Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Október 29. Csütörtök  Nárcisz

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Mi van vele? – Leskowsky Albert

Közéleti személyiségek, akikről régen hallottunk…

Varga Géza

2020.07.31. 20:13

Gyermekkora óta szenvedélyesen érdeklődik a zeneszerszámok és a különleges közlekedési eszközök iránt. Első hangszereit az NDK-ból hozta, később bejárta a Kecskemét környéki falvakat, a Kiskunság tanyavilágát – alapítványi támogatással megfordult a világ számos országában is –, és kitartó munkával létrehozta Magyarország legnagyobb nyilvános hangszermúzeumát. Nyugdíjazása óta orvosai tanácsára az autóvezetés helyett inkább kerékpározik, ennek hozadékaként dizájner kerékpárokat gyűjt és készít. A karanténidőszak végét várva sem tagadja meg önmagát: most épp a főtéri velocipéd-bemutatók folytatását tervezi.

A Pentaton-díj átvételekor Hörcsök Imre önkormányzati képviselővel és a Kecskemét Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány elnökével, a gyűjtemény szakmai vezetőjével, Szilágyi Áronnal (Fotó: Banczik Róbert)

– 2010-ben, 60 évesen nyugdíjba vonult. Miért?

– Őszintén szólva azt a strapát, amivel a hangszergyűjteménnyel kapcsolatos dolgok intézése járt – nem ritkán egy-egy nap öt-hat csoportnak kellett tárlatvezetést tartanom, gyakoriak voltak a szakmai utak stb. –, már nem nagyon bírtam. Kapóra jött az is, hogy önkéntesként egy ideje már ott dolgozott a hangszerkészítő kecskeméti családból származó Szilágyi Áron, aki örömmel vette át tőlem a „stafétabotot”. Számításom bejött, Áron profi módon, rendkívül magas színvonalon vitte tovább a munkát és viszi jelenleg is. Ráadásul öt évvel ezelőtt a gyűjtemény végleges helyre való költözését is kiválóan levezényelte. Nagyon örülök annak, hogy a Rákóczi úton, az egykori Városi Mozi átalakított épületében immár pazar körülmények között láthatók az elmúlt évtizedekben összegyűjtött hangszerek. Ez egy hatalmas előrelépés amiatt is, mert ott egy színpadot is használhatunk, ahol például évente visszatérő eseményeket, fesztiválokat tudunk tartani.

– A hangszerektől is elköszönt, amikor a gyűjtemény kulcsát 2010-ben az új vezetőnek átadta?

– Á, dehogy! Mindmáig gyakran bejárok a múzeumba, örömmel veszem kézbe a zeneszerszámokat. Nem ritkán a tárlatvezetés örömét is szívesen vállalom. Régi ismerőseim közül többen, akiknek egykor a gyermekeit kalauzoltam el a hangszerek világába, az unokáik elvarázsolására is kifejezetten engem kérnek, de a pedagógusok között is akadnak olyanok, akik az évekkel ezelőtti rendhagyó énekórák sikereire visszaemlékezve új osztályaikkal való látogatásukkor is hozzám ragaszkodnak. Óriási örömöt jelentett számomra, hogy tavaly már a gyűjtemény 40. születésnapját ünnepelhettük meg. Kitüntetéskét éltem meg, hogy a gálaestre eljött és színpadra lépett a Sebő Együttes is. Vezetőjük, Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel jutalmazott Kossuth-díjas zenész, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója a példaképem volt mindig is – igazán megható volt látni őt az én „fesztiválomon”. Ugyanígy büszkeséggel töltött el, hogy az ünnepségen újra találkozhattam gyerekkori haverommal, a keleti és a balkáni zene kiváló ismerőjével, a pengetős hangszereken otthonosan mozgó Barvics Ivánnal is.

– A gyűjtés örömét átéli-e még most, nyugdíjasan is?

– 2010-ben egy szívműtéten is átestem – egy gyerekkori szívproblémámat kellett kezelni. Ennek az egészségügyi beavatkozásnak köszönhetően azután belecsúsztam egy másik „hóbortba”. Az orvosom ugyanis a város közbiztonsága érdekében eltanácsolt az autóvezetéstől (nevet – a szerk.), azt javasolta, közlekedjek inkább kerékpárral. Azóta majd minden nap bringázok, egyúttal elkezdtem gyűjteni is a régi drótszamarakat. Kezdetben elsősorban a barátaim és ismerőseim segítettek, de akadtak számomra teljesen ismeretlenek is, akik az új hobbim hallatán vagy az utcai közlekedésem láttán fölajánlották a padláson vagy a fészerben elfekvő járgányaikat. Néhány éve úgy éreztem, hogy specializálódnom kell, egyedivé, csak ránk jellemzővé kell tennem a gyűjteményt. Kézenfekvő megoldást találtam. Kecskemét egyik fő ismérve a szecesszió, ehhez igazodva a 18. század végén és a 19. század elején népszerű velocipédek gyűjtésére szakosodtam. Ma már közel száz bicikliből áll a kollekcióm, akad közöttük fakerekű, tricikli, tandem, három- vagy négyüléses családi kerékpár, oldalkocsis és chopper bicikli, két- és háromkerekű velocipéd stb. És ami a hangszereknél jól bevált gyakorlat lett – megszólaltathatók, a vendégek játszhatnak rajtuk –, azt a drótszamaraknál is alkalmaztam: a kerékpáros programokon, így például az autómentes napokon mindig részt veszünk, a múzeumok éjszakáján is önálló programokkal szoktunk jelentkezni, és ezeken az alkalmakon a kerékpárokat ki is lehet próbálni, fel lehet ülni rájuk, lehet egyet kerekezni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Mit tervez, mit szeretne elérni a következő években?

– Ötéves korom óta, amikor édesapám elvitt Budapestre a legjobb barátjához, aki a közlekedési múzeumban dolgozott, életem egy irányban halad. Beleszerettem anno a múzeumi munkába, s ez azóta sem változott, nem is szeretném, ha a jövőben másként lenne!

Jó tudni, hogy a hangszergyűjtemény nagyszerű helyen és profi kezekben van, hogy folyamatosan fejlődik. Remélem, hogy a zeneszerszámok sokak számára nyújtanak majd a jövőben is felejthetetlen élményt. Épp ezért a karanténhelyzet végét már nagyon várom. Úgy tudom, hogy sajnos idén a múzeumok éjszakája csak virtuális programokat kínál majd, de azért egy különleges tárlatvezetés révén találkozhatnak velem az érdeklődők: egy videóanyagban a kedvenc hangszereimről mesélek majd. Annak viszont végtelenül örülök, hogy a gyűjtemény kedd óta előre bejelentkezéssel ugyan, de látogatható, és a korábban tervezett nyári táborainkat is kivétel nélkül meg tudjuk tartani.

Azután álmodozni is szoktam. Jó lenne, ha a velók is állandó helyet kapnának – jelenleg egy raktárban várják sorsuk jobbra fordulását –, és persze ha minél gyakrabban használnák is őket. Egy-egy nagyobb főtéri rendezvényen már korábban is részt vettünk, mindig nagy sikert arattunk, ezt akár rendszeressé is lehetne tenni. A velocipédekkel fotogénebb lenne a városkép, és nem mellékesen a turisták számára vonzóbbá válna Kecskemét. És persze annak is örülnék, hogy amiként jómagam a kerékgyártást is vállaló bognár elődeimet, illetve a nótás kedvű és fúró-faragó nagyapáimat követve zenét, illetve közlekedés- és technikatörténetet szerető ember lettem, úgy az unokáim és a majdani dédunokáim is tovább vinnék őseink művészetek iránti érdeklődését.

NÉVJEGY
Leskowsky Albert Sándor hangszerész, nyugalmazott gyűjteményvezető Alpáron született 1950. augusztus 4-én. Általános és középiskoláit Kecskeméten végezte, a Katona József Gimnáziumban érettségizett 1968-ban. Ezt követően az NDK-ban folytatta tanulmányait: előbb hegesztő szakvizsgát szerzett, azután a rostocki főiskola hajóépítő mérnöki szakán tanult. Emellett magánúton zenei és hangszerészi ismereteket is szerzett. 1973-tól vezető magyar rockegyüttesek tolmácsa, technikus munkatársa, 1974-től a Kecskeméti Katona József Múzeum tárlatvezetője volt. 1979-ben megalapította a Kecskeméti Hangszergyűjteményt (1990 óta Leskowsky Hangszergyűjtemény), melynek ma már közel 2000 darabot számláló anyagában a magyar népzene szinte valamennyi hangszeres emléke megtalálható, valamint az öt kontinensről származó népzenei, illetve történelmi és kortárs instrumentumok is. A gyűjteményben folyó munkát 2010-ig vezette, azóta nyugdíjasként segíti az intézmény tevékenységét. Az elmúlt években régi kerékpárok gyűjtésébe fogott. Mintegy 100 darabból álló kollekciójából néhányat fesztiválokra, show-műsorokba is el-elvisz, de Kecskemét főterén is gyakran tart bemutatókat. Több zenei kiadvány szerzője. 1990-ben jelent meg A citera című kötete, és CD-felvételeket is készített: Zene egy kiállítás hangszereire (1996), Citera groove (2001), Álmodozó harangozó (2002), Talált hangszerek… hangszer találmányok (2004). Gyűjteményszervező, értékmentő munkáját számos elismeréssel jutalmazták: 2006-ban a Kecskemét Közművelődéséért Díjat, 2013-ban a Bozsó János-díjat, 2019- ben a Pentaton-díjat és a Kántor András Veterán Autósok és Motorosok Kiskunhalasi Egyesülete oklevelét is átvehette.

(Az interjú eredetileg a Kecskeméti Lapok 2020. június 18-i számában jelent meg.)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A Kecskeméti Városrendészet átvette az újonnan kialakított, gyeprácsos parkolókat

A Kecskeméti Városrendészet átvette az újonnan kialakított, gyeprácsos parkolókat

A Kecskeméti Városrendészet október 28. napján átvette a RIMAI Útépítő Kft.-től a József Attila u...

Tér a térben - Kecskemét Brass

Tér a térben - Kecskemét Brass

Október 30-án 16:00 órakor Kecskemét Főtér – Tér a térben program keretében a&nbs...

A helvéciai gázoló letartóztatását indítványozza az ügyészség(frissítve)

A helvéciai gázoló letartóztatását indítványozza az ügyészség(frissítve)

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulas...

Emelt fővel búcsúztunk a MOL Magyar Kupától

Emelt fővel búcsúztunk a MOL Magyar Kupától

A KTE HUFBAU NBI-es csapattal találkozott a MOL Magyar Kupában, ellenfelünk a Kisvárda Master Goo...

Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban

Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban

A kecskeméti kórház szülész-nőgyógyász, andrológus főorvosa szakterületének rejtelmeibe is bevont...

Gócpont lett Kecskemét a megyében

Gócpont lett Kecskemét a megyében

Aggasztó információk érkeznek Kecskemét koronavírus fertőzöttségével kapcsolatosan. Sajnos, a vár...

Futsal: a Berettyóújfalu érkezik a kupában a Scoregoalhoz

Futsal: a Berettyóújfalu érkezik a kupában a Scoregoalhoz

Október 28-án, szerdán 11:00 órakor kisorsolták a férfi futsal Magyar Kupa 3. fordulóját. A ...

Októberi pódiumbeszélgetés hamarosan a KTV-n

Októberi pódiumbeszélgetés hamarosan a KTV-n

Kedden este újabb három vendéggel folytatódott a neves, helyi személyiségeket bemutató pódiumbesz...

10 hozzátartozó nélkül elhunytat temettek el Kecskeméten

10 hozzátartozó nélkül elhunytat temettek el Kecskeméten

10 magányosan, hozzátartozó nélkül elhunytat kísért el utolsó útjára a népkonyha sorsközössége ma...

Hűség, hűtlenség, humor és romantika - Szerelmes levelek az Agóra színpadán

Hűség, hűtlenség, humor és romantika - Szerelmes levelek az Agóra színpadán

Két legendás színész és egy legendás előadás – nem túlzás a jelző az Orlai Produkciós Iroda...

Ittasan okozott halálos balesetet, letartóztatását indítványozza az ügyészség (frissítve)

Ittasan okozott halálos balesetet, letartóztatását indítványozza az ügyészség (frissítve)

A Kecskeméti Járási Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt letartóztatását indí...

Bajnoki aranyak és sikeres rendezés a kecskeméti Junior Országos Bajnokságon

Bajnoki aranyak és sikeres rendezés a kecskeméti Junior Országos Bajnokságon

Kecskemét adott otthont a 2020. évi Junior Országos Bajnokságnak a Bóbis Gyula Sportcsarnokban. A...

Nem lesz ökumenikus istentisztelet november 1-jén (videóval)

Nem lesz ökumenikus istentisztelet november 1-jén (videóval)

Idén más lesz a Mindenszentek ünnepe a koronavírus-járvány miatt. Nem indítanak temetői buszjárat...

11. alkalommal SZÍN-TÁR találkozó

11. alkalommal SZÍN-TÁR találkozó

A koronavírus járvány miatt márciusban elhalasztott találkozó november 8-12. között kerül megrend...

Betörtek a Védőháló adománygyűjtő boltjába (videóval)

Betörtek a Védőháló adománygyűjtő boltjába (videóval)

Betört valaki a Védőháló Karitatív Egyesület adománygyűjtő boltjába a hétvégén. Készpénzt, női ru...

A Neumann János Egyetemért Alapítvány megvásárolta a kecskeméti egyetemi CAMPUS-t fejlesztő társaságot

A Neumann János Egyetemért Alapítvány megvásárolta a kecskeméti egyetemi CAMPUS-t fejlesztő társaságot

Megvásárolta az új kecskeméti egyetemi CAMPUS első ütemét megvalósító Kecskeméti Duális Oktatás Z...

A Kisvárda érkezik a MOL Magyar Kupában

A Kisvárda érkezik a MOL Magyar Kupában

NBI-es csapat érkezik szerdán a Széktói Stadionba. 13:00-ás kezdéssel a Kisvárda Master Good lesz...

Pestiek a Budai utczában: Katartikus előadással folytatódik a felnőtt sorozat

Pestiek a Budai utczában: Katartikus előadással folytatódik a felnőtt sorozat

Őrültség-e önpusztító módon akár teljes magunkat is odaadnunk, ha a másiknak szüksége van rá? Ego...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies