Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Január 23. Csütörtök  Zelma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Még több fogyasztóbarát terméket is tervez az MNB

2020.01.08. 09:14

Lakásvásárlásra, építésre és energiahatékonysági felújításra is jár majd az a kamatkedvezmény, amelyet a lakások "zöldítésére" vesznek igénybe az ügyfelek - mondta a növekedés.hu-nak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke.

fotó: illusztráció

Decemberben hirdették meg a 2025-ig szóló új felügyeleti stratégiájukat. Ebben a hagyományos „hívószavak” – stabilitás, bizalom – mellett a digitalizációra, a fenntarthatóságra és a fogyasztóvédelemre teszik a hangsúlyt. Eddig talán nem védte a fogyasztókat az MNB?

A korábbi deviza alapú hitelek elszámolásának és forintosításának levezénylése, az egyoldalú díjemelések után bírósági perek vállalása a bankokkal szemben, a devizában felszámított jogszerűtlen díjak miatti intézkedések, fair banki vizsgálataink, de akár a fogyasztóbarát termékek vagy az etikus biztosítások mutatják, hogy eddig is mennyire fontos volt számunkra a lakossági ügyfelek biztonsága. Intézkedéseink nyomán összesen 4,8 milliárd forintnyi tisztességtelenül elvont pénzt fizettek vissza a pénzügyi intézmények az ügyfeleknek, amióta az MNB látja el fogyasztóvédelmi felügyeletüket.

Akkor mégis miben más ez az új stratégia?

Abban, hogy már a jövő újfajta fogyasztóvédelmi kihívásaira is válaszokat ad. Egyre több például a határon átnyúló európai uniós pénzügyi szolgáltató, amelyeknél az üzleti megbízhatósági, prudenciális felügyelést nem mi, hanem az anyaországi jegybank, felügyelet végzi. Nekünk viszont vannak fogyasztóvédelmi, a közjó érdekében meglévő jogosítványaink. Fel kell készülnünk arra, hogy ha bármelyik ilyen piaci szereplőnél növekedne a kockázat érdemben be tudjunk avatkozni, akár azonnal felfüggesszük a termékének értékesítését. 

Számos kiszolgáltatott helyzetben lévő, minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező ügyfél van. Velük mi lesz?

Továbbra is védenünk szükséges a sérülékenyebb pénzügyi fogyasztókat is, például a szociálisan hátrányos helyzetűeket, vagy a munkaerőpiacra frissen kikerült, a pénzügyekben esetleg még járatlan fiatalokat is. Emlékezetes: ugyanezt tettük korábban is, például a kézizáloghitelekre vonatkozó vizsgálatainknál, amikor megállapítottuk: számos jogszabálysértés volt ezen – egyébként a törvényi maximum közelébe árazott – kölcsönök teljes hiteldíjánál.

Sajtóhírek szerint a fogyasztóbarát lakáshitel és lakásbiztosítás után készülnek újabb fogyasztóbarát termékek bevezetésére is. Ez igaz?

Haladjunk sorban! A fogyasztóbarát lakáshitel nyomán ma már az ügyfelek több mint fele minősítéssel ellátott fix kamatozású jelzáloghitelt igényel, kamaterózió indult meg a piacon, s a szerződéskötés-folyósítástól kezdve a jelzálog törlésig az egyes lépések egyszerűbbé, gyorsabbá váltak az ügyfeleknek.

Az ugyanilyen otthonbiztosítási cím elnyerésére mostantól, idén januártól pályázhatnak a biztosítók. Az érdeklődést jelzi, hogy olyan nagy biztosítótársaság is beléphet ilyen termékkel a lakásbiztosítási piacra, amelyik eddig csak életbiztosításokkal foglalkozott. A többiek is sorra jelzik csatlakozási szándékukat a nyilvánosságnak. E terméknél vannak zöld elvárások is, illetve támogatja az innovatív, digitális megoldások alkalmazását. Tavasszal várhatóan az ügyfelek megköthetik az első fogyasztóbarát otthonbiztosítási szerződéseiket.

És a folytatás?

A fogyasztóbarát otthonbiztosítás 2019 novemberi indulásával egyúttal azt is jeleztük: a minősítést nem csak lakáshitelekhez rendeljük hozzá. Minden olyan terméknél fontolóra vesszük a bevezetését, ahol makroprudenciális, versenyösztönző és nem utolsó sorban fogyasztóvédelmi okok miatt ez fontos. Hogy ez melyik termék lesz, azt idén bejelenthetjük, többet is vizsgálunk. Mindez persze a piaci szereplők konstruktivitásán, szerepvállalásán is múlik: az új minősített konstrukciókat terméktől függően a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Biztosítók Szövetségével is együttműködve alakítjuk ki.

Mekkora kamatkedvezményt kapnak az ügyfelek a zöld lakás vásárlására felvett hiteleknél?

A jó hír az, hogy nem csak vásárlásra, de építésre és a lakóingatlan energiahatékonysági felújítására is jár majd ez a kamatkedvezmény. Sőt, a társasházak és lakásszövetkezetek is kaphatnak az eddiginél kedvezőbb kondíciójú hitelt, ha felújításba kezdenek az épületnél. Számításaink szerint legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet ez a hitel azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum „BB” energetikai minősítésű lakás megvételére fordítják vagy ilyet építenek. Ugyanekkora a kedvezmény az energiahatékonyságot eredményező felújításokra is. S nem csak a jelzáloghitelek, hanem a személyi kölcsönök után is jár a kamatkedvezmény, ha ilyen felújítási célra fordítják a kapott banki pénzt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Talán 0,3 százaléknyi kamatkedvezmény nem is olyan sok az ügyfeleknek.

Sok viszont akkor, ha azt nézzük, hogy – nem utolsó sorban az MNB által elindított Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek okozta „kamaterózió” miatt – idén októberben a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége már csak 4,59 százalék volt. Ha pedig valaki állami kamattámogatásos fogyasztóbarát lakáshitel felvételére is jogosult volt, akkor mindössze 3,19 százaléknyi volt a THM-je.

De miért érné meg a bankoknak, hogy olcsóbban adják a lakosságnak a hiteleiket?

A fenntarthatóságot fontosnak tartó világban – s ennek immár mi is részese vagyunk – létezik egy „zöld hipotézis” az energiahatékony lakásokra felvett hitelek alacsonyabb hitelkockázatáról. Ez nagyon egyszerű: a zöld ingatlanok energiahatékonyabbak, s emiatt alacsonyabb a rezsiköltségük. Ha két ugyanolyan lakáshitel közül a zöld esetében marad több jövedelem az ügyfél zsebében a kisebb rezsi miatt, akkor azoknál jóval kisebb az esély, hogy a hitelfelvevő nem tudja majd fizetni havi törlesztőjét. E hitelek tehát kevésbé fognak bedőlni, így kisebb kockázati felár számítható rájuk. Másrészt a zöld ingatlanok hosszú távon várhatóan értékállóbbak is lesznek, azaz fedezetként is kedvezőbben számíthatók be.

Azt ígérik, hogy a bankok a zöld hitelek után tőkekedvezményt is kapnak. De mennyit?

A finanszírozott ingatlan korszerűsítése esetén a hitelösszeg 5 százalékát. Ugyanennyit adásvételnél és építésnél, ha az ingatlan „BB” energetikai besorolású, ha viszont legalább „AA” minősítésű, akkor már 7 százaléknyit az utóbbi céloknál.

Sok ügyfél, főképp a fiatal „digitális bennszülöttek” számára tényleg egyszerűbb a pénzügyek intézése pár kattintással a neten vagy a mobiltelefonon. Átok viszont azoknak, akik nem értik ezt az új világot. Erre gondoltak, amikor kihívásnak nevezték a felügyeleti stratégiában a digitalizációt?

A digitalizáció tényleg kihívás is, de lehetőség egyben az embereknek arra, hogy akár éjjel, a foteljükből vagy a buszon mobilbankolva intézzék pénzügyeiket. Minőségi szolgáltatást, piaci termékeket kell viszont azoknak is adni, akik nem jártasak mindebben.

Feladat a digitalizáció az MNB-nek is, amelyik egyre inkább IT-alapú felügyeletté válik majd a következő években. Erősödik az IT-függőség, s a belső rendszereit tekintve is digitálisan működő pénzügyi intézmények világában nekünk is óhatatlanul fejlesztenünk kell a felügyelési módszertanunkat, szabályozási rendszereinket, különben nem tudnánk kezelni a kockázatot e folyamatoknál. 

Eljött a „big data” kora a felügyelt intézményeknél, s nekünk e hatalmas adatbázisokat kell értenünk, napról napra nagyon hatékonyan elemeznünk ahhoz, hogy korán felismerjük a rossz folyamatokat és be tudjunk avatkozni megelőzésükre. Ehhez pedig folyamatosan fejlesztenünk kell az adatbányászati módszereinket.

Jó, de miért lesz mindez hasznos az átlagembereknek is?

Hadd említsek erre egy példát. A növekvő IT-függőség és az új technológiák megjelenése miatt a korábbinál nagyobb az esélye annak, hogy külföldi kiberbűnözők magyarországi pénzügyi intézmények ügyfeleinek adatait próbálják – akár az eddigi, hasonló akciókhoz képest is nagyobb kárt okozva – megszerezni. Ennek megelőzésére az MNB-nek tehát egyre szigorúbb elvásárokat kell támasztania a pénzügyi intézmények felé, hogy kiszűrjék ezt a kockázatot vagy ha bekövetkezett az incidens, azonnal reagálni tudjanak, biztonságba helyezve az ügyfelek pénzét.

Tovább a novekedes.hu oldalra

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Bú- és bánatűzés a Homoki Varázskert szervezésében

Bú- és bánatűzés a Homoki Varázskert szervezésében

„Félre bánat, félre bú!” mottóval rendezett összejövetelt szerda délután a Homoki Var...

Folytatódik az ingyenes alakformáló torna a Vacsiközben

Folytatódik az ingyenes alakformáló torna a Vacsiközben

Folytatódik a Sportolj Vacsiköz! elnevezéssel elindított ingyenes alakformáló torna a Neumann Ján...

Diákolimpiai elismerések Kecskemétnek

Diákolimpiai elismerések Kecskemétnek

Két országos elismerést is kapott szerdán a kecskeméti utánpótlássport-nevelés, a Magyar Diá...

Balettélményből élményrajz

Balettélményből élményrajz

A Meséről-zenére gyermekhangverseny-sorozat résztvevőinek élményrajzaiból nyílt kiállítás szerda ...

Közbiztonságról a Vacsiközben

Közbiztonságról a Vacsiközben

Ezzel a címmel tart rendkívüli fogadóórát a Vacsiköz és a Külső-Bethlenváros lakói számára&n...

Ilyen lesz Kecskemét új tornacsarnoka

Ilyen lesz Kecskemét új tornacsarnoka

A kecskeméti futsalcsapatot működtető gazdasági társaság sportcsarnokot épít a Katona József Gimn...

Elindult a Margaréta otthon korszerűsítése

Elindult a Margaréta otthon korszerűsítése

Elkezdődött a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése a Széchenyi 2020 program keretében. A t...

Daróczi Dominik távozott a Scoregoal keretből

Daróczi Dominik távozott a Scoregoal keretből

A 18 esztendős játékosra Gombos Zsolt számít tavasztól a HUFBAU-KTE NBIII-as csapatában.

A Mercedes CLA lett a legbiztonságosabb

A Mercedes CLA lett a legbiztonságosabb

A kecskeméti Mercedes-gyárban készülő CLA lett a legbiztonságosabb autó a német autóklub lis...

2020.01.21. 22:12

Mercedes, CLA, Kecskemét, siker, biztonság

Kerítésnek ütközött egy autó a Sutus soron

Kerítésnek ütközött egy autó a Sutus soron

Baleset történt Kecskeméten, a Sutus soron kedden este 9 óra körül. 

Már nem a jegyzőnek kell bejelenteni a felelőtlen állattartókat

Már nem a jegyzőnek kell bejelenteni a felelőtlen állattartókat

Csökkent a jegyzők állatvédelmi hatásköre január 1-jétől. 2020-tól már csak a kóborállatok befogá...

Megható könyvtáravató a Kodály Iskolában

Megható könyvtáravató a Kodály Iskolában

Alföldyné Dobozi Eszter, az intézmény egykori igazgatójának nevét viseli mostantól...

Fontos témák kerülnek terítékre a lakossági fórumon

Fontos témák kerülnek terítékre a lakossági fórumon

2020. január 24-én pénteken 17 órától lakossági fórumot tart a Kecskeméti Ifjúsági...

Ombudsman is foglalkozik a Beretvás köz problémájával

Ombudsman is foglalkozik a Beretvás köz problémájával

Új szintre emelkedett Kecskemét-Kadafalva városrész egyik akut problémájának, a Beretvás köz forg...

Lezárult a Mátyás iskola energetikai korszerűsítése

Lezárult a Mátyás iskola energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A projekt a ...

Kéjsóvár kukkoló: lyukakakat égetett a redőnyükbe, hogy meglesse, levideózza őket

Kéjsóvár kukkoló: lyukakakat égetett a redőnyükbe, hogy meglesse, levideózza őket

Egy 31 éves kunszentmiklósi férfi úgy elégített ki szexuális vágyait, hogy kiszemelt áldozatainak...

Zrínyisek a Katona József Színház színpadán

Zrínyisek a Katona József Színház színpadán

A kecskeméti Katona József Színházban játszották újra karácsonyi műsorukat a Zrínyi Ilona Általán...

Kecskemét Praxisközösség: prevenció – szűrés – gondozás

Kecskemét Praxisközösség: prevenció – szűrés – gondozás

Az alapellátást kiegészítve, főként a prevencióra és a beteggondozásra helyezi a hangsúlyt a Kecs...

A tragédia almáspitéje nem az almáspite tragédiája

A tragédia almáspitéje nem az almáspite tragédiája

Hogy mi a tragédiája egy almáspitének? Ha nem fogy el! Na, a Félegyházi Pékség termékének nem kel...

Bozidar Simic: Küzdeni fogunk a végsőkig

Bozidar Simic: Küzdeni fogunk a végsőkig

Vasárnap megérkezett Kecskemétre a téli átigazolási szezon második szerzeménye. Bozidar Simic a s...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies