Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Október 29. Csütörtök  Nárcisz

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Mi van vele? – Dóbiás Péter

Varga Géza

2020.06.20. 16:30

Pedagógusi munkájában, zenekari tagként, énekkarvezetőként, zeneszerzőként és persze a Mesélő dallamok sorozat alkotójaként és előadójaként Kodály Zoltán gondolatát követve – Legyen a zene mindenkié! – évtizedek óta arra törekszik, hogy minél több helyre eljusson az élő zene. Nyugdíjasként sem pihen, az elmúlt években a gyermekműsorok szervezésére még több energiát fordított, a vírushelyzet miatti karanténheteket pedig elsősorban komponálással töltötte.

– 2010-ben, 60 évesen nyugdíjba vonult. Miért?

– Két dolog miatt éltem a lehetőséggel: szerettem volna még több időt szánni a Mesélő dallamokra és kiteljesedni az alkotói munkában, a zeneszerzésben. Korábban délutánonként tanítottam, ez az időm fölszabadult, így 2010-től sokkal többet tudtam foglalkozni a rendhagyó énekórák összeállításával. S mivel nagy örömömre Péter fiamnak is megtetszettek a Mesélő dallamok-produkciók – hol csellón, bőgőn vagy zongorán működött közre, hol énekelt, mostanában már az előkészítő munkából is egyre nagyobb részt vállal –, vele együtt azután egyre több megkeresésnek tudtunk eleget tenni. Tíz éve már, hogy az óvodásoknak is muzsikálunk. Örömmel megyünk a 3-6 évesek közé is, otthonosan érzem közöttük magamat, hiszen az unokáim is ilyen korúak. Büszke vagyok arra, hogy immár közel 13 ezer alkalomra tekinthet vissza ez a sorozat.

Nyugdíjasként az alkotásra is jóval több időm jut. A délelőttjeim ugyan továbbra is foglaltak, hétfőn és csütörtökön zenekari próbákra járok, kedden, szerdán és pénteken pedig hol egy közeli, hol egy kicsit távolabbi városban muzsikálunk a gyerekeknek, délutánonként azonban most már jobban el tudok mélyülni a zeneszerzésben. „Kiérdemesült” éveimben először – mintegy hálából, hogy az év zenekari művésze elismeréssel jutalmaztak – a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar számára komponáltam egy darabot, a Kecskemét anno-t. A négytételes nagyzenekari mű megírását komoly kutatási munka előzte meg – a kottaírásban is fejlődnöm kellett –, minderre bőven tudtam időt fordítani. Folytattam az évfordulókhoz kötődő művek írását is: az 500 éve történt parasztlázadás emlékére született zenés történelmi játékom, a Dózsa népe, a Szent Márton-év kapcsán zenés misztériumjátékomat Márton, Pannónia és Gallia szentje címmel mutattuk be, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a kecskeméti ünnepségen az általam szerkesztett emlékműsor hangzott el szeretteim közreműködésével, a költő születésének 200. évfordulójára írtam az Arany János humora című összeállításomat stb. Emellett kórusműveket is komponáltam, így például Kenyér helyett morzsák? című művemet a Nemesszeghy Márta Vegyeskar, Latin misémet és Lukács-passiómat a Piarista Liturgikus Kórus mutatta be. Az 1977-ben alapított kórust 20 évig vezettem, majd – néhány évet kihagyva – kórustaggént, három éve ismét kórusvezetőként tevékenykedem.

 – Nyugdíjba vonulásakor a tanítást abbahagyta?

– Mindig szerettem tanítani, növendékeim is örömmel jöttek az órákra és szinte az első évektől kezdve, hol zongorán, hol hegedűn együtt muzsikáltam, kamaráztam velük. Istenívő emberként abban igyekeztem a segítségükre lenni, hogy ne csak zenét értő és szerető, hanem egészséges, jó lelkű emberekké váljanak. Amikor nyugdíjba mentem, -mivel tanítványaim közül többen ragaszkodtak hozzám és hogy a tanárváltás miatt ne hagyják abba a hangszertanulást- magánórákat adva, a tanítást még vagy négy éven át folytattam.

– A zene közelségében élve jut ideje a családjára?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Feleségével 10 éves házassági évfordulójukon, 1984-ben– Feleségemet, Hédit még Debrecenben ismertem meg, ő a tanítóképző könyvtár-népművelés szakán tanult. A zene szeretete hozott össze bennünket. 1974-ben házasodtunk össze, azaz négy év múlva már az aranylakodalmunkat ünnepelhetjük majd meg. Amióta Kecskeméten élünk, ötször költöztünk, másfél éve Máriavárosban lakunk. A kertünk nagy ajándék, ha jönnek hozzánk az unokák, ott van elegendő hely a közös játékra. Négy gyermekkel ajándékozott meg ugyanis bennünket a Jóisten, és immár hat unokának is örülhetünk   Gyermekeink mindannyian a Kodály iskolában végezték. Nagyobbik lányom, Hédi orgonaművész diplomát szerzett, családjával Dániában él. Andrea hegedülni tanult, de a néptáncot jobban kedvelte, jelenleg könyvtárostanárként dolgozik. a gyesről most ment vissza dolgozni. Péter gordonkán művész-tanári diplomát szerzett, jelenleg Kerekegyházán tanít, no meg felesége szülőhelyén, Törtelen kántorkodik. A legkisebbik gyermekünk Levente jó nyelvérzékkel rendelkezik, az ELTE orosz-szlavisztika szakán végzett, fordítóként, egy fővárosi cégnél dolgozik. A közelünkben élőkkel gyakoriak, mindennaposak a találkozásaink, de évente többször Hédiékkel is együtt töltünk néhány napot, hetet. Sajnos, az utóbbi hónapokban, a járványhelyzet miatt szeretteinkkel csak alig-alig találkoztunk, jó, hogy lassan véget ér a karanténidőszak.

– Mivel teltek ezek a zárt hetei?

– Meglehetősen sok időt töltöttem a kert gondozásával, így pótoltam a máskor gyakori úszásaimat; próbáltam edzésben maradni, mert az unokákat föl kell dobni és el is kell kapni! Emellett az alkotás örömét is intenzívebben átélhettem. Az elmúlt hetekben – amellett, hogy korábbi műveimet feleségemmel közösen számba vettük, rendszereztük, és az Artisjus felé harmincötöt le is jelentettünk – több művet is komponáltam. Csak néhány ezek közül: Karantén Te Deum, Pater noster, Shalom, Ave Maria. Nem véletlen, hogy a darabok témái szakrális jellegűek, ez az időszak lehetőséget adott az elmélyülésre, a számvetésre, életem alapvető kérdéseinek újra gondolására.   

– Hogyan tervezi életét 70 után?

– 40 éves koromig volt szakállam, akkor levágattam. 60 évesen ismét megnövesztettem, és úgy tervezem, 80 évesen majd újabb 20 évre ismét barátságot kötök a borotvámmal. Komolyabbra fordítva, a gyerekműsorokat és a komponálást is folytatni szeretném. Az évfordulókat a jövőben is figyelni fogom, és reményeim szerint az ezekhez kapcsolódó zeneszerzői ötleteimet egyrészt a Mesélő dallamoknál hasznosítom majd, másrészt egy-egy hozzám közelebb álló témáról önálló darabot is szívesen szereznék. Az álmom pedig egy nagyobb apparátust igénylő színpadi mű írása, remélem, erre is lesz még lehetőségem!

Dóbiás Péter nyugdíjas zenetanár, zeneszerző Szátokon született 1950. június 20-án. Előbb Vácott, az Állami Zeneiskolában tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában brácsa szakon végzett. Később a Népművelési Intézetben zenekarvezető diplomát is szerzett. 1971-től Debrecenben, a MÁV Szimfonikus Zenekar brácsa szólamvezetője volt. 1974 óta Kecskeméten él. 2010-ig, nyugdíjazásáig a Kodály Iskola hegedűtanára volt. Immár 46 éve a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagja. Korábban az együttes szólamvezetője, zenekari titkára, 1990 és 1996 között karmestere volt, ebben az időszakban ő indította el az újévi Strauss-koncertek sorozatát. 1992 óta Mesélő dallamok címmel rendhagyó énekórákat tart a Duna–Tisza közi iskolákban, melyeken népszerű zeneművek 4-5 hangszerre való saját átiratait mutatják be. Zeneszerzőként is aktív. Több magyar költő versét is megzenésítette, így például 2006-ban Egy költő forradalma: töredékek Buda Ferenc verseiből című szólóénekre, kórusra és zenekarra írt művét a Katona József Színházban adták elő. 2007-ben Erzsébet a szeretet szentje című kisoperáját a Kecskeméti Művészeti Oktatási Intézetek tanulói mutatták be. 2008-ban a DE Zeneművészeti Karán Börzsönyi nosztalgia című, fiának írt csellóversenyét vezényelte. „Kecskemét anno” című műve 2014-ben, a Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjén hangzott el először. Családtagjai, kollégái, kórusok és a kecskeméti szimfonikusok közreműködésével már három szerzői hangversenyt tartott. A Kecskeméti Városi Vegyeskar és az Alkotó Muzsikusok Társasága tagja volt. 2010-ben Az év zenekari művésze díjat és a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehette át.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban

Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban

A kecskeméti kórház szülész-nőgyógyász, andrológus főorvosa szakterületének rejtelmeibe is bevont...

Futsal: a Berettyóújfalu érkezik a kupában a Scoregoalhoz

Futsal: a Berettyóújfalu érkezik a kupában a Scoregoalhoz

Október 28-án, szerdán 11:00 órakor kisorsolták a férfi futsal Magyar Kupa 3. fordulóját. A ...

Októberi pódiumbeszélgetés hamarosan a KTV-n

Októberi pódiumbeszélgetés hamarosan a KTV-n

Kedden este újabb három vendéggel folytatódott a neves, helyi személyiségeket bemutató pódiumbesz...

10 hozzátartozó nélkül elhunytat temettek el Kecskeméten

10 hozzátartozó nélkül elhunytat temettek el Kecskeméten

10 magányosan, hozzátartozó nélkül elhunytat kísért el utolsó útjára a népkonyha sorsközössége ma...

Az NKM megkezdte a gallyazási munkákat Kecseméten

Az NKM megkezdte a gallyazási munkákat Kecseméten

Az NKM Áramhálózati Kft. alvállalkozó partnere megkezdte a Kecskemét város villamos hálózatát éri...

Hűség, hűtlenség, humor és romantika - Szerelmes levelek az Agóra színpadán

Hűség, hűtlenség, humor és romantika - Szerelmes levelek az Agóra színpadán

Két legendás színész és egy legendás előadás – nem túlzás a jelző az Orlai Produkciós Iroda...

Ittasan okozott halálos balesetet, letartóztatását indítványozza az ügyészség (frissítve)

Ittasan okozott halálos balesetet, letartóztatását indítványozza az ügyészség (frissítve)

A Kecskeméti Járási Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt letartóztatását indí...

Bajnoki aranyak és sikeres rendezés a kecskeméti Junior Országos Bajnokságon

Bajnoki aranyak és sikeres rendezés a kecskeméti Junior Országos Bajnokságon

Kecskemét adott otthont a 2020. évi Junior Országos Bajnokságnak a Bóbis Gyula Sportcsarnokban. A...

Nem lesz ökumenikus istentisztelet november 1-jén (videóval)

Nem lesz ökumenikus istentisztelet november 1-jén (videóval)

Idén más lesz a Mindenszentek ünnepe a koronavírus-járvány miatt. Nem indítanak temetői buszjárat...

11. alkalommal SZÍN-TÁR találkozó

11. alkalommal SZÍN-TÁR találkozó

A koronavírus járvány miatt márciusban elhalasztott találkozó november 8-12. között kerül megrend...

Betörtek a Védőháló adománygyűjtő boltjába (videóval)

Betörtek a Védőháló adománygyűjtő boltjába (videóval)

Betört valaki a Védőháló Karitatív Egyesület adománygyűjtő boltjába a hétvégén. Készpénzt, női ru...

A Neumann János Egyetemért Alapítvány megvásárolta a kecskeméti egyetemi CAMPUS-t fejlesztő társaságot

A Neumann János Egyetemért Alapítvány megvásárolta a kecskeméti egyetemi CAMPUS-t fejlesztő társaságot

Megvásárolta az új kecskeméti egyetemi CAMPUS első ütemét megvalósító Kecskeméti Duális Oktatás Z...

A Kisvárda érkezik a MOL Magyar Kupában

A Kisvárda érkezik a MOL Magyar Kupában

NBI-es csapat érkezik szerdán a Széktói Stadionba. 13:00-ás kezdéssel a Kisvárda Master Good lesz...

Pestiek a Budai utczában: Katartikus előadással folytatódik a felnőtt sorozat

Pestiek a Budai utczában: Katartikus előadással folytatódik a felnőtt sorozat

Őrültség-e önpusztító módon akár teljes magunkat is odaadnunk, ha a másiknak szüksége van rá? Ego...

Megszűnt az Ölelő Kéz Alapítvány gyógyászati szolgáltatása

Megszűnt az Ölelő Kéz Alapítvány gyógyászati szolgáltatása

Az Ölelő Kéz Alapítvány 2020. július 31-én megszüntette gyógyászati tevékenységét a Kecskeméti Fü...

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József, a kecskeméti 8-as számú körzet egyéni képviselője november 5-én, c...

Villámgyors a mobiljegy érvényesítése Kecskeméten (videóval)

Villámgyors a mobiljegy érvényesítése Kecskeméten (videóval)

Október 17-től a buszok első ajtaja mellett kihelyezett QR-kód beolvasásával lehet érvényesíteni ...

Zajlik a kecskeméti iskolák fertőtlenítése

Zajlik a kecskeméti iskolák fertőtlenítése

Kecskeméten is nagy erőkkel folyik az oktatási intézmények fertőtlenítő nagytakarítása. A szakemb...

Ittas vezetők buktak le Kecskeméten (videóval)

Ittas vezetők buktak le Kecskeméten (videóval)

A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt hétvégén több ittas vezetőt őrizetbe vettek....

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies