Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 8. Szombat  László

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Még több fogyasztóbarát terméket is tervez az MNB

2020.01.08. 09:14

Lakásvásárlásra, építésre és energiahatékonysági felújításra is jár majd az a kamatkedvezmény, amelyet a lakások "zöldítésére" vesznek igénybe az ügyfelek - mondta a növekedés.hu-nak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke.

fotó: illusztráció

Decemberben hirdették meg a 2025-ig szóló új felügyeleti stratégiájukat. Ebben a hagyományos „hívószavak” – stabilitás, bizalom – mellett a digitalizációra, a fenntarthatóságra és a fogyasztóvédelemre teszik a hangsúlyt. Eddig talán nem védte a fogyasztókat az MNB?

A korábbi deviza alapú hitelek elszámolásának és forintosításának levezénylése, az egyoldalú díjemelések után bírósági perek vállalása a bankokkal szemben, a devizában felszámított jogszerűtlen díjak miatti intézkedések, fair banki vizsgálataink, de akár a fogyasztóbarát termékek vagy az etikus biztosítások mutatják, hogy eddig is mennyire fontos volt számunkra a lakossági ügyfelek biztonsága. Intézkedéseink nyomán összesen 4,8 milliárd forintnyi tisztességtelenül elvont pénzt fizettek vissza a pénzügyi intézmények az ügyfeleknek, amióta az MNB látja el fogyasztóvédelmi felügyeletüket.

Akkor mégis miben más ez az új stratégia?

Abban, hogy már a jövő újfajta fogyasztóvédelmi kihívásaira is válaszokat ad. Egyre több például a határon átnyúló európai uniós pénzügyi szolgáltató, amelyeknél az üzleti megbízhatósági, prudenciális felügyelést nem mi, hanem az anyaországi jegybank, felügyelet végzi. Nekünk viszont vannak fogyasztóvédelmi, a közjó érdekében meglévő jogosítványaink. Fel kell készülnünk arra, hogy ha bármelyik ilyen piaci szereplőnél növekedne a kockázat érdemben be tudjunk avatkozni, akár azonnal felfüggesszük a termékének értékesítését. 

Számos kiszolgáltatott helyzetben lévő, minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező ügyfél van. Velük mi lesz?

Továbbra is védenünk szükséges a sérülékenyebb pénzügyi fogyasztókat is, például a szociálisan hátrányos helyzetűeket, vagy a munkaerőpiacra frissen kikerült, a pénzügyekben esetleg még járatlan fiatalokat is. Emlékezetes: ugyanezt tettük korábban is, például a kézizáloghitelekre vonatkozó vizsgálatainknál, amikor megállapítottuk: számos jogszabálysértés volt ezen – egyébként a törvényi maximum közelébe árazott – kölcsönök teljes hiteldíjánál.

Sajtóhírek szerint a fogyasztóbarát lakáshitel és lakásbiztosítás után készülnek újabb fogyasztóbarát termékek bevezetésére is. Ez igaz?

Haladjunk sorban! A fogyasztóbarát lakáshitel nyomán ma már az ügyfelek több mint fele minősítéssel ellátott fix kamatozású jelzáloghitelt igényel, kamaterózió indult meg a piacon, s a szerződéskötés-folyósítástól kezdve a jelzálog törlésig az egyes lépések egyszerűbbé, gyorsabbá váltak az ügyfeleknek.

Az ugyanilyen otthonbiztosítási cím elnyerésére mostantól, idén januártól pályázhatnak a biztosítók. Az érdeklődést jelzi, hogy olyan nagy biztosítótársaság is beléphet ilyen termékkel a lakásbiztosítási piacra, amelyik eddig csak életbiztosításokkal foglalkozott. A többiek is sorra jelzik csatlakozási szándékukat a nyilvánosságnak. E terméknél vannak zöld elvárások is, illetve támogatja az innovatív, digitális megoldások alkalmazását. Tavasszal várhatóan az ügyfelek megköthetik az első fogyasztóbarát otthonbiztosítási szerződéseiket.

És a folytatás?

A fogyasztóbarát otthonbiztosítás 2019 novemberi indulásával egyúttal azt is jeleztük: a minősítést nem csak lakáshitelekhez rendeljük hozzá. Minden olyan terméknél fontolóra vesszük a bevezetését, ahol makroprudenciális, versenyösztönző és nem utolsó sorban fogyasztóvédelmi okok miatt ez fontos. Hogy ez melyik termék lesz, azt idén bejelenthetjük, többet is vizsgálunk. Mindez persze a piaci szereplők konstruktivitásán, szerepvállalásán is múlik: az új minősített konstrukciókat terméktől függően a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Biztosítók Szövetségével is együttműködve alakítjuk ki.

Mekkora kamatkedvezményt kapnak az ügyfelek a zöld lakás vásárlására felvett hiteleknél?

A jó hír az, hogy nem csak vásárlásra, de építésre és a lakóingatlan energiahatékonysági felújítására is jár majd ez a kamatkedvezmény. Sőt, a társasházak és lakásszövetkezetek is kaphatnak az eddiginél kedvezőbb kondíciójú hitelt, ha felújításba kezdenek az épületnél. Számításaink szerint legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet ez a hitel azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum „BB” energetikai minősítésű lakás megvételére fordítják vagy ilyet építenek. Ugyanekkora a kedvezmény az energiahatékonyságot eredményező felújításokra is. S nem csak a jelzáloghitelek, hanem a személyi kölcsönök után is jár a kamatkedvezmény, ha ilyen felújítási célra fordítják a kapott banki pénzt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Talán 0,3 százaléknyi kamatkedvezmény nem is olyan sok az ügyfeleknek.

Sok viszont akkor, ha azt nézzük, hogy – nem utolsó sorban az MNB által elindított Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek okozta „kamaterózió” miatt – idén októberben a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége már csak 4,59 százalék volt. Ha pedig valaki állami kamattámogatásos fogyasztóbarát lakáshitel felvételére is jogosult volt, akkor mindössze 3,19 százaléknyi volt a THM-je.

De miért érné meg a bankoknak, hogy olcsóbban adják a lakosságnak a hiteleiket?

A fenntarthatóságot fontosnak tartó világban – s ennek immár mi is részese vagyunk – létezik egy „zöld hipotézis” az energiahatékony lakásokra felvett hitelek alacsonyabb hitelkockázatáról. Ez nagyon egyszerű: a zöld ingatlanok energiahatékonyabbak, s emiatt alacsonyabb a rezsiköltségük. Ha két ugyanolyan lakáshitel közül a zöld esetében marad több jövedelem az ügyfél zsebében a kisebb rezsi miatt, akkor azoknál jóval kisebb az esély, hogy a hitelfelvevő nem tudja majd fizetni havi törlesztőjét. E hitelek tehát kevésbé fognak bedőlni, így kisebb kockázati felár számítható rájuk. Másrészt a zöld ingatlanok hosszú távon várhatóan értékállóbbak is lesznek, azaz fedezetként is kedvezőbben számíthatók be.

Azt ígérik, hogy a bankok a zöld hitelek után tőkekedvezményt is kapnak. De mennyit?

A finanszírozott ingatlan korszerűsítése esetén a hitelösszeg 5 százalékát. Ugyanennyit adásvételnél és építésnél, ha az ingatlan „BB” energetikai besorolású, ha viszont legalább „AA” minősítésű, akkor már 7 százaléknyit az utóbbi céloknál.

Sok ügyfél, főképp a fiatal „digitális bennszülöttek” számára tényleg egyszerűbb a pénzügyek intézése pár kattintással a neten vagy a mobiltelefonon. Átok viszont azoknak, akik nem értik ezt az új világot. Erre gondoltak, amikor kihívásnak nevezték a felügyeleti stratégiában a digitalizációt?

A digitalizáció tényleg kihívás is, de lehetőség egyben az embereknek arra, hogy akár éjjel, a foteljükből vagy a buszon mobilbankolva intézzék pénzügyeiket. Minőségi szolgáltatást, piaci termékeket kell viszont azoknak is adni, akik nem jártasak mindebben.

Feladat a digitalizáció az MNB-nek is, amelyik egyre inkább IT-alapú felügyeletté válik majd a következő években. Erősödik az IT-függőség, s a belső rendszereit tekintve is digitálisan működő pénzügyi intézmények világában nekünk is óhatatlanul fejlesztenünk kell a felügyelési módszertanunkat, szabályozási rendszereinket, különben nem tudnánk kezelni a kockázatot e folyamatoknál. 

Eljött a „big data” kora a felügyelt intézményeknél, s nekünk e hatalmas adatbázisokat kell értenünk, napról napra nagyon hatékonyan elemeznünk ahhoz, hogy korán felismerjük a rossz folyamatokat és be tudjunk avatkozni megelőzésükre. Ehhez pedig folyamatosan fejlesztenünk kell az adatbányászati módszereinket.

Jó, de miért lesz mindez hasznos az átlagembereknek is?

Hadd említsek erre egy példát. A növekvő IT-függőség és az új technológiák megjelenése miatt a korábbinál nagyobb az esélye annak, hogy külföldi kiberbűnözők magyarországi pénzügyi intézmények ügyfeleinek adatait próbálják – akár az eddigi, hasonló akciókhoz képest is nagyobb kárt okozva – megszerezni. Ennek megelőzésére az MNB-nek tehát egyre szigorúbb elvásárokat kell támasztania a pénzügyi intézmények felé, hogy kiszűrjék ezt a kockázatot vagy ha bekövetkezett az incidens, azonnal reagálni tudjanak, biztonságba helyezve az ügyfelek pénzét.

Tovább a novekedes.hu oldalra

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Elfogták a kecskeméti rablás két gyanúsítottját

Elfogták a kecskeméti rablás két gyanúsítottját

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfog...

2020.08.08. 16:35

Begónia, rózsa és orchidea vásár a piaccsarnokban

Begónia, rózsa és orchidea vásár a piaccsarnokban

Már nem első ízben rendez Gyenes Ferenc, a Budai utcai piaccsarnok kiváló kertésze fantasztikus b...

2020.08.07. 14:06

8 kép

Óvintézkedések a kecskeméti színházban (videóval)

Óvintézkedések a kecskeméti színházban (videóval)

​Pénteken este tartják a Száll a kakukk fészkére című előadás premierjét. A Kecskeméti Katon...

2020.08.07. 13:43

Minden meccsre kimenne? Vegyen bérletet!

Minden meccsre kimenne? Vegyen bérletet!

Vasárnaptól újra lehet bérleteket vásárolni a KTE-Hufbau mérkőzéseire. Mivel a tavaszi szezonban ...

2020.08.07. 08:12

Győzelem az első edzőmeccsen (videóval)

Győzelem az első edzőmeccsen (videóval)

Első edzőmeccsét játszotta csütörtökön este a Messzi István Sportcsarnokban a szintén NBI-es Újpe...

2020.08.07. 06:06

13 kép

Sejtelmesen vallott a siker titkáról az üzletember

Sejtelmesen vallott a siker titkáról az üzletember

Hazánk egyik legismertebb üzletemberét köszöntötték Balogh Levente személyében a Wojtyla Barátság...

2020.08.06. 20:54

Dr. Bábel Balázs: Szent István életútja, vallásossága példaértékű

Dr. Bábel Balázs: Szent István életútja, vallásossága példaértékű

Szólásszabadság az Egyházban. Diákónusszentelés Kalocsán. A koronavírus-járvány utóhatásai. Felúj...

2020.08.06. 20:29

Gardénia: premierre készülnek a stúdiószínházban is - VIDEÓVAL

Gardénia: premierre készülnek a stúdiószínházban is - VIDEÓVAL

Négy nő, négy élettörténet, egy kaptafa. Ezek jellemzik a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színhá...

2020.08.06. 20:17

Gyakorlatilag véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete

Gyakorlatilag véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete

A KTE HUFBAU kerete gyakorlatilag véglegessé vált, a 2020/2021-es őszi szezon csapatfotójával tul...

2020.08.06. 20:00

A pancsoláson túl is van élet a Fürdőben

A pancsoláson túl is van élet a Fürdőben

A Kecskeméti Fürdő augusztus minden hétvégéjén délután kettő és este hat óra között, a 20-i hossz...

2020.08.06. 18:39

Zománcművészek az Alkotóházban - VIDEÓVAL

Zománcművészek az Alkotóházban - VIDEÓVAL

Művészi tűzzománc műtárgyak készülnek a héten a XX. Nemzetközi Zománcművészeti Workshopon Balanyi...

2020.08.06. 16:33

32 kép

Letartóztatásban maradnak a szegedi áfacsalók

Letartóztatásban maradnak a szegedi áfacsalók

A Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta a Kecskeméti Járásbíróság végzését, amivel egy hónapra elr...

2020.08.06. 15:19

Hogyan őrizhetjük meg legnagyobb kincsünket, az esővizet?

Hogyan őrizhetjük meg legnagyobb kincsünket, az esővizet?

Akár 3-5 Celsius fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet Kecskeméten 2035-ig a legfrissebb előrejelzé...

2020.08.06. 13:21

Zöldségszállítóba rohant egy bolgár kisteherautó

Zöldségszállítóba rohant egy bolgár kisteherautó

Egy zöldségeket szállító kisteherautó utánfutójába hajtott bele egy másik kisteherautó az M5...

2020.08.06. 10:17

21 kép

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Forgalomkorlátozás az M5-ösön

Anyagi kárral végződő közlekedési baleset történt Kecskemét térségében.

2020.08.06. 08:43

A polgármester meglátogatta a válogatott edzését

A polgármester meglátogatta a válogatott edzését

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerdán meglátogatta a férfi kosárlabda válogatott edzését...

2020.08.05. 21:27

Új közlekedési táblák védik a Mathiász iskola tanulóit – Videóval

Új közlekedési táblák védik a Mathiász iskola tanulóit – Videóval

Új sebességkorlátozó és figyelmeztető táblák kerültek ki a katonatelepi Mathiász János Általános ...

2020.08.05. 20:39

Új káplán a Főplébánián

Új káplán a Főplébánián

​Új káplán kezdte meg szolgálatát augusztus 1-jétől a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánián. ...

2020.08.05. 19:09

Még nem késő jelentkezni a pótfelvételire

Még nem késő jelentkezni a pótfelvételire

​Legkésőbb augusztus 9-e éjfélig még bárki jelentkezhet a felsőoktatásba a pótfelvételin. A kecsk...

2020.08.05. 18:13

Külföldi munkavállalókat ellenőriztek

Külföldi munkavállalókat ellenőriztek

Összehangolt akció zajlott kedd este a Matkói úton, melyen több társhatóság vett részt, a rendőrs...

2020.08.05. 17:41

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies