Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 23. Csütörtök  Tekla

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Pásztor Andrea

2021.07.27. 10:55

Már nem kell sokat várnunk! Négy napon át öt színpadon tíz ország 150 zenésze lép fel Kecskeméten az V. JAZZFŐVÁROS Fesztiválon. Az augusztus 5-től 8-ig tartó programsorozaton a klasszikus jazz minden műfaja képviselteti magát, idén újdonságként bossanovára is bulizhatunk a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A részletekről Ittzés Tamás fesztiváligazgatót kérdeztük a szervezés véghajrájában.

– Nem egyszerű pandémia alatt fesztivált szervezni. A tavalyi JAZZFŐVÁROS sokak nagy bánatára el is maradt. Mikor derült ki, hogy szabad az út?

– Mi tavaly is arra készültünk, hogy lesz fesztivál, aztán elég hamar csalódnunk kellett. Most február végén, március elején vált biztossá, hogy zöld lámpát kap a rendezvény. Tavaly már volt egy programtervünk, amit idén újragondoltunk. Ennek ellenére nem volt egyszerű összehozni, és itt nem csak a fellépőkre gondolok, hanem a szervezés minden járulékos része problematikusabb volt, mint egy normál évben. Sokkal nehezebb volt a pályázati és szponzori támogatások összegyűjtése.

– A hosszú kényszerszünet után könnyen igent mondtak a fellépők?

– A külföldi zenészek jóval kevesebben vannak, mint a korábbi években, köztük erősen érezhető volt szkepticizmus. Senki nem tudta, mire készüljön, mit szabad, és mit nem augusztusban. Olyan országokban, ahol még nem koncertezhetnek, el se tudták képzelni, hogy itt kiállhatnak a közönség elé. A magyar zenészeknél inkább sakkozni és ügyeskedni kellett, hisz itt minden ezerrel beindult, mindenki be akarja pótolni az elmaradt fellépéseket.

– Hat éve, az első fesztivál szervezésekor abban bíztál, hogy mára forrja ki magát a rendezvény. Most hogy látod? Mennyire szólt bele a vírus?

– Nem a nulláról indultunk, hisz a Bohém Fesztiválok közönségére számíthattunk a kezdetekben. Magam is meglepődtem, amikor kiszámoltam, hogy az idei lesz a negyvenedik jazz fesztivál Kecskeméten, amit én szervezek. Ez már azért komoly múlt. Úgy érzem a negyedik alkalommal elkezdett működni a fesztivál, akkor viszont nagyon rossz időjárást fogtunk ki, aztán az következő rendezvény a Covid miatt elmaradt. Nagyon remélem, hogy annak ellenére, hogy a jogszabály értelmében csak védettségi igazolvánnyal lehet bejönni, növekszik majd a közönség létszáma. Igyekszünk ennek érdekében mindent megtenni. Olyan neveket hozunk el a fesztiválra, akik szélesebb körben is ismertek.

– Négy napon át öt színpadon tíz ország 150 (plusz egy) zenésze gondoskodik a közönség szórakozásáról. Kiket emelnél ki a fellépők közül?

– Három különleges hölgy is elfogadta a felkérésünket. Tóth Verát elsősorban nem ebben a műfajban ismeri a magyar közönség, viszont van egy szenzációs swingprogramja a Budapest Jazz Orchestrával. Ők fognak augusztus 6-án, pénteken este fellépni a fesztiválon. Hetedikén Szőke Nikoletta lesz a JAZZFŐVÁROS vendége, aki megnyerte a 2005-ös Montreux Nemzetközi Jazz Fesztivál énekversenyét, ami talán a legrangosabb megmérettetés. Igazi dögös amerikai hangja van, amit legutóbb a Dalban csillogtatott meg. A vasárnapi zárónapon pedig big band kísérettel énekel majd Falusi Mariann, aki a 2019-es fesztiválon már meghódította a közönséget. Hogy a hölgyvendégeinknek is kedvezzünk, idén első alkalommal a műsorvezető Freddie, vagyis Fehérvári Gábor Alfréd lesz.

– Milyen kuriózumokra készülhetünk a külföldi fellépőknek köszönhetően?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A legkülönlegesebb talán egy olasz csapat lesz, a Francesca Leona Quartet. Francesco Leona és Guido di Leone házaspár, akik elsősorban duóban énekelnek, most azonban quartettel érkeznek és bossanovát játszanak majd, ami még nem volt a fesztivál kínálatában. Különleges hangulatot ígér koncertjük, ez a latinos műfaj ugyanis ritkán hallható itthon. De érkezik amerikai, japán, uruguayi, kanadai, holland, német, és horvát zenész is.

– Hallhatjuk-e majd dobolni nagyfiadat, Marcit?

– Ötévesen már bemutatkozott két szám erejéig a Bohém Fesztiválon, most fog debütálni egy félórás műsorral. Így ő lesz a fesztivál legkisebb sztárja. A nyitókoncerten dobol velünk, nagyon készül már. Mindent megteszünk azért, hogy ne csak azért kapjon tapsot, mert olyan cuki.

– A JAZZFŐVÁROS kezdetektől fogva családi fesztivál. Mire számíthatnak idén a gyerekekkel érkező vendégek?

– Azt hiszem, idén sem lesz okuk panaszra. Pénteken veterán autós találkozóra várjuk a vendégeket, szombaton és vasárnap pedig megnyílik a Decathlon sportpark. Ennek hatalmas sikere volt két éve is, alig lehetett éjjel levakarni a gyerekeket a sporteszközökről, kirángatni a trambulinból.
Szombaton természetesen újra megrendezzük a JAZZFŐVÁROS futást. Idén 10-kor lesz a rajt a fesztivál területéről, és itt lesz a cél is. Mintegy 2,3 km-t kell lefutni, legyalogolni, ami a gyerekek számára is teljesíthető.
Emellett kipróbálhatják a Mátrix tájfutó pályát is, ahol nem terepen, hanem egy 50-szer 50-es területen kell bizonyos pontokat, adott sorrendben megtalálni. Ehhez eszközöket is kapnak, nagyon izgalmas teljesíteni a kihívást.
A 14 éven aluliaknak egyébként felnőtt kísérettel most is ingyenes a program. A jogszabályok szerint a 18 éven aluliak védettségi igazolvány nélkül is bejöhetnek, kísérőjüknek viszont szükséges az igazolvány.

– Idén először jazztábor előzi meg a fesztivált. Mit kapnak a tábor résztvevő?

– A cél, hogy azokat, akik érdeklődnek a klasszikus jazz iránt, bevezessük a műfaj rejtelmeibe, megismertessük velük az improvizáció alapjait. Belekóstolhatnak a résztvevők a dolgok sűrűjébe, a hangszereseknek és énekeseknek ugyanis lesz zenekari próbája is. A jazztábor keretében lesz swingtábor is, ahová kezdők és haladók is jöhetnek. Bár a hivatalos jelentkezés lezárult, ha valaki kedvet érez magában a swingtánchoz, még jelentkezhet a jazzfovaros.hu oldalán. A gyakorlat mellett igyekszünk minél több elméletet is belesűríteni a táborba, ami augusztus 1-jén indul, és 6-án Eddie Metz amerikai jazzdobos előadásával zárul. Ez tulajdonképpen a fesztivál pénteki napjának nyitánya is egyben. Ha a táborlakók közül van, aki megüti a szintet, akkor a csütörtöki ingyenes nyitónapon a tanárokkal együtt fel is léphet. A tábor résztvevői már a tanultakat kamatoztatva, hozzáértőként vehetnek részt a fesztivál koncertjein. Beláthatnak a kulisszák mögé, sőt a jam session alkalmával akár résztvevőként is bekapcsolódhatnak a buliba.

– Hogy állnak a jegy- és bérleteladások?

– Bár az emberek most kicsit óvatosabbak, az eladásokkal szinte teljesen úgy állunk, mint az előző fesztiválon. Tapasztalataink szerint a napijegyek 80 százalékát helyszínen veszik. Nagyon bízunk abban, hogy jó időt fogunk ki. Akkor a határ a csillagos ég. De ha esős lesz az idő, akkor sem marad el program. A sátrakban minden koncertet megtartunk. Szeretettel várunk minden jazzbarátot és azokat is, akik csak egy könnyed nyári koncertre, strandolással, sörözéssel egybekötött családi programra vágynak.

A részletes programok ITT olvashatóak!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megújul a katonatelepi óvoda

Megújul a katonatelepi óvoda

Új lépcsőket, homlokzatot, ereszcsatornát is kapott Katonatelepen, a Platán utcai óvoda. Az intéz...

Sportos gólyanap a szabadidőközpontban

Sportos gólyanap a szabadidőközpontban

12 osztály, 300 diákja vette birtokba egy napra a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot - Szabadtéri sp...

Bányais tanárok a Színpadon a tudomány fesztiválon

Bányais tanárok a Színpadon a tudomány fesztiválon

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium két tanára, Szittyai István (fizika-matematika) és&...

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével átfogó szakma...

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton

​A Kecskeméti Járási Ügyészség az őrizet ideje alatt, gyorsított eljárásban bíróság elé állította...

M5 – Hídfelújítások Kecskemét térségében

M5 – Hídfelújítások Kecskemét térségében

Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán a 87-es kilométerszelvényben hídfelújítási mun...

Szeptemberi tuba Kecskemétnél

Szeptemberi tuba Kecskemétnél

A délutáni záporok egyik leglátványosabb kísérője Kecskemét határában nyúlt alá a felhőkből - írj...

Dupla bringás uzsonna a főtéren

Dupla bringás uzsonna a főtéren

Duplán jól járt ma az, aki kerékpárral haladt át Kecskemét főterén, ugyanis két bringás uzsonnán ...

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

28 új autóbusszal bővült a Volánbusz Zrt. megyei flottája. Az ünnepélyes bemutatót szerda délelőt...

A “kis” Veszprém látogat pénteken a Messzi István Sportcsarnokba

A “kis” Veszprém látogat pénteken a Messzi István Sportcsarnokba

Újabb nehéz, ám nem megoldhatatlan feladat vár a KTE-Piroska Szörp férfi kézilabdacsapatára pénte...

Örömmel és hálaadással gondolok az elmúlt Eucharisztikus Kongresszusra

"Örömmel és hálaadással gondolok az elmúlt Eucharisztikus Kongresszusra"

​A közelmúltban Budapesten rendezték meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Javarészt...

Fának ütközött egy busz Kecskeméten, életét vesztette a sofőr

Fának ütközött egy busz Kecskeméten, életét vesztette a sofőr

A buszvezető életét vesztette, amikor fának ütközött Kecskeméten, a Sutus soron.

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Magyarországon Kecskemét városa elsőként és ezidáig egyedülállóan dolgozott ki települési szintű ...

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

Kis Balázs utoljára tavaly októberben, a Szegedi VSE elleni NBIII-as bajnoki tudott pályára lépni...

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

75 diákot oltottak be ma a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában. Az intézményben nem csup...

Busszal ütközött az ittas fiatal

Busszal ütközött az ittas fiatal

Balesetet okozott egy ittas sofőr Kecskeméten, az Izsáki úton. Az egyenruhások őrizetbe vett...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies