkozni Kecskeméten, ugyanis színes programokkal várja a ven...

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK címmel kiállítás nyílt a volt Szigmában, a Rákóczi úton. A tárlaton Angelo Minuti...

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Második alkalommal rendezték meg 2019. augusztus 16-án Kecskeméten a nemzetközi díszfácán tenyész...

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Egy Citroen haladt a repülőtér felé, amikor a hátulról nagy sebességgel érkező Opel vezetője a zá...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies