Kategória: Irodalom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2023.03.29

"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - Nagy László-szavalóversenyt tartottak az Agórában

"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - ezzel a Nagy László-idézettel hirdetett szavalóversenyt a kecskeméti bolgár nemzetiségi önkormányzat néhány hónappal ezelőtt. A versenyen Nagy László bolgár vonatkozású verseivel vagy bolgár nyelvből átültetett műfordításaival lehetett indulni általános és középiskolás diákoknak. Ma délután a Hírös Agórában kéttucat fiatal versengett a legjobb szavalóknak járó elismerésért.
interjú
2023.03.27

Bán Mór tizenöt éves munkájának eredménye lesz a Hunyadi-filmsorozat

Kecskemét egyik nagy büszkeségeként Hunyadi-sorozatával országos hírnévre tett szert. Akár érhet a nemzetközi siker is, hiszen az eddig tucatnyi kötetbe rendezett regényciklusból tavaly ősz óta tévéfilmsorozatot készítenek egy kanadai–magyar producergárda közreműködésével. A Kecskeméti Médiacentrum alapítójával, volt főszerkesztőjével, Bán Jánossal – írói nevén Bán Mórral – beszélgettünk a készülő tévéfilmsorozatról, a regényfolyamról és az M5 kulturális csatornánál végzett munkájáról.
2023.03.26

Könyvajánló – François Mauriac: A kis idétlen

Egy hazánkban keveset emlegetett 20. századi Nobel-díjas francia szerző, François Mauriac remekművét ajánlom e héten: műfaját tekintve kisregény, tematikájában kozmikus tanítás, melyben helyt kapnak a mai ember számára aktuális kérdések: az úgynevezett „bullyingtól” kezdve a családon belüli erőszakon át az elmagányosodáson keresztül az öngyilkosságig. Az író nagy rajongójával, Pilinszkyvel tesszük föl a kérdést: „Róla szólva kötelességünk felelni az önként jelentkező kérdésre: mi lesz Mauriac könyveivel, miket már ma kezd elejteni az irodalmi divat? Erre a kérdésre csak egy másik kérdés válaszolhat. És mi lett János jeleivel, miket Patmosz-szigetén magánosan rajzolt a tengerpart homokjába?”
2023.03.21

Ida titkai a Városházán

Nem olyan régen lehulltak a felújítás díszletének fátylai, Városházánk teljes pompájában áll. Ebbe a császári pompába érkezett március 21-én kedden Fábián Janka, a romantikus történelmi regények népszerű írója az érdeklődőkkel megtelt díszterembe. Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony hitvallása, hogy lépésről lépésre készítse elő a megtervezett célt – ahogyan a kecskeméti Városháza szépült, úgy szökött szárba a történelmi regény romantikus magja.
2023.03.19

Könyvajánló – Kelemen Erzsébet: Alabástromszínű falak

Kelemen Erzsébet tavaly napvilágot látott kötete igazi kortárs mű. Rendkívüli aktualitása abban rejlik, hogy miközben korokon-világokon-emberi sorsokon keresztül röpíti át az olvasót, egybeolvad múlt és jelen, örök érték és a mulandóság tárgyai, hit és kétely, hétköznapi és természetfeletti. A József Attila-díjas és Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett író, költő, drámaíró, irodalomtörténész és kutatótanár-polihisztor könyvét a csodák hatják át, s mi is a csoda részeseivé válhatunk, hogyha megnyitjuk.
2023.03.12

Könyvajánló – Iancu Laura: A vágány mellett

Divat manapság azon siránkozni, hogy nem olvasnak az emberek úgy általában, s hogy verseket még kevésbé. Pedig a vers mindig is fontos, újra és újra előkerülő gyógyszere, terápiája, s nélkülözhetetlen tápláléka volt, s lesz a léleknek, mely sosem fog eltűnni az emberiség történetéből. Tagadhatjuk, de a költészet elemi szükségletünk: ki nem olvas verset, más pótszerekkel szerzi meg az érzelmi, s lelki egyensúlyt, de attól még a pótszer pótszer marad. Érdemes odafigyelnünk a feltűnő hangokra, a kortárs lírára, mert nekünk és rólunk szól, a mostban. Ezért is ajánlom ezúttal egy igazán magyar, igazán kortárs kötőnő verseit olvasásra, mert vagány őt olvasni – s nem csak szójáték: Iancu Laura A vágány mellett haladva szól hozzánk a lét megkerülhetetlen kérdéseiről, sejtelmeiről suttogva.
2023.03.04

Több mint 260 fiatal zengte Arany János balladáit Nagykőrösön

Szombaton 265 fiatal hang zengte Arany János balladáit Nagykőrösön. A XV. Kárpát–medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt idén a településen belül kilenc helyszínen kellett megrendezni, annyira sokan jelentkeztek. A város önkormányzata és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ által szervezett versenyen rangos, 27 tagú zsűri értékelte az előadásokat. A legeredményesebb versenyzőket arany, ezüst és bronz fokozattal és pénzjutalommal díjazták, a különdíjasok pedig értékes tárgynyereményekben részesültek.
2023.03.02

Csaknem ötvenen mérették meg magukat a Petőfi-szavalóverseny döntőjén

Négy kategóriában 46 fő mérette meg magát szerdán a Kelemen László Kamaraszínházban a Petőfi 200 emlékév kapcsán meghirdetett szavalóverseny döntőjében. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház által szervezett szavalóversenyre 250-en neveztek a megyéből, közülük jutottak be 46-an a szerdai döntőbe. A döntő legidősebb résztvevője 71, a legfiatalabb 10 esztendős volt. Késő délután kiderült, kik nyertek az egyes kategóriákban és kik lettek különdíjasok.
2023.03.01

MÚZSA - Petőfi nyomában címmel online játék indult

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából online ismeretterjesztő játékot indított a Katona József Könyvtár és a Kecskemétfilm Kft. a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával. A Petőfi nyomában című játék létrejöttéről, tartalmáról és tervezett utóéletéről (a nyereményekért folyó játék június végéig tart) Kriskó János beszélgetett Katona Tiborral, a Katona József Könyvtár tájékoztatási osztályvezetőjével a KTV Múzsa című kulturális magazinműsorában.
2023.02.26

Könyvajánló – Tormay Cécile: A régi ház

Kétszer jelölték irodalmi Nobel díjra, négyévesen már olvas, s issza magába a kultúrát, csodagyerekként tartják számon, tizennégy évesen már érettségizik. Felmenői közt francia hugenotta ősök is szerepelnek, könyveit a francia Anatole France, s az olasz Gabriele d’Annunzio fordítja, s a legnagyobbak közt emlegeti. Jó magyar szokás szerint, hamarabb elismerik külföldön, mint szülőföldjén. A Napkelet folyóirat értékmegőrző főszerkesztőjeként 1923-tól az erdélyi, s a különböző kisebbségi irodalmak nagykövete, olyan neves szerzők kapcsolódtak hozzá mint például Szerb Antal, Reményik Sándor, Németh László. A régi ház méltatlanul mellőzött, rendkívül szuggesztív és megindító regénye, melyben három generáció fonódik össze. Tormay Cecile a tiszta akarat megtartó erejéről, a hazaszeretet származást és nevet felülíró hatamláról, s a szülőföldhöz való ragaszkodás mindenhatóságáról vall ebben a regényében, mely a legnagyobbak közé emeli.
2023.02.21

Elindult a Petőfi nyomában című online játék

Kezdetét vette a Petőfi nyomában című országos ismeretterjesztő online játék a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kvíz a Katona József Könyvtár és a Kecskemétfilm Kft. közös munkája, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatott. A játék a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt élvezetes, olykor igazi kihívást jelent. A verseken keresztül bejárhatjuk az egész Kárpát-medencét.
2023.02.19

Könyvajánló – Evelyn Waugh:  A megboldogult

Néha kevés választja el az őrületet az iróniától – megboldogult, avagy megbolondult, olvashatjuk Evelyn Waugh regényének címét – félre. Joggal merülhet föl bennünk, hogy nem ment-e el egy kicsit az esze annak a szerzőnek, aki regénye témájául egy temetkezési vállalkozást pécéz ki, s e köré szervezi a központi szálat, egy meglehetősen bizarr szerelmi történetet? Pillantsunk kicsit bele ebbe a különös regénybe!