Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 16. Szombat  Gusztáv

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Matolcsy György: Sereghajtóból újra éllovassá váltunk

A GAZDASÁG KORÁBBI SIKEREI MOST BIZTOS ALAPOT ADNAK A VÉDEKEZÉSHEZ

2020.12.28. 08:57

-Meghatározó lesz, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét és ezzel legyőzni a járvány okozta félelmet. Amennyiben az a jövő év első felében megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására számítunk Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: a felzárkózás ütemének fenntartásához további lépések lesznek szükségesek, de beszélt arról is, hogy mi lenne a következménye annak, ha 2022-ben az ellenzék kerülne hatalomra.

– Sereghajtóból újra éllovas címmel jelent meg az ön, illetve a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági könyvsorozatának újabb kötete az elmúlt napokban. A könyv arra a következtetésre jut, hogy a mögöttünk álló évtized az elmúlt évszázad legsikeresebb tíz évének számít. Minek köszönhető ez a történelmi siker?
– Magyarország az elmúlt tíz évben sikeresen visszafordította a 21. század elején jól induló, majd 2002 és 2010 között drámai módon elrontott történetét. A siker annak köszönhető, hogy az elmúlt száz évben most először értük el és tartottuk fenn tartósan a gazdasági növekedés és egyensúly képletét. A megoldás kulcsát a munkapiac reformja és ezen keresztül a teljes foglalkoztatás elérése jelentette. Magyarország a rendszerváltáskor elveszített több mint egymillió munkahelyet, amire egészen 2010-ig egyetlen kormány sem volt képes megfelelő választ találni. 2010 óta a kormány, majd 2013 után a jegybank megújuló gazdaságpolitikájának köszönhetően a koronavírus-járvány kitöréséig mintegy 850 ezer fővel sikerült növelni a foglalkoztatást. Így Magyarország ismét a régió éllovasai közé lépett. Hazánk gazdasági fejlettsége az évtized során az Európai Unió átlagának 66 százalékáról 74 százalékra emelkedett, ami óriási eredmény. Ezzel visszaelőztük Lengyelországot és Szlovákiát.

– Mennyire volt rögös az ­idevezető út?
– A reformok és a felzárkózás útja mindig rögös. Nem véletlen, hogy az elmúlt száz évben mindössze alig egy tucat közepes fejlettségű országnak sikerült csatlakoznia a legfejlettebbek klubjához. A közepes fejlettség csapdájából való kitöréshez szakítani kell a múltbeli rossz beidegződésekkel és kreatív, bátor, innovatív lépésekre van szükség. Külső adósságokból és külföldről kész receptként átvett tervekből még a világon sehol sem történt sikeres felzárkózás. Ennek felismerése a rendszerváltást követően húsz évet vett igénybe. 2010-től azonban sikeres új fejezetet nyitottunk.

– Az eltelt időszakban mi volt az, ami a legnagyobb kihívást jelentette önnek?
– A legnagyobb kihívást a status quo megváltoztatása, a megszokott mintákkal való szakítás jelentette. A világ legjobb ötletei és reformgondolatai is gyakran elbuknak a kialakult helyzet megőrzésében érdekelt intézmények ellenállásán, vagy épp elvesznek a bürokrácia útvesztőiben. Fel kellett vállalni a nemzetközi és hazai vitákat, és kitartónak kellett lenni, mivel a reformok természete olyan, hogy előbb jelentkezik a költségük, és utána a hasznuk. Ezért volt szükséges a reformok több mint nyolcvan százalékát az évtized első éveiben végrehajtani és elindítani, így azok mind kifejthették kedvező hatásukat az évtized egészében. Sok nagy csatát megvívtunk. A bátor, sokszor teljesen újszerű lépések keresztülvitelében mindig számíthattam Orbán Viktor miniszterelnök úr támogatására, aki a legnagyobb ellenállásokon is átlendítette a reformok folyamatát.

- Ki tudná emelni azokat a legfontosabb eredményeket, amelyek az ön nemzetgazdasági miniszterségéhez, illetve a jegybankelnöki megbízatásához kötődnek?
– 2010-ben olyan költségvetési reformot kellett végrehajtani, ami rövid távon egyensúlyt, azt követően pedig gazdasági növekedést eredményezett. Ehhez egy olyan, teljes körű adóreform volt szükséges, ami ösztönzi a munkavállalást, a vállalkozást és a beruházásokat. Ezért áthelyeztük az adórendszer súlypontját a munkát terhelő adókról a fogyasztást terhelő adókra. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán a Széll Kálmán-tervekkel a rossz ösztönzőket kellett megszüntetni, és motivációs fordulatot kellett teremteni. Jegybankelnökként egy korábban passzív intézmény helyett egy aktív, a mandátumát szélesen értelmező, a nemzet bankjaként méltóan működő tudásközpontot kellett kialakítani. Legelőször a hitelszűkét kellett megszüntetni a 2013 óta rendkívül sikeresen működő Növekedési hitelprogrammal. Ezt követően a gazdaság stabilitását veszélyeztető tényezőket iktattuk ki. A kormánnyal együttműködve kivezettük a lakossági devizahiteleket, megerősítettük és hatékonyabbá tettük a pénzügyi felügyeletet, folyamatosan mérsékeltük külső devizaadósságainkat és közben a tőkepiacot is fejlesztettük. Büszkén mondhatom, hogy az MNB valamennyi törvényi célját teljesítette az elmúlt években: megvédte az árstabilitást, biztosította a pénzügyi stabilitást és támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

– Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, és a kormány, azon belül ön miniszterként, majd utóbb jegybankelnökként döntéseket hozott, az ellenzék szinte mindig azt mondta: ezeket nem lehet megcsinálni. Nem a kétkedőknek lett igazuk. Amikor ezekkel az ellenvéleményekkel szembesült, mire gondolt?

– Hittünk az igazunkban, és az eredmények ezt visszaigazolták. A vita mögött elsősorban az a világnézetbeli különbség húzódott meg, hogy képes-e egy nemzet saját erejéből és erőforrásaiból, elavult külföldi tanácsok és gyámkodás helyett saját receptje alapján talpra állni a válságból és felzárkózni. Hittünk abban, hogy mi, magyarok képesek vagyunk rá, de ehhez kellett az a széles társadalmi támogatottság és politikai stabilitás, amelyre vitapartnereink nem számítottak. Az intézkedések természetesen önmagukban nem lettek volna elegendők. Szükséges volt a gazdaság minden szereplőjének – a családoknak, a vállalkozásainknak, a hazai bankrendszernek – az erőfeszítése ahhoz, hogy a reformok valóban termőre forduljanak.

– Kezdetben külföldről is rengeteg bírálat érte a kormányt. Aztán jöttek az eredmények, majd a valutaalap és a hitelminősítők is kedvező képet alkottak a magyar gazdaságról. Mi lehetett a fordulópont a megítélésben?
– Kezdetben sokak gyomra nehezen vette be a magyar reformok sikerét. Idővel azonban a tényekkel már nehéz volt vitatkozni. A piaci befektetők egyébként előbb szavaztak bizalmat, látva a hazai gazdasági stabilitást és dinamizmust. Ennek is köszönhető, hogy 2013-ban idő előtt visszafizettük az IMF-től kapott hitelt, majd 2016-ban az EU-hiteleinket is. Nagyjából az évtized közepétől elhalkultak a külső kritikus hangok, amit a felminősítések is jeleztek. Sőt egyre többen érdeklődtek a magyar recept iránt. Az IMF-ben Christine Lagarde vezérigazgató asszony hivatalba lépése történelmi fordulópontot jelentett, mert onnantól kezdve a valutaalap is sokkal nyitottabb lett az új, innovatív lépésekre.

– A járvány és az abból fakadó válság véget vethet az ország növekedési aranykorának. Mekkora rombolást végez a gazdaság tartópilléreiben a krízis?
– A járvány az elmúlt száz év ötödik legnagyobb visszaesését okozta Magyarországon, ami rövid távon sok sebet ejt, de a gazdaság alapszövetét nem rombolja, mert az immunrendszerünket előzőleg megerősítettük és a válságot jól kezeltük. A kormány intézkedései mellett a Magyar Nemzeti Bank az év során precíz időzítéssel mintegy 5800 milliárd forint, azaz a GDP 13 százalékával megegyező forrást juttatott a gazdaságba a pénzügyi rendszer, a vállalatok és a költségvetésen keresztül a családok támogatására, ezzel megelőzve, hogy a gazdasági és egészségügyi válságból pénzügyi válság is kialakuljon. A felzárkózás ütemének fenntartásához azonban további lépések lesznek szükségesek, két okból. Egyrészt már a járvány megjelenése előtt is voltak olyan trendek, amelyek előrevetítették a gazdasági növekedés lassulását. Ilyen volt az európai és a vele szoros kapcsolatban lévő hazai feldolgozóipar lassulása vagy a lakáspiaci ciklus áfaemelés miatti kifutása. Másrészt a járványt követően nem az a gazdaság áll helyre, ami előtte volt. Nemcsak válságkezelésre, hanem változásmendzsmentre is szükség van. Gyorsan alkalmazkodnunk kell a XXI. század új megatrendjeihez, mint a digitalizáció vagy épp a zöldgazdaságra való átállás. A 2019-ben már némi lendületvesztést mutató felzárkózási folyamatainkat újból fel kell gyorsítani, mert csak így lehetünk ismét az új évtized nyertesei.

– Mikorra kerülhetünk ki ebből a válságból? Mit kell tennünk azért, hogy megnyerhessük az előttünk álló évtizedet?

– Minden esélyünk megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el. Ehhez azonban legalább három dolgot teljesíteni kell. Egyrészt a beruházási rátát minden évben 25 százalék felett kell tartani, sőt 2022-től már 27 százalék fölé kell növelni, mert a beruházások képezik a jövő gazdasági növekedésének alapját. Ehhez az állami beruházások növelésére és a lakossági beruházások támogatására egyaránt szükség lesz. Másrészt a válság során megszűnő munkahelyek helyett legalább ugyanannyi, de a korábbiaknál termelékenyebb munkahelyet kell teremteni. Végül el kell kerülni a hitel nélküli kilábalást, mert az szükségszerűen lassú és elnyújtott. Minden beruházni, fejleszteni kívánó vállalkozást és zöldebb, nagyobb otthonra vágyó családot elérhető, olcsó forráshoz kell juttatni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Milyen tanulságai vannak a válságnak?
– Bevált az előző válságból levont tapasztalat, hogy a belső források stabilitást nyújtanak válsághelyzetben. Még mindig van azonban olyan terület, ahol az egyensúlyt javítani kell és lehet. A külföldre kifolyó kamat­kiadásokat sikerült csökkenteni az elmúlt évtizedben, most az a cél, hogy hasonló javulást érjünk el a vállalati jövedelemegyenlegben is. Magyarországról ugyanis évente a GDP hat-hét százaléka áramlik ki külföldi befektetők profitjaként, miközben ennek csak egy részét nyeri vissza az ország a kifektetett tőkén. A hazai gazdaságot negatívan érintő profitkivitelt úgy ellensúlyozhatjuk, ha a hazai vállalatok is legalább ilyen nyereséges befektetéseket hajtanak végre külföldön. Ehhez szükség van versenyképes hazai vállalatokra, egy modern tőkekifektetési stratégiára és kellő forrásra.

– Mi az a terület vagy melyek azok a területek, ahol a legnagyobb a lemaradás a magyar gazdaság és az ország versenyképessége terén?
– Annak érdekében, hogy fenntartsuk az eurózónával szemben az elmúlt években elért két-három százalékos növekedési többletet, teljes versenyképességi fordulat szükséges. Elsősorban a digitális átállást kell felgyorsítani, hogy megelőzzük egy új dualitás kialakulását, amely majd a digitális és lemaradó vállalatokat választja el. Másodsorban fel kell készülnünk a zöldfordulatra, mert az ökológiai fenntarthatóság új technológiák bevezetését teszi szükségessé. Demográfiai fordulat nélkül nincs hosszú távon is sikeres gazdasági felzárkózás, mert csak egy népességében is gyarapodó ország tud anyagilag is gazdagodni.

– Ha 2022-ben a választók úgy döntenek, hogy a jelenleg ellenzékben tevékenykedő pártoknak adják a hatalmat, akkor a 2010-ben megkezdett út biztosan véget ér. Milyen következménye lenne, ha adott esetben egy új kormány teljes irányváltást hajtana végre?

– Sajnos erről már van tapasztalatunk. Eladnák a stratégiai ágazatokat, kiszolgáltatnák a gazdaságot a külföldi befektetőknek a külső eladósodás révén, a munka helyett a spekulációt és a potyautas-stratégiákat támogatnák, ami morális és gazdasági válsághoz, tartós leszakadáshoz vezetne, majd a szükségszerűen előálló válságot megszorításokkal kezelnék. 2002 és 2010 között, sőt már a válság előtt, 2002 és 2008 között Magyarország minden gazdasági mutatója romlott. Ahogyan egy bécsi közgazdaság-tudományi konferencián fogalmaztak: Magyarország a gazdaságpolitikai hibák állatorvosi lova volt. Talán a legnagyobb bűn pedig az volt, hogy a felelőtlen költségvetési politika és a túlzottan szigorú monetáris politika a magyar családokat a devizahitelek csapdájába csalta.

– Mit vár a 2021-es esztendőtől?
– Optimistán tekintek a jövőbe, de az egészségügyi szakemberek kezében vagyunk. A meghatározó az lesz, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság védettségét és ezzel legyőzni a járvány okozta félelmet. Amennyiben az a jövő év első felében megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására számítunk Magyarországon. Fontos azonban, hogy a gyors talpra állásért tennünk is kell. A Magyar Nemzeti Bank készen áll arra, hogy a továbbiakban is minden eszközével támogassa a magyar gazdaság emelkedését.

forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa volt a Kecskem...

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Január 18-án, hétfőn 19:00 órakor a Nyírgyulaj ellen folytatódik az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 44 éves kecskemét...

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett Révész Luca már a harmadik szezonjá...

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Január 19-én, kedden 17 és 18 óra között várja a telefonhívásokat Lévai Jánosné, Műkertváros, Ren...

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy miként működik a térkép...

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Egy hét sem telt azóta, hogy a HÉP-RÖPKE SE idegenben 0:3-as győzelmet aratott a KISTEXT otthonáb...

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Elmaradt az ingatlanpiaci árzuhanás, amelyet 2020-ban sokan előre jeleztek. 2021 első negyedéve p...

In memoriam – Schóber Ottó

In memoriam – Schóber Ottó

Életének 73. évében, 2020. december 16-án hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Schóber Ottó ...

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

A segítő pályára felkészítő képzéseket szeretné megszilárdítani Kecskeméten a Károli Gáspár Refor...

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Szerdán a Szolnoki Olajbányász nyert a Messzi István sportcsarnokban a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

A kecskeméti mentősök munkáját elsősorban önkéntes diszpécserként lehet segíteni. Egészségügyi fe...

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Országosan is egyedülálló képzést nyújt majd a Neumann János Egyetem a 2022 februárjában induló f...

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

Az uszodák, konditermek és vendéglátóhelyek megnyitását szorgalmazza szerkesztőségünkhöz eljuttat...

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával támadt egy nőre Kecskemét belvárosában egy férfi, őt és élettársát elfogták a rendőrök. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies