Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 17. Csütörtök  Hedvig

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Azt beszélik a sajtóházról…

Szecessziós, felújított, főtéri épületben tizenkét luxuslakás eladó

2016.04.26. 06:02

Sokan találgatják, hogy mi van vele. Impozáns, szecessziós ház-mammutként uralja a főteret, de üres a „tekintete”. Ablakai egykedvűen, tág pupillákkal, függöny- és fénytelenül néznek át a tér felett. Pedig a sajtóház Kecskemét emblematikus épülete. Beszélik, hogy lakásokat alakítottak ki az egykori szerkesztőségi irodákból. Azonban az is terjed róla, hogy nagyon drágán kínálja a főtéri panorámát, de garázs nincs hozzá. Időutaztunk az egykori népbanknak, pártbizottságnak, majd sajtóháznak – ma pedig szerkezetkész lakásoknak otthont adó épületben.

Fotók: Banczik Róbert

Nem kellett sokat telefonálni, hogy – ugyan nem mindenre kiterjedő, de – készséges válaszokat kapjunk kérdéseinkre.  Aki ma az ingatlan felett rendelkezik, szeretne háttérben maradni, név nélkül állt velünk szóba.

– Talán üljünk le előtte kicsit – lassít le a tulajdonos. Mi ugyanis már szinte fogjuk a kilincset, mohón mennénk be a gyönyörű, zsidó hanukija gyertyatartót formázó kapu alatt. Kíváncsiságunk olthatatlan: milyen állapotban van most az egykor rendkívül tekintélyes negyedik hatalmi ág, a hetvenes-kilencvenes évek helyi médiájának központja.

Jelenleg így hirdetik a lakásokat
Kecskemét városközpontjában fekvő szecessziós stílusú történelmi épületben exkluzív kialakítású lakások eladók, azonnali átadással. A történelmi városközpont gyöngyszemét Korb Flóris építész tervezte, akinek a nevéhez többek között a budapesti New York palota építése is fűződik. Az épület 1912-ben került átadásra és egyből Kecskemét egyik nevezetessége lett. A lakásokból gyönyörű panoráma nyílik a főtérre mely közvetlenül az épület előtt terül el. A hatalmas ablakok miatt kivételesen napfényesek a szobák és a belső terek. A modernizált patinás kovácsoltvas lift teszi kényelmessé a feljutást az ingatlanokhoz. Az épület külső és belső felújítása a műemlék védettség miatt korhűen lett kivitelezve, természetesen a jelen kor technikai színvonalának megfelelően. Az ingatlanok padlófűtéssel valamint központi klímarendszerrel vannak felszerelve. Így a leendő tulajdonosok minden tekintetben élvezhetik az eklektikus környezetet a legmodernebb kényelmi berendezésekkel ötvözve. A házban 79-177 nm-es, 2-4 szobás lakások közül lehet válogatni 1. és a 2. emeleten. Négyzetméterár: 380 ezer Ft + áfa. (Duna House)

Oké, üljünk – alkalmazkodjunk a tulaj ritmusához –, barátságosan fogadnak bennünket az épület utcafrontján található kávéházban:

ő adja nekik bérbe az ingatlant, hiszen pincétől a padlásig a teljes épületet megvásárolta.

Az üzletek javarésze kiadva – könyvesbolt, kávézó teszi mozgalmassá a földszinti homlokzatot, de néhány kirakat a belvároshoz méltatlanul üres, papírral letakarva. Később megtudjuk, hogy kivették már ezt is, hamarosan ott is élet lesz.

Egyébként van, aki tudni véli, hogy az üzletek bérleti díjából befolytak lassan fedezik a befektetést. Ha ez így valószínűleg túlzás is, azért tíz év alatt – ennyi ideje van a tulajdonos birtokában a komplett ház –, a bérlemények biztos jó bevételt generálhattak. A ház vételárát egyébként üzleti titokként kezeli a tulajdonos – megértjük, tiszteletben tartjuk, így csak annyit tudunk leírni, hogy

több százmillióról beszélnek, és ingatlanosok szerint a külső-belső felújítás is hasonló, talán a vételárnál is nagyobb összeget emésztett fel.

Ismerkedünk, kortyolnánk a kávét, de megjön a fotós – gyerünk be a házba. A fantáziát is túlszárnyalja a látvány: a boldog békeidők világháborút megelőző utolsó évei köszönnek ránk, az egyedülálló hazai gazdasági virágzás „épület-virágoskertjébe” toppanunk. A tavaszi délelőtt napfénye megcsillan a réz fogantyúkon, polír-sima, rajzos márványlapokon és hatalmas, szecessziós ólomüveg lépcsőházi ablakokon. A díszes üvegfelületek javarésze eredeti, de találtunk egy reprodukciót is, amely annyira szépen sikerült, hogy csak az újszerűsége tűnik fel, minőségben, kialakításban követi eredeti társait.  Öt lépés a pazar lépcsőn, és szemközt találjuk magunkat egy valódi iparművészeti remekművel.

Hölgyeim és uraim, „Őméltósága”, Kecskemét első liftje. Él és virul.

Eredeti kovácsoltvas kivitel, felújított gépészet, rácsos liftakna, luxus kabin, ahogy a modern világ és klasszikus jólét keveredését 1912-ben elképzelték – vagy inkább: megvalósították.

Sajnos nem „időutazunk” vele – mai fogalmaink szerint állítólag időbe telik, míg megtesz egy etapot két szint között –, tűzvédelmi okokból áramtalanították. Elképesztő lehet lassan, elegánsan emelkedni az ólomüvegek előtt, mintha csak az esztétikai élményt szolgálná a tempó.

Na, de ne álmodozzunk, vissza a valóságba, zegzugokat összekötő üvegajtókon keresztül jutunk el a folyosókról és üvegezett előterekből nyíló lakásokhoz. Bár a pincétől a tetőig felújították az épületet – alulról és felülről is támadta már a víz –, az első és második emeleten vannak a lakások, szintenként hat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

80-170 négyzetméteren alakították ki őket, az Arany János utca sarkán vannak a nagyobbak.

Persze, hogy a zászlóshajót nézzük meg, kíváncsian kutatjuk, hogy az építész miként képzelte el a mai kecskeméti főtéri luxust. Azt tudtuk előre, hogy szerkezetkészek az otthonok. Érthető is, ilyen kategóriában már mindenki a saját ízlésének megfelelően szeretné eldönteni, hogy carrarai vagy görög márvány burkolatot választ. A lakásba belépve egy hosszú, derékszögben tört folyosón haladunk az épület közepéből a lakás belseje felé. Jobbról két nagyobb szoba mellett haladunk el, természetesen a főtérre néznek. Balról mindenféle ablak nélküli kiszolgáló helyiségek, fürdőszoba stb. Jó hosszan megyünk már, amikor egyszer csak feltárul a lakás központi helye. Az épület sarkában egy nagy szerkesztői szobából kialakított,

legalább 50 négyzetméteres nappali-konyha-étkezőként funkcionáló térbe érünk. Izgalmas térélményt nyújt.

Kvázi téglalap alakú, de mivel az épület sarka lecsapott, így a törésben is van egy ablak, továbbiak pedig a főtérre és a becsatlakozó utcára nyílnak. S mivel az Arany János utca enyhe szögben találkozik a főtérrel, a terem is kicsit pikáns alaprajzú lett, leheletnyit megbolondítja az unalmas téglalapot.  A falak szürkék, de a padlófűtés  és a beépített klíma már benne a van a lakásokban. A szerkezeti minőségről egy látogatás alapján nehéz lenne bármit mondani, de az ablakok, nyílászárók, díszítőelemek, vagyis a látható rész azt feltételezi, hogy időtállóságra törekedtek a felújításkor.

Tíz éve vették meg, öt éve kész a ház. Felvetődik, hogy miért áll üresen.

Állítólag, amikor kész lett, sokan érdeklődtek, de nem kelt el egy lakás sem.

A tulajdonostól kérdeztük, hogy miért nem próbál alkalmazkodni a piaci viszonyokhoz, mire ő: – Akármelyik érdeklődővel beszéltem, kérdeztem, hogy mennyit adna érte, senki nem alkudozott, így nehéz üzletelni. Ha van egy komoly vevő, az megmondja, hogy ennyit adok érte, nem? – tárta szét a karját.

Azt mondja, hogy nem óriási árréssel kínálja, nem extraprofitot akar szakítani – a befektetett összeg, a minőségi kivitelezés alapján állapította meg a lakások négyzetméterárát.

Hm. Talán a kecskemétiek nem szeretik a luxust? Természetesen nem így van: extra minőségű lakóingatlanokra van igény Kecskeméten is. A drágább, akár a luxus kategóriát is keresik, hiszen élnek nagyon tehetős emberek városunkban. Az ingatlan eddig is jó üzlet volt, ezután is az lesz.

Sokak szerint a sajtóház jó helyen van, de egyelőre csak szerkezetkész.

A legnagyobb gond mégis a parkoló hiánya, mert aki vesz egy ekkora ingatlant, annak többnyire drága kocsija is van, és szeretne a garázsából lifttel felmenni a lakásába.

Ezzel nem ért egyet a tulajdonos, szerinte egyáltalán nem szokatlan a belvárosban, hogy nincs garázs a lakáshoz. Azt mondja, nem siet az eladással. Neki nem ez a fő profilja, Szegeden és Kecskeméten is épületkülönlegességekkel foglalkozik, ha később tudja értékesíteni a lakásokat, akkor sincs semmi gond.

Ha most a városi funkcionalitás szempontjából közelítünk, az a történet pikantériája, hogy volt egy alternatív ajánlat is tíz évvel ezelőtt. Úgy tudjuk, hogy nem sokkal maradt el az ajánlattételben, és egy kulturális közösségi teret szeretett volna létrehozni az épületben helyi tőkéből.  Így utólag az látszik, ha ő nyer, akkor már funkcionálna az épület.

Ingatlanpiaci környezet Kecskeméten

Ingatlanszakértőt kérdeztük arról, hogy miként illeszkedik a sajtóházban meghirdetett 380 ezer forint plusz áfás (bruttó 482.600 Ft) négyzetméterár a kecskeméti ingatlanpiacba.
„A sajtóházban lévő lakások felújítási fokát tekintve hasonlíthatjuk az új építésű lakásokhoz. Kecskeméten jelenleg nagyon kevés az új építésű projekt, így nincs nehéz dolgunk feltérképezni az árakat: a Nagykőrösi utcai új társasház lakásai kulcsrakész állapotban (konyhabútor és légkondi nélkül) bruttó 400-420.000 Ft-os négyzetméteráron szinte hirdetés nélkül elkeltek.
Talán az egyik legismertebb beruházás a Balaton utcán található, ahol az első ütemben tavaly nyáron összesen 36 új lakást adtak át, a második ütem most van kivitelezés alatt, de már mind a 28 lakás gazdára talált bruttó 330-360.000 Ft-os négyzetméter áron, kulcsrakész állapotban. Hamarosan a harmadik ütem is meghirdetésre kerül, közel 30 lakás keresi gazdáját, várhatóan bruttó 350-370.000 Ft/nm áron.
Legnagyobb új építésű projekt jelenleg Kecskeméten az Arborétum Lakóparkban található, ahol a harmadik ütemben 60 db kiemelt minőségű és lokációjú lakást építenek. Az emelt szintű szerkezetkész lakások bruttó 315.000 Ft, kulcsrakészen pedig 340.000 Ft/négyzetméter ártól elérhetőek.


SAJTÓSOK EMLÉKEI

Preiszinger András kiadóvezető

Csodálatos épület. Évtizedekig dolgoztam ott 1993-as nyugdíjba vonulásomig. Persze, beosztásomnál fogva nekem a fenntartás gondjai jutnak elsőre eszembe. Nem győztünk gátat szabni a hulló cserepeknek, lepotyogó dolgoknak, egyszer még az egyik szobor feje is leesett a járdára – szerencsére nem sérült meg senki. Mivel műemlék épületről van szó, a felügyelet állandóan ellenőrizte, ha valamilyen felújítást végeztünk rajta. Egyszer a tetején lévő torony renoválásához fél évig kellett keresnünk a megfelelő iparost.

Lovas Dániel főszerkesztő (1990-2001)
A cikkben is említett sarki nappali és étkező volt a főszerkesztői szoba abban az időben, amikor én vezettem a szerkesztőséget. Pompás helyiség volt, megfelelően szimbolizálta azt a presztízst, amit még a kilencvenes évek elején is egy megyei lap és a főszerkesztői pozíció jelentett. Az épület egyébként egyfajta szellemi és kulturális központként is működött évtizedekig. A szerkesztőségnek több ezer kötetes könyvtára is volt, önálló olvasóteremmel, az alagsori klubban pedig estéként a helyi értelmiség tanyázott.

Gál Sándor főszerkesztő (1986-1990)
A hetvenes években költöztünk a sajtóházba, amikor a megyei pártbizottság átköltözött az új helyére. Így került oda a Petőfi Népe, a Forrás, az MTI, a Szövetkezeti Élet, a Kecskeméti Lapok, mind ott voltak egy épületben. Fejedelmi hely volt számunkra a tanácsháza után, ahol farostlemezekkel elválasztott irodákban voltunk szétszórva. Ragyogó, nagy ablakok, világos szobák, mindenkinek kényelemes elhelyezés, fotólabor, kis kávézóhelyiség, ahol reggelente összejöttünk, beszélgettünk, tréfálkoztunk, aztán ment mindenki a dolgára.

Hámori Zoltán főszerkesztő (2001-2006)
Nekem, mint lajosmizsei srácnak, aki gyerekkorában a templomnál nagyobb épületet nem látott, rendkívül impozánsnak tűnt fel a sajtóház. Sosem tudtam megunni a pompás előcsarnokot, az ólomüvegeket és a liftet... Bár gyalog gyorsabban felért az ember, sokszor inkább a „stílust” választottuk: káprázatos fényben úszott, tükörrel és bársony puffal volt felszerelve. Az én időmben a szerkesztői szoba az első emeleten, az épület közepén volt. Leírhatatlan élmény volt kiállni a teraszra, és a két meztelen női szobor közül végigtekinteni a főtéren.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Adomány a mentősöknek

Adomány a mentősöknek

Új végtagrögzítőket és vércukorszint-mérőket kapott a Kecskeméti Mentőállomás. Az eszközöket egy ...

Megkezdődött a keresztféléves eljárás

Megkezdődött a keresztféléves eljárás

Már lehet jelentkezni a 2020-as keresztféléves szakokra. Akiknek nem sikerült bekerülniük a főisk...

Letartóztatták a munkásszálló felgyújtóját

Letartóztatták a munkásszálló felgyújtóját

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 23 éves tiszakécskei férfinak a letartóz...

Ütős koncertekre készülnek az ütősök

Ütős koncertekre készülnek az ütősök

„Ütős estek a Kodály Iskolában” címmel rendeznek négyrészes koncertsorozatot az iskol...

Drabant Anita és Szvitacs Alexa kiválóan helytállt a női TOP12 kvalifikáción

Drabant Anita és Szvitacs Alexa kiválóan helytállt a női TOP12 kvalifikáción

Életében először indulhat majd a 12 legjobb női asztaliteniszező közötti decemberi versenyen Drab...

Új esti járatot indít a MÁV Kecskemétig

Új esti járatot indít a MÁV Kecskemétig

Kedvező hír az esti órákban Budapestről hazafelé tartó kecskemétieknek, hogy hétfőtől a MÁV üzemb...

Összeköltözéssel hitegette, milliókat csalt ki tőle

Összeköltözéssel hitegette, milliókat csalt ki tőle

Előbb munkát, majd közös életet ígért egy szarvasi nő egy kecskeméti férfinak – majd a...

2019.10.17. 08:03

Kecskemét, Szarvas, csalás, rendőrség

Mindenki képes életet menteni!

Mindenki képes életet menteni!

Ma (szerdán) van az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja, amelyhez Kecskemét is csat...

Határérték felett a szállópor mennyisége Kecskeméten

Határérték felett a szállópor mennyisége Kecskeméten

A ma (szerda) 13 órás mérések szerint a szállópor mennyisége elérte Kecskeméten az egészségre kár...

Kecskeméti spanyolosok a Szépművészetiben

Kecskeméti spanyolosok a Szépművészetiben

Két kecskeméti gimnazista is megkapta tegnap (kedden) a spanyol nagykövetség díját, mellyel a mag...

Október 25-én búcsúznak Alföldyné Dobozi Esztertől

Október 25-én búcsúznak Alföldyné Dobozi Esztertől

Ahogyan azt korábban megírtuk, október 9-én elhunyt Alföldyné Dobozi Eszter, a Kodály Iskola korá...

Sertéspestis miatt veszélyeztetett Kecskemét

Sertéspestis miatt veszélyeztetett Kecskemét

Az afrikai sertéspestis miatt már Kecskemét is magas kockázatú besorolást kapott a NÉBIH legfriss...

Különdíjat nyert a Kecskemétfilm alkotása

Különdíjat nyert a Kecskemétfilm alkotása

A zsűri különdíját nyerte el a Városi Legendák sorozat Az emberi test című epizódja Argentín...

Nyílt nap a Corvin Mátyás Általános Iskolában - Videóval

Nyílt nap a Corvin Mátyás Általános Iskolában - Videóval

Bemutatóórákat tartanak a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában október 15-én és 16-án. Az...

Maschere Hysteria - Különleges kiállítás nyílt a Kápolna Galériában

Maschere Hysteria - Különleges kiállítás nyílt a Kápolna Galériában

Maschere Hysteria néven nyílt meg egy nagyon különleges kiállítás, Kecskeméten. Gaál József tárla...

2019.10.15. 18:57

18 kép

kiállítás, Kápolna Galéria, Kecskemét

Ismét vérükkel segítettek a BÁCSVÍZ munkatársai

Ismét vérükkel segítettek a BÁCSVÍZ munkatársai

A BÁCSVÍZ Zrt. vezetése számára a magas színvonalú víz- és csatornaszolgáltatás, valamint az egyé...

Csütörtöktől csak egy sávban közlekedhetünk a Margaréta buszfordulónál

Csütörtöktől csak egy sávban közlekedhetünk a Margaréta buszfordulónál

Csütörtöktől egy sávban haladhat a forgalom a Margaréta buszfordulónál, ezért torlódásra kel...

Vízilabda kupát rendeztek a hétvégén

Vízilabda kupát rendeztek a hétvégén

Mercedes-Benz Gyár – Kecskeméti Sportiskola vízilabda kupát rendeztek a hétvégén a Kecskemé...

Október 23-i pihenés a Kecskeméti Fürdőben

Október 23-i pihenés a Kecskeméti Fürdőben

Október 23. szerda délután 14 órától ingyenes aquafitness órákkal, ügyességi feladatokkal, vetélk...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies