Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 6. Hétfő  Csaba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Mi van vele? – Dóbiás Péter

Varga Géza

2020.06.20. 16:30

Pedagógusi munkájában, zenekari tagként, énekkarvezetőként, zeneszerzőként és persze a Mesélő dallamok sorozat alkotójaként és előadójaként Kodály Zoltán gondolatát követve – Legyen a zene mindenkié! – évtizedek óta arra törekszik, hogy minél több helyre eljusson az élő zene. Nyugdíjasként sem pihen, az elmúlt években a gyermekműsorok szervezésére még több energiát fordított, a vírushelyzet miatti karanténheteket pedig elsősorban komponálással töltötte.

A Mesélő dallamok egyik előadásán

– 2010-ben, 60 évesen nyugdíjba vonult. Miért?

– Két dolog miatt éltem a lehetőséggel: szerettem volna még több időt szánni a Mesélő dallamokra és kiteljesedni az alkotói munkában, a zeneszerzésben. Korábban délutánonként tanítottam, ez az időm fölszabadult, így 2010-től sokkal többet tudtam foglalkozni a rendhagyó énekórák összeállításával. S mivel nagy örömömre Péter fiamnak is megtetszettek a Mesélő dallamok-produkciók – hol csellón, bőgőn vagy zongorán működött közre, hol énekelt, mostanában már az előkészítő munkából is egyre nagyobb részt vállal –, vele együtt azután egyre több megkeresésnek tudtunk eleget tenni. Tíz éve már, hogy az óvodásoknak is muzsikálunk. Örömmel megyünk a 3-6 évesek közé is, otthonosan érzem közöttük magamat, hiszen az unokáim is ilyen korúak. Büszke vagyok arra, hogy immár közel 13 ezer alkalomra tekinthet vissza ez a sorozat.

Nyugdíjasként az alkotásra is jóval több időm jut. A délelőttjeim ugyan továbbra is foglaltak, hétfőn és csütörtökön zenekari próbákra járok, kedden, szerdán és pénteken pedig hol egy közeli, hol egy kicsit távolabbi városban muzsikálunk a gyerekeknek, délutánonként azonban most már jobban el tudok mélyülni a zeneszerzésben. „Kiérdemesült” éveimben először – mintegy hálából, hogy az év zenekari művésze elismeréssel jutalmaztak – a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar számára komponáltam egy darabot, a Kecskemét anno-t. A négytételes nagyzenekari mű megírását komoly kutatási munka előzte meg – a kottaírásban is fejlődnöm kellett –, minderre bőven tudtam időt fordítani. Folytattam az évfordulókhoz kötődő művek írását is: az 500 éve történt parasztlázadás emlékére született zenés történelmi játékom, a Dózsa népe, a Szent Márton-év kapcsán zenés misztériumjátékomat Márton, Pannónia és Gallia szentje címmel mutattuk be, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a kecskeméti ünnepségen az általam szerkesztett emlékműsor hangzott el szeretteim közreműködésével, a költő születésének 200. évfordulójára írtam az Arany János humora című összeállításomat stb. Emellett kórusműveket is komponáltam, így például Kenyér helyett morzsák? című művemet a Nemesszeghy Márta Vegyeskar, Latin misémet és Lukács-passiómat a Piarista Liturgikus Kórus mutatta be. Az 1977-ben alapított kórust 20 évig vezettem, majd – néhány évet kihagyva – kórustaggént, három éve ismét kórusvezetőként tevékenykedem.

 – Nyugdíjba vonulásakor a tanítást abbahagyta?

– Mindig szerettem tanítani, növendékeim is örömmel jöttek az órákra és szinte az első évektől kezdve, hol zongorán, hol hegedűn együtt muzsikáltam, kamaráztam velük. Istenívő emberként abban igyekeztem a segítségükre lenni, hogy ne csak zenét értő és szerető, hanem egészséges, jó lelkű emberekké váljanak. Amikor nyugdíjba mentem, -mivel tanítványaim közül többen ragaszkodtak hozzám és hogy a tanárváltás miatt ne hagyják abba a hangszertanulást- magánórákat adva, a tanítást még vagy négy éven át folytattam.

– A zene közelségében élve jut ideje a családjára?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Feleségével 10 éves házassági évfordulójukon, 1984-ben– Feleségemet, Hédit még Debrecenben ismertem meg, ő a tanítóképző könyvtár-népművelés szakán tanult. A zene szeretete hozott össze bennünket. 1974-ben házasodtunk össze, azaz négy év múlva már az aranylakodalmunkat ünnepelhetjük majd meg. Amióta Kecskeméten élünk, ötször költöztünk, másfél éve Máriavárosban lakunk. A kertünk nagy ajándék, ha jönnek hozzánk az unokák, ott van elegendő hely a közös játékra. Négy gyermekkel ajándékozott meg ugyanis bennünket a Jóisten, és immár hat unokának is örülhetünk   Gyermekeink mindannyian a Kodály iskolában végezték. Nagyobbik lányom, Hédi orgonaművész diplomát szerzett, családjával Dániában él. Andrea hegedülni tanult, de a néptáncot jobban kedvelte, jelenleg könyvtárostanárként dolgozik. a gyesről most ment vissza dolgozni. Péter gordonkán művész-tanári diplomát szerzett, jelenleg Kerekegyházán tanít, no meg felesége szülőhelyén, Törtelen kántorkodik. A legkisebbik gyermekünk Levente jó nyelvérzékkel rendelkezik, az ELTE orosz-szlavisztika szakán végzett, fordítóként, egy fővárosi cégnél dolgozik. A közelünkben élőkkel gyakoriak, mindennaposak a találkozásaink, de évente többször Hédiékkel is együtt töltünk néhány napot, hetet. Sajnos, az utóbbi hónapokban, a járványhelyzet miatt szeretteinkkel csak alig-alig találkoztunk, jó, hogy lassan véget ér a karanténidőszak.

– Mivel teltek ezek a zárt hetei?

– Meglehetősen sok időt töltöttem a kert gondozásával, így pótoltam a máskor gyakori úszásaimat; próbáltam edzésben maradni, mert az unokákat föl kell dobni és el is kell kapni! Emellett az alkotás örömét is intenzívebben átélhettem. Az elmúlt hetekben – amellett, hogy korábbi műveimet feleségemmel közösen számba vettük, rendszereztük, és az Artisjus felé harmincötöt le is jelentettünk – több művet is komponáltam. Csak néhány ezek közül: Karantén Te Deum, Pater noster, Shalom, Ave Maria. Nem véletlen, hogy a darabok témái szakrális jellegűek, ez az időszak lehetőséget adott az elmélyülésre, a számvetésre, életem alapvető kérdéseinek újra gondolására.   

– Hogyan tervezi életét 70 után?

– 40 éves koromig volt szakállam, akkor levágattam. 60 évesen ismét megnövesztettem, és úgy tervezem, 80 évesen majd újabb 20 évre ismét barátságot kötök a borotvámmal. Komolyabbra fordítva, a gyerekműsorokat és a komponálást is folytatni szeretném. Az évfordulókat a jövőben is figyelni fogom, és reményeim szerint az ezekhez kapcsolódó zeneszerzői ötleteimet egyrészt a Mesélő dallamoknál hasznosítom majd, másrészt egy-egy hozzám közelebb álló témáról önálló darabot is szívesen szereznék. Az álmom pedig egy nagyobb apparátust igénylő színpadi mű írása, remélem, erre is lesz még lehetőségem!

Dóbiás Péter nyugdíjas zenetanár, zeneszerző Szátokon született 1950. június 20-án. Előbb Vácott, az Állami Zeneiskolában tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában brácsa szakon végzett. Később a Népművelési Intézetben zenekarvezető diplomát is szerzett. 1971-től Debrecenben, a MÁV Szimfonikus Zenekar brácsa szólamvezetője volt. 1974 óta Kecskeméten él. 2010-ig, nyugdíjazásáig a Kodály Iskola hegedűtanára volt. Immár 46 éve a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagja. Korábban az együttes szólamvezetője, zenekari titkára, 1990 és 1996 között karmestere volt, ebben az időszakban ő indította el az újévi Strauss-koncertek sorozatát. 1992 óta Mesélő dallamok címmel rendhagyó énekórákat tart a Duna–Tisza közi iskolákban, melyeken népszerű zeneművek 4-5 hangszerre való saját átiratait mutatják be. Zeneszerzőként is aktív. Több magyar költő versét is megzenésítette, így például 2006-ban Egy költő forradalma: töredékek Buda Ferenc verseiből című szólóénekre, kórusra és zenekarra írt művét a Katona József Színházban adták elő. 2007-ben Erzsébet a szeretet szentje című kisoperáját a Kecskeméti Művészeti Oktatási Intézetek tanulói mutatták be. 2008-ban a DE Zeneművészeti Karán Börzsönyi nosztalgia című, fiának írt csellóversenyét vezényelte. „Kecskemét anno” című műve 2014-ben, a Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjén hangzott el először. Családtagjai, kollégái, kórusok és a kecskeméti szimfonikusok közreműködésével már három szerzői hangversenyt tartott. A Kecskeméti Városi Vegyeskar és az Alkotó Muzsikusok Társasága tagja volt. 2010-ben Az év zenekari művésze díjat és a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehette át.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk

Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk

A KTE HUFBAU-nak ugyan több távozója is volt nyáron, de a keret megerősítése is jól halad. Eddig ...

2020.07.06. 10:30

Üzemszünet az antennás műsorszórásban Kecskeméten

Üzemszünet az antennás műsorszórásban Kecskeméten

Július 8-án éjfél és dél között részlegesen vagy teljesen leállnak -Kecskeméten is- a MinDig TV é...

2020.07.06. 09:09

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Lezárult a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat

Ma zárult le a Dél-Alföldi Dobó Versenysorozat. Az eseménynek a Kecskeméti Atlétikai Centrum adot...

2020.07.05. 15:17

29 kép

Így alakul a következő napok időjárása

Így alakul a következő napok időjárása

Hétfőn is napos időre van kilátás, gomolyfelhőkkel. Csapadék estig nem várható. Az északi-és...

2020.07.05. 13:03

Már minden medence használható a strandon

Már minden medence használható a strandon

Szombat óta a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark termál medencéje is használható, így már az ö...

2020.07.05. 11:09

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Kecskemét is csatlakozott az iRUNmore futóközösséghez

Boronkay Péter és Bálint Zoltán szakértő támogatásával edzhetnek azok a hobbisportolók, akik úgy ...

2020.07.05. 07:42

Új vezető a városrendészet élén

Új vezető a városrendészet élén

Hétfőtől Dr. Német Zsolt vezeti a Kecskeméti Városrendészetet. Csíkos Imre intézményvezető-h...

2020.07.04. 11:04

Kitárult a koronárium (videóval)

Kitárult a koronárium (videóval)

Ingyenesen megtekinthető a Gondoskodó Szolgálat diszpécserközpontja, ahol egy koronavírus mementó...

2020.07.03. 21:00

9 kép

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése (videóval)

Megkezdődik a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A sz...

2020.07.03. 20:22

Kecskemét Kincsei (videóval)

Kecskemét Kincsei (videóval)

Hétfőn indul a Kecskemét Kincsei, a Kecskeméti Televízió új magazinműsora, amelyben minden alkalo...

2020.07.03. 19:13

Elkezdődött a Nagytemplom felújítása (videóval)

Elkezdődött a Nagytemplom felújítása (videóval)

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

2020.07.03. 18:20

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Hétfőn szúnyogot irtanak Kecskeméten

Jövő hétfőn, azaz július 6-án kezdik meg a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem szakemberei Kecs...

2020.07.03. 18:01

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Bár a szórakozóhelyek kérhetik a hosszabb nyitva tartást, egyetlen ilyen igény sincs bent jelenle...

2020.07.03. 15:17

Polgármesteri közlemény: köszönet a kecskemétiek együttműködéséért

Polgármesteri közlemény: köszönet a kecskemétiek együttműködéséért

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közleményt küldött szerkesztőségünknek, amelyben megköszön...

2020.07.03. 14:52

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

Megszűnnek az ideiglenes gyalogátkelők a kórháznál lévő kereszteződésnél (videóval)

A víziközmű kiváltás már megtörtént a kórháznál épülő körforgalomnál, így az ideiglenesen ki...

2020.07.03. 14:11

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészéne...

2020.07.03. 12:59

30 kép

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

Letartóztatásban a lopássorozattal gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves lajosmizsei fé...

2020.07.03. 11:22

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Füzesgyarmatról igazolt szélsőt a KTE HUFBAU

Széleken bevethető támadóval bővült a KTE HUFBAU kerete, Constantinescu Dan-Marius az NBIII. kele...

2020.07.03. 11:00

Első bevetésen az Airbus A319: beteg katonát hozott haza Afganisztánból a Magyar Honvédség szállító repülőgépe - Videóval

Első bevetésen az Airbus A319: beteg katonát hozott haza Afganisztánból a Magyar Honvédség szállító repülőgépe - Videóval

Pont egy héttel azután, hogy az eddigi szállító repülőgépek, az AN-26-osok (az Ancsák) leszálltak...

2020.07.03. 10:25

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Családi programok a szombati Széchenyivárosi Kispiacon

Július 11-én szombaton, a Széchenyivárosi Kispiac több okból kifolyólag is tartogat majd meglepet...

2020.07.03. 10:18

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies