Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 19. Kedd  Erzsébet

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Nobel-díjas közgazdász: Rosszul mértük fel a globalizáció hatását

2019.11.07. 08:00

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász elismeri, hogy tévedett a globalizáció hatásával kapcsolatban. A folyamat sokkal hátrányosabban érintette az egyes iparágakat, a helyi közösségeket és az egyenlőtlenséget, mint azt korábban gondolták egyes közgazdászok.

fotó: internet

Az utóbbi években a globalizáció előnyei mellett egyre inkább felszínre kerülnek az ezzel kapcsolatos aggodalmak. Ennek egyik nyilvánvaló jeleként a tekintélyes közgazdász, Paul Krugman is valóságos Canossát jár a szaksajtóban. A Bloomberg véleményrovatában arról ír, hogy számos kollégájával egyetemben több ponton is komolyan tévedett a globalizáció megítélésében, különösen ami a helyi munkaerő-piacokra gyakorolt kedvezőtlen hatást illeti. Úgy látja,

az 1990-es konszenzus elnevezésű csoportosulás közgazdászai – akik a szabadkereskedelem töretlen hívei – nem mérték fel kellőképpen, hogy milyen hatást gyakorol a globalizáció az egyes iparágakra, a helyi közösségekre és az egyenlőtlenség növekedésére. 

Globális gondolkodás

A közgazdászok zöme a második világháború vége és a 2008-as nemzetközi válság között teljes meggyőződéssel vallotta, hogy a globalizáció, a szabad kereskedelem minden résztvevő számára előnyös. Krugman 1997-ben még annyira ellenezte a kereskedelem szabályozásának bármiféle gondolatát, hogy egy cikkében a következőképpen fogalmazott: „ha a közgazdászok uralnák a világot, akkor nem is lenne szükség a Kereskedelmi Világszervezetre”.

A konszenzus tagjai azt nem tagadták, hogy a globalizáció miatt a fejlődő országokba költözhet számos gyártás és tevékenység, ahol olcsóbban áll rendelkezésre a képzetlen munkaerő, de azt gondolták, hogy a fejlett államokban feleslegessé váló dolgozókat majd felszívják más szektorok. Krugman még később is úgy látta, a kevésbé képzettek hosszabb távon is rosszabbul járhatnak, de a jelenség kordában tartható. Ezért a globalizáció hatására nem fog jelentősen nőni az egyenlőtlenség.

Az amerikai gazdaság egészét tekintve az adatok valóban azt mutatták a felületes szemlélő számára, hogy az elmúlt évtizedekben összességében több állás jött létre és emelkedtek a bérek. De helyi szinten ez már nem feltétlenül volt igaz. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábban még mindenki által előnyösnek tartott nemzetközivé válás mellékhatásai roppant kellemetlenek lehetnek. A The Epoch Times David Autort, a MIT közgazdászprofesszorát idézi: szerinte

a kereskedelem szabaddá tételével ugyan néhány százalékkal nőtt a gazdaság tortájának nagysága, de akadtak egyes szeletek – különösen a gyáriparban –, melyek mérete 10, 20 vagy akár 30 százalékkal is csökkent.

A globalizáció általános előnyei között szokták emlegetni az alacsonyabb fogyasztói árakat, a nagyobb választékot vagy a gyorsabb termékinnovációt. Ennek kismértékben mindenki a nyertese. De a kíméletlen verseny miatt vesztessé vált szektorokban nem csak annyi történik, hogy csökken a dolgozók bére, hanem tömegesen elveszítik a munkájukat, és ezzel sokszor városok, helyi közösségek mennek tönkre. 

A hiperglobalizáció a vétkes?

Krugmant egy ideje mintha lelkiismeretfurdalás gyötörné, februárban például Miben tévedtünk a globalizáció kapcsán? címmel tartott előadást Ausztráliában. Ma már úgy látja, a konszenzus közgazdászai nem elemezték elég mélyen, hogy miként hatott a globalizáció az egyének életére egyes iparágakban. Véleménycikkében is azt írja: „most már úgy gondolom, hogy ez nagy hiba volt, és ebből én is kivettem a részem”. Richard Reich korábbi munkaügyi miniszter a Foreign Policy szaklapnak nyilatkozva meg is dicsérte Krugman újdonsült alázatát. Mint kijelentette: épp ideje volt, hogy az ünnepelt közgazdász kicsit magába nézzen. 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Krugman most úgy gondolja, hogy a problémát nem csupán a globalizáció, hanem az egészségtelen hiperglobalizáció jelentette.

Ez utóbbit egyes szakértők a hipertóniához hasonlítják, hiszen minden a szabadjára engedett piaci folyamatoknak rendelődik alá. Krugman szerint a hiperglobalizáció volt az oka annak a paradigmaváltásnak, miszerint a hasonló struktúrájú és fejlettségű országok egymás közötti kereskedelméről a hangsúly áthelyeződött a fejlődő országokból származó importra, ahol kifejezetten olcsó volt a munkaerő. Ezt a folyamatot felgyorsította a technológia és konténeres szállítás rohamos fejlődése. Ezt jelzi, hogy a kilencvenes évek közepe óta megháromszorozódott a fejlődő országok által exportált ipari termékek aránya a világgazdaságban. 

Kínai sokk

Mint utólag kiderült, a fejlődő országok exportja sokkal erősebb hatást gyakorolt az 1995 és 2010 közötti időszakban, mint ahogyan azt a konszenzus közgazdászai gondolták. Az alacsony munkabérrel versengő országok, mint Bangladesh, Kína és Mexikó, elárasztották termékeikkel a nyugati világot. Ahogy nőtt az olcsó keleti áruk beáramlása, úgy csökkent az ipari munkahelyek száma a fejlett országokban. Krugman írásában hivatkozik David Autor Kínai sokk című tanulmányára, amelyben azt állítja a szerző, hogy Kína nagyon diszruptív módon kapcsolódott be a nemzetközi kereskedelembe.

1991-ben még az amerikai fogyasztás mindössze 0,25 százalékát tették ki a Kínában előállított cikkek, 2007-re ez az arány már öt százalékra nőtt. Mindez növekvő amerikai kereskedelmi deficithez vezetett, így a gyáripar részesedése a GDP-ben több mint 10 százalékkal esett vissza, miközben mintegy 20 százalékkal zuhant a szektorban foglalkoztatottak száma 1997 és 2005 között. 

Krugman szerint a fejlett és fejlődő országok között robbanásszerűen növekvő kereskedelem a fejlett államokban is lenyomta a béreket egyes iparágakban. A kilencvenes években Krugmanék még alaposan alábecsülték ezt a hatást, és azt gondolták, hogy a nemzetközi kereskedelem kiszélesedése csak 3 százalékos reálbér-csökkenést okoz a képzetlenebb munkaerő számára. Később kiderült, hogy nagyobb volt  a bérzuhanás, ráadásul állások milliói szűntek meg a „kínai sokk” miatt. Igaz, eközben több mint egymillió új munkahely jött létre, de nem ugyanott. 

Mindez azzal párosult, hogy a gazdasági döntéshozók sem kínáltak megoldást, hogyan tudnának tömegek megbirkózni azzal a ténnyel, hogy egész iparágak tűntek el a süllyesztőben, és velük együtt szétforgácsolódtak a helyi közösségek.

Az is kiderült, hogy a szolgáltató szektor és a magasabb szaktudást igénylő ipar nem volt képes felszívni a feleslegessé váló kétkezi, többnyire képzetlen munkaerőt. A gyári munkások nem igazán tudtak alkalmazkodni, nem találtak állást más szektorokban. A brexit, a globalizációellenes mozgalmak újraéledése vagy az euroszkepticizmus erősödése is arra utal, hogy az emberek már nagyobb erőfeszítéseket várnak el a kormányoktól ezen a téren. 

(novekedes.hu)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József Napok az Ifjúsági Otthonban

Katona József arcmásai címmel tartott ma délután előadást Sümegi György művészettörténész a Hírös...

Cigányság története a középpontban

Cigányság története a középpontban

Kecskemét cigánysága régen és most címmel tartottak előadást ma délután a Bács-Kiskun Megyei Kato...

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Baleset Kecskemét és Lajosmizse között

Két gépkocsi karambolozott az 5-ös főút Lajosmizse és Kecskemét közötti szakaszán.

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

16 kg kannabisszal bukott meg, börtönbe zárhatják a férfit

Folytatódott a tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken annak a 37 éves szerb férfinak, aki még 2018...

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Mikulásvárás és karácsonyi készülődés

Faültetéssel és mézeskalács sütéssel indul a "Mikulásvásár és készülődés a karácsonyra"...

44 millió forint temetőfejlesztésre

44 millió forint temetőfejlesztésre

Több mint 44 millió forintnyi, temetőfejlesztésre fordítható keret felosztásáról döntött kedd dél...

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

Kecskemétrocks2019 - Újabb kisfilmmel jelentkezett a Cityrocks Hungary

A Kecskemétrocks2019-en elhangzott 12 dal közül már négyről októberben elkészültek a videóklipek,...

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Folytatódik az MKT Buisness Szerda a Neumann János Egyetemen!

Kecskemét mára csaknem 110.000 ember lakóhelye, népességét tekintve a nyolcadik legnagyobb, közig...

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Nem szerzett pontot az SG Kecskemét Futsal

Ma (hétfő) este Nyírbátorban szerepelt a dobogós Nyírgyulaj ellen az SG Kecskemét Futsal a férfi ...

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

Második helyen végzett a BÁCSVÍZ KVSC a VIII. Naturtex Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC úszói a VIII. Naturtex Kupán versenyeztek 38 egyesület 649 versenyzőjével egy...

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Rekordszámú áramszünet jön Kecskeméten

Szinte minden városrészt érintő áramszüneteket jelentett be, e hétre Kecskemétre az NKM Áramhálóz...

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

December 2-tól lehet jövő évi parkoló bérletet váltani

A Kecskeméti Városrendészet közleményt küldött szerkesztőségünknek a parkoló bérletek megvál...

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

Kiállítás és aukció a Kecskeméti Arborétumért

A KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborában készült művekből nyílt tárlat ma (hétfő) a volt Szigma ár...

Társas játék

Társas játék

„Társasjáték” ez a Kecskeméti Katona József Színház idei évadjának szlogenje – ...

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

Idén is sikeresen csökkentették a jégkár mértékét

A legjobb megyei generátorkezelőt is díjazták azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az országo...

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

Kifosztotta ivócimboráit a nő, felfüggesztett börtönt kapott

A Kecskeméti Járásbíróság jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggeszt...

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

A buszsofőr székében ült az áldozat édesanyja, amikor rekonstruálták a halálos gázolást

Holló Adrienn édesanyja akkor szállt fel a buszra és ült be a sofőr székébe, amikor a gázolá...

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

V4-műhelymunka a gépjármű-ellátási láncok hatékonyságáért

A gépjármű-ellátási láncok legfontosabb kihívásairól kezdődött hétfő délelőtt kétnapos műhel...

Már épül a főtéri jégpálya

Már épül a főtéri jégpálya

Bár a télnek még nyoma sincs, advent idején már biztosán korizhatunk Kecskemét főterén.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies