Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 29.   Magdolna

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A hosszútávfutó vagányossága

Vajda Zoltán a Halál-völgyében járt

2016.08.09. 18:00

Amikor Vajda Zoltán kecskeméti ultramaratonista februárban részt vett az I. Vad Kunság kerékpáros élménytúrán és simán lefutotta azt a 60 kilométert, amit a többiek letekertek, azt gondoltam, ez egy embert próbáló teljesítmény. De nem neki, aki egyre gyorsabban futja a Spartathlonokat, és júliusban, közel ötven fokos hőségben, 31 óra 51 perc alatt teljesítette a világ legextrémebb futóversenyét, a Badwater Ultramaratont Amerikában.

A táv 217 kilométer. Vajda Zoltán futott már ennél többet is egyszerre. Csakhogy most 85 méterrel a tengerszint alól indult a verseny, és egy közel 4500 méter magas hegyre kellett felfutni, tikkasztó sivatagi hőségben. A kecskeméti futó az embert próbáló versenyt simán teljesítette, 97 indulóból 18.-ként ért célba.

- Miben volt más a Halál-völgyből induló megmérettetés az eddigi versenyeihez képest?
- Ez más formában emelkedett ki a többi versenyem közül. Mondhatom, életem legkeményebb versenye volt. Volt már ennél hosszabb, a Spartathlonok ennél kb. 30 kilométerrel hosszabbak, illetve ez év elején voltam az UltraMilano-Sanremo maratonon, ami 270 kilométer volt, de ilyen körülmények sehol nem vártak. Volt, hogy napközben 46-47 fok, éjszaka 30 fokra visszahűlt a levegő. Ami ráadásul nagyon száraz volt… Mindeközben 4500 méter szintet kellett felfelé futni. Nem véletlen hívják a világ legextrémebb futóversenyének.

- Mennyi idő alatt kellett teljesíteni a távot? A szintidő több vagy kevesebb, mint a többi hasonló távú verseny esetében?
- 48 óra állt rendelkezésre, de igazából nem tudom pontosan, hogy hol mennyi, mert, engem nem szokott izgatni a szintidő. Nekem meghatározott céljaim vannak, hogy én mennyi idő alatt szeretném teljesíteni az adott távot.

A Badwater Ultramaraton a szervezők szerint a világ legkeményebb futóversenye. A verseny a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Parkból, a Badwater-medencéből, 85 méteres tengerszint alatti pontról indul, és a Mount Whitney hegyen, de még jóval a 4421 méteres csúcs alatt, a 2530 méteren álló Mount Whitney Portalnál ér véget. Forrás: Wikipédia

- Fel lehet itthon egy ilyen versenyre készülni? Ezeket az extrém körülményeket meg lehet tapasztalni Európában?
- Hadd mondjak erre egy példát. Egy futó, Dave Krupski leírta, hogyan lehet ezt a versenyt teljesíteni. Többek között említi, hogy van versenynek egy szakasza, ami lejtős és sík, 160-tól 200 kilométerig tart. Erről azt írta, hogy aki azt 6 perces kilométerekkel végig tudja futni, az megnyeri a versenyt, aki kicsit lassabban, az első tízben benne van, a többiek meg gyalogolni fogják ezt a szakaszt. Lejtős, sík… nem hittem el, hogy ott nem lehet futni. És amikor odaértem, nem tudtam futni! Ez volt az eredménye a sok szintnek, a két éjszakának (mert éjszaka rajtolt a verseny). Azért az is elég sokat számított, hogy volt, amikor közel 80 fok volt az aszfalt hőmérséklete.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Hogy jut el valaki idáig? Mikor mondja az ember azt, hogy kész van egy ekkora feladatra.
- Az én karrierem érdekessége, hogy én nagyjából hét évvel ezelőtt kezdtem el futni. Stresszes volt a munkahelyem, fájt a gyomrom, az orvos javasolta, találjak valami elfoglaltságot, amivel levezetem a feszültséget. Addig minden évben egy napot sportoltam: lenyomtam a Kinizsi100-at. (Idén már 33. alkalommal – a szerk.) Először gyalogoltam, kocogtam, félmaratont futottam… Aztán maratont, majd egyre gyorsabb maratonokat, és egyszer hallottam az UltraBalatonról, ami akkor 212 kilométer volt. Gondoltam, kipróbálom magam. Úgy, hogy addig maratonnál hosszabb távokat sose futottam. És nem várt eredménnyel, tizenharmadikként értem célba. Következő évben ugyanezen a versenyen (amikor 38 fokot mértek árnyékban Siófokon) már második lettem. Látszott, hogy jól bírom a meleget, a hosszútávot. Utána jöttek a Spartathlonok… Hallottam erről a versenyről Kónya Ákos kecskeméti születésű terepfutótól, aki háromszor is második lett a Badwateren a 30-as éveinek elején.

- Ákos eredménye volt a motiváló?
- Én igazából 53 évesen ilyen eredményre gondolni se mertem. Egyrészt, mert nagyon drága verseny lett (1400 dollár a nevezési díj, kiutazás, járulékos költségek, gépkocsi bérlés…) Egy példa: amikor nagyjából féltávnál jeget kellett vásárolni, egy zacskó jég 10 dollárba került. És abból 15-20 zacskónyi szépen elfogyott a verseny alatt. Tudtam tehát erről a versenyről, de álmodni se mertem róla, hogy egyszer ott leszek. Aztán tavaly nyáron egy Los Angelesben élő unokatestvérem említette, van-e kedvem indulni legközelebb ezen a versenyen. Naná! Hiszen minden ultrafutó álma, hogy egyszer megmérettetésen. Elindított kint egy adománygyűjtő oldalt, így, mondhatom, hogy a külföldön élő magyarok dobták össze az anyagiak jelentős részét.

- Ha valakinek van pénze és úgy dönt, hogy kipróbálja magát, megteheti?
- A dolog nem arról szól, hogy valaki befizeti a nevezési díjat, és elindul. Ezen a versenyen évente 100 induló lehet. Idén 65 amerikai, illetve 35 (másik 19 országból) érkező futó állhatott rajthoz. Természetesen ennél sokkal-sokkal többen neveztek. A rendezők döntik el a jelentkezők korábbi eredményei alapján, hogy ki vehet részt a versenye.

- Mi a kritérium?
- Az előző három évben 3 száz mérföldnél hosszabb versenyt teljesítsen az ember szintidőre. Ezzel már be lehet nevezni, csak bekerülni nem lehet egy-egy alapidővel.

- Aludni lehet verseny közben?
- Mindig lehet, csak azzal megy az idő. Mindig azt mondom, az ultraversenyeknek egyetlen titka van: minél hamarabb be kell fejezni, mert annál kevesebbet szenved az ember.

- Hogyan készül a versenyekre?
- Az ultrára nagyon kiforrott dolgok nincsenek. Próbálnak kitalálni különböző edzésmódszereket. Alapvetően kétféle létezik. Az egyik: sokat futni. Például az idei Badwater győztes heti szintem 320 kilométert fut. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint egy maratont lefut. Én a kevésbé időigényeset választottam, mert én a munka mellett szoktam futni. Rövidebbeket futok, nekem a leghosszabb az a heti 160 kilométer.

- Vannak mélypontok?
- Vannak, de úgy gondolom, hogy az ultrára fel kell készülni kilométerekkel, tehát edzettséggel, valamint fejben. Több emberrel beszélgettem például a Spartathlonokon, akik azon izgultak, mi lesz, ha kiesnek. Így nem lehet nekiindulni. El kell dönteni fejben, hogy én 30 óra alatt meg fogom csinálni! Most nem sikerült ennyi idő alatt, de ha legközelebb mennék, biztosan gyorsabb lennék, hiszen ismerem a terepet, tudom, hol, mi vár rám.

- Mennyi pihenő volt a verseny után, vannak-e már újabb célok?
- Megígértem magamnak, hogy két hetet kihagyok, ez már letelt, így újra edzek. Jövőre szeretnél visszamenni a Spartathlonra Görögországba, mert ott még van egy 8 perces problémám. Legutóbb 29:08 alatt teljesítettem, és szeretném, ha az időm 28-cal kezdődne. Aztán majd meglátom, hogy milyen versenyek jönnek velem szembe. Mert mindig megtalálnak. Az is lehet, hogy átmegyek terepultrába, csak itt az Alföldön az a gond, hogy homok van, de hegy az nincs hozzá. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Két autó ütközött a 44-esen Kecskemétnél

Két autó ütközött a 44-esen Kecskemétnél

Két személyautó ütközött össze a 44-es főút és a Mártírok útja kereszteződésénél szombat est...

2022.05.28. 22:01

Kecskemét, baleset, közúti balesetek

Ötödik helyen végeztek a Kesi birkózói a diák csapatbajnokság országos döntőjében

Ötödik helyen végeztek a Kesi birkózói a diák csapatbajnokság országos döntőjében

Várakozáson felül szerepeltek a Kecskeméti Sportiskola (Kesi) birkózói a diák csapatbajnokság ors...

Szoros meccsen kapott ki a KTE-Piroska Szörp a Csurgótól

Szoros meccsen kapott ki a KTE-Piroska Szörp a Csurgótól

Bár szeretett volna győzelemmel búcsúzni az élvonaltól a KTE-Piroska Szörp, és a második félidő e...

A Kertészeti Főiskola 77-ben végzett évfolyama tart találkozót

A Kertészeti Főiskola '77-ben végzett évfolyama tart találkozót

A kecskeméti Kertészeti Főiskola 1977-ben végzett évfolyama tart szombaton 45 éves évfolyam-talál...

Idén is lesz Virágos Balkonok akció

Idén is lesz Virágos Balkonok akció

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület idén is megrendezi Virágos Balkonok akcióját - tájé...

Újra elindultak a kecskeméti városnéző kisvonat járatai

Újra elindultak a kecskeméti városnéző kisvonat járatai

Péntektől újra szolgálatba állt a SI HU HU, vagyis a kecskeméti városnéző kisvonat. A szemfülesek...

Elődöntőt érő bravúrgyőzelem

Elődöntőt érő bravúrgyőzelem

Lélektanilag fontos összecsapás volt a negyedik csatája a Kecskemét-Szolnok negyeddöntőnek. Mindk...

Hungarikum Party a Corvin Mátyás Iskolában - videóval

Hungarikum Party a Corvin Mátyás Iskolában - videóval

Nemzetközivé nőtte ki magát a Hungarikum Party a Kecskeméti Corvin Mátyás Iskolában. Spanyol, rom...

Zenével egy beteg lány megsegítéséért

Zenével egy beteg lány megsegítéséért

Marika Murata japán zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős növendéke június 11-én...

Átadták a Maschinenring Magyarország Kft. új irodaházát

Átadták a Maschinenring Magyarország Kft. új irodaházát

Kecskeméten építette fel első saját irodaházát a Maschinenring Magyarország Kft. A magánberu...

Családi fészek épült a Hírös Agóra előtt

Családi fészek épült a Hírös Agóra előtt

A HAcsalád hétvégére készülve egy óriási családi fészket raktak a Hírös Agóra Kulturális és ...

Konyhakéssel szétvágta volt élettársa cipőit

Konyhakéssel szétvágta volt élettársa cipőit

Elfogták azt a kecskeméti férfit a rendőrök, aki közel fél tucat bűncselekményt követett el koráb...

Szenior egyetemek Európában

Szenior egyetemek Európában

Ezzel a címmel tartotta meg előadását a Hírös Szenior Egyetemen Lipócziné Dr. Csabai Sarolta...

Haltelepítés lesz a szabadidőközpontban

Haltelepítés lesz a szabadidőközpontban

Hétfőn, május 30-án haltelepítés lesz a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A telepítés alatt ...

Ausztriában folytatja Szabó Alpár, a férfi röplabda-válogatott csapatkapitánya

Ausztriában folytatja Szabó Alpár, a férfi röplabda-válogatott csapatkapitánya

Ausztriában, a Zadruga Aich/Dob együttesében folytatja pályafutását Szabó Alpár, a magyar férfi r...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies