Kategória: Történelem
Keresés
Dátum választó
Rendezés
20 találat
2023.08.15

Minden eddiginél látványosabb tűzijáték lesz augusztus 20-án Budapesten

34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, lenyűgöző épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón – ezek teszik majd felejthetetlenné az idei ünnepi rendezvénysorozat fináléját Magyarország születésnapján. A minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben nemzeti történelmünk jelentős eseményeit élhetik újra a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.
2023.08.09

Ünnepeljük együtt Magyarország születésnapját Budapesten!

Csárdafesztivál, Magyar Ízek Utcája vagy éppen a Varázsliget – izgalmas helyszínek és több mint száz program várja az idén is azokat, akik a nemzet fővárosában ünneplik Magyarország születésnapját. Az ország legnagyobb ingyenes, augusztus 18-a és 20-a között megrendezett fesztiválját 20-án este ezúttal is látványos tűzijáték show koronázza meg.
2023.08.09

Hajtányparádé lesz Bugacon

Szombaton ismét lesz Kisvasúti Nap és Hajtányparádé Bugacon. Az érdeklődőket nem csak kézi-és lábhajtányok várják a vasútállomáson, hanem vasúttörténeti kiállítás is. Az első menetrend szerinti hajtányjárat indulása reggel 9 óra után indul, de a rendezvény este 6 óráig tart majd.
2023.07.11

Újabb jogsértést követtek el a románok Úzvölgyében

Ismét román szélsőséges csoportok hatoltak be az úzvölgyi katonatemetőbe. Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja szervezet vezetője századmagával érkezett július 8-án délután a sírhelyekhez, ahol összesen 151 lyukat ástak a csíkszentmártoni önkormányzat tulajdonában lévő temetőben, majd felállítottak 149, ott nem nyugvó román hősi halottat jelző fakeresztet, egy 5-6 méteres óriás fakeresztet, egy nagy zászlót a parcella szélére, valamint teletűzdelték a székelykaput román zászlókkal. Mi meg tehetetlenül néztük. A KTV Töretlenül magyarok című magazinműsorában már korábban is foglalkoztunk a katonatemető sorsával, így a július 8-ai eseményről is beszámolunk majd.
2023.07.06

Konferenciát rendeztek a "visztulai csodáról"

A Visztulai csoda című pályázat eredményeit bemutató konferenciát rendeztek ma a Lakitelekei Népfőiskolán. A felhívásra 12 pályamű érkezett be hét egyetem hallgatóitól. A beérkezett tanulmányokat szakmai zsűri értékelte és pontozta. A Lakitelek Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület rendezésében megvalósuló pályázat szóbeli fordulóján 15 perces előadásban mutatták be a pályázók kutatási eredményeiket.
2023.07.04

A kommunista diktatúra áldozatai és hősei: ők kapnak idén Szobonya-emléklapot

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül döntött a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap alapításáról. Az emléknap névadója dr. Szobonya Zoltán, Jánoshalma egykori jegyzője, aki az 1956-os vidéki forradalom egyik legnagyobb mártírjává, emblematikus alakjává vált Bács-Kiskun megyében.
2023.06.29

Emléktáblát avattak az kuláküldözés emléknapján

Mostantól tábla emlékeztet a kuláküldözésre a volt ÁVH épületének falán. A kuláküldözés áldozatainak emléknapján leplezték le a kőbe vésett mementót. Az eseményen Latorcai Csaba miniszterhelyettes elmondta, a 75 évvel ezelőtt kezdődött kuláküldözés és a magyar parasztság megnyomorítása szomorú történelmi tény, de, ami még szomorúbb az az, hogy napjainkban is tapasztalhatunk hasonlót.
2023.06.23

Ingyenesen fedezhetjük fel a Múzéjen a Városháza Látogatóközpontot

A lakossági visszajelzések alapján elismerően beszéltek a képviselők a napokban megnyílt Városháza Látogatóközpontról a csütörtöki közgyűlésen. A napirend kapcsán kiderült az is, hogy az újabb ingyenes látogatási időpontok is szinte beteltek. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester bejelentette, hogy szeptembertől rendkívüli történelem órákat is szerveznek a létesítményben.
2023.06.21

Múzeumok Éjszakája a kecskeméti kiállítóhelyeken

Hamarosan kezdődik a nyár legismertebb kulturális eseménye: a Múzeumok Éjszakája idén június 24-én kerül megrendezésre. A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei kezdetektől részt vesznek az országos programsorozatban. 2023-ban is izgalmas, gazdag programokkal várják az érdeklődőket. A programokról részletes tájékoztatást az intézmény honlapján és facebook oldalain találhatnak.
2023.06.14

Múzsa - Orosz István az Apakönyvről

A 94. Ünnepi Könyvhét hivatalos kecskeméti rendezvénysorozatának első hivatalos helyi eseményeként Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Apakönyvét mutatták be a Katona József Könyvtárban. A mű dr. Orosz László irodalomtörténésznek, a Katona József Gimnázium tudós tanárának állít emléket a fennmaradt emlékiratok és Orosz László naplójegyzeteinek felhasználásával. A bőséges kommentár a művet nem csak Apakönyvvé, de Kecskemét-könyvvé és Én-könyvvé is avatja. A szerzővel, valamint Füzi Lászlóval, a Forrás folyóirat főszerkesztőjével Kriskó János beszélgetett.