Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 20. Szerda  Jolán

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Sziporkázóan könnyed koncerttel indult a Filharmónia új évada

A világ egyik legjobb zenekara játszott Kecskeméten

Varga Géza

2019.10.08. 13:03

Világhírű muzsikusok játékában gyönyörködhettek hétfő este a kecskeméti zeneszeretők. A Filharmónia Magyarország által ismét meghirdetett Kodály-bérlet első hangversenyén a Bartók–Pásztory-díjas Takács-Nagy Gábor vezette Budapesti Fesztiválzenekar játszott. Az est szólistája is neves előadóművész, napjaink egyik legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb francia zongoristája, Jean-Efflam Bavouzet volt.

Sziporkázóan könnyed koncerttel indult a Filharmónia új évada

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyével indult hétfő este a Filharmónia Magyarország 2019/2020-as Kodály-bérlete. A Hírös Agóra színháztermében a világ tíz legjobb zenekara között számon tartott együttes Haydn- és Mozart-műveket szólaltatott meg. Az est dirigense a BFZ első vendégkarmestere, Takács-Nagy Gábor volt, aki évente általában háromszor tíz napot dolgozik együtt a zenekarral. „Úgy érzem, ha Haydnt és Mozartot játszom a Fesztiválzenekarral, megfiatalodom. Fantasztikus pozitív életenergia és életerő van mindkettőjükben!” – vallotta egy korábbi interjúban a két zeneszerző kifogyhatatlan szimfonikus termésének tolmácsolását évek óta folytató Takács-Nagy Gábor. Ezt az életörömöt jól tükrözte a két műsorra tűzött, fényes C-dúrban írt szimfónia és Mozart zongoraversenye is.

Takács-Nagy Gábor Budapesten született 1956. április 17-én. Nyolcévesen kezdett hegedülni. Felsőfokú zenei tanulmányait a Zeneakadémián végezte, később Nathan Milsteinnél gyarapította ismereteit. 1975-ben, még zeneakadémiai növendékként, alapította meg saját vonósnégyesét, a Takács Kvartettet, melynek további tagjai akkori hallgatótársai, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András voltak. A kvartett a mai napig működik, bár Takács-Nagy Gábor csak 1992-ig vezette az együttest. Ez idő alatt olyan neves művészekkel is játszottak együtt, mint Yehudi Menuhin, Solti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Paul Tortelier, Gidon Kremer és Schiff András. Takács-Nagy Gábor 2002 óta karmesterként is rendszeresen fellép. A Camerata Bellerive, a Weinberger Kammerorchestra és a Verbier-i Fesztivál Kamarazenekarának művészeti vezetője. 2011 óta ő irányítja a Manchester Cameratát. Külföldi elfoglaltságai ellenére rendszeresen és szívesen lép fel Magyarországon: 2010 és 2012 között a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt, 2012 óta a Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.

Haydn szimfóniáinak több mint egyharmada – így a kecskeméti hangverseny első részében felcsendült huszadik, C-dúr is – az 1758 és 1765 közötti időszakban keletkezett. A mű megírásának pontos körülményei máig nem tisztázottak: vagy Morzin gróf udvarában, vagy Fertődön, az Esterházyak alkalmazásában született. Mint a 18. század közepén keletkezett művek többsége, ez is a gáláns stílus jellegzetességeit viseli magán. A Budapesti Fesztiválzenekar nagyvonalú, magabiztos játéka hűen tükrözte Haydn bő negyed évezreddel ezelőtt rögzített zenei gondolatait.

Ezt követően Mozart Esz-dúr zongoraversenyét hallgathatta meg a nagyérdemű. A kompozíció 1777 januárjában keletkezett, azaz Mozart teljes életműve tükrében korai darab, hiszen ezt követően még tizennyolc zongoraversenyt írt, ennek ellenére mérföldkő a műfaj addigi történetében: nagyobb szabású, mint az addigiak, a stílusa kifinomultabb, részletgazdagabb, eredeti megoldásokban gazdag kompozíció. A mű szólistája napjaink egyik legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb francia zongoristája, Jean-Efflam Bavouzet volt, akit a Times kritikusa 2011-ben ekként méltatott: „Bavouzet ujjainak játéka jól megkülönböztethető; kutató, átható, képektől tüzes. Végtelenül kíváncsi; igyekszik bármely szerző egyedi hangzását és nyelvezetét felderíteni.”

Jean-Efflam Bavouzet 1962. október 17-én született. A párizsi Conservatoire-ban Pierre Sancan tanítványaként végzett. 1995-ben Sir George Solti meghívására az Orchestre de Paris-szal debütált. A számos nagy nemzetközi versenyen is díjnyertes francia zongoraművész azóta már fellépett többek között Hongkong, Sydney, São Paulo és Boston szimfonikus zenekaraival, a Francia Nemzeti Zenekarral, a New York-i és a BBC Filharmonikusokkal, valamint szólóestet adott a párizsi Louvre-ban és a londoni Wigmore Hallban. A neves zongoraművész több szálon is kötődik Magyarországhoz. Túl azon, hogy barátság és kollegiális kapcsolat fűzte Kocsis Zoltánhoz, Bavouzet-t úgy tartja számon a szakma, mint az idős Solti György utolsó jelentős felfedezettjét. Elhivatott tolmácsolója Haydn zenéjének, a legjelentősebb Debussy- és Ravel-játékos, de szívesen játszik kortárs zenét is.

A Mozart-versenymű kiváló előadóját a kecskeméti koncert közönsége is hatalmas ünneplésben részesítette. Önfeledt, mégis hihetetlenül precíz, a zenekar tagjaival szinte együtt lélegző muzsikálása  derűt, békességet sugárzott, ezt köszönték meg a jelenlévők. A hangverseny valamennyi percét egyébként ez a hangulat jellemezte. Egyetlen pillanat volt kivétel: a versenymű második tétele zongoraszólamának utolsó hangja csak kissé megkésve szólalt meg, a dallamot egy bekapcsolva felejtett telefon csengésének végét megvárva ütötte le a francia zongorista. Néhány perccel később, immár a Hírös Agóra széksoraiban elhelyezkedve Bavouzet látványos mozdulattal, saját okoskészülékének elnémításával próbálta enyhíteni a korábbi kínos momentumot.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szünet után Mozart egyik szimfóniájával folytatódott a bécsi klasszikus est. Mozart 1783 nyarán vitte el feleségét először Salzburgba, hogy bemutassa családjának. Még az esős évszak beköszönte előtt visszaindultak Bécsbe, de közben megálltak Linzben. Innen Mozart részletes beszámolót írt apjának, többek között arról tájékoztatva őt, hogy mivel elfelejtett magával vinni kész szimfóniát, újat kellett írnia. „Kedden, vagyis november 4-én a színházban hangversenyt fogok adni, és mivel nincs velem egyetlen szimfóniám sem, nyaktörő gyorsasággal dolgozom egy újon, amelynek addigra el kell készülnie. Be is fejezem levelemet, mert a körmömre ég már a munka.” Így született a Linzi szimfónia, amely a nagy sietség ellenére színes, jó humorú, frappáns darab lett. Jól visszaadta mindezt a fővárosi együttes sziporkázóan könnyed előadása, méltán kaptak vastapsot.

A koncertnek különös hangulatot adott, hogy Takács-Nagy Gábor az elhangzó művek előtt vidám, közvetlen stílusban néhány érdekes információt is megosztott a közönséggel. A jelenlévők többek között megtudhatták, hogy Haydn a gondokkal küzdő emberek megvigasztalására komponálta darabjait, hogy Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes tanár szerint „Mozart muzsikája gyógyítja és széppé teszi a lelket…”, s hogy Pep Guardiola, a Barcelona futballcsapatának egykori, a Manchester City jelenlegi edzője az erőlködés nélküli játék erejében bízik. A korabeli történetek felidézésével, valamint személyes élményeinek átadásával a műsorvezetői szerepet is vállaló dirigens nemcsak közelebb hozta a zeneszeretőket a darabokhoz, de egy kicsit bennfentessé is tette őket. Kecskeméten is igazolta Devich János Liszt Ferenc-díjas csellóművész, zenepedagógus, a Zeneakadémia professor emeritusa két évvel ezelőtti gondolatait, aki Takács-Nagy Gábor emberi és művészi kvalitásait méltatva úgy fogalmazott: „Felszínre hozza a karaktereket, kiélezi a feszültségeket, megbékél a feloldásban. [...] Szuggesztív mint művész és szuggesztív mint ember.”

A Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének következő hangversenyét november 6-án tartják meg. A koncertsorozat második alkalmán a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Kecskeméti Énekes Kör és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenepedagógiai Intézetének Kórusa előadásában többek között Fauré: Requiem című művét hallgathatják meg az érdeklődők. Az est dirigense Antal Mátyás lesz.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József arcmásai címmel tartott ma délután előadást Sümegi György művészettörténész a Hírös...

Cigányság története a középpontban

Cigányság története a középpontban

Kecskemét cigánysága régen és most címmel tartottak előadást ma délután a Bács-Kiskun Megyei Kato...

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Két gépkocsi karambolozott az 5-ös főút Lajosmizse és Kecskemét közötti szakaszán.

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

Folytatódott a tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken annak a 37 éves szerb férfinak, aki még 2018...

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Faültetéssel és mézeskalács sütéssel indul a "Mikulásvásár és készülődés a karácsonyra"...

44 millió forint temetőfejlesztésre

44 millió forint temetőfejlesztésre

Több mint 44 millió forintnyi, temetőfejlesztésre fordítható keret felosztásáról döntött kedd dél...

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

A Kecskemétrocks2019-en elhangzott 12 dal közül már négyről októberben elkészültek a videóklipek,...

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Kecskemét mára csaknem 110.000 ember lakóhelye, népességét tekintve a nyolcadik legnagyobb, közig...

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Ma (hétfő) este Nyírbátorban szerepelt a dobogós Nyírgyulaj ellen az SG Kecskemét Futsal a férfi ...

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC úszói a VIII. Naturtex Kupán versenyeztek 38 egyesület 649 versenyzőjével egy...

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Szinte minden városrészt érintő áramszüneteket jelentett be, e hétre Kecskemétre az NKM Áramhálóz...

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

A Kecskeméti Városrendészet közleményt küldött szerkesztőségünknek a parkoló bérletek megvál...

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

A KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborában készült művekből nyílt tárlat ma (hétfő) a volt Szigma ár...

Társas játék

Társas játék

„Társasjáték” ez a Kecskeméti Katona József Színház idei évadjának szlogenje – ...

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

A legjobb megyei generátorkezelőt is díjazták azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az országo...

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

A Kecskeméti Járásbíróság jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggeszt...

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

Holló Adrienn édesanyja akkor szállt fel a buszra és ült be a sofőr székébe, amikor a gázolá...

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

A gépjármű-ellátási láncok legfontosabb kihívásairól kezdődött hétfő délelőtt kétnapos műhel...

Már épül a főtéri jégpálya

Már épül a főtéri jégpálya

Bár a télnek még nyoma sincs, advent idején már biztosán korizhatunk Kecskemét főterén.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies