Kategória: Irodalom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2024.07.18

Váltóáram: Egy átlagos nap – Dallos Emma tárcanovellája

A tárcanovella műfaja az újságírás egyik alapvető cikkelye volt hosszú időn keresztül. Napjainkra kissé háttérbe szorult, pedig egyszerre személyes és hétköznapi minőségében is fontos látképet ad a korabeli társadalomról, egyénről egyaránt. Nem mellesleg a tárcából bomlik ki, rétegződik és fejlődik tovább maga a novella mint szépirodalmi műfaj, melynek mára óriási stílusbeli, terjedelmi és témabeli sokszínűsége figyelhető meg. A Kecskeméten élő Dallos Emma, aki a hatvanas években született Nagykőrösön, juttatta el legutóbb hozzánk meglepően érzékletes, eleven és tapintható írói vénáról tanúskodó tárcanovelláját. Kiváló stílusérzékkel, lényeglátással enged bepillantást egy-egy emberi sorsba, jellembe egy átlagos nap forgalmi dugójának káoszából emelve ki a legkülönbözőbb társadalmi réteg zsánereit. Mondhatjuk azt is, hogy a klasszikus tárca-zsánerkép egy mintapéldája ez az írás. A zsánerkép egyik lényegi eleme a túlzás, a nagyítás – ez által a fókusz által egy pillanatra betekinthetünk másokba, avagy ráismerhetünk önmagunkra…
2024.07.07

Könyvajánló – W. Sommerset Maugham: Zsákutca

Az irodalomkritika egy része főként mint klisékből építkező bestseller-szerzőt tartja számon Sommerset Maugham-ot, de ez a róla alkotott képnek csak egy szegmense. Noha nem merészkedik vállaltan a mélypszichológia vizeire, mesterien feltérképezett módon körbehajózza az emberi lélek megnyilvánulásait, egy-egy személyiség, a jellem és a sors összefüggésrendszerét. Nichols kapitány, Fred és Saunders doktor egy életre megmaradnak emlékezetünkben, akár a nagyregények hősei.
2024.06.30

Könyvajánló – Cserna-Szabó András: Az utolsó magyarok

Az idei Könyvhét egyik újdonsága Cserna-Szabó András Az utolsó magyarok című prózakötete. A „nem megírt történeteket” olvasói elé táró szerző a kötet kecskeméti bemutatóján kuriózumként valódi vaddisznópörköltöt készített, melyet a helyszínen szolgált fel az érdeklődő közönségnek. Könyvében viszont – mint az előszóból kiderül, a kortárs magyar irodalmi túltermelést ellensúlyozandó, írónk „nemalkotói támogatást” pályáz meg, azaz a „stipendium évei alatt a szerző egyetlen novellát sem ír, hiszen nem kíván elesni a borsos összegtől…”
2024.06.15

Könyvajánló – Akutagava Rjúnoszuke: A vihar kapujában

Szomorú, hogy milyen keveset hallhatunk-olvashatunk a keleti irodalomról. Az iskolai tananyagból teljes egészében száműzve, de az egyetemeken is kuriózumnak számít. Pedig nem kisebb horderejű sem az európai, sem pedig az angolszász irodalomnál mindaz a sűrű, hagyomány- és modernség kettősségéből összeálló üzenet, melyet hordoz. Akutagava Rjúnoszuke – neve jelentése alapján – „a sárkány fia”, mindössze harmincöt évet élt, majd egy bizonytalan szorongás hatására öngyilkos lett. Nevét írásai, novellái fémjelzik, ez utóbbi műfajban vált a japán irodalom egyik legnagyobbjává, a legrangosabb japán irodalmi díj névadója.
2024.06.14

Kemecsi Ferenc filmrendező, előadóművész volt a vendégünk

Kemecsi Ferenc „Lélektől Lélekig” című előadóestje nagy költőink versein keresztül segít megtalálni valódi, isteni énünket a modern világ rohanásában. Az előadást a kecskeméti közönség péntek délután láthatta a Katona József Könyvtárban a 95. Ünnepi Könyvhét keretében. Kemecsi Ferenccel a KTV Kiemelő magazinjának péntek esti adásában beszélgettünk.
2024.06.08

Könyvajánló – Beney Zsuzsa: Rontás

Beney Zsuzsát leginkább költőként ismeri az olvasóközönség, de sokszínű munkásságát fémjelzik – József Attila-tanulmányai, egyéb esszéi mellett – kiváló prózai írásai, melyek többnyire a lélektan titkait pásztázzák. A Rontás egy harmincas évei végén járó nő bűntudattal teli szerelmének fájdalmas története, mely különös módon tárja elénk az anya és az anyaság utáni vágy kettős igézetét, egy szerelmi háromszög végzetes tragédiáját.
2024.06.07

Berkecz Lázár novellája a Váltóáramban

Berkecz Lázár, a Katona József Gimnázium 10. osztályos tanulója már több novellapályázaton szerepelt, legutóbb az Író-Deák Vers- és Novellaíró Pályázaton első helyezést ért el Este van… című írásával, ahol egyéb nyeremények mellett a Délmagyar napilap közölni fogja a díjnyertes pályaművet. A tehetséges fiatalt az irodalom mellett a matematika világa vonzza, újabban pedig filmkritikákat ír.
2024.05.19

Könyvajánló – Vathy Zsuzsa: Itthon vagyok

A mágikus gyerekkor, az elveszett paradicsom örökkévalóságának igézetébe vonzó emlékezés Vathy Zsuzsa jópár évtizede megjelent regénye. Az 1950-es évek elejét megidéző elbeszélés kortól függetlenül mindannyiunkat az ismerősség, a nosztalgia, az álmok és remények, fájdalmak és örömök érzelmi hullámvasútjára ültet, miközben nem szabadulhatunk attól az egyszerre szép és sajgó sejtéstől, hogy az otthon, az otthonlét érzése talán legmélyebb vágyunk, mely boldogtalanságában is a boldogság ígéretét hordozza.
2024.05.12

Könyvajánló – Anthony Burgess: Egy tenyér ha csattan

Kérdéses, hogy szükség van-e modern korunk abszurditásaira reflektálni, avagy annyira túlfeszítettük a húrt, hogy elég hogyha nyitva tartjuk a szemünket, s világosan látjuk paradox és groteszk mindennapjaink apró részleteit. Azért talán nem mindig tudunk, merünk teljesen nyitott szemel járni, főként önvédelemből. Anthony Burgess gyilkos és feketehumorral átitatott szatírája nem hagyja, hogy elkényelmesedjünk, s megbocsátón hátra dőljünk a tévé képernyőjére meredve, akarva-akaratlan felülbíráljuk a megszokott rendet.
2024.05.06

Karinthy és Babits a magyarérettségin - a Refiben jártunk

Az írásbeli érettségik pénteken már megkezdődtek országszerte a nemzetiségi nyelvekkel, a többségnek azonban hétfő reggel indult a nagy megmérettetés magyar nyelv és irodalomból. Az idei érettségi különösen izgalmas, hiszen ettől az évtől lépnek életbe az új feladattípusok több tantárgyból is. Hétfő reggel a Kecskeméti Református Gimnáziumban jártunk.
2024.05.04

Könyvajánló – Farkas Márta: Párizsban

A vágyak megvalósulása nem mindig jár boldogsággal. Az elvágyódás, az idegen földek, a távoli paradicsom utáni sóvárgás minden korba beleírja sajátos történeteit. Különösen a diktatúrák idején, mikor sokak számára egyetlen lehetséges megoldásnak tűnik. Farkas Márta különös regénye az 1960-as évek elején játszódik, s egy francia származású magyar lány alakján keresztül világít rá a kérdésre, hogy lelhet-e otthonra egy magyar idegen földön, s hogy érdemes-e szembe menni legbensőbb megérzéseinkkel, értékeinkkel. Meggyőző üzenetek nem csak remekművekből születhetnek. E könyv üzenete lehetne: az igazi hazaszeretet, honvágy végül mindig hazatalál.