Kategória: Hagyomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2023.06.02

Csík János: Vigyázzunk a magyarságunkra!

„Amíg létezik ez az ország, addig vigyázunk a kintiekre is.” Csík János így nyilatkozott a közelgő Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A Kossuth-díjas zenész azt hangsúlyozta, hogy „bárki, bárhová utazik, mindig tudhatja, hogy van hová hazajönni.” A Csík Zenekar alapítója hozzátette, vigyáznunk kell magyarságunkra.
2023.05.31

Mercedessel tehetünk időutazást az 1930-as évek Kecskemétjén

Árpádkával szelfizhetünk, egy Mercivel tehetünk időutazást a régi Kecskeméten, sőt azt is kipróbálhatjuk, milyen volt az 1911-es földrengés a Városháza vasárnap nyíló új látogatóközpontjában. Az országosan is egyedülálló interaktív kiállítást elsőként a sajtó képviselői számára mutatták be, a Városháza megnyitó ünnepség-sorozatán, június 4. és 10. között azonban bárki ingyenesen megtekintheti.
2023.05.29

ÉlŐvíz: Keserű Balázs építész vall a Szűz Mária Világ Királynője engesztelő kápolnáról

A Szűz Mária Világ Királynője engesztelő kápolna érdekes történetéről és jelenéről láthatnak riportot a KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának májusi adásában. A budai Normafa és a János-hegyi libegő felső állomása között fekvő Anna-rétre szánt kápolna megépítését az 1940-es években a Szűzanya nyilatkoztatta ki Natália nővérnek, ám az azóta sem épült meg. Keserű Balázs kecskeméti építész a szívén hordozza az ügyet: színvonalas, pontos látványtervet készített, mely az eredeti, kinyilatkoztatás szerinti engesztelő kápolnát ábrázolja a modern technika segítségével.
2023.05.28

Pünkösdvasárnap: békéért fohászkodtak a legnagyobb magyarországi egyházak

Pünkösdvasárnap van, ilyenkor, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját. A húsvét és a karácsony után ez a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe. Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök a békéről beszélt az M1 Híradónak az ünnep kapcsán, Makoviczky Gyula nagykanizsai evangélikus lelkész pedig a „a legnagyobb jó perspektívájáról” ejtett szót.
2023.05.20

A Nyíri erdőben és a Tőserdőn muzsikál az erdő

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli idén. A cél nem változott: az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Idén 4 térségben jelentkezik a „Muzsikál az erdő”. Az év második eseménye a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 20-21-én zajlik. Már nyolcadik alkalommal szervezik meg a programot Kecskemét - Nyíri erdőben és Lakitelek – Tőserdőn.
2023.05.20

Jöttek, gügyögtek, nyertek

Gügyögéstől, gyermekkacajtól, és helyenként sírástól volt hangos szombaton délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár díszterme. Ma tartották meg a 9. Születésünnep utolsó rendezvényét, amely ezúttal is a hagyományos nyereménysorsolással zárta a programokat. Az idei rendezvénysorozaton két hét alatt több mint 60 programon vehettek részt ingyenesen a kisgyermekes vagy még épp gyermeküket váró családok.
2023.05.18

Lakiteleken rendezik meg a Magyar Levéltárak Vezetőinek éves vándorgyűlését

A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa éves vándorgyűlésének május 18-a és 20-a között. A Tanács különleges fórumként szolgál a tapasztalatok megosztására, és a jó gyakorlatok elsajátítására, továbbá alapvető cél a levéltárakban folyó munka szakmai támogatása, az új kezdeményezések felkarolása, illetve a szakmai érdekképviselet. A szervezet legfontosabb fóruma az éves vándorgyűlés, amely minden esetben szakmai tudományos konferenciával összekötve kerül megrendezésre.