Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 4. Kedd  Domonkos

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Hazatérés Ausztráliából a koronavírus idején - Videóval

Juhász Csenge

2020.07.04. 16:37

Mindannyiunk helyzetét megnehezítette a koronavírus-járvány az élet minden területén. Nem csak a munkában, hanem a boltba járásban vagy az oktatásban, az utazásban is komoly gondokat okozott. Mivel a vírus alatt szinte teljesen leállt a légiforgalom, voltak, akik nem tudtak hazatérni országukba. Egy magyar fiatalembert kérdeztünk, aki Ausztráliában töltötte a világjárvány berobbanása alatti időszakot.

Nemcsak a munka, a sport vagy az utazás, hanem a mindennapi életünk egész területén komoly változásokat okozott a 2019-ben megjelent világjárvány. A koronavírus miatt szinte teljesen leállt a légiforgalom és az országok egymás után zárták le a határaikat. Juhász Ábel, izsáki lakos, hátizsákos túrára indult januárban, de a vírus hirtelen terjedése következtében kint ragadt Ausztráliában.

Év elején Európában még egyáltalán nem volt jele a vírusnak, a járványról csak a médiából tájékozódhattunk. Ábel ekkor indult el Németországon keresztül a Fülöp-szigetekre, ahol egy hostelben szállt meg. Itt minden alkalommal, ha elhagyták az intézményt majd visszaérkeztek, megmérték a lázukat. Ábel barátai Hongkongból érkeztek a szigetre, őket januárban már nem engedték be ugyanabba a hostelbe, keresniük kellett egy elszigetelt szállást. Ábel közel egy hónap után, elhagyta a szigetet és Balira indult, ahová a Singapour-i reptéren keresztül utazott.

,,Emlékszem, hogy anyáékkal beszéltem videótelefonon és ők még meg voltak rajta rökönyödve, hogy az emberek mindenhol maszkban, amúgy Ázsiában alapból is jellemző, hogy maszkban járnak az emberek, de itt kimondottan feltűnő volt, hogy maszkot hordanak, illetve, hogy európaiak is teljesen eltakarják az arcukat. Tehát addigra már oda ez a hír elért, érdekes volt, hogy otthon még ez meglepetés volt, ott meg már teljes mértékben elkezdődött ez a mizéria" - idézte fel emlékeit a fiatal világutazó.

Február 9-én megérkezett Balira, ahol a vírusból szinte semmit sem érzékeltek. Mivel a sziget jelentős turisztikai célpont, a helyiek próbálták minél jobban a nyugalmat sugározni.

Február 14-én Ábel átrepült Ausztráliába, ekkor még nyitva volt a kontinens. Ott egy halászhajón dolgozott, ahonnan egy hét után visszatért a Fülöp-szigetekre, ekkor már érzékelhető volt a vírus hatása. Március közepén Nyugat-Ausztráliában kapott állást egy vadrezervátumban, ahol egy gyöngyfarmon dolgozott.

,,Mi egy annyira elszigetelt helyen voltunk, hajón dolgoztunk napi 10 órát, viszont maga a bázisunk az a szárazföldön volt. Ez az aboriginalok, azaz a helyi őslakosok rezervátuma, és a cégünk bérli tőlük ezt a területet. Úgy tudunk kirepülni, hogy Darwinból egy kis magánhangárból repülünk ki és a vízre érkezik a gép, mert annyira durván el vagyunk határolódva a külvilágtól. Dzsungel van körülöttünk meg hegyek, tehát megközelíthetetlen, kizárólag vizen tudsz megérkezni" - mondta Juhász Ábel.

Ott kapták a hírt március végén, hogy már nem tudnak értük repülőt küldeni, mert Ausztrália lezárta a határait, és nem csak magát az országot, hanem az országon belül az államokat is. Ekkor vezették be azt a szabályt, hogy államból államba csak úgy mehetnek át az emberek, ha az átjutást követően kötelező kéthetes karanténba vonulnak.

,,A kéthetes karantén kicsit más volt, mint itthon, mert ott úgy van, hogy leszállsz a repülőtéren, utána felvesz egy sofőr, aki kimondottan az államnak dolgozik, teljes védőfelszerelésben, elvisz egy szállodába, ahova már előre odaszólnak, hogy mész, kötelező jelleggel ki kellett fizetni fél millió forintnak megfelelő ausztrál dollárt, felkísérnek a szobádba, semmi emberi kontakt nem lehetett két hétig, napi háromszor kopogtattak az ajtódon, mikor hozták neked a kaját, te elvetted. Két hétig teljes karanténban kellett, hogy legyél" - emlékezett vissza Ábel.

Az első hetekben még az államokban lakók hazatérhettek, úgy, hogy otthoni karanténba vonultak, azonban két hét után ilyen szigorítások léptek életbe. Mindeközben Nyugat-Ausztráliában város és város között sem lehetett utazni, a települést és vonzáskörzetét teljesen lezárták.

A szigorítások miatt Ábelék hat hétig rekedtek kint a hajón.  A cég telephelye, akinél dolgoztak ugyanis az Északi Területen volt, viszont a munka Nyugat Ausztráliában folyt. Mivel az országon belül az államok határait is lezárták, nem tudtak megegyezni, így a dolgozók nem térhettek vissza Északra, kint rekedtek a szigeten.  Mivel a sziget csak vízen keresztül közelíthető meg, a kontinensről küldtek egy repülőt, hogy legalább élelemhez jussanak az ott dolgozók. Három hónapnyi élelmet és hat hónapnyi üzemanyagot kaptak, arra az estre, ha tovább fokozódna a vírushelyzet és ott ragadnának.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hat hét után azonban létrejött az államok között egy szerződés, így visszajutottak a kontinensre.

Ábel április 18-án érkezett vissza Ausztrália északi területére, ő akkor szembesült először a vírussal, csak a családja tájékoztatta az európai helyzetről, korlátozásokról, szigorításokról.

,,Ezzel ellentétben Darwin teljesen más volt. Én azt hittem, hogy mikor visszaérek az országba, engem nagyon durván le fognak ellenőrizni, nem mehetek be sehova, de a repülőtéren kívül a városban senki nem viselt maszkot. Elvileg kellett volna ez a 1.5 méter távolság, de nem tartotta be senki, az üzletek ugyanúgy tömve voltak. A mozik nem voltak egyedül nyitva, illetve a bárok is zárva voltak még egy másfél hónapig. De alapjáraton nem volt ez a vírushangulat, amit otthon elvileg érezhettek" - mesélte a fiatal.

Ezt követően még kirepült két hétre a vadrezervátumba, majd májusban, mikor újra visszatért az ausztrál kontinensre, már semmi nyoma nem volt a vírusnak. Kinyitottak a bárok, teli voltak a parkok, gyerekek játszottak mindenhol, miközben Magyarországon még mindig korlátozások voltak érvényben.  

Június 17-én lejárt a vízuma, de nem tudott hazarepülni, mivel nem indultak repülőjáratok Magyarországra, a rendkívüli helyzetre tekintettel viszont igényelhetett turista vízumot. Ez azonban csak meghatározott időre szólt, így kénytelen volt felhívni a magyar nagykövetséget.

,,Május közepén hívtam őket először, akkor azt mondták, hogy Budapestre nincsen repülőjegy, kb 400 ezer forintért vehetek repjegyet a Qatar légitársaságtól Frankfurtig, ahonnan vonattal tudok hazautazni. De azt a repjegyet is csak akkor tudom megvenni, ha a Frankfurti önkormányzattól kikérek egy igazolást, hogy nekem van vonatjegyem Budapestre, így bizonyítom, hogy nem szándékozom ott maradni.  És ha megkapom ezt az igazolást, akkor a légitársaság kiadhatja nekem a repjegyet.

Ezzel a lehetőséggel azonban nem élt. Pár héttel később újra felvette a kapcsolatot a nagykövetséggel, akik azt mondták, hogy a Qatar ugyan elindítja járatait június 16-ától Budapestre, de bármikor lemondhatják. Emellett pedig a kontinensen belül kellett volna repülnie, Darwinból Brisbane-be, de még mindig érvényben volt az államok közötti utazás utáni karantén-kötelezettség.

Ábel azonban mindenképpen haza szeretett volna jönni, így bevállalta a bizonytalanságot és útnak indult. Brisbane-ben egy úgynevezett reptéri karanténban volt, ami azt jelentette, hogy nem hagyhatta el a repteret. Ha a légitársaság lemondta volna a járatot, elvitték volna egy hotelbe, ahonnan nem jöhetett volna ki, míg nem indul új járat. Erre azonban szerencsére nem került sor. A reptereken szigorú ellenőrzések, lázmérések voltak, a szinte üres gépeken pedig kötelező volt a maszk használata. A légiutas-kísérők pedig tetőtől talpig be voltak öltözve.  Észak-Ausztráliában egyébként összesen 28 megbetegedést okozott a koronavírus, szerencsére senki nem halt bele.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Az immár több mint negyed évszázaddal ezelőtt hivatalosan is megalakult Kecskemét-Aomori Mag...

Egy állati jó este - videóval

Egy állati jó este - videóval

Vadaskerti Nyári Estét tartottak szombaton a kecskeméti állatkertben. Az évente kétszer tartandó ...

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

Radics Milán egy aranyat és egy ezüstöt, Dobai Dávid egy aranyat nyert a 43. KSI Kupán, Csenki Cs...

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel hadonászó fiatalok raboltak ki egy férfit hétfő hajnalban Lajosmizsén.  

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Hétfőn 12 órakor elkezdődik a volt Centrum áruháznál kialakított jelzőlámpás csomópont tesztüzeme...

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

A kecskeméti Rózsahölgyek Társasága immáron kilencedik alkalommal – egy kulturális program ...

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

A Petőfi emléknap alkalmából pénteken délután a 171 éve eltűnt költőre emlékeztek a Kecskeméti Ko...

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart csütörtökön Király József önkormányzati képviselő a belvárosban és az Árpádvárosb...

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Ketten súlyosan megsérültek, amikor egy személyautó fának csapódott Kecskemét határában.

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Vasárnap délelőtt a KTE HUFBAU az FTC II. ellen mérkőzött a Népligeti Sportcentrumban. A kecskemé...

2020.08.02. 18:10

Kecskemét , sport, futball, FTC II.

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Bács-Kiskun megye volt  főügyésze, dr. Nánási László....

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Magokat gyűjtenek a kecskeméti faültetők

Földutak menti fasorokat, zöldfolyosókat alakítanának ki a 10millióFa Kecskemét ta...

Pénzt kapott a város a Kodály Intézet fejlesztésére

Pénzt kapott a város a Kodály Intézet fejlesztésére

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Modern városok program keretéb...

Franciaországban lehet az eltűnt kecskeméti fiatal

Franciaországban lehet az eltűnt kecskeméti fiatal

A rendőrség július 30-án törölte keresési felhívását, ám az aggódó szülők továbbra próbálják megt...

2020.08.02. 09:35

Kecskemét , eltűnt személy, Keresik

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Több mint nyolcszázmillió forintból termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftver...

Fotográfok és performansz a kiállítás-közepi tárlatvezetésen

Fotográfok és performansz a kiállítás-közepi tárlatvezetésen

Szombaton délután a Minyó Midisszázs nevű eseményen pótolták Minyó Szert Károly elmaradt kiállítá...

Tanszereket adományozott az országgyűlési képviselő

Tanszereket adományozott az országgyűlési képviselő

Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő is csatlakozott a Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét...

Újabb baleset Kecskemét határában

Összeütközött két személyautó az 52-es főúton, Kecskemét határában, az M5-ös autópálya felhajtójá...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies