Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 4. Kedd  Domonkos

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Több mint 100 kórustag, közel húsz dallal állt színpadra Izsákon

Juhász Csenge

2019.09.29. 20:09

Több mint 100 kórustag, közel húsz dallal állt színpadra szombat délelőtt a 11. alkalommal megrendezett Vándor Kórusfesztiválon. Az eseményt minden évben forgószínpad jelleggel más-más helyszínen rendezik meg, idén az izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek.

Több mint 100 kórustag, közel húsz dallal állt színpadra Izsákon

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg szombat délelőtt a Vándor Kórusfesztivált. Az esemény minden évben más helyszínen zajlik, idén azonban az izsáki általános iskolában énekelhette el több mint 100 kórustag a szebbnél szebb dalokat. Az idő elteltével kialakult egy erős kórusbarátság, és az éves programjaik egyik sarokköve lett ez a rendezvény. A szombati eseményen a kecskeméti Nemesszeghy Márta Vegyeskar, a Jánoshalmi Mithrasz Pedagógus Énekkar, a dunaföldvári Annamatia Női Kar és a Cantemus Vegyeskar, valamint a házigazda, izsáki vegyes kar vett részt.

A kecskeméti Nemesszeghy Márta Vegyeskar 2001-ben alakult a Kodály Iskola volt növendékeiből, akikhez később mások is csatlakoztak. Nemesszeghy Márta a Kodály Iskola alapító-igazgatónője volt, nevét a fia beleegyezésével vette fel a kórus. Az alapító karvezető Pejcsikné Párdányi Judit volt, őt Demeter Zsuzsa követte, 9 éve pedig dr. Smuta Attila vezeti a kórust. A csapat járt már Dániában, Franciaországban, Németországban, Erdélyben és Ausztriában. A szegedi és a kiskunfélegyházi testvérkórusaikkal, már többször is  részt vettek kórusgálán. Gyakran szerepeltek városi hangversenyeken is, karácsonyi, húsvéti koncerteken vettek részt, többször énekeltek a városi adventi gyertyagyújtásokon, és a Máltai Szeretetszolgálat operagáláján is közreműködtek, emellett pedig szívesen vesznek részt jótékonysági célú hangversenyeken is.  

Működésük alapját és célját Kodály gondolata fejezi ki, miszerint "Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is".

Izsák Város Vegyeskara 1997-ben alakult, a település várossá avatásának ünnepére. Az alapító Bíró Jánosné Benedek Szilvia énektanár, karvezető volt. Az akkori kórus tagjai szinte csak pedagógusok voltak. A létszáma azonban az évek során bővült és változott, ma már foglalkozásukat tekintve is vegyes. Tagjai valamennyien amatőr énekesek, akik napi munkájuk és családi kötelezettségeik ellátása mellett szakítanak időt a rendszeres próbákra, fellépésekre, és persze szabadidős programokra. A hosszú évek során sok dalt megtanultak, amit nagy örömmel énekelnek. Kottatáruk nagyon színes skálája egyházi és világi, valamint klasszikus és modern művekből áll. Az évek során sokfelé jártak, énekelhettek többek között Nemzetközi Kórustalálkozón a Pesti Vigadóban, testvérvárosuk templomünnepén Strullendorfban, jártak egyházi kórustalálkozón Erdélyben, illetve felléphettek a Művészetek Völgyében is. A KÓTA minősítő hangversenyein 3 alkalommal értek el arany minősítést. 20 éves jubileumi koncertjük egyben az alapító karnagyuk búcsúja is volt, aki családi okok miatt elköltözött a városból, és elköszönt a kórustól, így munkáját Berta István vette át. A kórus állandó zongorakísérője Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet.

Dunaföldvárról két kórus is érkezett Izsákra szombaton.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az Annamatia Egyesület 1981 óta tevékenykedik női karként. Tagjai lelkes zeneszerető hölgyek, a szó nemes értelmében vett amatőr énekesek. Zenei hitvallásuk a megye szülötte, Babits Mihálytól származik:

„Akinek lelkében tisztán szól az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

Rendszeresen részt vesznek városi rendezvényeken, szolgálnak különböző egyházi eseményeken, kórustalálkozókon, valamint a KÓTA tagjai. Szívesen tesznek eleget a környező településekről érkező meghívásoknak, jótékonysági felkéréseknek, szereplői a Földvár találkozók rendezvényének. Koncerteket adtak Dunaföldvár németországi, olaszországi és erdélyi testvérvárosaiban is, Weikersheimben, Ossona-ban és Borszéken. A kórusnak lehetősége nyílt, hogy többek között a híres milánói Dómban is elénekelje Bárdos Lajos Ave Maris Stella c. művét, valamint nemrég a Bölcskei Nőikarral közös koncertet adtak a Magyar Nemzeti Galériában. 2007 óta a kórus tagjai részt vesznek a MŰPÁ-ban megrendezendő „Énekel az ország” rendezvénysorozaton. A kórus hatszor minősült, ebből két alkalommal nemzetközi kórusversenyen. A 30 éves évfordulót saját CD lemez kiadással és jubileumi gálaműsorral ünnepelték. Az évek alatt a kórus tagjai változtak, a karnagyok is cserélődtek. Jelenleg Kun Erika vezeti a csapatot, állandó zongorakísérőjük pedig Perémi Erzsébet. Repertoárjukon egyaránt szerepelnek klasszikus egyházi és világi kórusművek, valamint magyar népdalfeldolgozások.

A Cantemus kamarakórus a 70-es években regnumi szellemiségű keresztény közösségből alakult. Kezdetben egyházi kórusként működtek. Rendszeres szereplői országos, megyei rendezvényeknek, kórusfesztiváloknak, nemzetközi kórusversenyeknek. Szívesen énekelnek különböző városi ünnepségeken, egyházi, ökumenikus szertartásokon is. Többször is felléptek már a németországi Weikersheimben, Erdélyben a marosvásárhelyi kultúrpalotában, a Bárdos Fesztiválon, valamint a Brassó melletti Négyfaluban is. Repertoárjuk felöleli a zenetörténet különböző stíluskorszakait, a gregoriántól kezdve a reneszánsz, barokk zenén keresztül a romantikán át a XXl. sz. zenéjéig. Nyitottak minden értékes, lelket gazdagító muzsikára és más kórusokkal való kapcsolatokra is. Kórusvezetőjük Gelencsér Irén, zeneterapeuta, aki a dunaföldvári zeneiskola zongora, szolfézs tanára is egyben. Zongorán Perémi Erzsébet kíséri őket.

A Mithras Pedagógus Énekkar nyolc éve alakult újjá, folytatva Jánoshalma város közel 100 éves kórushagyományát. Az énekkar kezdetben nőikarként működött, majd 2014-től vegyes karrá fejlődött. Vezetője Karsai Péter karnagy, aki évtizedekig volt ének-zene tanár városában.A kórus egy alkalommal minősült: GÁLA-fokozatot nyertek Kiskunhalason a minősítő hangversenyen. Idén augusztus 20-án Jánoshalma Kultúrájáért kitüntetésben részesültek.Több mint hatvan koncerten vannak túl, legutóbb Kecskeméten szerepeltek. A kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekarral adtak közös koncertet az evangélikus templomban. Emlékezetes szerepléseik a szerbiai Topolyán, Csíkszeredán, Nawojován Lengyelországban, Szlovákiában a Csallóközben és a Magyar Országgyűlésben voltak. Izsákon már második alkalommal énekeltek.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ladányi Kovács Zoltán a Hírös Napokról

Ladányi Kovács Zoltán a Hírös Napokról

Hírös7 helyett Hírös Napok lesznek idén. A hagyományos nyárvégi rendezvénysorozatot augusztus 16....

Súlyos testi sértés

Súlyos testi sértés

A rendőrök fél nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 40 év...

Koós Károly szerint jó sorsolást kaptunk

Koós Károly szerint jó sorsolást kaptunk

Az MLSZ elkészítette a 2020/21-es NBI-es férfi futsalbajnokság első kilenc fordulójának sorsolásá...

Több tízezer játék múltját őrzi

Több tízezer játék múltját őrzi

Ami másnak élettelen, használati tárgy, neki némán is beszédes, életre kel és emberi sorsokról, c...

Rágózni sem lehet a PCR teszt előtt

Rágózni sem lehet a PCR teszt előtt

Kecskeméten is elérhető a külföldi hazatérés esetén kötelező PCR-teszt. A városban egy helyszínen...

2020.08.04. 10:13

Kecskemét, koronavírus, PCR teszt, Synlab

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Az immár több mint negyed évszázaddal ezelőtt hivatalosan is megalakult Kecskemét-Aomori Mag...

Egy állati jó este - videóval

Egy állati jó este - videóval

Vadaskerti Nyári Estét tartottak szombaton a kecskeméti állatkertben. Az évente kétszer tartandó ...

Varázstáska: közel 100 gyermeknek már összegyűlt a tanszercsomag - videóval

Varázstáska: közel 100 gyermeknek már összegyűlt a tanszercsomag - videóval

​Már közel 100 iskolatáska megtöltésére elég tanszer gyűlt össze a rászoruló gyermekek számára a ...

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

Radics Milán egy aranyat és egy ezüstöt, Dobai Dávid egy aranyat nyert a 43. KSI Kupán, Csenki Cs...

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel hadonászó fiatalok raboltak ki egy férfit hétfő hajnalban Lajosmizsén.  

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Hétfőn 12 órakor elkezdődik a volt Centrum áruháznál kialakított jelzőlámpás csomópont tesztüzeme...

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

A kecskeméti Rózsahölgyek Társasága immáron kilencedik alkalommal – egy kulturális program ...

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

A Petőfi emléknap alkalmából pénteken délután a 171 éve eltűnt költőre emlékeztek a Kecskeméti Ko...

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart csütörtökön Király József önkormányzati képviselő a belvárosban és az Árpádvárosb...

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Ketten súlyosan megsérültek, amikor egy személyautó fának csapódott Kecskemét határában.

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Vasárnap délelőtt a KTE HUFBAU az FTC II. ellen mérkőzött a Népligeti Sportcentrumban. A kecskemé...

2020.08.02. 18:10

Kecskemét , sport, futball, FTC II.

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Bács-Kiskun megye volt  főügyésze, dr. Nánási László....

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Földutak menti fasorokat, zöldfolyosókat alakítanának ki a 10millióFa Kecskemét ta...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies